標題: [生活] Cheap精的一天 [打印本頁]

作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 10:49     標題: Cheap精的一天

唔係人人都做到聖賢但cheap野應該人人都做過
好似大塊活例牌冬季就會有晚市邊邊
D邊邊芥醬放曬出來任攞
我食碗燒味瀨又慣性加料
就將邊邊區嘅辣椒粒乾蒜莞茜落係碗瀨到
仲幾重手下
心理上覺得"回本"
你今日做咗cheap野未
作者: apt    時間: 2013-1-17 12:12

我有個朋友成年都無買過紙巾 salt and pepper 全部係麥記攞-_-
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 14:20

QUOTE:
原帖由 apt 於 2013-1-17 12:12 發表
我有個朋友成年都無買過紙巾 salt and pepper 全部係麥記攞-_-

唔係收埋架咩? 點攞咁多 XDDDD
作者: Natalie黑鴨    時間: 2013-1-17 14:44

老母 中意叫我攞多d 牙籤,茄汁,糖(熱飲果包包糖),濕紙巾(酒樓,唔用既收埋去)....
作者: 25ZM    時間: 2013-1-17 14:50

貪埋呢啲小便宜怎能過活?
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 15:16

QUOTE:
原帖由 25ZM 於 2013-1-17 14:50 發表

哈, 又閃出來留下金句了?
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-17 15:32

QUOTE:
原帖由 25ZM 於 2013-1-17 14:50 發表

我就見有D人..不論低收入家庭OR 中產,就係靠埋呢啲小便宜,攞得就攞.....有D自己怕沒面,就叫庸人做...咩人都有....
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-17 15:36

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 10:49 發表
唔係人人都做到聖賢但cheap野應該人人都做過
好似大塊活例牌冬季就會有晚市邊邊
D邊邊芥醬放曬出來任攞
我食碗燒味瀨又慣性加料
就將邊邊區嘅辣椒粒乾蒜莞茜落係碗瀨到
仲幾重手下
心理上覺得 ...

建議你要用都係攞D獨立包裝好D,,,有一次行過,見D呀E,用個D抹完台,椅既布黎抹個D放係度任人用既調味料..
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 15:36

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 15:32 發表

我就見有D人..不論低收入家庭OR 中產,就係靠埋呢啲小便宜,攞得就攞.....有D自己怕沒面,就叫庸人做...咩人都有....

可能25ZM好清高無做過任何貪小便宜行為呢 XDDDDD
叫傭人做, 例如呢?
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 15:38

QUOTE:
原帖由 Natalie黑鴨 於 2013-1-17 14:44 發表
老母 中意叫我攞多d 牙籤,茄汁,糖(熱飲果包包糖),濕紙巾(酒樓,唔用既收埋去)....

濕紙巾, 都唔少人唔用時留起架.
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 15:39

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 15:36 發表

建議你要用都係攞D獨立包裝好D,,,有一次行過,見D呀E,用個D抹完台,椅既布黎抹個D放係度任人用既調味料..

XDDDDD 酒店D屎塔都被人爆話係用毛巾抹完, 放番上架. 5聲咳酒店都被人咁講過
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-17 15:43

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 15:39 發表

XDDDDD 酒店D屎塔都被人爆話係用毛巾抹完, 放番上架. 5聲咳酒店都被人咁講過

係架...所以去邊旅行/玩都好..盡可能咩都自己帶...

我有D朋友床單/被單都係自己帶...
作者: hattricks16    時間: 2013-1-17 15:48

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 15:43 發表

係架...所以去邊旅行/玩都好..盡可能咩都自己帶...

我有D朋友床單/被單都係自己帶...

哇,去得咁辛苦,不如留喺屋企孵鵪鶉好過
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 15:50

孵鵪鶉 XDDDD 好可愛喎D蛋蛋.....
作者: hattricks16    時間: 2013-1-17 15:52

haha, 我好鍾意食鵪鶉,點整都鍾意
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-17 16:03

鵪鶉 蛋仲可能殺人,外國有單舊新聞,有個女人,日日煮鵪鶉 蛋比佢丈夫食...至高膽固醇死亡....最後女人被告謀殺.....

....仲有D朋友帶水煲,水杯,..仲有電飯煲 ,sabubu既煲都有.........米,麵....都幾多野,不過返個時又係咁多野...手信又多....@_@.
作者: ELKI    時間: 2013-1-17 16:20

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-1-17 15:52 發表
haha, 我好鍾意食鵪鶉,點整都鍾意

我都中意食.係一隻鵪鶉個D ar ma...唔係蛋
以前食過就咁燒...加d檸汁.正

e家唔知邊度仲有得食呢
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-17 16:29

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 15:36 發表

可能25ZM好清高無做過任何貪小便宜行為呢 XDDDDD
叫傭人做, 例如呢?

听最多既係..叫庸人係街去D廁所既時候,攞人地D spare既廁紙走..

做庸人都幾慘, 僱主有咩不滿,就大街大巷鬧佢地蠢,5多人既地方佢5黎鬧...有D少主,一個書包車落庸人度....乜都有...

有一次,夏天既,有兩母,個囡囡睇佢有16-17歲左右咁上下...少主指住個庸人黎鬧,母親似係見慣姿態,不發一言,庸人仲係攞住大包細包,大汗揼細汗聽少主訓示,...

E加新一代家庭既人,比得起少少錢,洗庸人到盡....好多已經5記得咩叫尊重...

