標題: [生活] 計算在香港走過最遠最長的地方 [打印本頁]

作者: 25ZM    時間: 2012-11-25 10:45     標題: 計算在香港走過最遠最長的地方

唔知有無人試過香港行路去一啲好遠既地方呢?例: 柴灣行去中環.
原來由旺角行去荃灣差不多有10km.
這個另類節目, 又有無人試過呢?
作者: k123    時間: 2012-11-25 12:09

試過深水埗行去尖沙咀
作者: cobalt    時間: 2012-11-25 12:41     標題: 回復 #2 k123 的帖子

試過尖沙咀行到美孚。
試過美孚行到葵芳。

試過堅道行到跑馬地,然後再行下行下到左大坑。

Everywhere is walking distance if you have the time.
作者: spolaw    時間: 2012-11-25 13:17

荃灣行去青龍頭

深井行去黃金海岸(中途上斜去睇下小欖醫院)

太子行去尖咀

有次盲俠行是灣仔行去淺水灣?

有D已經忘記了幾長幾短
作者: 羽_嘉    時間: 2012-11-25 13:33

銅鑼灣行去上環, 再行去柴灣, 再行去鰂魚涌
行左成日XDD
作者: Natalie黑鴨    時間: 2012-11-25 15:19

行路... 由長沙灣行到美孚

行路+交通工具...荃灣>錦上路/元朗(鄉村?)>金鐘銅鑼灣灣仔>長沙灣>彩虹
作者: qatt    時間: 2012-11-25 16:58

同女朋友邊講電話邊由北角行到上環
作者: fee    時間: 2012-11-25 17:58

few weeks ago, moonwalker from obris. from mong kok to sai kung, 20km!

the next one more "personal" one should be from
lai chi kok ->sham shui po-> mong kok -> tai kok tsui
作者: 25ZM    時間: 2012-11-25 18:18

QUOTE:
原帖由 fee 於 2012-11-25 17:58 發表
few weeks ago, moonwalker from obris. from mong kok to sai kung, 20km!

the next one more "personal" one should be from
lai chi kok ->sham shui po-> mong kok -> tai kok tsui

wow, i really want to know how long did you take the time from MK to sai kung.
作者: K.Y.    時間: 2012-11-25 18:37

QUOTE:
原帖由 qatt 於 2012-11-25 16:58 發表
同女朋友邊講電話邊由北角行到上環

我同你路程一樣,不過係由上環行去北角
作者: OHAYASHI    時間: 2012-11-25 20:01

由荃灣行出旺角..或是..旺角行返荃灣...尖沙咀行去深水埗..金鐘行去北角...沿地鐵站既路線...行行行..曾是我的興趣..= =...
作者: summer123    時間: 2012-11-25 20:10

我最遠試過藍田行到尖沙咀,搭船去中環,再行至筲箕灣,行左七個鐘
作者: sloggi123    時間: 2012-11-25 21:49

日出康城行去荃灣西站...行到生水pop
作者: carcar    時間: 2012-11-25 22:35

好有趣既 topic
唔計係有活動如盲俠行,其實大家點解會咁樣行geh?
作者: spolaw    時間: 2012-11-25 22:47

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-11-25 21:49 發表
日出康城行去荃灣西站...行到生水pop

好甘! 點行架? 如果坐車要上橋喎
作者: kiki    時間: 2012-11-25 22:50

我都好想知, 大家咁有韌力,
真係好少咁行法, 除左行山之外
作者: spolaw    時間: 2012-11-25 22:52

QUOTE:
原帖由 carcar 於 2012-11-25 22:35 發表
好有趣既 topic
唔計係有活動如盲俠行,其實大家點解會咁樣行geh?

仲係年輕嘅時候, 孤獨精, 沒什麼節目, 又喜歡漫無目的, 咪行囉. 覺得周圍行好有趣
作者: angelique    時間: 2012-11-25 23:03

試過由西環尾行到中環碼頭, 再坐船到尖咀再行去旺角
也試過幾次輕鬆地由圓方行去旺角
通常一路聽歌一路行感覺很relax 係一個好好o既諗野o既機會~
作者: K.Y.    時間: 2012-11-25 23:11

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-11-25 22:52 發表

仲係年輕嘅時候, 孤獨精, 沒什麼節目, 又喜歡漫無目的, 咪行囉. 覺得周圍行好有趣

無錯,年輕時有時間有精力,我那時同女友成日周圍行,邊行邊談心,所以唔覺唔覺囉...
作者: fee    時間: 2012-11-26 01:43     標題: 回復 #9 25ZM 的帖子

hahaa its just a function from obris.
i took around 5hrs more to finish it!!
from 2250 to 0410
super tired.......X_X
作者: sado    時間: 2012-11-26 05:28

