標題: [其他] 好聽的舊歌。(八十後) [打印本頁]

作者: kakalittlestarz    時間: 2012-12-10 02:07     標題: 好聽的舊歌。(八十後)

Chilam 首 <相愛無夢>

有心愛你卻愛不到.....

愛不到至會更想愛......

我跟你也破不到
男與女之間 愛情的定數

不管是否想多了,但每次聽到”'我跟你也破不到 男與女之間愛情的定數” 就覺得好中point。

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=NtaC_Y3uR-4&NR=1

唔知道你地又有哪首心水推荐呢?
作者: drydie    時間: 2012-12-10 02:42

盧巧音-三角誌
作者: Quantum    時間: 2012-12-10 02:43

you mean songs produced after the 80s or songs most of the post-80s have ever listened to??

my suggestion is sammi cheng's 如果我們不再見
www.youtube.com/watch?v=usZtmxnM5Zs
作者: 撒爾達    時間: 2012-12-10 10:01

是否歡迎八十後分享? 我當係先啦~

中學時代同老友唱K 必唱~ 雖然我國語五音不全

吳佩慈 - 閃著淚光的決定
[youtube]qurH5moCZeE[/youtube]
作者: K.Y.    時間: 2012-12-10 10:33

QUOTE:
原帖由 kakalittlestarz 於 2012-12-10 02:07 發表
Chilam 首 <相愛無夢>

有心愛你卻愛不到.....

愛不到至會更想愛......

我跟你也破不到
男與女之間 愛情的定數

不管是否想多了,但每次聽到”'我跟你也破不到 男與女之間愛情的定數 ...

<<有心愛你卻愛不到.....>>
呢首我都超鍾意呀!...

[youtube]lWHog6k1y60[/youtube]

作者: K.Y.    時間: 2012-12-10 10:39

JAY CHOW, 必聽的。

[youtube]2a6KRqa0lvw[/youtube]

[youtube]QwUH0xyEcKc[/youtube]

[youtube]7OLavmU4zdk[/youtube]

[youtube]swUtKvvjJt4[/youtube]

作者: 3539ws    時間: 2012-12-10 12:17

許美靜--明知故犯
Sammi--顏色氣味
at 17 -- 我爰班房
王菲--執迷不悔
m2m--the day you went away
作者: K.Y.    時間: 2012-12-10 14:06

[youtube]lwj7fTqHzbQ[/youtube]

[youtube]Pv95orDw6Ow[/youtube]
作者: nothin    時間: 2012-12-10 14:39

嘩...多到不得了架喎...

Beyond - 光輝歲月
Beyond - 歲月無聲
梁漢文- 重新做人
梁漢文- 七友
梁漢文- 501
謝霆鋒 - 愛後餘生
謝霆鋒 - 遊樂場
謝霆鋒 - 玉蝴蝶
謝霆鋒 - Let Me Die
謝霆鋒 - Without Me
陳奕迅 - 夕陽無限好
陳奕迅 - 幸福摩天輪
陳奕迅 - 單車
陳奕迅 - 擁抱這分鐘
孫燕姿 - 雨天
王菲 - 紅豆
王菲 - 償還
王菲 - 曖昧
鄧健泓 - 朋友二號
古巨基 - 大雄
古巨基 - 歡樂今宵
古巨基 - 愛神
鄭中基 - 我代你哭
SWING - 1984
SWING - 中和點
SWING - 帝國大廈
SWING - Shut Up
SHINE - 燕尾蝶
SHINE - 十八相送
SHINE - 曼谷瑪利亞
SHINE - 避雨
AT 17 -  The Best Is Yet To Come
張國榮 - 小明星
張國榮 - 玻璃之情
林憶蓮 - 至少還有你
許志安 - 世紀末煙花
許志安 - 唯獨你是不可取替
玉置浩二 - 夢のつづき
玉置浩二 - Friend
玉置浩二 - 向悲傷說再見
Glay - Beautiful Dreamer
Glay - I 'm In Love
Glay - とまどい
Glay - ここではない、どこかへ
Glay - 逢いたい気持ち
Mr.Children - Over
Mr.Children - 君が好き
Mr.Children - くるみ
Fool's Garden - Lemon Tree
Eminem - Stan
Eminem - The Way I Am
Eminem - Who Knew
Linkin Park - Numb
Linkin Park - Somewhere I Belong
Linkin Park - Breaking The Habbit
Linkin Park - Don't Stay
Akon - Mr. Lonely
Gorillaz - Clint Eastwood
Black Eyed Peas - Where Is The Love?
Black Eyed Peas - Mas Que Nada
Black Eyed Peas - Pump It
....etc.
作者: kakalittlestarz    時間: 2012-12-10 18:05     標題: 回復 #3 Quantum 的帖子

Songs that Post80s' listened to!

