標題: [生活] 我的2012小總結 [打印本頁]

作者: Cloud    時間: 2012-12-22 06:24     標題: 我的2012小總結

1. 揭穿了愛情真相. 自己何其幼稚.
2. 原來愛情其實很次要.
3. 重返校園. 很豐碩的一年. 原來很喜歡跟知識談戀愛
4. 喜歡佛學的mindfulness.

妳們呢?
作者: Cloud    時間: 2012-12-22 07:44

Oh.. 漏了一樣..

5. 終於成功戒了酒. 戒酒如戒毒. Withdrawal過程痛苦萬分
作者: K.Y.    時間: 2012-12-22 09:24

我的2012小總結:

化。
作者: Ivy    時間: 2012-12-22 10:03

2011年尾分手,2012年頭搬出來自住,當時只有我和一隻愛犬。

2012年,找到個很愛我的另一半
我的家由一隻狗,慢慢添加新成員至三狗兩貓
這年最大豐收是我擁在一個很sweet的family了

這年最令我苦惱的是一年搬三次屋,犯太歲吧
2月,11月搬了,聖誕節還要煩搬家,12月30日又搬
希望未來兩年不用再煩搬屋

2012年還有一個遺憾。。。
就是不能成功瘦身仲增磅
就留待2013完成吧>_<
作者: apt    時間: 2012-12-22 11:42

2012年頭kick start左段唔應該kick start既感情
上半年活係自責同內疚中
年終終於斬纜
而家 好幸福
作者: hilda_chau    時間: 2012-12-22 18:33

2012十八歲做成年人鴾@年,有家人有朋友相伴就會好快樂。
但每當自己一個獨處黈伬啀狾陪t能量就會釋放哂出黎,相比起以前好樂觀日日都好開心鴽琝馴相反,唔知點解。
成年都活系回憶之中,會不停甘想返反以前,好想有反以前我擁有洁A無論系人,事,物,感情感受感覺乜都系。好固執地唔中意接受明天,唔期待明天會更好。
失去太多好討厭,只想2012快纗L!
作者: nutty236    時間: 2012-12-22 20:52

2012 只有一個字總結:悶!期待之後日子將在入面嘅"心"演變成獨立一個字,
"二"字生了兩腳進入了"門"內!
希望"開心"會長存在我同大家心中!

作者: a74986530    時間: 2012-12-22 22:11

2012年:
1.十八歲啦成人啦
2.捱過DSE,考上大學
3.係呢個forum識到宜家既另一半~~初戀
其實總括黎講2012都算係甘
作者: Yvo    時間: 2012-12-23 10:32

2012的總結,
1. 拍左一段可笑的拖, 已分開
2. 二字頭了
3. 成績較好, 比過去13年讀書勤力
4. 整左自己品牌
作者: vincent503    時間: 2012-12-23 16:27

2012:
1. 可笑
2. 比人呃左好多錢..
3. 鐘意左好耐既女仔..結婚..
4. 單身第四年..
5. 第一次拎獎學金
作者: ez1211    時間: 2012-12-23 17:56

2012:
1.生性
2.男女男
3.我真係冇女人緣架
作者: bread_bread    時間: 2012-12-23 18:03

頭:沈->醒
中:開心
尾:期待新開始,2012過的不是太好咁
作者: 十二    時間: 2012-12-23 18:23

我的 2012 小總結
1)  我既 Bachlor,捱左1半啦 ,洗濕左個頭,頂梗上。
2)  無結果既愛情,忍心分手了。
3)  轉換左工作環境,現在總算快快樂樂地賣笑。
4)  一家8口子身體健康,安心。
5)  今年大花筒,錢都花光。

*****末日仍未發生,努力哈哈笑過我的日子。
作者: phm    時間: 2012-12-23 20:55

1. 談了場夢般甜蜜的戀愛 雖然她否定我的存在
2. 更愛現在所擁有的好朋友們和家人
3. 新工作學到很多得到更好很感激他們
作者: nothin    時間: 2012-12-24 11:20

上半年一切很混沌,
下半年一切很突然,
2012可以講係我出生以來最差既一年,
不過,正正因為咁,更加明確知道要點做。
作者: 不愛吃豬扒    時間: 2012-12-24 11:37

比上一年過得更加快
作者: zach    時間: 2012-12-24 16:44

1) 考上了夢寐以求的大學
2) 成年後,什麼都不再有成人遷就
3) 告別了多位親人
4) 家裡沒有了男人的存在
5) 對自己多了懷疑
作者: akamaruhei    時間: 2012-12-26 00:25

1)成了大學新鮮人
2)她讓我理解愛
3)開始接freelance的生活
4)一年發兩次燒, 響了警號

12年填滿了希望和魄力去追趕夢想,
13年嗎, 安穩便可以
作者: kenny_bear    時間: 2012-12-26 00:56

2012年:

