標題: [生活] 久病不癒 [打印本頁]

作者: scarlalala    時間: 2013-1-24 20:54     標題: 久病不癒

有冇人試過久病不癒?
咳成個月都唔好
痰係o廿loop
真想死
難道我要去私家醫院打針
作者: espresso    時間: 2013-1-24 20:56

我諗睇完西醫治標之後, 再睇中醫治本, 好好調理一下應該會有改善~
作者: cool    時間: 2013-1-24 21:06

咳有好多種和好多原因.又可能空氣污染.
我試過咳幾個月都不好.睇醫生都不好
作者: biscuit    時間: 2013-1-24 21:31

不如試下中醫啦
作者: scarlalala    時間: 2013-1-24 21:37     標題: 回復 #4 biscuit 的帖子

我睇左三次朋友介紹的一個很掂的中醫
可是也不管用
佢每次俾兩日藥但都斷唔倒尾
作者: bebe    時間: 2013-1-24 22:01

咳有分寒咳, 熱咳, 是外感的, 這些還可以好快好番, 你只要看朝早起床時, 舌的色是黃的,苔也是厚的, 那可能外感風熱, 舌色白滑,是寒多. 若是內傷的, 可真要好好的照下肺, 痰色和多少, 稀或稠都是脏腑的各種病的症狀.
作者: scarlalala    時間: 2013-1-24 22:12

QUOTE:
原帖由 cool 於 2013-1-24 21:06 發表
咳有好多種和好多原因.又可能空氣污染.
我試過咳幾個月都不好.睇醫生都不好

我本身冇哮喘,鼻敏感
至年尾惹倒感冒.....早早食必理痛都止唔倒
愈病愈重
但我冇發燒....淨係得咳同有d鼻涕
去私家醫院睇醫生有冇得打針ga????
作者: scarlalala    時間: 2013-1-24 22:17

QUOTE:
原帖由 bebe 於 2013-1-24 22:01 發表
咳有分寒咳, 熱咳, 是外感的, 這些還可以好快好番, 你只要看朝早起床時, 舌的色是黃的,苔也是厚的, 那可能外感風熱, 舌色白滑,是寒多. 若是內傷的, 可真要好好的照下肺, 痰色和多少, 稀或稠都是脏腑的各種 ...

醫師話我個肺同氣管有寒氣未清
於是係o廿咳同有痰
我d藥已經飲晒.....
點算> <
作者: WhiskyOnRock    時間: 2013-1-24 22:21

我最長試過咳成年,中途加上鼻敏感、氣管敏感、鼻水倒流等問題,
果時我中醫西醫都睇過,專科同醫院照肺都睇埋...
食咩藥都無咩用,最後我係靠食療好返(長時間 keep 住食),
我有食川貝粉加蜜糖(唔溝水咁成匙放落口)、燉蘋果、燉雪梨,
最近我知道燉橙都好有效,如果可以就連皮食埋~
戒凍飲、煎炸野、生冷食物~
keep 住食一段時間加多休息就會好~
作者: scarlalala    時間: 2013-1-24 22:31

QUOTE:
原帖由 WhiskyOnRock 於 2013-1-24 22:21 發表
我最長試過咳成年,中途加上鼻敏感、氣管敏感、鼻水倒流等問題,
果時我中醫西醫都睇過,專科同醫院照肺都睇埋...
食咩藥都無咩用,最後我係靠食療好返(長時間 keep 住食),
我有食川貝粉平禶黎襦搹辰糽騆 ...

你本身係咪有敏感問題??
定係都係因為感冒而起??
我今日有食燉橙....
但仲有咳同痰= =
作者: wtphoebe    時間: 2013-1-24 22:52

其實病左有返咁上下耐睇中醫好難三兩次就睇得好,又或者咁講,快好慢好在乎正氣強弱(個人體質)及邪氣盛衰去定。如果係因虛致病當然要長d時間囉。
樓上講得岩,忌口係好重要,因為好多病本來就係病從口入,尤其香港凍飲多、冷氣勁,加上香港又處於濕熱之地,更加傷人正氣。
食療好有效架,不過都要對證,比如燉梨係有潤肺止咳之用,但如果患者係因為肺有痰涎,咁就有可能令咳嗽加劇,又或者係因為肝郁而咳,咁就不治本啦  
有錯的話請多多指教
作者: scarlalala    時間: 2013-1-24 23:25

QUOTE:
原帖由 wtphoebe 於 2013-1-24 22:52 發表
其實病左有返咁上下耐睇中醫好難三兩次就睇得好,又或者咁講,快好慢好在乎正氣強弱(個人體質)及邪氣盛衰去定。如果係因虛致病當然要長d時間囉。
樓上講得岩,忌口係好重要,因為好多病本來就係病從口入,尤 ...