作者: kakalittlestarz    時間: 2012-12-10 18:07     標題: 回復 #6 K.Y. 的帖子

I used to like Jay too, every concert was a must-attend event.  Even skipped school to get tickets at TomLee, haha. (Those were the days...)

Now, no la, his work demonstrates a lack of creativity...
作者: kakalittlestarz    時間: 2012-12-10 18:11     標題: 回復 #9 nothin 的帖子

梁漢文- 七友
王菲 - 紅豆,償還
陳奕迅 - 夕陽無限好

Good selection, but which one is your favourite?!

好聽的舊歌,有誰共鳴.
作者: bibubibu    時間: 2012-12-10 18:52

周杰倫-楓

作者: K.Y.    時間: 2012-12-10 21:17

點可以無左容祖兒!?

-心淡-習慣失戀
-分身術
-痛愛
-啜泣
-這分鐘更愛你
-怯

嗰段時期的都好好聽!!

作者: donatsu    時間: 2012-12-10 22:19

Glay - とまどい
Glay - 逢いたい気持ち......

追加
ずっと2人で…
ホワイトロード,however .......

想當年,人生第一隻CD 就係買佢地
作者: kakalittlestarz    時間: 2012-12-10 22:22

我人生第一隻CD 是Kelly Chen....
作者: devilpine    時間: 2012-12-10 22:30

點可以無...

盧巧音-好心分手,三角誌
車沅沅&許志安-会過去的
梁詠琪--today,他喜歡的是你,灰姑娘........
陳曉東---结他,病人,水瓶座....
SAMMI---終身美麗.......

真的很多啊....[glow][/glow]
作者: Cloud    時間: 2012-12-10 22:33     標題: 回復 #9 nothin 的帖子

嘩! 正喎!!!!
作者: K.Y.    時間: 2012-12-10 23:21

盧巧音,我最鐘意呢兩首

-喜歡戀愛,逆插玫瑰

梁詠琪:
你救哪一個
膽小鬼

古巨基:
飄流教室

作者: supertel    時間: 2012-12-11 10:21

哈......估唔到我同樓主都有同感,我都好鍾意 「相愛無夢」 呢首歌。特別係當我EX個陣去左異地同左另一個一齊,我就更加覺得以下的歌詞好岩!!

即使一起 貌合卻又神離 分隔兩地 日夜掛著愁眉
再各自結新歡 卻暗地拿你去比較   現有的   始終偏袒你
作者: iceland    時間: 2012-12-11 14:00

趙學而 - 每隔兩秒
謝霆鋒 - 非走不可
謝霆鋒 - 如果只得一星期
何嘉莉 - 兩種人
葉佩文 - 我不相信
許志安 - 真心真意
古天樂 - 男朋友
鄭秀文 - 不拖不欠
陳慧林 - 懦弱
陳奕迅 - 時光倒流二十年
陳小春 - 扑火
鄭伊健 - TOGETHER
鄭伊健 - 我願你知道
鄭伊健 - 動地驚天愛戀過

There is so much that i can't even list them all~~~
作者: nothin    時間: 2012-12-13 11:54

QUOTE:
原帖由 kakalittlestarz 於 2012-12-10 18:11 發表
梁漢文- 七友
王菲 - 紅豆,償還
陳奕迅 - 夕陽無限好

Good selection, but which one is your favourite?!

好聽的舊歌,有誰共鳴.

唔好要我揀啦...首首都好聽真係好難揀架

作者: nothin    時間: 2012-12-13 12:07

QUOTE:
原帖由 donatsu 於 2012-12-10 22:19 發表
Glay - とまどい
Glay - 逢いたい気持ち......

追加
ずっと2人で…
ホワイトロード,however .......