作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 16:34

我見過, 係茶樓, 成圍一家大細, 個傭人坐係角落, (將檯係個角落隔離) 無份食, 無份坐埋一齊咁, 無水飲. 睇見真係火滾. 唔鍾意佢係到, 比D $人地自己去食D野都好啦. 當人係咩先. 我同屋企人有D眼望望佢地, 佢地發現就BEAR番轉頭
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-17 16:39

E加HK既社會,普遍人既知識係高左,不過人格就向下滑...
作者: coincidence2    時間: 2013-1-17 16:41

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 16:39 發表

所以咪話, cheap野人人都做過...只係程度上有幾cheapXDDD
作者: LongIsland    時間: 2013-1-17 17:01

我經常拎D 餐廳既獨立包裝牙簽, 次次都拎人地幾支走...因為棚牙生得太衰成日要撩牙
作者: J__    時間: 2013-1-17 17:55

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-17 17:01 發表
我經常拎D 餐廳既獨立包裝牙簽, 次次都拎人地幾支走...因為棚牙生得太衰成日要撩牙

下次送個鮑魚刷畀你做禮物.
作者: LongIsland    時間: 2013-1-17 17:59

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-17 17:55 發表

下次送個鮑魚刷畀你做禮物.

要用就meet 一支落黎係咪
作者: J__    時間: 2013-1-17 18:07

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-17 17:59 發表

要用就meet 一支落黎係咪

成個用啦. meet乜鬼.
作者: mcyot    時間: 2013-1-17 18:09

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-17 18:07 發表

笑死我
作者: J__    時間: 2013-1-17 18:10

QUOTE:
原帖由 mcyot 於 2013-1-17 18:09 發表

笑死我  

上黎fourm都係求開心者.
岩傾咪傾多2句. 唔岩咪算囉. 係咪先.
作者: LongIsland    時間: 2013-1-17 18:11

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-17 18:07 發表

你試用, 我仲未識用啊 ~~
作者: J__    時間: 2013-1-17 18:16

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-17 18:11 發表

你試用, 我仲未識用啊 ~~

你咁叻. 自學得架喇.
作者: mcyot    時間: 2013-1-17 18:21

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-17 18:10 發表

上黎fourm都係求開心者.
岩傾咪傾多2句. 唔岩咪算囉. 係咪先.

的確
作者: Ivy    時間: 2013-1-17 18:55

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 16:39 發表

好認同!
好似名校家長咁,唔一定知書識禮
我見好多都對人呼呼喝喝(我做CS位)
佢地多多要求,滿足唔到就投訴,唉!
作者: Ivy    時間: 2013-1-17 18:59

講開cheap野,我諗左好耐
我無拎牙簽,紙巾,濕紙巾,醬酒等等
但去襯m記會叫佢比多包茄汁
留返黎煮蕃茄炒蛋XD

其實有邊個香港人未cheap過丫
一定有既
作者: 茶水    時間: 2013-1-17 19:22

經常係落雨天拎擺係商場門口既遮袋,一拎不下十個
我用意係,宜家有就拎定多幾個,到下次落雨可以即時有袋唔駛咁煩
但多數都比人用奇異目光望我

作者: little    時間: 2013-1-17 19:56

個個人都喜歡貪小便宜-----包括我!    基本上不要太過份就可以了,何需執著?去公廁用廁紙,拿多了都算了,但有人真的整卷取去,下一個就沒有廁紙用,使人尷尬和麻煩。有時去麥當奴買食物,都會嫌茄汁或牛油太少,會要店員給多幾件,但若本身無需要老奉地要求十幾包又囂張無禮,別人一定覺得你刻薄難頂,內心一定咒罵不停。

所謂Cheap又一回事,精打細算又是一回事。
作者: Casper    時間: 2013-1-17 20:10

我公司有個男同事,
我地叫佢牙籤仔,
因為次次去親一d有牙籤既地方食o野,
佢一定拎晒人地d牙籤,
不過都因為佢咁cheap,
我地係公司先可以時常有牙籤用~~
作者: justforu    時間: 2013-1-17 20:58

上年少煮飯,全年都無買過鹽,茄汁,糖,辣椒醬
都係去大活快同大樂家同mc拎
我唔覺得好cheap同過唔到日子∼
我買幾大包食唔哂拎去掉咪好節墮
濕紙巾咪拎番屋企抹下野囉

作者: carcar    時間: 2013-1-18 00:11

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 16:34 發表
我見過, 係茶樓, 成圍一家大細, 個傭人坐係角落, (將檯係個角落隔離) 無份食, 無份坐埋一齊咁, 無水飲. 睇見真係火滾. 唔鍾意佢係到, 比D $人地自己去食D野都好啦. 當人係咩先. 我同屋企人有D眼望望佢地, 佢地發 ...

太可恥了! 唔尊重人同埋教壞下一代
作者: carcar    時間: 2013-1-18 00:14

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 16:34 發表
我見過, 係茶樓, 成圍一家大細, 個傭人坐係角落, (將檯係個角落隔離) 無份食, 無份坐埋一齊咁, 無水飲. 睇見真係火滾. 唔鍾意佢係到, 比D $人地自己去食D野都好啦. 當人係咩先. 我同屋企人有D眼望望佢地, 佢地發 ...

太可恥了! 唔尊重人同埋教壞下一代
作者: sloggi123    時間: 2013-1-18 05:12

嘩 呢個話題很適合本人 … 話說去大魚生camp,  一定去東葱m 記拎saltnpepper(任拎的無收埋),而家whv 中,經過有免費報紙傳單的地方一定拎,因為唔會洗錢買,用黎墊野only. 上次拎左份報紙行出去,朋友講我先知份報紙是要買的……

有時試新野去餐廳吃東西,唔知份量叫多左會打包拎返屋企問家人食唔食or 自己做早餐,但朋友就覺得我咁做很cheap n 寒酸…我心恁環保jeh…
作者: J__    時間: 2013-1-18 08:46

我唔覺得打包係寒酸係cheap。唔通浪費就好型?
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-18 08:46

我讚成食唔曬既野打包走,做人要有衣食,免得浪费係好正确
作者: runaway    時間: 2013-1-18 10:35

有次打算係屋企整煲仔飯食,至發現原來屋企沒有甜豉油,就叫partner第日lunch時一定要吃大xx快餐店,順便問人地攞甜豉油。
因為其實煲仔飯唔會日日煮,都係貪過癮試下,沒理由為整果一千零一次買支甜豉油啦。