我有跟足指示介口飲藥
你o廿熟ge...??
你係咪讀開中醫??
我唔可以咳足成年.....今年有好多野等住我做
o廿搞法乜都唔洗做了
一係我keep住配藥同食燉橙
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-24 23:53

我試過呀, 咳咗三個月咳到肺甩, 同埋睇咗好多次中西醫都唔好
結果最有效的方法係去藥房買咗盒平價的化痰藥(藥丸)
迫晒啲痰出嚟, 結果好快好返

我一直懷疑啲病菌匿埋喺啲痰入面, 所以試下呢個方法, 好work~
當時早知可以三十蚊搞掂, 可以慳返成千蚊醫藥費, 食咗好多藥
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 00:03

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-24 23:53 發表
我試過呀, 咳咗三個月咳到肺甩, 同埋睇咗好多次中西醫都唔好
結果最有效的方法係去藥房買咗盒平價的化痰藥(藥丸)
迫晒啲痰出嚟, 結果好快好返

我一直懷疑啲病菌匿埋 ...

什麼化痰藥來的??
俾個牌子名來哦~~> <
隻藥食左幾多日好返??
你o個陣咳又係好多痰???
但係你食完藥點樣迫倒d痰出來...??
會唔會係咳到嘔晒d痰出來...??= =
係就辛苦死了
作者: Casper    時間: 2013-1-25 00:12

我諗好你要睇下醫生, check清楚,
我都試過咳o左成個月都冇理,
之後佢自己好返,
但係有次照肺, 發現花o左少少,
之後check, 醫生話係好返o左既肺炎,
應該係我之前咳花o左個肺~

作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 00:17     標題: 回復 #15 Casper 的帖子

照肝??
好返左ge肺炎....?
即是怎樣??
咳花左個肺.....???
個肺同個肝有什麼關係= =
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 00:18

係好普通的化痰藥丸(必理痛或幸福傷風素之類牌子)
唔好買沖水飲的化痰藥, 我試過買盒貴貴地, 冇效

當時日咳夜咳, 晚晚半夜三點咳醒, 冇覺好瞓,
戒口只食粥及三文治, 返工戴足三個月口罩

食咗化痰藥後, 盡量咳晒或嘔晒d痰出嚟, 真係好辛苦
不過去到後期, d菌識得匿上去個鼻腔度, 好古惑
總之, 要趕盡殺絕啲菌先可以完全好返
作者: Casper    時間: 2013-1-25 00:22

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 00:17 發表
照肝??
好返左ge肺炎....?
即是怎樣??
咳花左個肺.....???
個肺同個肝有什麼關係= =

sorry 打錯字~~
係照肺至o岩~
只係本身咳o左成個月好返就當冇事,
點知一次公司要驗身,就發現個肺花o左4mm (其實好細),
check晒所有o野之後,
醫生就話應該之前咳成咁係因為肺炎,
不過肺炎係可以自己好返晒,
我自己好返, 就冇為意,唔照肺都唔知~
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 00:24     標題: 回復 #17 Green-Tea 的帖子

o廿你o個陣買什麼牌子....???
如果必理痛,幸福傷風素有效我就唔洗痛成o廿la
你o個陣食左隻藥幾耐先好返
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 00:26

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-25 00:22 發表

sorry 打錯字~~
係照肺至o岩~
只係本身咳o左成個月好返就當冇事,
點知一次公司要驗身,就發現個肺花o左4mm (其實好細),
check晒所有o野之後,
醫生就話應該之前咳成咁係因為肺炎,
不過肺炎係可以自己 ...

我睇中西醫.....醫生都冇話我有肺炎
肺炎會發燒
死得人ga wo
o廿都可以自己好返??
你o個陣睇左幾多次醫生??
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 00:28

呢個方法靈感來自, 大約2006年香港試過有隻好勁的感冒菌,
抵抗力差d的小朋友及老人要住醫院, 但係搵唔到藥醫好,
有個醫生試下用一種cheap cheap化痰素去醫, 搞掂咗!
當年我睇報紙訪問個醫生, 幾深印象~
作者: Casper    時間: 2013-1-25 00:35

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 00:26 發表

我睇中西醫.....醫生都冇話我有肺炎
肺炎會發燒
死得人ga wo
o廿都可以自己好返??
你o個陣睇左幾多次醫生??

