標題: [生活] 聖誕餐 [打印本頁]

作者: Bay    時間: 2012-12-12 23:47     標題: 聖誕餐

聖誕餐預備中。。。

買咗幾款酒用嚟整嘢食;行咗好多間鋪,發現啲平靚正嘅紅酒一早俾人掃清,今年一次過換過晒啲牌子,希望今年效果OK 啦。
作者: Bay    時間: 2012-12-13 00:14

紅酒燴牛尾 version 1

紅酒燴牛尾 version 2

紅酒燴牛尾 version 3

紅酒燴牛尾 version 4

紅酒燴牛尾 version 5

紅酒燴牛尾 version 6

其他 version

作者: Bay    時間: 2012-12-13 00:56

龍蝦湯我唔打算買隻蝦返屋企搏鬥,去超市買鑵$50-60蚊貨仔,再跟食譜再加工加熱就算。

龍蝦湯 version 1

龍蝦湯 version 2

龍蝦湯 version 3

其他 version

作者: Bay    時間: 2012-12-13 01:16

甜品:一係麵包布丁 、一係雪糕、再唔係就蘋果金寶或者中式腐竹雞蛋糖水都得。

最後再一杯好飲嘅藍山咖啡或者伯爵茶就無敵嘞!

作者: 憧憧    時間: 2012-12-13 10:15

一上來見到咁多野食
作者: 撒爾達    時間: 2012-12-13 13:46

麵包布丁 and 蘋果金寶都好有聖誕氣氛~
作者: yanyan12345    時間: 2012-12-13 15:51

識煮野,再+幾味拿手小菜袋係身,女士們真係會加多幾分!
作者: Bay    時間: 2012-12-13 22:51

麵包布丁我比較喜歡 Jasper's 一類嘅北美口味,較多麵包同實淨。

不過我嘅另一半唔好甜品,特別係酒精、肉桂(cinnamon) 、雲呢嗱等味道同提子乾、乾果等東西尤其反感。   

所以我自家製嘅麵包布甸基本上有啲同海綿蛋糕相似,只係食嘅時候,我會用砵酒,而另一半會用楓樹糖漿代替雲呢嗱奶皇漿。-
4人份材料:一盒250毫升奶 + 2 隻蛋 +  半湯匙糖 + 隔夜/二三日麵包 5-6 片;

1)以舊麵包分成小塊後,鋪滿一個大碟備用;
2)牛奶加熱至沸騰前關火備用;
3)把蛋和糖混合後,再加入牛奶攪拌;
4)把蛋奶漿倒上麵包小塊面上,待麵包小塊完全吸收蛋奶漿;
5)分兩個細鋁盆裝,用普通焗爐焗 20 分鐘就攪掂!
好容易整嘅甜品,淡淡地 (要甜啲則自行加酒、糖漿、或者奶皇)。

作者: carcar    時間: 2012-12-13 23:04

bay ,妳好吸引呀~哈哈
作者: sloggi123    時間: 2012-12-14 07:50

唔好甜品,特別係酒精、肉桂(cinnamon) 、雲呢嗱等味道同提子乾、乾果等東西尤其反感。    <---- 全部係精粹...
作者: teenager_bear    時間: 2012-12-14 12:49

樓主好識食  好厲害!! >0<
唔知要幾多年之後先至好似樓主咁煮野食咁勁
作者: Bay    時間: 2012-12-14 23:45

CarCar: 係我被好味嘅食物吸引

Sloggi123: 咪係囉,麵包布甸 減咗啲精粹之後就變到同西多士、海綿蛋糕差不多。

Teenager_Bear: 我唔識煮但我鍾意食
作者: Bay    時間: 2012-12-17 08:47

QUOTE:
原帖由 撒爾達 於 2012-12-13 13:46 發表
麵包布丁 and 蘋果金寶都好有聖誕氣氛~

重有 紅酒燴梨!
作者: bread_bread    時間: 2012-12-17 21:08

呀''好想吃!!
真有口褔呢;)
作者: Bay    時間: 2012-12-18 16:43

行咗幾間超市,發現罐頭龍蝦湯亦缺貨中!
作者: RonSiu    時間: 2012-12-20 17:22

Jusco有枝澳洲17x減到12x 好ok,味似penfold bin 128
作者: Bay    時間: 2012-12-20 21:03

多謝 Ronsiu 嘅分享。

我同另一半平時都唔飲酒,我自己未試過penfold bin,對紅酒又唔係好認識。

我嘅紅酒主要用作煮食用,所以平平地$100+/-20 就可以。
作者: Bay    時間: 2012-12-22 09:03

有冇人有煮火雞湯嘅經驗?

你哋平時會落啲乜嘢?

我剛剛開始熬湯,因為隻雞嘅骨架太大隻,我個煲又細,要分兩次整先得。
作者: little    時間: 2012-12-23 23:22

樓主很富貴及對美食很有要求,做你女友真是幸福無比,火雞要五至六百元一隻,絕不便宜。我在City Super 時曾嘗試食火雞,廚師是女的,雞肉煮得入味又不「鞋口」,真是少些工夫也不能。那裡有些富貴廚藝班。名師指導,相信會事半功倍。
作者: Bay    時間: 2012-12-24 08:27

豐檢由人, 火雞骨是公司開派對的剩餘物資,唔處理就要掉去垃圾桶。

睇完一大堆網上食譜,今日終於大功吿成,攪掂咗煲火雞湯;
但最掂哦道菜係另一半點嘅香煎火雞潛艇,加咗酸味味嘅三文治醬勁正!

甜品方面,我自己好酸味味嘅檸檬汁,就重手落多咗,所以個蘋果金寶酸到另一半變咗呀婆咁嘅樣;但我自己就食得好開心。
作者: Bay    時間: 2012-12-25 00:11

今晚 (24/12) 主菜係 Shepherd's pie (雜菜免治牛肉上面放一層茨蓉),甜品有梳乎厘。

我嘅另一半煮嘅洋蔥免治牛好好味,所以牛肉部分今日由佢操刀,我就主力負責茨蓉。 其實成個主菜喺放入焗爐之前經已煮熟,等咗一陣個茨蓉表面變成金黃色就攪掂。 今日個甜品我喺食完主菜先決定整,因為整茨蓉用剩咗牛奶同牛油,但好明顯我做咗一個錯誤嘅決定,首先我今日唔知點解記唔到個食譜,攪到要出入咗好多次廚房,最後重要出動埋另一半幫忙;之後我整到一半先知道要打蛋白打到起泡先得,跟著我感覺到我本來強而有力嘅臂彎已經麻痹    好彩最後個梳乎厘都昇得起同食得落口
作者: Bay    時間: 2012-12-27 00:56

一連5日嘅聖誕餐最後一道菜終於攪掂,呢味紅酒燉牛尾煮咗超過6個鐘係我嘅心血之作,其間經歷咗燶底、廚房停電、想加料但唔夠要落街去街巿買、爛煲   。

今年有龍蝦湯、火雞湯、粟米、車打芝士、茨蓉、白飯、烘portobello 磨菇、白焯椰菜、香煎火雞潛艇、龍蝦汁意粉、shepherd's pie、紅酒燉牛尾、麵包布甸、蘋果金寶、梳乎厘、紅酒燴李、紅酒、咖啡、茶。

多謝另一半今年陪我喺廚房整嘢食咗咁多日,今個聖誕節過得好豐足同充實

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0