曾經睇過一個PO講佢點由屯門三聖行去科技大學...自問係懶人, 頂到盡都係由尖咀行去旺角LOL
作者: 陳細皮    時間: 2012-11-26 06:38

香港人腳bone力驚人...
返香港一個月等於我響美國行1年既路
作者: Franky    時間: 2012-11-27 13:01

行去科技大學?我識。
搭車時,我會留意點行路要點行
想行,但我分人太講效率,冇行過
作者: sloggi123    時間: 2012-11-27 16:22

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-11-25 22:47 發表

好甘! 點行架? 如果坐車要上橋喎

沿地鐵行咁滯...多數都係大馬路黎.
應該係 康城站--環保大道--寶邑路---tko站---澳景路(係, 上左山 orz)--油塘---鯉魚門道--藍田---秀茂坪(行上左)---落返牛頭角---彩虹----太子道東---九龍城---太子道西----太子站(食tea)---南昌站---然後去到荔景山路 (對腳好HIGH, 呢段路好似行極都行唔完) 未到kwai fong 就直撻過荃灣西站收皮.
原先諗住行埋kwai hing, kwai fong, 大窩口, 荃灣站, 但我對converse 磨到我唔想再行, 就直線去荃灣西站提早結束.
作者: waiyee    時間: 2012-11-27 18:56

我最多都係尖咀來回旺角.. 成日
玩city hunt曾經由上環上咗山再落山行行行到去天后..
作者: nicolepig    時間: 2012-11-27 22:12

QUOTE:
原帖由 OHAYASHI 於 2012-11-25 20:01 發表
由荃灣行出旺角..或是..旺角行返荃灣...尖沙咀行去深水埗..金鐘行去北角...沿地鐵站既路線...行行行..曾是我的興趣..= =...

荃灣出旺角的路線是????
尖咀至深水步  經常食完飯時間早都會行...
作者: nicolepig    時間: 2012-11-27 22:15

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-11-25 22:52 發表

我都好中意無目的行街....
作者: nicolepig    時間: 2012-11-27 22:18

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-11-27 16:22 發表

應該係 康城站--環保大道--寶邑路---tko站---澳景路(係, 上左山 orz)--油塘---鯉魚門道--藍田---秀茂坪(行上左)---落返牛頭角---彩虹----太子道東---九龍城---太子道西--- ...

好吸引...但平時最多六七個鐘...一共行左幾多個鐘丫你
作者: 25ZM    時間: 2012-11-27 22:39

上次我完成了旺角到荃灣中心的步行之旅。
由旺角朗豪坊->深水埗->長沙灣->美孚新村->荔景山路->葵芳->大窩口->荃灣。
去到荔景頂唔順休息,不過經過馬嘉烈個段路覺得好舒服。
喺葵芳食下午茶,再出發去埋荃灣shopping(竟然仲有力)。
End up坐車回家訓過站。
全程約4-5小時。

作者: dalolipop    時間: 2012-11-27 23:20

Shau Kei Wan -> 跑馬地 -> 中環 -> 尖咀-> 深水步
作者: kenny_bear    時間: 2012-11-28 00:18

1. 大角咀->南昌->長沙灣->荔枝角->美孚新村
2. 荔枝角->長沙灣->深水埗->太子->旺角->油麻地->佐敦->尖沙咀

其實有時聽下歌,就會漫無目的四圍行,行到累未搵個地方飲杯野。
作者: 25ZM    時間: 2012-11-28 01:18

好想有機會喺日出康城行到屯門黃金海岸。
作者: OHAYASHI    時間: 2012-11-28 10:04

荃灣行出旺角既路線..其實都係依地鐵站來行...先由荃灣行去大窩口..再行去葵興..葵芳...再轉上荔景..過美孚...之後就一直行到旺角...除左荔景要爬山行下斜路...整段路都是平路多..年輕時踩住單車夜晚行左上公路都試過一次..因為是第一次..踩車由旺角回荃灣...~~

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-11-27 22:12 發表

荃灣出旺角的路線是????
尖咀至深水步  經常食完飯時間早都會行...

作者: K.Y.    時間: 2012-11-28 13:29

QUOTE:
原帖由 dalolipop 於 2012-11-27 23:20 發表
Shau Kei Wan -> 跑馬地 -> 中環 -> 尖咀-> 深水步

中環點行去尖沙咀架??
坐船???
作者: qatt    時間: 2012-11-29 12:22

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-11-27 16:22 發表

應該係 康城站--環保大道--寶邑路---tko站---澳景路(係, 上左山 orz)--油塘---鯉魚門道--藍田---秀茂坪(行上左)---落返牛頭角---彩虹----太子道東---九龍城---太子道西--- ...