又試過讀中學時同一個同學忽然即興好想bbq,以前bbq沒太多自助式,多是要自己買齊野入去燒果d...我地買了野才發現沒有一d林沈野(例如:膠手套、大量tissue、fork n spoon、調味料等),於是我地去了附近的KFC問staff拿膠手套,fork n spoon,又去了麥記拿tissue同pepper、salt果d...因為我地只是得2個人燒,沒理由仲買一包十幾隻fork n spoon果d啦。

哈哈...現在想起都幾核突下。
作者: hattricks16    時間: 2013-1-18 12:52

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 16:03 發表
鵪鶉 蛋仲可能殺人,外國有單舊新聞,有個女人,日日煮鵪鶉 蛋比佢丈夫食...至高膽固醇死亡....最後女人被告謀殺.....

....仲有D朋友帶水煲,水杯,..仲有電飯煲 ,sabubu既煲都有.........米,麵....都幾多野,不過 ...

really?  did they make it stick?  I seriouly doubt they can make it stick.  

but then again, depends on 外國 is where tho
作者: LongIsland    時間: 2013-1-18 12:56

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-18 05:12 發表
嘩 呢個話題很適合本人 … 話說去大魚生camp,  一定去東葱m 記拎saltnpepper(任拎的無收埋),而家whv 中,經過有免費報紙傳單的地方一定拎,因為唔會洗錢買,用黎墊野only. 上次拎左份報紙行出去,朋友講我 ...

打包點解會係CHEAP 同寒酸?
食剩野唔打包走左去我會好內疚!
作者: 不愛吃豬扒    時間: 2013-1-18 15:34

試過去bbq個陣見到格離剩返好多野都未燒過,
就過去拎d野黎燒,好似食左半價錢咁
作者: 3539ws    時間: 2013-1-18 16:04

QUOTE:
原帖由 不愛吃豬扒 於 2013-1-18 15:34 發表

咁都得?!!
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-18 16:40

QUOTE:
原帖由 不愛吃豬扒 於 2013-1-18 15:34 發表

講起BBQ,...好多年前,同幾個朋友去bbq,出發前一晚,我先問曬左係咪有人一定識"透爐"才跟佢地去,..因為我講明唔識攪...,某人講佢識..我就去下啦...

好啦...到左目的地,某人就開始"透爐",..."透"極都5著..天又開始黑....全TEAM人繼續呆等....

.我就忍唔住,以笑住既態度講"其實你係唔識"透爐"既係5係?".......某人開始支唔以對...

我就開始D沒無明火起,講左句....."講句唔識"透爐"好醜咩下?你遇左你自己咩都識曬架下!!??."....

對面爐D人睇左我地好耐都攪唔掂,就走過黎講,E加要走,你地用我地個爐啦..加炭就OK,火仲著緊...等等既說話....

唔識沒罪,但死要面,咩都講"沒問題,攪得掂"...就一定令人討厭....

作者: coincidence2    時間: 2013-1-18 16:51

某人男定女
作者: little    時間: 2013-1-18 17:10

QUOTE:

如果無犯規,免費又方便,都幾好、幾抵,反正你不拿,其他人都會拿,沒有人拿最後又倒落垃圾箱,多浪費!
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-18 17:13

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-18 16:51 發表
某人男定女

某人係其中一位朋友帶黎既男朋友....就係佢講識"透爐"...
作者: little    時間: 2013-1-18 17:15

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-18 12:56 發表

打包點解會係CHEAP 同寒酸?
食剩野唔打包走左去我會好內疚!

打包是環保不浪費,不是面子問題,人棄我取,收垃圾的人工作量減少,大家都有好處,功德無量。
作者: sloggi123    時間: 2013-1-18 23:08

YANYAN… 咁…都要俾下台階人嘛…搞掂壇野先,事後再狂串佢都唔遲xD
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-19 00:50

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-18 23:08 發表
YANYAN… 咁…都要俾下台階人嘛…搞掂壇野先,事後再狂串佢都唔遲xD

其实要问既係当时前一晚已经问左,识5识都係一句,有幾难开口。个D 5識又要死冲既人,5兜口兜面闹佢,舒解5倒D怒火。。。真係咩人都有
作者: lvwing23    時間: 2013-1-19 00:56

攞牙籤,紙巾,豉油,辣醬個d成日都有~
我另一半中2留返個d外賣盒(e+咪有d可以入微波爐ge)等第日帶飯有用~
亦試過留返食完砵仔糕個d盒要黎第日整砵仔糕~
新年個時美心個d蘿蔔糕盒佢又留~用黎帶飯~
作者: 小馬    時間: 2013-1-19 02:02

QUOTE:
原帖由 lvwing23 於 2013-1-19 00:56 發表
我另一半中2留返個d外賣盒(e+咪有d可以入微波爐ge)等第日帶飯有用~

呢d唔cheap呀!!!依家d外賣盒好高質量ga!!非常好用同com用!唔用先唔環保呀!
作者: LongIsland    時間: 2013-1-19 11:25

QUOTE:
原帖由 lvwing23 於 2013-1-19 00:56 發表

我都有留返果d 盒啊~ 用多幾次感覺無咁浪費~
作者: coincidence2    時間: 2013-1-21 16:25

大家cheap得來好正面XDDDDDD
作者: Kitty    時間: 2013-1-21 23:15

早幾個星期分別係銅鑼灣同尖沙咀丹X買炸雞脾食, 食完又想撩牙但又無牙簽, 最後分別去左X翠拉麵小籠包同美X快餐問人拎牙簽, 呢件應該係近期最cheap既事

講起打包, 上個月同d同事去飲舊同事個餐, 食到尾幾個菜大家已經飽到呆呆滯滯
最後隻雞, 荷葉飯我地叫阿姐唔好分, 直接包起佢, 住得近個d一人拎一盒, 第二日拎番公司大家share做lunch, 個幾盒野足足夠5個人食, 真係wonderful
作者: guardianangel    時間: 2013-1-22 04:30

