標題: [生活] AA制? [打印本頁]

作者: NO10    時間: 2013-1-23 10:42     標題: AA制?

想問一吓b們,每一次出街/食飯都俾囇?
因為有風度?面子?
作者: zltc123    時間: 2013-1-23 11:04

我覺得

如果兩個都是學生 AA 一人一次冇咁樣衰

如果兩個都工作 就隨意 唔洗下下計

如果一個工作一個讀書 咁就返工果個請下囉

無分B/G
作者: coincidence2    時間: 2013-1-23 11:41

唉....我成日都好想"B一定要比曬" 呢樣野唔再係慣例....雖然我都知有D B覺得呢D叫風度, 又有D G老奉以此為B係咪疼自己的指標...但我覺得咁樣一方比曬, 唔駛儲$為自己/2人將來咩.....而且2個人都有工作的話, 就算個B搵多D, 都唔代表要人全包...

一個人比兩份人$都幾吃力吧
作者: 25ZM    時間: 2013-1-23 12:10

你估而家好多人老豆係李+*咩。
長貧難顧,早日學會節檢環保的消費模式吧。
作者: amon    時間: 2013-1-23 12:17

我(B)同我ex(G)一齊o果陣係AA, 甚至佢會比多少少,因為佢揾得多過我。除左佢以前有個partner好堅持佢比埋我ex o果份之外,我ex話佢以前同其他人都係AA. 其實佢覺得大家都係女仔,點解要其中一方比哂咁奇怪。
作者: zltc123    時間: 2013-1-23 12:18

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 11:41 發表
唉....我成日都好想"B一定要比曬" 呢樣野唔再係慣例....雖然我都知有D B覺得呢D叫風度, 又有D G老奉以此為B係咪疼自己的指標...但我覺得咁樣一方比曬, 唔駛儲$為自己/2人將來咩.....而且2個人都有工作 ...

就係因為大家都咁諗先會有B覺得呢D叫風度 G覺得呢樣係指標
我覺得只要自己覺得咁係唔岩既就唔好跟
G有用心既就會知道愛唔愛 同俾唔俾錢無關
至於B呢 冇錢冇得儲又辛苦冇將來 唔開心 咁要風度黎做咩?
請得起 先叫風度 我覺得 請唔起叫充闊佬
作者: zltc123    時間: 2013-1-23 12:19

QUOTE:
原帖由 amon 於 2013-1-23 12:17 發表
我(B)同我ex(G)一齊o果陣係AA, 甚至佢會比多少少,因為佢揾得多過我。除左佢以前有個partner好堅持佢比埋我ex o果份之外,我ex話佢以前同其他人都係AA. 其實佢覺得大家都係女仔,點解要其中一方比哂咁奇怪。

我都覺得咁相處最好 唔好話女女 男女都應該咁相處 因為社會已變男人不再是唯一bread winner 如今係公一份婆一份既社會
作者: K.Y.    時間: 2013-1-23 12:19

我諗同風度都有D關係,應該說是「禮貌」或「禮儀」??
唔係AA制唔好,但咁樣好似有D寒酸..-__-"
B只是負責俾食O個方面,
咁其他方面都可以G 負責,好似買衫買護膚品佢自己俾返,
咁咪唔會話儲唔到$$ LOR??

最緊要係心態,G唔好覺得係老馮,B 都唔好話因為面子而充「大頭」。
作者: J__    時間: 2013-1-23 12:22

其實有d b好慘. 佢自己可能都唔夠使.
但同gf出街. gf老奉要佢畀咁.
佢講又驚對方會覺得佢好計較咁.

我覺得咁. 其實就算b要請. g要識得拒絕.
b們都唔好做到個感覺等d g覺得你地1定會畀.

但又唔係話要做到好計較.
可能你畀1次. 我畀1次is ok.