肺炎係可以死人,
但係原來係可以自己好返,
每個人身體都有呢D菌
如果身為弱就會好容易中,
但係如果D菌唔係太強, 原本係可以自己好返既~

我個時睇O左好多次, 睇O左半年有多,

又有用口沫驗, 之後又要做電腦掃瞄,
再之後就做氣管鏡抽組織~
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 00:41

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 00:24 發表
o廿你o個陣買什麼牌子....???
如果必理痛,幸福傷風素有效我就唔洗痛成o廿la
你o個陣食左隻藥幾耐先好返

牌子真係唔記得咗, 只係記得大約三十蚊
必理痛 / 幸福傷風素 <--- 肯定係二選一, 我唔敢試其他不知名牌子
食咗一盒

當時真係咳到肺甩, 心口好痛>.<
我睇咗過千蚊醫生, 中西醫加埋至少四五次,
反正都食咗咁多藥, 咪唔差食多盒化痰藥~
不過你可能有心理準備半夜瞓瞓下要起身嘔痰,
初時嘔出嚟的痰顏色係灰色ga~
唔好懶, 幾眼瞓都要起身

作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 00:47

唯一的好處係因為戒口及冇胃口,
所以瘦咗一個圈...

作者: FLSY    時間: 2013-1-25 01:05

可以試下煮番茄湯飲, 止咳work (個人試過)
一個番茄切四份, 加兩碗水小火煮半小時
連飲幾日就好快好

或者蒸洋蔥湯人地都話work (不過我未試過)
洋蔥一只,去皮切片放入大碗,再拎去隔水蒸半小時。
碗內不用加水,蒸好之後只喝碗入面果少少洋蔥湯(汁)就得
作者: Natalie黑鴨    時間: 2013-1-25 01:34

原來有人同我 一樣@.@

1月頭 狂咳 多痰吐唔到出黎, 把聲勁沙,  狂流鼻涕
睇左西醫,佢話我氣管炎, 如果發埋燒更麻煩,要入白車(聽落幾嚴重)
食左兩日藥 再加埋 另加$既 特別藥...叫我介口 唔可以飲食凍野,更唔可以食甜野(姐係唔准我飲VLT )
食哂藥, 病仍然未好, 但 咳嗽 次數愈來愈少~ 痰吐唔多唔少
我老母幫我買 化痰素  比我 沖水服 , 痰愈來愈吐哂唔少啦~
介口了兩星期多啦

結果現家... 只得係朝早就咳幾下, 流鼻涕 有時有有時沒 ,把聲有少少變,沒咁好聽既...一時沉一時好一時沙
介口我已經介唔落... 上星期5開始 飲凍野食生野, 再次投入VLT既懷抱中
(以上既, 勿學!!! )

其實 每個人既體質 唔同, 有d藥 對有部分有效,對另部分未必有效
我班舊同事當時叫我去睇政府醫(因$好平嘛)
我問媽咪 才知 我呢體質 唔岩 食 政府開既藥
中醫 根本唔岩我,因為我超討厭「苦」

算吧=w=我呢人係唔知死既~
作者: justforu    時間: 2013-1-25 10:08

妳係咪氣管敏感?
作者: K.Y.    時間: 2013-1-25 11:53

之前咳左2個星期,期間亂咁食藥,又飲坊間d止咳藥水,又試過煲薑檸樂,
情況有好轉過,但唔夠一日又咳番,仲愈黎愈勁,
連夜晚都係咁咳咳到冇覺好訓,唔係我想咳,係喉嚨好痕呼吸都痕...
終於第二日去睇醫生先知係氣管炎.. 好番都係一個月後既事...

所以其實咳嗽真係有好多原因... 但最好係「病向淺中醫」,千其唔好亂食藥...