見過最cheap係有一次食放題, 見到隔離檯(只有一個阿叔) 明明已經食完野, 走之前仲寫多好多野... d 野食黎到, 佢一件都唔食就拎個盒出黎, 鬼鬼祟祟響檯底倒晒入盒打包
作者: coincidence2    時間: 2013-1-22 09:22

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2013-1-22 04:30 發表
見過最cheap係有一次食放題, 見到隔離檯(只有一個阿叔) 明明已經食完野, 走之前仲寫多好多野... d 野食黎到, 佢一件都唔食就拎個盒出黎, 鬼鬼祟祟響檯底倒晒入盒打包

呢個堅係CHEAP....擺明放題野唔可以拿走架啦!
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-22 17:29

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-22 09:22 發表

呢個堅係CHEAP....擺明放題野唔可以拿走架啦!

曾經听一個朋友講過類似事件,,有位婦人同D朋友去左間5星食自助餐晚餐.....佢又係偷埋D貴野...如長腳蟹,生蠔 ETC......個女人偷偷埋埋膠袋包好,放係自己個名貴手袋度,...

好啦,飲飽食醉,結帳走.......,點之,膠袋比D食物插穿左...D水浸曬個名貴手袋N銀包.......個餐自助

餐就超曬數....

作者: 十二    時間: 2013-1-22 19:23

最cheap係。。
當年係 sydney 搭鐵路,跳入閘5比錢。同埋,搭通宵巴士,迫上車5比錢。

慳返5少!!
作者: coincidence2    時間: 2013-1-22 23:50

QUOTE:
原帖由 十二 於 2013-1-22 19:23 發表
最cheap係。。
當年係 sydney 搭鐵路,跳入閘5比錢。同埋,搭通宵巴士,迫上車5比錢。

慳返5少!!

無做過, 怕外國人更覺得中國人無法紀, 無道德
作者: 十二    時間: 2013-1-23 00:22

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-22 23:50 發表

無做過, 怕外國人更覺得中國人無法紀, 無道德

中國人真係有法紀同道德嗎?

不過純粹分享,不要討論。
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 00:26

QUOTE:
原帖由 十二 於 2013-1-23 00:22 發表

中國人真係有法紀同道德嗎?

不過純粹分享,不要討論。

XDDDD咁你覺得自己無法紀無道德? XDD定你唔認為自己係中國人,而係華人,香港人等等?唔係討論,只係好奇 XDDD
作者: 十二    時間: 2013-1-23 00:32

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 00:26 發表

XDDDD咁你覺得自己無法紀無道德? XDD定你唔認為自己係中國人,而係華人,香港人等等?唔係討論,只係好奇 XDDD

妳好奇 你既事。妳點諗  妳既事。
我係做過,不過我無深入探討過。

點批評點討論,就隨便啲道德塔利班點講吧。
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 00:42

QUOTE:
原帖由 十二 於 2013-1-23 00:32 發表

妳好奇 你既事。妳點諗  妳既事。
我係做過,不過我無深入探討過。

點批評點討論,就隨便啲道德塔利班點講吧。

哈,或者你覺得自己好特別啦好有GUTS咁?!定你咁快就認為人地批評緊你就咁大反應
自己講完中國人有道德咩有法紀咩,就即關後門叫人唔好討論
有無咁霸道先
你咁講唔係已經ASSUME咗中國人係沒有道德法紀。咁我咪問下你當自己係咩人囉 XDD
我唔係咩清高,你真心無深入探討過就去做咗,我都真心無探討過咁係德國搭METRO日日比$。無人會查票,只係我過唔到自己果關。
道德塔利班就講唔上,不過一D大大聲係呀吹咩嘅人,自以為有性格串得起,仲恐怖喎
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 00:51

妳好奇 你既事。妳點諗  妳既事-->呢樣就當然啦。你睇唔明我唔係討論(中國人有道德有法紀咩”呢個命題? 我好奇嘅係既然你講出呢句野,而你有做過搭車唔比$的事,咁你句說話我當係你為自己行為(辯護)啦。咁我咪唔清楚即係你係用中國人身份發聲定點了。不過點都好,你都講咗唔需要滿足我好奇心,我都唔會覺得你會解釋D咩 XDDDD
作者: runaway    時間: 2013-1-23 01:04

Coincidence:無做過, 怕外國人更覺得中國人無法紀, 無道德<<<我好認同,其實外國人已經好看不起Chinese。在歐洲時,啲人一知道妳是Chinese 已經沒有好面色了,仲要cheap到去外國,更影響民族!我們都別要看不起國內人,外國人看我們就等於我們看國內人。

我確實在香港見過有國內小孩跟在父母後面入閘不比錢,而個小孩都不小了,似十一二歲,又見啲小孩捐入mtr閘,旁人都會好側目。

我想,這不是cheap不cheap的問題了,而是違反社會應有的規則了,難聽一點就是犯法!
作者: runaway    時間: 2013-1-23 01:12

一個人cheap小恩小惠好正常,這是人性!
但絕不是為了小恩小惠而做犯法野。
我相信人是有原則有宗旨的,正如之前大陸人在香港mtr 吃東西還要鬧人話針對佢沒分別。
所以我估做人cheap都吾可以做cheap自己人格(誠實問題)的事!
作者: Casper    時間: 2013-1-23 01:15