1) 今年年中轉左新工
2) 單身過第三年既節日
3) 喜歡了一個女仔,但不能相愛,只能做知己

2013年可以尋找到更好的方向
作者: 姐姐    時間: 2012-12-26 02:21

1)工作方面由地獄變了天堂。今年年初的事。以後我都工作在天堂裡了。極之愉快。
2)遇上愛惜我、疼錫我的人。讓我知道有人可以如此的珍惜我,當我寶。
3)終於買樓了。最幸運是買了樓才認識她、才知道原來和她做了鄰居。大家相距只是5分鐘路程。搬家後我們彼此可以更近了。
4)第一次真實感受到愛是不公平的。當我付出100%時,沒想到我收回的卻是300%。這種愛讓我很感動。
作者: wingmyself    時間: 2012-12-26 22:58

難過的一年...
感情上,個心仍然仲係佢,但係佢係2011年已經離我而去
工作上,即使我好努力都得唔到上司認同。然後轉左工

希望2013年,佢可以開開心心過活,而我可以搵到對的人,然後事事順利
作者: Bay    時間: 2012-12-27 02:03

2012:

1) 攪凊楚自己未來10年工作發展要行嘅大方向;
2)見識到自己乜都唔識,有排要學、經歷;
3)完全感受到另一半嘅付出
作者: Cloud    時間: 2012-12-27 07:57

多謝妳哋嘅分享呀~* 大家都好正面呀
突然, 我覺得, 其實要衡量自己得到幾多, 失去幾多, 真係要走到咁上下, 回一回望先見到. 過程中嘅辛酸, 反而變得好微少. 能覺得自己有所得著, 對明天有所期待, 其實已經有用心活過. 我有時會避免不了跟別人比較.. 我會自卑. 但撫心, 我明白, 心境平靜, 沒有不開心已是開心了=)大家繼續努力~ 加油呀~!!!

作者: Guten_Morgen    時間: 2012-12-27 08:37

聽到大家的分享很感動希望今年事情未盡人意的朋友來年會有好轉;今年已經過得開心豐盛的朋友來年繼續下去。還有幾天2012便過去,在些謹祝各位2013年,身體健康、快快樂樂、事事如意.......
作者: december28    時間: 2012-12-27 15:31

最值得分享既係 我同左呀媽出櫃 。
結果竟然係呀媽好接受之餘,
而家仲成日好主動甘叫我約埋女朋友出街
就連聖誕我地都係一齊出街食飯  
作者: stofu    時間: 2012-12-27 21:37

真係好多野經歷左 過左去 回望返發覺其實都唔算得係D咩
今年有好多事發生左 好唔開心
而家睇返 以為過左好耐 差唔多忘記喇
原來都不過係半年前既事
但咩事都好 至少身邊仲有好多人撐住我 至少有咩事 返到屋企仲有個暖暖既被窩
一教訓醒 又係新既一日 咩都可以唔記得

最開心既係 年尾比我同到妳做朋友 大家一齊吹下水 飲下酒
只要可以以呢個身份 陪係妳身邊 我咩都可以唔介意

希望黎緊既日子可以好好過
過左去既有咩唔開心都好 大家都忘記佢 重新開始過.
作者: Kenes    時間: 2012-12-28 00:20

慢慢地康復的一年
當我覺得自己不會再愛上別人時卻遇上了她... 但我知道我們之間沒有機會...不過希望有一日會有!! hahaha~
作者: 小琳    時間: 2012-12-29 18:31

變化很大的一年.
來不及回憶就去的一年.
還有2天, 趕得及整理嗎?
有點不知如何是好的結尾.
作者: waiyee    時間: 2012-12-31 12:47

年頭.
- 情人節後. 忍痛分手. 朋友認為我終於清醒, 但我真的很痛..

年中.
- 第2次到馬來西亞.
- 被勸到大公司工作會比在小型公司更好

年尾.
- 無業兩個月. 到北京半個月. 台灣三日兩夜. 曼谷七日六夜
- 到新公司上班. 一個team已被舊公司的人數多.
- 第一次台上講話沒有errrrr 被同伴稱讚
作者: Cloud    時間: 2013-1-1 10:25

2012最後一天, 今年心情何其平靜.
呢個post喺12月21日嗰日下晝post嘅. 過咗10日, 呢段期間, 有時都會.. 想起去年或從前.
1. 今年包聖誕禮物時, 我突然感概: 五年來, 今年是第一年, 不用為她花心思預備聖誕禮物.
2. 過去三年的除夕都和她一起過. 今年第一年終於不是了.
其實.. 心靈反而平靜.

祝快樂.
作者: ︴擦子膠﹏    時間: 2013-1-2 07:00

我的2012小總結
1. 完成左一張中大證書
2. 第三個合約開始
3. 見到好多朋友、同事結婚生寶寶
4. 屋企愈來愈少人氣, 好冷清
5. IRENE讓我理解 愛、痛、喊
6. 同IRENE去左兩次旅行
作者: darkchocolate    時間: 2013-1-6 16:16

2012 had been a dramatic year for me.1. Spent 2 weeks in Malaysia with my baby in March
2. My beloved uncle passed away in May
3. had an internal promotion from work in June
4. had a wonderful holiday to soth island with baby in Oct/Nov
5. my boss was offering a second promotion in Dec

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0