但除非另外個個有錢到可以包起你.
否則. 都係aa好d.
作者: 小K    時間: 2013-1-23 12:39

AA制很好呀,但型式可能不是真的去計數或是只比自己個餐
我以前都是輪流比的,或是自己主動付擔部分消費。
我覺得不管男女還是BG都一樣啦!!!
不該奉旨的!!!
作者: nothin    時間: 2013-1-23 13:23

樓主係咪最近睇左香港討論區既熱門話題有感而發?
我慣左AA / 你請我一餐我下次請返你一餐咁
作者: Natalie黑鴨    時間: 2013-1-23 15:35

多數AA制, 如果我出糧多了,我會請~
平時行行街買野飲,我可以請~ (視乎情況

作者: 不愛吃豬扒    時間: 2013-1-23 15:49

有個肯AA制的女朋友其實都幾幸福
作者: little    時間: 2013-1-23 23:50

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 11:41 發表
唉....我成日都好想"B一定要比曬" 呢樣野唔再係慣例....雖然我都知有D B覺得呢D叫風度, 又有D G老奉以此為B係咪疼自己的指標...但我覺得咁樣一方比曬, 唔駛儲$為自己/2人將來咩.....而且2個人都有工作 ...

哈! 若到粘仔記吃雲吞麵就比曬,到麥x記吃就AA制,又或者去仕德福就比曬,到香格理拉就AA制會不會感覺好一點?
作者: cheuk    時間: 2013-1-24 00:17

出街食飯多數係我俾,但女友間中都會俾或幫我買野。
我認為只要負擔得起,兩個人在一起唔需要計較太多。
而且身為b,總會希望可以take care到女友吧。
作者: 牛牛    時間: 2013-1-24 00:35

有就我比。。。如果我冇咪佢比囉。。。
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-24 01:47

我以前仲係同男仔拍拖時, 都有同其他直女研究過AA制呢個topic, 得出的結論係...

如果個女仔打算同個男仔有將來(長遠發展或成家立室之類), 出街食飯購物等會慳住男仔啲錢
相反, 如果個女仔只係打算拍下拖, 唔打算同對方有長遠計劃, 就會盡量使男仔錢
我哋發現老中青的女仔都出現以上情況

甚至聽聞有d女仔點解鍾意對方送手袋, 唔鍾意收有心思的手作仔禮物,
原因係分手後可以拎去賣換現金 (好有計劃 =_=")

以上資料只供參考
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-24 02:17

比多個有關AA制的事件:
曾經有位成熟的男士(中年、專業人士、有樓有跑車)講我知,
廿幾歲仔時試過比女朋友欺騙金錢(金額好似有六位數字), 好hurt~
之後佢都會在約會初期要求AA制, 如果對方唔肯或表現唔高興,
佢唔會考慮同對方拍拖, 因為佢想搵個唔貪錢的女朋友,
咁最後都比佢搵到
作者: lvwing23    時間: 2013-1-24 02:41

咁如果2個都係g~或者好似我咁~pp戀呢?!(純粹好奇~不喜勿插)
我地2個都係長髮~出街多數佢俾~因為佢負責管埋我個d~
我~~~係冇乜$的~
作者: zltc123    時間: 2013-1-24 02:46

我都係PP
作者: coincidence2    時間: 2013-1-24 10:37

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-24 02:17 發表
比多個有關AA制的事件:
曾經有位成熟的男士(中年、專業人士、有樓有跑車)講我知,
廿幾歲仔時試過比女朋友欺騙金錢(金額好似有六位數字), 好hurt~
之後佢都會在約會初期要求AA制, 如果對方唔肯或表現唔高興,
...

係! 用呢樣野係就係一開始自己會少咗機會, 但回頭望可能覺得自己執身彩.
作者: K.Y.    時間: 2013-1-24 11:28

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2013-1-24 00:17 發表
出街食飯多數係我俾,但女友間中都會俾或幫我買野。
我認為只要負擔得起,兩個人在一起唔需要計較太多。
而且身為b,總會希望可以take care到女友吧。

對對,我同意,有份責任要照顧女友。
所以食飯都係我俾...
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-24 12:09

QUOTE:
原帖由 lvwing23 於 2013-1-24 02:41 發表
咁如果2個都係g~或者好似我咁~pp戀呢?!(純粹好奇~不喜勿插)
我地2個都係長髮~出街多數佢俾~因為佢負責管埋我個d~
我~~~係冇乜$的~