離題中

由於哥哥係外國生活好多年,
佢同我講,外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 01:17

忽然想起一個專欄,內容大概講,有個內地青年係法國留學,成績好好,叻仔,畢業後以為好快有人請,竟然無運行。就走去問人點解。某大企業嘅INTERVIEWER終於講佢知原因。因為呢個青年經常搭車唔比錢,幾年之內都被人捉了幾次。而原來D大公司會走去CHECK呢D(小事),個高層話,係歐洲我地好重視誠信(信大家唔無做衰野嘅機制,自律,所以公共汽車先會唔太查大家有無票),而我地會覺得一個人一直都搭車唔比$,反映佢誠信問題。個高層仲話,如果青年想係歐洲大公司搵食,應該可以返歸了。個青年好後悔自己因為一件小事而失去發展機會
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 01:21

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 01:15 發表
離題中

由於哥哥係外國生活好多年,
佢同我講,外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~

當然明白,不是所有外國人都無做過呢D事。外國月亮不比本地圓。只係究竟in general人民會唔會好認同呢種行為?又有幾睇重呢D(小事)呢
雖然我不是生活外國好多年,係工作上需要往返國內外,同埋D客係唔同國籍的人
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 01:24

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-1-23 01:12 發表
一個人cheap小恩小惠好正常,這是人性!
但絕不是為了小恩小惠而做犯法野。
我相信人是有原則有宗旨的,正如之前大陸人在香港mtr 吃東西還要鬧人話針對佢沒分別。
所以我估做人cheap都吾可以做cheap自己人格 ...

離題,從來唔會用蝗虫形容強國人,無論幾唔滿意有D強國人嘅行為態度
因為我地自己都有蝗的DNA其實 XDDDD係外國人眼中的香港人唔一定好巴閉,甚至分唔清你台灣人大陸人香港人,都係CHINESE咋嘛。
而兩者亦有唔少共通點 XDDDD
作者: Casper    時間: 2013-1-23 01:29

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 01:21 發表

當然明白,不是所有外國人都無做過呢D事。外國月亮不比本地圓。只係究竟in general人民會唔會好認同呢種行為?又有幾睇重呢D(小事)呢
雖然我不是生活外國好多年,係工作上需要往返國內外,同埋 ...

我哥哥係外國生活17年,
佢到呢個moment都覺得,
香港人覺得中國人好唔o岩既事,
隨地小便, 蹲係地下, 係車廂食o野,之前有人講既唔比錢搭車,
係外國係好一般,
不過 隨地小便唔會係商場lor~
外國人唔係蹲係地下, 而係坐係地下,
車廂食o野就更加唔洗講~~
我只係覺得外國人睇唔起中國人,
好多時或者未必全然因為佢地既行為,
如果個行為發生返係外國人身上,
佢地唔會因此而睇唔起自己人~

再離題
原來台灣人好討厭香港人,僅次於大陸人

作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 01:38

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 01:29 發表

我哥哥係外國生活17年,
佢到呢個moment都覺得,
香港人覺得中國人好唔o岩既事,
隨地小便, 蹲係地下, 係車廂食o野,之前有人講既唔比錢搭車,
係外國係好一般,
不過 隨地小便唔會係商場lor~
外國人唔係蹲 ...

係外國係好一般, -->話說回來,好一般又是否等於是啱的/值得鼓勵的行為
或者,當一個人本身已經唔喜歡一個人,就自然唔小心會不斷搵理由去合理化自己嘅反感和討厭吧。。。。。?。。。
你哥哥在外國(其實是邊到,美國英國歐洲南美等等)十七年,佢有無去過大陸(唔計上海北京等一線城市)
有時唔守小小的法,都可以反映一種是是但但求求其其嘅心態 (太嚴肅的題目係呢到唔講了 XDDD)
作者: PO186    時間: 2013-1-23 01:42

只係分享自己做過既cheap野...又唔洗扯左去外國人, 中國人身上既..
我覺得唔需要又法紀又道德咁去批評喇...傾下計嗜..
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 01:43

另外,台灣人討厭香港人。。。NNNN年前同朋友畢業旅遊第一次去台灣,熱到死去溫泉,我地無做咩令人反感行為架,個哥哥仔職員一知道我地香港人,就笑住口串我地。。。

先踩大陸人,然後話香港人好現實 (笑住講但言語不客氣)

果下我有D唔知點。。。本來是浸溫泉開心事,但係佢笑容後係無禮

果次我感覺到台灣人唔喜歡香港人。。但由於只係一個人咁,我唔知道其他台灣人點想

日本人又係另一話題了。。。是朋友係果邊生活過的經驗,得閒再講。。。。
作者: runaway    時間: 2013-1-23 01:43

Casper:外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~<<<我覺得一個地區,一個國家總會有不守法規的人存在,正如香港,都有讀小學的細路捐入閘,吾比錢搭地鐵,然後攞自己octopus慳埋的錢去嘟野飲/買麥記,旁人可能認為這反映家庭教育或品格問題,但其實在交通工具範圍內有此舉行為就已經觸犯了法規!
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 01:51

QUOTE:
原帖由 PO186 於 2013-1-23 01:42 發表
只係分享自己做過既cheap野...又唔洗扯左去外國人, 中國人身上既..
我覺得唔需要又法紀又道德咁去批評喇...傾下計嗜..

個話題係我開,本身係分享CHEAP野 XDDD
咁只係我見有人話搭車唔比$,我講了句我無做過,怕外國人更睇唔起中國人覺得沒法紀沒道德
咁有人因此而拋出一句(中國人有道德有法紀咩?)然後CLOSED TOPIC
咁究竟係邊位首先將呢個話題轉去中國人+道德法紀之上呢
咁講出呢句野佢應該唔係無聊講出掛,總有佢原因同意思吧
又係邊位發狠你好奇你事呢
咁如果你認為果位朋友仔唔係態度惡劣,你認識佢為人唔係如此ETC,咁係我誤會佢掛
都話了CHEAP野人人做,不過CHEAP野亦有程度之分。不過點都好啦,大家明天又會繼續分享吧 XDDD
作者: Casper    時間: 2013-1-23 01:53

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 01:38 發表

係外國係好一般, -->話說回來,好一般又是否等於是啱的/值得鼓勵的行為
或者,當一個人本身已經唔喜歡一個人,就自然唔小心會不斷搵理 ...