作者: WhiskyOnRock    時間: 2013-1-25 12:40

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-24 22:31 發表

你本身係咪有敏感問題??
定係都係因為感冒而起??
我今日有食燉橙....
但仲有咳同痰= =

我個家族本身都有少少敏感基因,
加上果次感冒,就一病不起,攪左成年...
keep 住食耐 D,應該會好返!
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 15:14

戴頸巾保暖條頸(氣管),會舒服d咳少d
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:11     標題: 回復 #22 Casper 的帖子

覆Casper:
好恐怖哦....
半年......
O廿你O個半年點過....??
我唔可以俾個病跟我過世哦= ="

作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:17     標題: 回復 #23 Green-Tea 的帖子

Green-Tea :
咳而有痰真係好煩...
老是揮之不去
你食左隻藥有冇一個禮拜以上....????
同埋你O個陣係咳到嘔痰....??
同埋嘔了多少天才康復??
講起上來我暫時睇左4次西醫同埋三次中醫....
個個都係開藥重,快見效的醫生同埋醫師
但居然冇人幫倒我

作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:18     標題: 回復 #25 FLSY 的帖子

FLSY :
你當時係乾咳定痰咳...??
但中醫叫我介晒所有湯水
一滴湯都唔飲我哦= =

作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:25

QUOTE:
原帖由 justforu 於 2013-1-25 10:08 發表
妳係咪氣管敏感?

我睇中西醫他們說沒有
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:34

QUOTE:
原帖由 WhiskyOnRock 於 2013-1-25 12:40 發表

我個家族本身都有少少敏感基因,
扑P冒,就一病不起,攪左成年...
keep 住食耐 D,應該會好返!

我本身沒有敏感問題
雖然不至於一病不起
但搞到我好麻煩
阻我做野阻我social
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:39

QUOTE:
原帖由 Natalie黑鴨 於 2013-1-25 01:34 發表
原來有人同我 一樣@.@

1月頭 狂咳 多痰吐唔到出黎, 把聲勁沙,  狂流鼻涕
睇左西醫,佢話我氣管炎, 如果發埋燒更麻煩,要入白車(聽落幾嚴重)
食左兩日藥 再加埋 另加$既 特別藥...叫我介口 唔可以飲食凍野,更 ...

我沒有聲沙
介足口
醫生幫我轉左幾隻藥
但你e+ lei個情況其實算不算未好晒
我冇睇過政府醫院
因為我細個睇過馬會
平真係好平....但d藥冇用
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 17:42

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-25 11:53 發表
之前咳左2個星期,期間亂咁食藥,又飲坊間d止咳藥水,又試過煲薑檸樂,
連夜晚都係咁咳咳到冇覺好訓,唔係我想咳,係喉嚨好痕呼吸都痕...
終於第二日去睇醫生 ...

我已經很早去睇醫生
但都止唔倒
煲薑檸樂是沒有用的
我以前飲完試過狂咳
以前唔洗睇醫生,食成藥已經有效
e+傷風感冒有可能成為絕症= =
作者: Natalie黑鴨    時間: 2013-1-25 17:55

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 17:39 發表

我沒有聲沙
介足口
醫生幫我轉左幾隻藥
但你e+ lei個情況其實算不算未好晒
我冇睇過政府醫院
因為我細個睇過馬會
平真係好平....但d藥冇用

嚴肅來說, 未完全好番>口< 不過我放棄介口...介口好難頂
作者: ELKI    時間: 2013-1-25 17:59

1.寒咳(咳嗽清痰):常見症狀為咳嗽、鼻塞、流清涕、惡寒或發熱無汗、頭痛、身痛、舌苔薄白色,這類病人通常會覺得好像口水滿多的,嘴唇的顏色也傾向色白,也較怕冷,有時會流鼻水、胸背發冷、食慾不振。用藥如使用「小青龍湯或杏蘇散」為基礎,可宣肺化飲、溫中祛寒。

2.熱咳(咳嗽痰稠):常見症狀為發熱、惡風、口燥、咽乾、舌紅苔黃,其痰的顏色較黃且濃稠,口乾,嘴唇顏色較紅,尿液顏色深黃且較少,也較容易便秘或流鼻血。用藥如選擇「麻杏甘石湯或桑菊飲」為基礎,可解熱止咳。

3.燥咳(乾咳無痰或痰中帶血絲):常見症狀為乾咳,容易喉癢、舌紅苔黃燥、咽乾、口渴、痰少而黏或痰中帶血絲,或兼臉紅心煩、便祕、小便赤澀,多屬燥邪。宜使用滋潤藥如「清燥救肺湯」或「麥門冬湯」來清肺潤燥止咳。