咁呢個情況就會變咗數學題目
假設兩人關係對等,只係數字上的問題
佢出$,你出力?
作者: cool    時間: 2013-1-24 13:05

兩個p,多數今餐你,下次她,但多數不計較,無所謂。
作者: zltc123    時間: 2013-1-24 13:15

我覺得兩個人係相愛的話 錢呢D野好自動波
作者: a74986530    時間: 2013-1-24 13:29

pp here~
我地通常埋單既時候大家都會拎銀包出黎,邊個有散紙/拎到錢出黎先咪邊個俾
其實都無咩刻意去計
作者: guardianangel    時間: 2013-1-25 02:48

佢搵我double有多, 我仲係學生, so... 貴的佢俾, 平的我俾, 有時我都會買d野俾佢, 久唔久會請返一餐貴d既. 至於上面有人講買衫買護膚/化妝品, 就不嬲自己俾咖啦, 唔expect女朋友幫我俾. 以前我地係AA(其實好煩次次都要計數同搵銀仔), 我阿媽對此好不滿 (因為收入差別), 而家呢個模式我阿媽都仲係有少少不滿, 真攞命 -___-

作者: 陳細皮    時間: 2013-1-25 03:13

邊個搵多D咪俾多D,其實俾唔係問題,只要唔係餐餐貴野就得。
冇上進心咩都唔做等人養既真係女友都咪做
真係錫對方又點捨得要佢一力承擔
作者: 撒爾達    時間: 2013-1-25 13:44

我也是PP  

我是年紀較大及工作中的那個, 另一半則是比我年輕很多的中學生
出街食飯如價錢較貴的有時會由我付, 或AA
較平的例如糖水, 又或突然她想請我食飯, 就會由她來付~
對此我很感動, 那可是她珍貴的零用錢呢!

以往的對象都是男性, 而他們都是堅持要每次食飯付錢的人
所以.. 我以往有點被寵壞了, 覺得男性另一半在膳食方面肯付出的就是有風度
現任是我首位女性伴侶, 所以初期我對"食飯付錢" 這行動有疑惑過
雖然我也是女性, 但明顯在責任及經濟能力上都應多盡一點的力
所有事都要重新識應

現在心理上慢慢調節過來, 仍在不斷摸索雙方都舒服的相處模式
作者: lvwing23    時間: 2013-1-26 02:19     標題: 回復 #23 Green-Tea 的帖子

錯~佢係又出$又出力個個~
因為佢怕我攰~
作者: Casper    時間: 2013-1-26 02:38

真係會睇一睇經濟能力,

試過同我差唔多收入既拍拖,
雖然佢堅持佢比錢, 但係我都會比返佢;

又試過同比我有錢好多既拍拖,
次次都係佢比, 我都真係冇比返佢,
只係有時叫佢唔好食咁貴~

之前都同過學生拍拖,我已經出黎做o野,
都會AA制, 又或者我比多d, 佢比少d~
作者: LongIsland    時間: 2013-1-26 02:58

梗有D 賤精覺得B 比晒係應該的, 出街食飯比錢之餘仲要用盡辦法刮到你一毫子都無, 大家又如何應付?
作者: little    時間: 2013-1-26 15:48

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-26 02:58 發表
梗有D 賤精覺得B 比晒係應該的, 出街食飯比錢之餘仲要用盡辦法刮到你一毫子都無, 大家又如何應付?

用半年快速評估她是否有潛質成為你的女友、好朋友、普通朋友或是不相干的人。人除了緣份,也要時間觀看和培養感情。一開始不要被對方食住,太過份要禮貌地推卻和表明立場會使對方了解你的意願。你才會有動力跟她相處下去。

作者: 雨花    時間: 2013-1-26 20:55

其實一段關係,總要雙方共同努力。

付出、照顧有好多形式。
唔一定話錢。
重要睇下自己能力同對方期望既。。

我自己就buy AA制。
但如果未來女友好有經濟困難,又好穩定,咁一定會盡量比既。
(其實我係P。

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0