所以, 我冇講過係值得鼓勵既事~~
take it easy~~
只係或者唔咁嚴肅既睇,
好多我地以為外國人睇唔順眼既事,
可能係佢地眼中,係好平常既事, 甚至係"浪漫"~

反而, 之前我地講o既拎牙籤, 拎紙巾, maybe係佢地眼中仲過份~~
作者: Casper    時間: 2013-1-23 01:54

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-1-23 01:43 發表
Casper:外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~<<<我覺得一個地區,一個國家總會有不守法規的人存在,正如香港,都有讀小學的細路捐入閘,吾比錢搭地鐵,然後攞自己octopus慳埋的錢去嘟野飲/買 ...

你講得o岩, 所以我冇講過佢地o岩wor~
作者: Casper    時間: 2013-1-23 01:57

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 01:43 發表
另外,台灣人討厭香港人。。。NNNN年前同朋友畢業旅遊第一次去台灣,熱到死去溫泉,我地無做咩令人反感行為架,個哥哥仔職員一知道我地香港人,就笑住口串我地。。。

先踩大陸人,然後話香港人好現實  ...

之前接觸一個係台灣工作既香港人,
佢講我知好多台灣人都覺得香港人好mean, 好計較,
加上自己去咁多次台灣,觀察返香港遊客既舉動同說話,
真係....唉~~

我諗下個回應起我唔再離題了

作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 02:06

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 01:53 發表

所以, 我冇講過係值得鼓勵既事~~
take it easy~~
只係或者唔咁嚴肅既睇,
好多我地以為外國人睇唔順眼既事,
可能係佢地眼中,係好平常既事, 甚至係"浪漫"~

反而, 之前我地講o既拎牙籤, 拎紙巾 ...

牙簽,有西人話好嘔心,唔明為咩食完野要了 XDDD
牙簽, 日本人會係洗手間先了
CHEAP野就CHEAP野,可能會被人覺得50步笑百步, 攞牙簽攞紙巾等等, 同搭車唔比$, 本質上都是CHEAP, 但別忘記分別係, 前者無犯法/餐廳無明文叫人唔好然後D人仲去攞, 後者應該是有法可言吧. 就好似有人之前多番強調
而呢樣野, 應該文化差距比較細吧.....
作者: Casper    時間: 2013-1-23 02:13

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 02:06 發表
牙簽,有西人話好嘔心,唔明為咩食完野要了 XDDD
牙簽, 日本人會係洗手間先了
CHEAP野就CHEAP野,可能會被人覺得50步笑百步, 攞牙簽攞紙巾等等, 同搭車唔比$, 本質上都是CHEAP, 但別忘記分別係, 前 ...

大家一直好平常咁去分享 cheap 既行為,
其實, 冇需要去到討論有冇犯法咁嚴重既~
有冇犯法, 有冇做錯, 都係心知肚明, 你知, 佢知, 大家知,
咁分享就還分享啦~
都係個句, take it easy~
作者: PO186    時間: 2013-1-23 02:22

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 02:13 發表

大家一直好平常咁去分享 cheap 既行為,
其實, 冇需要去到討論有冇犯法咁嚴重既~
有冇犯法, 有冇做錯, 都係心知肚明, 你知, 佢知, 大家知,
咁分享就還分享啦~
都係個句, take it easy~

無錯, take it easy
作者: joen-nam    時間: 2013-1-23 04:55

睇黎要再繼續呢個題目要用第三人稱去做分享
唔好咁認真啦~再講唔同國家落去就出變種族歧視架啦~
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 08:06

XDDDDD 呢個"討論"就此完畢. 繼續講番CHEAP野 XDDDD
作者: yanyan12345    時間: 2013-1-23 09:12

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 00:42 發表

哈,或者你覺得自己好特別啦好有GUTS咁?!定你咁快就認為人地批評緊你就咁大反應
自己講完中國人有道德咩有法紀咩,就即關後門叫人唔好討論
有無咁霸道先
你咁講唔係已經ASSUME咗中 ...

某人想搅事又撹唔起 ,唔好同佢嘈,唔好教精佢。

作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 09:20

大家講嘅都係飲食上嘅小cheap

今日就講下其他野

例如辦公室cheap野

換水機, 未必個個都樂意換水

但閃避方式就人人唔同

好耐以前係某公司做, 有個男同事好後生, 好高, 好肥大, 亦最縮骨

有次佢直屬女上司 (!) 笑住口望住佢開口 :靚仔~~~幫幫手換水啦

條友竟然即刻周圍望, 仲口UPUP "靚仔, 邊到有靚仔"

仲竟然望住我

查實成公司果個時候只有佢一個男性生物

我忍不住串佢, 喂, 好明顯叫緊你囉

都明白有時係公司, 男人會覺得老奉要搬野做粗重野, 但我又見唔少女人自己做, 真係做唔到先出聲, 而有D男人就會好計較, 黑口黑面擺明蝕本焗住做
作者: LongIsland    時間: 2013-1-23 10:21

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2013-1-22 04:30 發表

我有個c9 朋友佢又係堅cheap 的 ! 佢成日都帶d 飯盒去任燒 BBQ 果度裝人地D牛扒同雞翼, 拎既份量食足一星期
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 11:44

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-23 10:21 發表

我有個c9 朋友佢又係堅cheap 的 ! 佢成日都帶d 飯盒去任燒 BBQ 果度裝人地D牛扒同雞翼, 拎既份量食足一星期

XDDDDDD 唔悶咩一星期食同一樣野....係咪同家人分享
作者: 小K    時間: 2013-1-23 12:31

我都係拎濕紙巾!! 去酒樓食飯如果有人唔用D濕紙巾我會拎走... 哈哈!
其他野就冇拎了...