作者: ELKI    時間: 2013-1-25 18:01

熱咳~白蘿蔔:具有消食積、順氣、化痰、治喘的功用,民間常說:白蘿蔔性味偏冷,體質虛冷、氣管不好的人不宜常吃。其實白蘿蔔 對"肺熱型"感冒咳嗽,有很好的止咳效果;此外,白蘿蔔內含有殺菌素,對於傷風熱邪,咽喉腫痛,可把白蘿蔔切成小塊,加入蜂蜜,一小時後,籮蔔即會流出汁液,服下,對咳嗽有助益。

冷咳~水梨:中醫認為梨子:「生者可清六腑之熱、熟者可滋五臟之陰」,因此許多內熱症都可用梨,它可以清熱降火解毒。對肺熱咳嗽,咽乾口燥,失音聲啞可多吃生梨:而對於"寒咳症狀",可用水梨 去心,加川貝母一錢共燉煮服用。

熱咳~~
流行性感冒、上呼吸道感染最容易引發咳嗽,初由扁桃腺發炎延續到氣管壁而引起氣管發炎,為防止異物侵入肺部,氣管壁有保護裝置極為敏感,一滴水、一個飯粒都無法從氣管而進入肺部,現氣管壁因感冒而紅腫發炎,敏感度更高稍有一冷空氣或食物的刺激,自然就咳個不停。

更嚴重的感染,初期氣管壁會有化膿樣痰的分泌,會咳出黃色、綠色濃痰。數日之後病情減輕不再有膿樣痰分泌,但局部仍有紅腫,氣管喉頭仍覺很癢,咳嗽變為無痰,以上這些情況就是一般所謂的『熱咳』。也即是中醫所稱之「風熱感冒」。

冷咳~~
過敏性的細支氣管炎,老年人肺部功能衰退所引起慢性支氣管炎,皆會咳出痰來,但這些痰是由細支氣管壁所分泌含水份較多,此部位氣管管徑較小,咳出之痰其中會含有小氣泡,痰的型狀為白色透明樣泡沬痰,這情況下多會兼有呼吸困難及哮鳴聲,嚴重者就會引起氣喘,這就是所謂的「冷咳寒痰」。也是中醫所說「肺間有寒飲」。

作者: ELKI    時間: 2013-1-25 18:03

吃吃喝喝 止咳食療
對於一些疾病所引起的久咳不癒,可依據自己的體質,以藥膳、茶飲對症治療難纏的咳嗽,不僅可以減輕咳嗽的症狀,還能擺脫咳嗽,並達到治本強身的效果。

豬肺芹菜湯
適合對象:乾咳、口乾舌燥者。

作法與服用法:

1.豬肺1個切片、洗淨,加水8碗,煮熟。
2.起鍋前加些薑絲及1湯匙切碎的台灣芹菜,要吃的時候再加少許鹽。
3.1 天之中分3次吃,每隔1天吃1次,吃到不會咳嗽為止。

烤檸檬蘋果
適合對象:久咳不癒、乾咳者。

作法與服用法:

1. 用湯匙挖出蘋果中間的蒂,不用去皮,但注意別把底挖破,再倒約半顆分量的檸檬汁進去中間挖空部分。
2.然後將蘋果用針狀物刺些小洞,放進預熱 180度的烤箱中烤1小時,取出即可食用。

金桔檸檬茶
適合對象:咳嗽痰多、寒咳者。

作法與服用法:
1.每餐飯後吃1顆新鮮的金桔,或口含1∼2個金桔乾,或到街坊的飲料店購買熱的金桔檸檬茶,趁溫溫的喝,可化痰止咳。

2.只要覺得口苦口乾或想咳嗽時,就可以口含1∼2顆,化痰止咳,還可以增強免疫力,預防感冒。

作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 19:05

QUOTE:
原帖由 Natalie黑鴨 於 2013-1-25 17:55 發表

嚴肅來說, 未完全好番>口< 不過我放棄介口...介口好難頂

唔介口好難好返的
但我介了口依然擺脫唔倒
呢度有冇人要打針收科???
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 19:13

QUOTE:
原帖由 ELKI 於 2013-1-25 18:01 發表
熱咳~白蘿蔔:具有消食積、順氣、化痰、治喘的功用,民間常說:白蘿蔔性味偏冷,體質虛冷、氣管不好的人不宜常吃。其實白蘿蔔 對"肺熱型"感冒咳嗽,有很好的止咳效果;此外,白蘿蔔內含有殺菌素,對於 ...

