標題: [女友_P] 識人前該三思 吐槽mode [打印本頁]

作者: KUMARON    時間: 2012-12-28 21:00     標題: 識人前該三思 吐槽mode

說真的有點生氣 ……
不知道大家用甚麼準則去認識別人 ………
明明我再三隱瞞年齡 ……… 閣下就該識趣些小 ……… 我心軟了 …… 就自爆年齡 …… 然而你消失了 …… 你知道很傷人心嗎?!
明明說出年齡前就很開心地聊天 ……  告訴我年紀多大有甚麼罪啦?!@@
我以後也不心軟了!!!真過份啦!!!

作者: ellenko    時間: 2012-12-28 21:29

你好大識左個好細?   
作者: J__    時間: 2012-12-28 22:19

可能忙者?年紀會係咩問題。
作者: hilda_chau    時間: 2012-12-28 22:24

對方系搵食?
作者: ccxx    時間: 2012-12-28 22:25

d 人膚淺,揾過第二個好過。
作者: ellenko    時間: 2012-12-28 22:34

我以為D人睇完相先會消失...
作者: Pink    時間: 2012-12-28 23:07

會消失o既人實在太多,不過我認為呢 D 人唔需要對佢上心。
作者: little    時間: 2012-12-28 23:28

根本不需要隱藏年齡,真心交友的人是不會太介意年記,其實不過五十也不是老嘛!你不要放在心上啦!我在太古見到一對情侶,作男仔打扮的估計起碼有六十了(面和手很多老人斑),但也活得很年輕。望上去也舒服。
而我看中的今年也四十有五了,看上去很小女孩╴你若不見她的白髮,根本是不過三十五,白髮也無損她天生的美麗和氣質。可見年齡不是問題。
但本來昨天大家還聊得開心,即使你性格開朗,但對方要找十八廿二,覺得才對味有幻想,是她自己交友的態度問題。
作者: coincidence2    時間: 2012-12-29 00:12

樓主以前開POST講過自己16來歲呀.....難度是假的年齡?同你傾計果個大過你?

作者: little    時間: 2012-12-29 01:10

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-12-29 00:12 發表
樓主以前開POST講過自己16來歲呀.....難度是假的年齡?同你傾計果個大過你?

不是很多人喜歡對象比自己年輕嗎( 通常年輕代表春美麗玩得、吹得、活力爆燈特別討人喜)?
若對方的年齡真的大過樓主,對方也不應討厭,不是反而是賺了嗎? 請說明一下。
我的朋友說我喜歡「老藕 」是奇怪生物呢 ! 我聽起來有點憤然不平
作者: coincidence2    時間: 2012-12-29 02:07

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-12-29 01:10 發表

不是很多人喜歡對象比自己年輕嗎( 通常年輕代表青春美麗玩得、吹得、活力爆燈特別討人喜)?
若對方的年齡真的大過樓主,對方也不應討厭,不是反而是賺了嗎? 請說明一下。
我的朋友說我喜歡「老藕 」 ...

這要樓主再講詳細D才知道究竟為咩佢認為年齡係一個"死因"了
例如究竟對方係咩年齡, 樓主隱瞞真實年齡的動機, 對方係咪介意樓主太大或太細, 係咪雙方期望唔同等等
講真, 有D人接受年齡細自己, 都睇番細幾多的. 有D人喜歡大自己好多的, 都未必無上限
"若對方的年齡真的大過樓主,對方也不應討厭,不是反而是賺了嗎?"--> 咁無話賺唔賺喎, 又唔係叫碟BB乳豬, 知道原來得2個月大唔係3個月大, "賺咗" XDDD 假設有個人30歲, 想識個25以上, 然後發現對方有意令人誤會係20+, 結果係16歲, 咁明顯唔係自己期望嘅野, 係咪咁都要人地覺得是賺了? 我反而想知, 為咩樓主一開始隱瞞年齡, 又為咩"心軟"自爆呢?
拿拿拿, 利申一下, 我唔會喜歡對象比自己年輕勁多, 對我來講年輕不一定代表青春美麗玩得、吹得、活力爆燈特別討人喜等等. 我知道唔少B30+都會同10+或20頭一齊. 但不代表所有B都如此. 反而唔少人話喜歡姐姐喎 XDDDD

in short, 樓主講D唔講D, 或只講一小部份, 好難知道究竟發生咩事
作者: Rainbow小月    時間: 2012-12-29 10:21

吾好咁啦,可能咁岩個個人係咁呢~~
吾會再有下次啦~~
識朋友無話幾多歲架喎,
你喜歡我地都可以做朋友呀~~^^
作者: KUMARON    時間: 2012-12-29 11:42

真是的 ……… 為什麼你知道的?!我有說過嗎?!@@
還有原來有人看我post的啦?!(感動∼∼
作者: J__    時間: 2012-12-29 20:21

咁如果人地想要年紀大點。
想有發展空間。想要一個穩定的。
你太小。人家便沒興趣。也可理解。
只是交友心態和目的不同而。

我都鍾意大一點。姐姐。成熟點。
年紀太小。很情緒波幅比較大。難溝通。
作者: shuuu    時間: 2012-12-29 22:03

依家有D人真係好膚淺,一開口傾計個FEEL勁似填問卷咁..