BBQ都試過,有一次我地人多,無諗過有D男仔咁大食,食唔飽,結果隔離有班都係後生仔女燒剩左D野食,見佢地想執野走,我地勁厚面皮咁去問佢地D野食食唔曬可唔可以留比我地,結果食埋人地食剩個D,同埋用埋佢地D炭,哈哈!

台灣人其實有D真係完全唔知香港既情況,佢地成日覺得香港回歸左大陸就同大陸差唔多,有D以為香港用簡體字添 (雖然都係被同化緊,但我認真唔鍾意簡體字)。
可能真係因為有D香港遊客態度唔好,行為又唔友善,所以先會令部分台灣人對香港人反感。
不過,其實仲有好多台灣人係鍾意香港既。有D會鍾意睇港劇/港產片 (睇得仲多過我 = ="),鍾意學下廣東話,鍾意來SHOPPING同食野。我識好多台灣朋友,都對我好好呀!
作者: hattricks16    時間: 2013-1-23 14:00

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 08:06 發表
XDDDDD 呢個"討論"就此完畢. 繼續講番CHEAP野 XDDDD

whoa... 咁快就 ”就此完畢”?  
I haven't chimed in yet

有人係外國生活咗 17 年就可以成定論,咁我呢個係外國生活咗超過三十年既嘛 doubly 定論?
冇錯,係外國,白人一樣係會搭 subway 唔俾錢,
我唔知其它外國係點,喺 Calgary 係有人查飛,捉到坐霸王車就即時俾告票,多謝$250
話知你係白,黃,黑,紅或啡,仲要係大挺廣眾俾 peace officer 盤,俾人眼望望
絕唔會話係白人就當冇事
白鬼一樣係會隨街小便,通常都係啲醉貓
俾警察捉到,即時落 charge, public urination and indecent exposour

on a more serious note, riding subway, train, bus, or ferry without paying is no different than shoplifting.  Shoplifting, you're stealing a product, and here you are stealing a service.  It's bad enough to do it, but to brag about it afterward? tsk tsk tsk
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 21:11

咁琴晚民意傾向覺得係我攪串PARTY take it too serious 小事化大, 咁我咪順下意, 新年就到, 和和氣氣一本萬利囉 XDDDDDD 有D野係價值觀唔同吧. 拒絕接收者, 你有無理都好, 都係依然故我, 咁又搵下耶穌出場, 講句"有耳聽的聽吧"好了
作者: hattricks16    時間: 2013-1-24 14:04

haha, 我諗我應該等到初三先貼上黎
作者: LongIsland    時間: 2013-1-24 14:50

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 11:44 發表

XDDDDDD 唔悶咩一星期食同一樣野....係咪同家人分享

應該ok 的, 一日食雞翼一日食牛, 牛又可以炒唔同野...XD
作者: Casper    時間: 2013-1-25 01:04

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-1-23 14:00 發表

whoa... 咁快就 ”就此完畢”?  
I haven't chimed in yet

有人係外國生活咗 17 年就可以成定論,咁我呢個係外國生活咗超過三十年既嘛 doubly 定論?
冇錯,係外國,白人一樣係 ...

其實冇咩必要一講再講,

我亦都冇講過我哥哥係外國17年既見聞就一定係O岩
你就最有資格落定論,比個叻你又好唔好?

而且, 我都冇講過唔係犯法呀!

只係講返係外國都係有咁既情況發生唧~
只係希望大家唔係一味覺得中國人做既野, 會比外國人睇衰,
因為外國人做O既O野, 其實有一部分都係差唔多~

你係外國咁耐, 冇理由唔知呀?

不過你又分享一下, 外國常見既cheap o野呀~

香港來來去去拎紙巾, 拎牙籤, 唔知外國興d咩~
作者: spolaw    時間: 2013-1-25 12:15

香港的cheap行, 何止拎紙巾拎牙籤

係港鐵做柱男柱女, 未落車都霸住開門位置, 見人落車都穩如泰山, 入升降機驚死要禁LIFT即時彈開懶理其他人可能被夾等等

無幾耐前, 同女友坐西鐵, 有女人做柱女, 我同女友有出聲. 個女人終於向前行離開條柱, 一直背住我地. 去到南昌站, 佢出站, 專登鬆"爭"扮不小心撞我女友, 一直頭也不回. 見側面是40+. 女友話, 個女人有陰D陰D係玻璃倒影眼望望我地

呢種明明唔啱被人話完條氣唔順仲要做小動作傷人的行為, 我覺得好cheap
作者: hattricks16    時間: 2013-1-25 13:16

you know, for someone who is saying [其實冇咩必要一講再講] still elected to response, hmmm...

I was just relating my 30 some odd years of first hand experience, that's all,  don't really care 叻唔叻
作者: Casper    時間: 2013-1-25 15:36

係係係~~~~ 你啱晒 ~~~~

作者: Casper    時間: 2013-1-25 15:39

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2013-1-25 12:15 發表

係港鐵做柱男柱女, 未落車都霸住開門位置, 見人落車都穩如泰山, 入升降機驚死要禁LIFT即時彈開懶理其他人可能被夾等等

無幾耐前, 同女友坐西鐵, 有女人做柱女, 我同女 ...

我都會出聲 有時佢地直情挨係我隻手度,我會出聲話返佢地,好憎呢啲人!
作者: runaway    時間: 2013-1-25 15:48

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-25 01:04 發表

其實冇咩必要一講再講,
我亦都冇講過我哥哥係外國17年既見聞就一定係O岩
你就最有資格落定論,比個叻你又好唔好?

而且, 我都冇講過唔係犯法呀!

只係講返係外國都係有咁既情況發生唧~
只係希望大 ...