我睇過我張中醫藥方係有小清龍湯....
醫師都說我本身很寒.....
冇乜火O廿濟....
但食梨係清熱好似唔係O廿適合我
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 19:27

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-25 11:53 發表
終於第二日去睇醫生 ...

我嗰次同你相反, 一早去睇醫生, 又乖乖戒口, 冇效...
反而一盒cheap cheap成藥就搞掂...
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 19:49

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 17:17 發表
覆Green-Tea :
咳而有痰真係好煩...
老是揮之不去
你食左隻藥有冇一個禮拜以上....????
同埋你O個陣係咳到嘔痰....??
同埋嘔了多少天才康復??
講起上來我暫時睇左4次西醫同埋三次中醫....
個個都係開藥重 ...

我用個「嘔」字係因為真係好多痰同要好用力先咳到出嚟
食咗兩三日, 之後我可以自己咳痰就唔食, 寧願自己咳
總之將所有鼻涕及痰排出體外就好快好返, 勁飲水都有幫助
嗰期隨身帶定好多紙巾, 不停包雲吞, 又怕傳染比其他人
我睇醫生的次數同你差唔多, 食藥食到個人好虛弱
隔離位個同事講笑, 我都冇反應, 悶到佢顛咗
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 20:02

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-25 19:49 發表

我用個「嘔」字係因為真係好多痰同要好用力先咳到出嚟
食咗兩三日, 之後我可以自己咳痰就唔食, 寧願自己咳
總之將所有鼻涕及痰排出體外就好快好返, 勁飲水都有幫助
嗰期隨身帶定好多 ...

原來係O廿.......
你好返之後有冇KEEP住食維他命???
我發現有食開維他命就算病都好快好返
我都好怕傳染俾人....
有同學約我下個禮拜一食韓燒
睇怕唔洗去了
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 20:07

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 19:05 發表

唔介口好難好返的
但我介了口依然擺脫唔倒
呢度有冇人要打針收科???

中咗甲型流感而自己抵抗力唔夠就可能要打針
十二月我公司有兩個同事中咗
肥肥地果個, 睇兩次醫生好返, 但係傳染咗比...
奀枝枝果個, 結果佢住咗一個星期醫院
果個星期我鬧爆咗肥肥地果個

直接問醫生啦!
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 20:10

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 20:02 發表

原來係O廿.......
你好返之後有冇KEEP住食維他命???
我發現有食開維他命就算病都好快好返
我都好怕傳染俾人....
有同學約我下個禮拜一食韓燒
睇怕唔洗去了

食完韓燒, 咁你新年假唔洗去玩...
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 20:14

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-25 20:07 發表

中咗甲型流感而自己抵抗力唔夠就可能要打針
十二月我公司有兩個同事中咗
肥肥地果個, 睇兩次醫生好返, 但係傳染咗比...
奀枝枝果個, 結果佢住咗一個星期醫院
果個星期我鬧爆&# ...

甲型流感....?
唔會吧
我又冇發燒
仲行得走得食得
我睇都係留返俾兩位同學仔撐檯腳XDDD
作者: FLSY    時間: 2013-1-25 20:29

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 17:18 發表
覆FLSY :
你當時係乾咳定痰咳...??
但中醫叫我介晒所有湯水
一滴湯都唔飲我哦= =

番茄湯適合乾咳 (清肺潤燥)
洋蔥湯適合痰咳 (可殺菌)

畢竟是偏方, 如果你擔心可以選擇不嘗試
只係個人覺得湯水應該無害, 但試無妨
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 21:10

QUOTE:
原帖由 FLSY 於 2013-1-25 20:29 發表

番茄湯適合乾咳 (清肺潤燥)
洋蔥湯適合痰咳 (可殺菌)

畢竟是偏方, 如果你擔心可以選擇不嘗試
只係個人覺得湯水應該無害, 但試無妨

中醫師說湯水滋潤.....本身病緊水液循環不好
仲飲湯會有更多痰
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 21:30

