標題: [生活] "真心朋友"有幾個? [打印本頁]

作者: Zeta    時間: 2012-11-16 12:51     標題: "真心朋友"有幾個?

愈大個愈難識到"真心朋友"或"知己",您/她都有一個在旁嗎?

作者: candiesy    時間: 2012-11-16 13:20

其實真心朋友...
有D可能係我當佢地真心
但佢根本唔當我係真心朋友
唔會知佢地點諗
作者: 3539ws    時間: 2012-11-16 13:21

是咁的, 嚴格黎講係無既~~~
作者: 撒爾達    時間: 2012-11-16 13:28

女"朋友" 計唔計?
作者: nothin    時間: 2012-11-16 13:42

甚麼來的?
作者: hattricks16    時間: 2012-11-16 14:09

IMO not enough choices

我有多過 3 個,但又未至於數唔哂,點算?
作者: sloggi123    時間: 2012-11-16 14:55

如果係可以分享喜怒哀樂既, 應該唔止3個...

但心底話, 包括我日夜都會諗EX 果D, 就唔會同人講囉 : (

咁算唔算係有真心朋友呢
作者: amon    時間: 2012-11-16 15:18

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-11-16 14:09 發表

haha, me too!
作者: SOFAR    時間: 2012-11-16 15:24

食得嗎?
作者: time    時間: 2012-11-16 15:41

my wife only.Others is just shiX
作者: nicolepig    時間: 2012-11-16 19:12

唔會數唔哂的....但一對手一定唔夠數...keep到 三年以上的仲會好fd...仲會記得自已生日成班人一齊食飯的....會無所不談的.....行正路....唔會一齊做壞事的....就算真心朋友
作者: little    時間: 2012-11-16 20:54

有時人大了,明白人總不能對別人有太多寄望和要求,正所謂物以類聚,看你的核心朋友是什麼,便知道你是一個什麼人! 長輩常說教道,除了可貴的親情外最可信任外,其他關係都是建基於利益,大家相處時只求得見對方真面目,不過份要求很真摯的心已是很難得了。否則就很容易失望。我要好的只有兩個,一個是舊同學,一個是從小結識,但都覺得對方改變了,變得勢利現實,你不是她最好、最重視的朋友。

作者: cheuk    時間: 2012-11-17 11:28

我都覺越大越難識到真心朋友
舊朋友因為生活習慣既改變,開始漸漸走遠
世界變得複雜了,識新朋友大家都會多d戒心
所以我會希望另一半係可以交心的靈魂伴侶
作者: 陳細皮    時間: 2012-11-19 07:53

真心朋友比hi bye朋友多
因為從來唔強迫自已同相處唔到既人來往
亦都唔鐘意虛偽咁問我冇興趣既野
filter淨既只有自己愛既朋友同普通朋友
覺得友誼都係要用心經營同溝通
有時耐冇聯絡都係等其中一方主動
作者: sado    時間: 2012-11-19 07:57

我對朋友是來者不拒, 去者不留, 時間過去經歷改變, 還會見面聊天說笑的都是"真心"做朋友, 未至於多到數唔哂, 但都總有不少, 好彩好彩。
作者: FLSY    時間: 2012-11-20 02:37

知己 = 0
但真心朋友一定有, 多數係相同志趣既人

反正性格是不會積極繫系友誼, 不易與人熟絡
也不求有什麼知己了
作者: 5354    時間: 2012-12-9 09:53

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-11-16 14:09 發表

我都係,唔止三個
但未至於數唔晒
作者: 茶水    時間: 2012-12-9 23:38

岩岩好三個..呢三個仲要係識左好多年既舊同學
真係人越大越難識... 個個自我保護都好強,好難願意打開心屝
作者: genie    時間: 2013-1-1 09:20

好認同!!! 思想, 心態.. 唔多唔少都真係會因為環境改變, 身邊認或接觸的人而有所改變, 唔好話人呀, 自己都會! 我係個幾執著的人, 曾經覺得只要自己用心去對待友情, 對方會感受到. 但前面都有人講, 你當佢真心朋友, 人地未必都當自己係... 我對'朋友" 太有要求, 一個曾經識左好耐o既人, 自問自己真心對待, 但認識好多年對方都只視自己為吃喝玩樂朋友, 關心, 體諒, 我感覺唔到. 因為自己o既執著, 我覺得再keep呢段友誼好難, 當返佢係吃喝玩樂朋友, 我又做唔到, 可能大家對友誼o既定義都唔同, 久而久之, 沒有互動的, 就自然變淡.
能夠遇到對友誼體法都接近, 對方亦視自己為真心朋友o既, 真係好難得.
我好好彩, 我有3個以上. 但朋友並唔多, 因為我實在貴精不貴多.
最可惜係分左手o既女朋友都做唔返朋友, 因為其實一齊得, 都因為大家都了解大家...
但我仍然貪心地希望會遇到知心友~~

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-11-16 20:54 發表
有時人大了,明白人總不能對別人有太多寄望和要求,正所謂物以類聚,看你的核心朋友是什麼,便知道你是一個什麼人! 長輩常說教道,除了可貴的親情外最可信任外,其他關係都是建基於利益,大家相處時只求得見對 ...

作者: LavenderCat    時間: 2013-1-2 23:37

坦白講, 我成日都會咁樣問自己, 曾經有7個女仔我都認為佢係我最好的朋友, 以為我哋的友情可以到老! 但到頭來都係被背叛, 被出賣  人大咗, 更加唔會相信呢樣嘢, 啱傾的咪傾2句, 唔啱嘴型的咪算囉! 唔會抱有好大的期望啦
作者: 三百萬    時間: 2013-1-3 04:03

QUOTE:
原帖由 candiesy 於 2012-11-16 13:20 發表
其實真心朋友...
有D可能係我當佢地真心
唔會知佢地點諗

same...
作者: coincidence2    時間: 2013-1-6 17:02

QUOTE:
原帖由 candiesy 於 2012-11-16 13:20 發表
其實真心朋友...
有D可能係我當佢地真心
唔會知佢地點諗

係....自己當人好朋友, 人地有難時出手幫, 唔開心時比時間去聽
但原來人地係其他人面前話大家只係酒肉朋友
作者: coincidence2    時間: 2013-1-6 17:07

QUOTE:
原帖由 genie 於 2013-1-1 09:20 發表
好認同!!! 思想, 心態.. 唔多唔少都真係會因為環境改變, 身邊認或接觸的人而有所改變, 唔好話人呀, 自己都會! 我係個幾執著的人, 曾經覺得只要自己用心去對待友情, 對方會感受到. 但前面都有人講, 你當佢真心朋 ...

"自問自己真心對待, 但認識好多年對方都只視自己為吃喝玩樂朋友, 關心, 體諒, 我感覺唔到"
有共鳴. 呢下先灰. 自己有事, 人地是是但安慰都無句. 佢有事, 就take for granted你要有義氣.
人大咗, 真係唔想再浪費時間精神係呢D人身上
作者: zltc123    時間: 2013-2-12 07:44

多過3個 未到數唔曬

朋友 唔洗諗 唔洗講 大家心照 時間可以證明
隨緣

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0