其實我從來都是講果位會員做了犯法的事。我覺得犯法呢個行為就算係邊度做? 有幾多人都同你一樣做緊犯法野...?咁又如何? 妳就要跟/合理化自己/覺得沒問題?

我只係覺得呢個不是cheap不cheap問題...而是人格出了問題!!!!
因此,我覺得大家想佢好,係應該要出聲同該會員講清楚,而不是畏疾忌醫求"和諧"...
FINISHED!
作者: hattricks16    時間: 2013-1-25 15:56

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-25 15:36 發表
係係係~~~~ 你啱晒 ~~~~

you know, if your intention is just to get in the last word

whatever
作者: Casper    時間: 2013-1-25 16:08

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-1-25 15:48 發表

其實我從來都是講果位會員做了犯法的事。我覺得犯法呢個行為就算係邊度做? 有幾多人都同你一樣做緊犯法野...?咁又如何? 妳就要跟/合理化自己/覺得沒問題?

我只係覺得呢個不是cheap不cheap問題...而是人 ...

其實我從來冇講過佢咁做係啱, 合理,又或者應該學,
只係有人講起, 話唔會做, 因為怕比外國人睇衰, 所以我先想講, 好多外國人都係咁~我亦唔係表示外國人都係咁啦 有咩所謂~我只係想講,唔需要理會覺唔覺得比人睇衰~(犯法既事係性質上本身就唔應該做)
作者: Casper    時間: 2013-1-25 16:10

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-1-25 15:56 發表

you know, if your intention is just to get in the last word

whatever

Yes yes yes ,i know i know~~
作者: aloevera    時間: 2013-1-25 16:45

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2013-1-25 12:15 發表

無幾耐前, 同女友坐西鐵, 有女人做柱女, 我同女 ...

身同感受! 柱男柱女真係好X煩, 车空人少时都算, 迫到死时都死霸爛霸, 可惱也!
仲有朝早时分迫死时揭報纸! 睇少一秒半秒都唔得既!  
仲有仲有係條勁窄既通道拖住行李/ 成班人企係到唔知做乜, 柔声叫: 唔好意思, 我想过一过, 都係郁一郁膊头就膚衍我!
係某d場合, 我遇到呢d人同我出现係某d拍照熱点时, 我一定会做佢地既人肉布景, 侧侧膊经过佢地既camera前面以洩我少少心头之不憤
作者: 陳細皮    時間: 2013-1-26 17:22

識好多媽媽鐘意拎酒店拖鞋
我會拎飛機牙刷套裝,留返下次去玩幾日果D用
作者: Casper    時間: 2013-1-26 20:13

QUOTE:
原帖由 陳細皮 於 2013-1-26 17:22 發表
識好多媽媽鐘意拎酒店拖鞋
我會拎飛機牙刷套裝,留返下次去玩幾日果D用

講起旅行,都會拎酒店啲茶包同沐浴套裝,日日都拎~~~其實都幾衰
作者: J__    時間: 2013-1-26 21:26

QUOTE:
原帖由 aloevera 於 2013-1-25 16:45 發表

身同感受! 柱男柱女真係好X煩, 车空人少时都算, 迫到死时都死霸爛霸, 可惱也!
仲有朝早时分迫死时揭報纸! 睇少一秒半秒都唔得既!  
仲有仲有係條勁窄既通道拖住行李/ ...

睇報紙呢樣真係勁黑人憎!!
返工. 架車迫到咩咁. 企都唔夠位.
D人仲可以話之你. 大開大大份報紙黎睇.
你話佢捲到細細地都算. 唔好整到人.
有D係開哂成份. 係整到人. 個D真係勁憎勁憎.
真心想問佢地: 你睇少陣得唔得呢?
作者: Miu's    時間: 2013-1-27 03:39

你地講黎講去都係拎野
我試過搭小巴問人拎錢!
但係身上唔係無錢架哦!
只係玩下貪心!諗起都覺得自己衰!
作者: coincidence2    時間: 2013-1-28 13:39

【明報專訊】北角有成年人使用小童八達通被捕。一名56歲外籍女子,昨早10時許在港鐵北角站使用八達通入閘時,閘機的優惠票燈號亮起,職員起疑上前查問後,初步相信該女子企圖使用小童八達通乘車,她對小童八達通的來源亦支吾以對,職員遂報警。警方暫列盜竊案,將該女子帶署進一步調查,案件交港島東區刑事偵緝隊跟進。

小心小心
作者: tigercwy    時間: 2013-1-29 15:01     標題: 地鐵逃票影響個人誠信記錄

http://www.21cbh.com/HTML/2013-1-29/5MMzY5XzYxNDI5MA.html

目前上海市征信系统建设已进入最后阶段,最快将在今年3月份建设完成。如地铁逃票一次会给当事人的征信分带来怎样的负面影响的处罚标准正在进行评估。

在国际上类似的系统早已出现,如在德国和奥地利,乘客一旦被发现有逃票行为,除了遭受大额罚款外,其行为还将被记录在人生的诚信档案中,将在信 贷、求职、创业等方面遭遇障碍和阻力。法国巴黎地铁逃票率在2005年曾高达4%,为此,巴黎轻罪法庭以 《日常安全法》的 “惯常舞弊”罪判处那些经常 逃票的人 (一年被抓到10次以上)最高量刑为6个月的刑期及7500欧元罚款。

“目前大家比较了解银行业内部诚信系 统,即在一家银行留下信用污点,那么在其它银行办理业务时往往也会遇到阻碍。但我们现在所说的是一个跨多行业的综合征信系统,涉及的方面将会非常宽广。就 拿地铁逃票来说,一次逃票可能罚50元,但这些钱也许多逃几次就回来了。但如果因为逃票,导致将来购房贷款时,银行不给予优惠利率、上浮利率、甚至申请不 到贷款,甚至在就业、教育等各个方面带来不利影响,我相信很多人就不会这么做了。”

上海cheap人要小心了!

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0