想當年,人生第一隻CD 就係買佢地

呢3首都係我心水喎
果陣學生仔無咩錢我淨係買過佢地White Road隻album咋,之後就算有d零用我都係download,反而佢地之後出既GLAY PIANO SOLO INSTRUMENTS 琴譜連CD我忍唔住買左
作者: donatsu    時間: 2012-12-15 16:40

QUOTE:
原帖由 nothin 於 2012-12-13 12:07 發表

呢3首都係我心水喎
果陣學生仔無咩錢我淨係買過佢地White Road隻album咋,之後就算有d零用我都係download,反而佢地之後出既GLAY PIANO SOLO INSTRUMENTS 琴譜連CD我忍唔住買左

@@V
我第一隻cd 就係white road!!!
不過依家已經,完完全全變左做虹飯!
btw, 我有啲glay single, album 有冇興趣要?
唔係為錢,想幫佢地搵個好歸宿!
作者: apt    時間: 2012-12-15 22:26

成個itunes都好聽wor-_-

Linkin Park - 全部, esp. In between, In the end, Shadow of the day & the whole album of 'A Thousand Suns'
Guns N' Roses - 全部, esp. Don't cry
The Prophets - 全部, esp. Rooftop, Darkest blue
X Japan - Endless Rain, Tears, Jade
Eminem - 全部, esp. the whole album of 'Recovery'
Paramore - 全部, esp. We are broken, Conspiracy, For a Pessimist, I'm Pretty Optimistic, Oh Star, Pressure
Jennifer Hudson - all her songs in Dreamgirl, esp. And I Am Telling You I'm Not Going
Simple Plan - Perfect, Welcome to my life, Untitled, Save you, etc.
The Click Five - Mary Jane
Christina Aguilera - Save me from myself, Beautiful, Hurt
Avenged Sevenfold - 全部, esp. Burn it down
Hollywood Undead - Scene for dummies, Undead
The All-American Rejects - 全部, esp. It Ends Tonight, Can't Take It, Straitjacket Feeling
Evanescence - 全部, esp. Going Under, My immortal, Whisper, Lithium, My Heart Is Broken, Bleed

list極都仲有好多wor-_-
作者: 小橙    時間: 2012-12-16 12:49

謝霆鋒 - 遊樂場
陳奕迅 - 傷信
車沅沅&許志安 - 會過去的
Kelly - 閣樓
張國榮 - 追
Chilam - 祝君好
鄭伊健 - 甘心替代你
楊千嬅 - 假如讓我說下去
鄭秀文 - 終身美麗
仲有好多...
作者: card_captor    時間: 2012-12-16 20:35

不能盡寫,就揀一首最深刻的 --- 會過去的

作者: 華麗田    時間: 2012-12-16 22:49

許志安 心靈相通
梁漢文 好朋友
陳曉東 劃火柴
陳綺貞 告訴我
張震嶽 勇氣

嘩其實真係有好多...講唔哂
作者: kakalittlestarz    時間: 2012-12-17 06:03

人大左,看透了一點人生經歷,Eason的“最佳損友”整天在我的腦海loop.

無法再與你交心聯手,畢竟難得,有個最佳損友

彼此相處到某個路口。 。 。 。
位置變了各有隊友。 。 。

問我有沒有確實也沒有一直躲避的藉口非什麼大仇。
為何舊知己在最後變不到老友。 。 。
作者: 茶水    時間: 2012-12-17 22:27

默契
好朋友
同班同學
再見二丁目
最近想起很多
一串痴情一串淚
仲有好多好多...好鍾意聽舊歌
作者: Trespasser    時間: 2012-12-21 22:56

QUOTE:
原帖由 3539ws 於 2012-12-10 12:17 發表
許美靜--明知故犯
Sammi--顏色氣味
at 17 -- 我爰班房
王菲--執迷不悔
m2m--the day you went away

Sammi--顏色氣味, 正歌一首

Sammi響隻歌既唱腔好特別
作者: 3539ws    時間: 2012-12-21 23:17

QUOTE:
原帖由 Trespasser 於 2012-12-21 22:56 發表

Sammi--顏色氣味, 正歌一首

Sammi響隻歌既唱腔好特別

Sammi 既 內心戲, 娃娃看天下, 孤男寡女...都唔錯架, 不過我都係like 顏色氣味 多d
作者: K.Y.    時間: 2012-12-22 09:49

唔知有冇八十後聽過....