不過香港空氣太差,咁行法會唔會有點辛苦?
試過係魚則漁涌既柏架山一直經山路其實應該同山下由去中環既路程差不多,不過行山路

作者: Ar肥be    時間: 2012-11-30 04:39

我同EX都試過由奧海城行到葵芳...都算係我地最長一齊行過既路(在香港),
初頭都唔覺辛苦架, 仲覺得好好玩好得意可能未試過吧, 一路行一路傾唔覺辛苦XD...我仲記得係美孚條橋上2個傻婆錄左段MOVIE , 最難行我覺得係貨柜碼頭果段路夜麻麻2個小女孩行果度都幾哈哈哈...但可惜行唔到返屋企..因為我實在太攰了...行完對腳唔係我的 ,不過真的令我有很深很深的印象,我不會忘記的
作者: OHAYASHI    時間: 2012-12-1 00:01

唔行貨櫃碼頭..可以由美孚兜上荔景山路啊...有dd海境睇..~不過要上一段斜路同都幾靜..還有近近地醫院..~我自己多數選擇行山路..~...如果太累可即時..入番mtr..搭車回家..~
作者: sloggi123    時間: 2012-12-2 13:54

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-11-27 22:18 發表

好吸引...但平時最多六七個鐘...一共行左幾多個鐘丫你

行左12個鐘, 朝9到晚9, tko果頭搵路搵左陣....我唔知. 淨係記得荔景果頭我對腳已經唔多聽洗
作者: sloggi123    時間: 2012-12-2 13:55

QUOTE:
原帖由 qatt 於 2012-11-29 12:22 發表

好堅!
不過香港空氣太差,咁行法會唔會有點辛苦?
試過係魚則漁涌既柏泵璅鴠h太平山頂,其實應該同山下由魚則漁涌去中環既路程差不多,不過行山路一直望住維港好寫意

係...差到爆...回家new鼻屎是黑色的
我都係中意行山多d~~
作者: wakaseda    時間: 2012-12-6 19:00

我淨係試過中學時由屯門行返元朗,
因為果陣八達通冇晒錢,
其實係咁一條直路係咁行,
行左3個鐘終於返到屋企
作者: sloggi123    時間: 2012-12-6 19:12

QUOTE:
原帖由 wakaseda 於 2012-12-6 19:00 發表
我淨係試過中學時由屯門行返元朗,
因為果陣八達通冇晒錢,
其實係咁一條直路係咁行,
行左3個鐘終於返到屋企

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(
作者: apt    時間: 2012-12-6 19:58

同媽媽由中環行去筲箕灣
中間係西灣河停低食壽司
行唔到返柴灣屋企啦條長命斜-_-
作者: Sunniew    時間: 2012-12-6 22:22

MK->TST就試過
作者: 25ZM    時間: 2013-2-22 00:04

這次是我下一個目標。
希望能夠順利完成!
作者: UNO    時間: 2013-3-6 00:34

我諗我最遠係試過係F.1個陣放學係學校行返屋企

由新界將軍澳調景嶺翠嶺路

觀塘順天村

GOOGLE MAP GE
建議路線嘅係寶琳路 6.6 公里,1 小時 25 分鐘

但個日D路同而家唔同
我肯定行左8公里OR 以上
當日行下行下 行左2個幾鐘

作者: ycf    時間: 2013-3-7 00:44

幾次 彩虹行去油麻地 或 太子行去彩虹~
有時一條友, 有時有人陪我癲
作者: bridget527    時間: 2013-3-13 00:10

紅磡-->九龍塘
(PolyU-->土瓜灣-->高山道-->天光道-->亞皆老街-->窩打老道-->界限街-->花墟公園-->達之路-->創新中心)

灣仔-->香港公園-->灣仔
(莊士敦道-->藍屋/橙屋/黃屋-->洪聖古廟-->南固臺(外圍)-->皇后大道東-->星街-->正義道-->香港公園-->堅尼地道-->石水渠街-->北帝廟-->錄屋)

西灣河-->小西灣-->西灣河
(西灣河-->愛秩序灣海濱花園-->筲箕灣東大街-->柴灣道-->東區醫院-->柴灣公園-->永泰道花園-->盛泰道-->杏花邨-->常茂街-->常安街-->柴灣道-->小西灣道-->小西灣邨-->柴灣道-->環翠邨-->柴灣道-->筲箕灣道-->西灣河)
作者: 不愛吃豬扒    時間: 2013-3-13 10:17

試過由柴灣行到上環~仲要落雨天......
作者: noella    時間: 2013-6-17 15:11

筲箕灣去北角
HKU去中環碼頭
旺角去九龍城
石硤尾去黃大仙
但係就未試過再遠d啦好似 ><
作者: cheungbin    時間: 2013-6-17 17:20     標題: 100公里毅行者

行了三次一百公里,從西貢北潭涌開始行, 到元朗大棠。行了廿幾個鐘。
作者: summer123    時間: 2013-6-17 17:49

我都差唔多.....N年前參加AYP每星期操2日1夜,最後一次CAMPIING行左3日2夜......
圍住成個西貢行.......太辛苦同難忘.......
作者: 1982    時間: 2013-6-17 20:43

秋天行山通常會選12.5公里, 通常花時3.5小時 (西貢西灣亭->大浪灣)

參加d 跑步10公里, 係1小時內完成

市區方面, 試過係上環行到西灣河 (純粹散步) 無計算過幾多公里
作者: 1982    時間: 2013-6-17 20:44     標題: 回復 #50 cheungbin 的帖子

好堅wor

本時有練習開?
作者: summer123    時間: 2013-6-17 20:58

我本身完全不是運動型......所以覺得辛苦......
那時候真的純粹為左挑戰下自己.......是否可捱到最後.......

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0