真係唔知想點..最搞笑係係應唔到佢/攰到訓左無同佢講早抖..

佢第二日會話你_仲咩唔同佢GDNITE...

我心諗: 我都未GDNITE我媽媽-_-
作者: KUMARON    時間: 2012-12-30 00:03

同意∼∼∼∼
作者: ez1211    時間: 2012-12-30 00:06

年齡都算
我最憎點解下下都要問人拎相
講唔夠3句就問,係咁問
作者: 普通朋友    時間: 2012-12-30 02:11

QUOTE:
原帖由 shuuu 於 2012-12-29 22:03 發表
依家有D人真係好膚淺,一開口傾計個FEEL勁似填問卷咁..

真係唔知想點..最搞笑係係應唔到佢/攰到訓左無同佢講早抖..

佢第二日會話你_仲咩唔同佢GDNITE...

我心諗: 我都未GDNITE我媽媽-_-

作者: KUMARON    時間: 2012-12-30 18:25

隱瞞就是因為很多會討厭(?該用不喜歡)年紀少的人啦
因為她們認為少不更事
完全不給機會
而我用意是希望大家既然只是結識朋友
多大也不用介意吧
而且希望大家能從對話中認識對方
並不是根據個人資料去認識或判斷對方
至於心軟啦 ……… 就是覺得超煩 ……… 三兩句又問
作者: KUMARON    時間: 2012-12-30 18:38

是我做得太理想化嗎???@@
作者: little    時間: 2012-12-30 18:50

QUOTE:
原帖由 KUMARON 於 2012-12-30 18:25 發表
隱瞞就是因為很多會討厭(?該用不喜歡)年紀少的人啦
因為她們認為少不更事
完全不給機會
而我用意是希望大家既然只是結識朋友
多大也不用介意吧
而且希望大家能從對話中認識對方
並不是根據個人資料去認 ...

其實識朋友沒有識女朋友那麼重視年齡差距(假如你是採取開放態度),可能你那個apps友 只想一心搵對象。你唯有寄望下個對味人啦!
作者: katiewong    時間: 2012-12-30 21:31

係啦,我都試過,只係大一二歳,識朋友啫,洗唔洗咁呀,攪到都唔係好想去識
作者: 索柏    時間: 2012-12-30 23:20

咁咪好囉......可以再識過新朋友
不用再浪費時間
作者: 占少    時間: 2012-12-31 00:30

通常有啲人係為獵食而識人 岩就繼續 唔岩就byebye
作者: Rainbow小月    時間: 2012-12-31 10:43

哎呀~~吾洗再為d無為人煩啦~~
吾識咪吾好理佢囉,岩傾咪傾囉~~

今晚大家去邊度慶祝呀?
作者: coincidence2    時間: 2012-12-31 11:04

我又覺得咁, 人地都有知情權架喎, 咁可能人地連朋友都想識差不多年齡呢

始終你唔係佢, 你唔可以ASSUME佢都同你一樣想法

呢D野我又覺得無分對同錯嘅. 大家期望唔同JER, 樓主好上心呢個人? 如果唔係嘅, 唔駛理佢啦,  識其他朋友吧. 做朋友都係雙向嘅, 無謂迫人認同你, 你亦唔駛太介意呢D NF嘅唔啱就BYE的態度, 因為太多呢D人喇. 你唔介意得幾多次

分分鐘對方係自己立場都覺得"識人前請三思" 架XDDD
作者: coincidence2    時間: 2012-12-31 11:09

QUOTE:
原帖由 ez1211 於 2012-12-30 00:06 發表
年齡都算
我最憎點解下下都要問人拎相
講唔夠3句就問,係咁問

呢下真係討厭喇. 好似無圖無真相咁, 最好笑係佢地本人都幾樣衰下 XDDDD
有D係個交友POST講好多野架好有文化咁架, 你真係ADD佢, 就無咩同你講, 要睇相先
咁都沒法, 呢D係人地交友/物色女友要求, 唔認同的, 就唔覆算了. 佢唔想浪費時間, 你都可以慳番時間
作者: coincidence2    時間: 2012-12-31 11:12

樓主可以講下對方究竟幾多歲呢?
作者: yanyan12345    時間: 2012-12-31 13:23

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-12-31 11:09 發表

呢下真係討厭喇. 好似無圖無真相咁, 最好笑係佢地本人都幾樣衰下 XDDDD
有D係個交友POST講好多野架好有文化咁架, 你真係ADD佢, 就無咩同你講, 要睇相先
咁都沒法, 呢D係人地交友/物色女友要求, 唔認同的, 就 ...

無圖無真相咁, 最好笑係佢地本人都幾樣衰下,<---實情又似係咁樣,而且個類人大部分性格非常自戀,說話有頭沒尾,沒思想,沒遠見,討厭反對/5應同佢地既人,變臉..,...似係同一個媽媽生出黎,成長一樣,連外觀都有80%相似,相由心生,5到你5信...