太高亦美麗最矜貴藍玫瑰
你似是童話公主多高貴
太矮在歎謂我身世
明知身份有次第
如像你身旁白蟻
縱使坐在谷底
也入迷難估計
化身做迷了路笨小孩
兩腿踏著天梯
終於也可高攀你
向上爬就讓那距離拋低
在世間有傳奇也都多得你
用我的好心地令你驚奇
學企起說傳奇
就算高矮都不理
無論我站得雙腿力竭筋疲
圍著你從此不必信命理
你竟願破例送給我藍玫瑰

去兌現神話當中的真諦
你竟願送遞你一切
皇冠閃閃太美麗
誰料我可隨便戴
兩手並未枯萎
我入迷難估計
你左右和背後被包圍
縱使掉落天梯
即使我多麼不濟
跌下來亦在我愛人心底
在世間有傳奇也都多得你
用我的好心地令你驚奇
學企起說傳奇就算高矮都不理
鳴謝你全身彎低力竭筋疲
來讓我自卑當中有運氣
明白到肥矮高挑也是美...
作者: nothin    時間: 2012-12-22 10:22

QUOTE:
原帖由 donatsu 於 2012-12-15 16:40 發表

@@V
我第一隻cd 就係white road!!!
不過依家已經,完完全全變左做虹飯!
btw, 我有啲glay single, album 有冇興趣要?
唔係為錢,想幫佢地搵個好歸宿!

oh...但我依家唔買cd架啦, 希望你搵到住好人家收留佢地
作者: cool    時間: 2012-12-23 13:34

我到現在還有買CD~~
在家中好好欣賞
作者: 陳細皮    時間: 2012-12-25 08:44

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2012-12-22 09:49 發表
唔知有冇八十後聽過....

太高亦美麗最矜貴藍玫瑰
你似是童話公主多高貴
太矮在歎謂我身世
明知身份有次第
如像你身旁白蟻
縱使坐在谷底
也入迷難估計
化身做迷了路笨小孩
兩腿踏著天梯
終於也可高 ...

以前都好鐘意聽! 小矮人
作者: K.Y.    時間: 2012-12-25 22:03

QUOTE:
原帖由 陳細皮 於 2012-12-25 08:44 發表

以前都好鐘意聽! 小矮人

以前成班朋友去唱k, 如果有女友在場我實會點呢首!...
作者: sloggi123    時間: 2012-12-25 23:19

呢首…我好中意。但未搵過同好…劉以達-晚節不保
作者: kris_    時間: 2012-12-29 00:25

911 the day we find love
會唔會太舊?xd
作者: Cloud    時間: 2012-12-29 00:44

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-12-25 23:19 發表

達明fans!!(舉手中)
我未同"晚節不保"connect到. 我反而鍾意同期嘅"了了", "流星" 同"青春殘酷物語".
嘩! 呢個post好正呀~ 大部份嘅歌都曾經日聽夜聽!! 乜嘢開心失戀都係聽呢d歌!! 超懷念!!!
作者: 小馬    時間: 2012-12-29 00:58

孫耀威 -愛的故事上下集
作者: nast    時間: 2012-12-29 21:48

有很多很多舊歌想share, 不能盡錄=_= pick一些我最喜歡的來分享就好

Avril - Tomorrow / Fall to pieces
Busted - Sleeping with the lights on/ Losing you
The Calling - Wherever you will go
The Corrs - What can I do/ Make you mine/ Breathless
Evanescence - My immortal/ bring me to life
Green Day - Wake me up when september ends
Kelly Clarkson - Breakaway/ Beautiful Disaster
Linkin Park - Papercut/In the end/ My December/ Faint/ Pt. of Authority
Mandy Moore - Only Hope
M2M - Girl in your dreams
Michelle Branch - Goodbye to you/ All you wanted/ Everywhere
Ryan Cabrera - True
Santana - Smooth/ Why don't you and I
Sarah McLachlan - Angel
Simple Plan - I'd do anything/ perfect/ don't wanna think about you
Sum41 - In too deep/ with me

五月天- 知足/ 溫柔/ 超人/ 讓我照顧你
Janice - 心亂如麻/大哥
Jay - 安靜/晴天/ 暗號/ 斷了的弦/回到過去
張震嶽 - 思念是一種病/ 路口/ 在凌晨/ 小宇
蔡健雅 - 空白格/ 如果你愛我/記念
作者: Cloud    時間: 2012-12-30 03:45

My immortal!!!
作者: 茶水    時間: 2012-12-30 11:38

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-12-25 23:19 發表

我..同好,,同好,,劉以達-晚節不保,我唱k必唱!!
鍾意劉以達,,特登買佢既碟!
作者: mug    時間: 2012-12-30 22:44

QUOTE:
原帖由 nast 於 2012-12-29 21:48 發表
有很多很多舊歌想share, 不能盡錄=_= pick一些我最喜歡的來分享就好

Avril - Tomorrow / Fall to pieces
Busted - Sleeping with the lights on/ Losing you
The Calling - Wherever you will go
The Cor ...

果然係同一個gen

Avril, Evanescence, Kelly Clarkson, Linkin Park, M2M, Michelle Branch, Sarah McLachlan
曾幾何時都係我嘅最愛
作者: 陳細皮    時間: 2012-12-31 07:26

陳奕迅 - K歌之王
張學友,梅艷芳 - 相愛很難
李蘢怡 - 夜遊杜拜
E-Kids - 開始戀愛
楊千嬅 - 姊妹
許志安 - 昨遲人
陳奕迅 - 那一夜有沒有說
謝霆鋒 - 潛龍勿用

以前好歌太多.. 宜家唔太聽廣東歌
作者: 陳細皮    時間: 2012-12-31 07:46

仲有細個時家姐成日聽TRF同Speed, 然後覺得speed佢地好靚女
作者: K.Y.    時間: 2013-1-2 16:36

QUOTE:
原帖由 陳細皮 於 2012-12-31 07:26 發表
陳奕迅 - K歌之王
李蘢怡 - 夜遊杜拜
E-Kids - 開始戀愛
楊千嬅 - 姊妹
許志安 - 昨遲人
陳奕迅 - 那一夜有沒有說
謝霆鋒 - 潛龍勿用

以前好歌太多.. 宜家唔太聽廣東歌

李蘢怡 - 夜遊杜拜
陳奕迅 - K歌之王

哈,我諗你都係86,87年人仔wor~!!
作者: K.Y.    時間: 2013-1-2 16:43

我仲想講..其實有冇人聽過edison<<壞孩子的天空>>同<<單戀高校>>.....
雖然我而家覺得佢好黑人憎
作者: 陳細皮    時間: 2013-1-3 01:36

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-2 16:43 發表
我仲想講..其實有冇人聽過edison<<壞孩子的天空>>同<<單戀高校>>.....

haha i'm actually born 88 ar
壞孩子的天空and 單戀高校sing k always sing ga haha
作者: chris1234    時間: 2013-1-13 18:25

YY concert listed果D 都好正.....
可人兒..
水瓶座....
如何掉眼淚....如果我們不再見...
發奮, 大孩子...
我都係80後....XD...
作者: cho    時間: 2013-1-14 00:28     標題: 回復 #51 chris1234 的帖子

朋友
我都覺得YY concert 好正, 宜家仲好回味
作者: UNO    時間: 2013-1-14 15:55

我唔係80後
不過我都鍾意聽好多歌XD

陳奕迅-反高潮

-成首歌都好不段起伏,係EASON咁首歌我最愛一首!

謝霆鋒-潛龍勿用

-戀愛起義其中一個故仔主題曲,其實真係幾有意思

楊千嬅-小飛俠

-成日想搵人同我合唱,但得我家姐識唱

陳慧琳-一切很美只因有你

-都係電影歌,但搵到個咁嘅人真係唔錯XD

A17-始終一天

-細個又係好鍾意聽,大家先了解當中感覺!

EDC-尼古丁

-真係EDC先唱得出個味道!!

鄧健泓 - 直上

-其實我覺得原版係好聽D ,HA

陳奕迅+容祖兒 - 放過你

-都係電影歌XD, 到而家都好鍾意個電影,但個首英文歌仲正!
不過好大個先搵到MP3!,但LI首都唔錯! 歌詞都幾好!

Shine - 燕尾蝶

-應該無咩人唔識!,但D歌詞有無令人想保育就真係唔知!

徐偉賢 - 一朝了

-當年搵左佢隻碟好耐,都係前幾年先搵到!
佢把聲都幾好聽! LI首歌係我最愛一首!

應昌佑-只要妳幸福

-好正首歌!不過佢已經無歌,係香港又紅唔到,唉

蔣嘉瑩 - 假如真的再有約會

-而家仲係YOUTUBE睇緊第2集,真係會睇到喊
作者: chris1234    時間: 2013-1-14 22:28     標題: 回復 #52 cho 的帖子

呵呵.....
朋友
我都有買....must buy...
作者: chris1234    時間: 2013-1-14 22:29

QUOTE:
原帖由 cho 於 2013-1-14 00:28 發表
朋友
我都覺得YY concert 好正, 宜家仲好回味

朋友....)
作者: ELKI    時間: 2013-1-16 12:27

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-2 16:43 發表

有啦XD"其實我都幾中意首單戀高校
以為佢靚仔D

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0