咁都岩數既,自己沒個樣野,緊係要求別人多多....都5怪得別人,,,自己要小心各位..

另:以玄學角度睇.....呢類人最叻係牙牙學語,跟人口水尾,...呢類人大多數人緣上,工作上一般都表現係差D,集中力弱.......如果"氣牆"弱D既朋友們 ,都5好接近佢地太多.....(個人意見).....

作者: J__    時間: 2012-12-31 14:10

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-12-31 11:09 發表

咁都沒法, 呢D係人地交友/物色女友要求, 唔認同的, 就 ...

<<<<<< 呢個先係重點. 佢地都幾樣衰下. 但又好care人地咩樣.
我覺得. 好奇想知下人地咩樣. 都正常.
但人地唔畀就算. 有d真係chr到你爆. 你唔畀好似你錯咁.
作者: yanyan12345    時間: 2012-12-31 17:07

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-12-31 14:10 發表

<<<<<< 呢個先係重點. 佢地都幾樣衰下. 但又好care人地咩樣.
我覺得. 好奇想知下人地咩樣. 都正常.
但人 ...

”衰”在性格问题上
作者: coincidence2    時間: 2012-12-31 22:00

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2012-12-31 13:23 發表

無圖無真相咁, 最好笑係佢地本人都幾樣衰下,<---實情又似係咁樣,而且個類人大部分性格非常自戀,說話有頭沒尾,沒思想,沒遠見,討厭反對/5應同佢地既人,變臉..,...似係同一個媽媽生出黎,成長一樣,連外觀都有 ...

最正係, 佢地自己無話題同人講, 但就埋怨你無野講. 覆遲一陣都發脾氣XDDDD
然後又埋怨識唔到"朋友"或女友
自我中心到爆 XDDDD
作者: vkywn    時間: 2013-1-1 01:02     標題: 回復 #15 shuuu 的帖子

哈哈,好有同感
作者: 索柏    時間: 2013-1-1 11:13

"依家有D人真係好膚淺,一開口傾計個FEEL勁似填問卷咁.."
"我最憎點解下下都要問人拎相 ,講唔夠3句就問,係咁問"

或許有些人將這些視作"話題"吧
但我好討厭
作者: common    時間: 2013-1-2 03:29

有些人在乎對方幾大,外表,有些甚至在意你的職業,收入同經濟條件,同自己相襯與否,漁翁撒網式去認識,然後可能同時腳踏幾船...爭取時間比較...

這世界什麼人也有,各有各要求同目的。

你也不用太介意,看開些。
作者: coincidence2    時間: 2013-1-2 11:11

QUOTE:
原帖由 common 於 2013-1-2 03:29 發表
有些人在乎對方幾大,外表,有些甚至在意你的職業,收入同經濟條件,同自己相襯與否,漁翁撒網式去認識,然後可能同時腳踏幾船...爭取時間比較...

這世界什麼人也有,各有各要求同目的。

你也不用太介意, ...

其實係架. 所以我覺得佢地遇人不淑都唔好埋怨, 因為係佢地自己只著眼條件, 因條件而忽略對方嘅人格用心. 咩人就吸咩人.
有人要求好正常, 不過有時難免顧此失彼. 針無兩頭利.

作者: nothin    時間: 2013-1-2 14:11

呢d情況我都試過,其實應該有online識人既都會試過
或者可以咁睇,咁樣可以早D認識到對方係咩人,唔係仲好咩? 其實網絡世界同現實生活都會遇到好多過客,睇開d人都輕鬆d
作者: LongIsland    時間: 2013-1-2 15:38

其實每個人性格唔同 交友target 唔同, 你就唔好咁在意了..
交友呢樣野, 合則來不合則去啦, 由其上網, 都唔知佢乜頭乜路, 你除左付出左寶貴既時間去同呢個人去做所謂既"互相認識", 無咩損失左, 咪由佢囉....
經歷多d 你就唔會咁嬲的了..XDDD
加油啦..
作者: shinki_泳    時間: 2013-1-2 20:40

嗯嗯嗯, 認同.
大人們都不愛與小朋友聊天..
作者: J__    時間: 2013-1-2 20:56

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-2 15:38 發表
其實每個人性格唔同 交友target 唔同, 你就唔好咁在意了..
交友呢樣野, 合則來不合則去啦, 由其上網, 都唔知佢乜頭乜路, 你除左付出左寶貴既時間去同呢個人去做所謂既"互相認識", 無咩損失左, 咪由佢 ...

我都同你互相認識了.
作者: Wan    時間: 2013-1-2 22:54

there is nothing to do with those ppl.please dont be angry with that.
age is not a problem to make fds.
if she left u becoz of this,u should be happy as u need not spend time with this person anymore.
作者: carb0511    時間: 2013-1-4 17:37

年齡不是重點吧!!聊不聊的來~才是重點~
作者: LongIsland    時間: 2013-1-4 17:42

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-2 20:56 發表

我都同你互相認識了.

之後點就睇你做化了, 阿們
作者: J__    時間: 2013-1-4 17:50

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-4 17:42 發表

之後點就睇你做化了, 阿們

咁要食個飯先得喇.

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0