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 20:14 發表

甲型流感....?
唔會吧
我又冇發燒
仲行得走得食得
我睇都係留返俾兩位同學仔撐檯腳XDDD

奀枝枝果個真係唔好彩, 中咗甲型而佢醫生又開錯藥(原來佢對某d藥物敏感), 搞到昏迷咗...
肥肥地果個心地好好, 勁內疚, 仲要比我鬧~

唔好阻住人哋撐檯腳啦, 可能情人節前撻著呢
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 21:41

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-25 21:30 發表

奀枝枝果個真係唔好彩, 中咗甲型而佢醫生又開錯藥(原來佢對某d藥物敏感), 搞到昏迷咗...
肥肥地果個心地好好, 勁內疚, 仲要比我鬧~

唔好阻住人哋撐檯腳啦, 可能情人節前撻著呢

佢地兩個係女仔...
仲要有男朋友
直到爆
XDDDDDD
點會撻著
你本身係咪又係寒咳....??
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-25 22:16

QUOTE:
原帖由 scarlalala 於 2013-1-25 21:41 發表

佢地兩個係女仔...
仲要有男朋友
直到爆
XDDDDDD
點會撻著
你本身係咪又係寒咳....??

我真係唔知, 醫生冇講, 我又冇問
淨係知自己體質唔係熱底, 又唔係寒底, 係脾虛底
即係唔受得熱又唔受得涼, 好麻煩 >.<
作者: sloggi123    時間: 2013-1-25 22:19

我上年試過人生第一次久咳 咳左兩個月 真係要好俾心機戒口
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 22:49

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-25 22:16 發表

我真係唔知, 醫生冇講, 我又冇問
淨係知自己體質唔係熱底, 又唔係寒底, 係脾虛底
即係唔受得熱又唔受得涼, 好麻煩 >.<

E+晚晚都好難訓得著...
因為又咳又痰
唔知點解去到半夜3點幾就狂咳...
咳到喉嚨好痕...咳到嘔O廿滯
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 22:53

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-25 22:19 發表

你其間有冇食什麼藥,睇醫生...?/
作者: hilda_chau    時間: 2013-1-25 23:34

有過類似的經驗,同樣都系咳到以為自己有肺癆,睇左好多次中醫同西醫都冇效,但意外地因為媽媽燉鮮奶花膠我又齊齊食,最後發覺食左兩日就冇咩再咳舒服左好多n then 甘就自然好了
作者: scarlalala    時間: 2013-1-25 23:44

QUOTE:
原帖由 hilda_chau 於 2013-1-25 23:34 發表
有過類似的經驗,同樣都系咳到以為自己有肺癆,睇左好多次中醫同西醫都冇效,但意外地因為媽媽燉鮮奶花膠我又齊齊食,最後發覺食左兩日就冇咩再咳舒服左好多n then 甘就自然好了

鮮奶燉花膠....@.@
你媽媽對你真好
花膠好貴
作者: K.Y.    時間: 2013-1-26 09:19

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-25 22:19 發表

我都係上年先第一次咳到連覺都訓唔到!!

QUOTE:
原帖由 ELKI 於 2013-1-25 17:59 發表
1.寒咳(咳嗽清痰):常見症狀為咳嗽、鼻塞、流清涕、惡寒或發熱無汗、頭痛、身痛、舌苔薄白色,這類病人通常會覺得好像口水滿多的,嘴唇的顏色也傾向色白,也較怕冷,有時會流鼻水、胸背發冷、食慾不振。用藥如 ...

好得意架,有時都唔知自己係寒咳定熱咳,明明係夜晚咳多,鼻水清清,但日頭又會好口乾,又唔係發冷,又好好胃口  不過寒同熱有時真係FEEL 到架~!

阿... 花膠原來都可以止咳,可能係滋陰???
聽講羅漢果煲水都幾潤肺架WOR....-__-" 我耐唔耐都會飲....
作者: K.Y.    時間: 2013-1-26 09:23

仲有呢,我同事話有時鼻水倒流都會引起咳嗽架...
作者: scarlalala    時間: 2013-1-26 14:54

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-26 09:23 發表
仲有呢,我同事話有時鼻水倒流都會引起咳嗽架...

怎樣才算鼻水倒流???
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-26 15:21

剛剛食lunch有個氣質婆婆搭枱, 主動同我傾計 (最近轉咗B look果然受女仔歡迎, 婆婆都識貨~)
聽聞佢學緊中醫, 我問佢如果咳咗一個月點樣調理身體~

- 煲水飲: 五籽葡萄、北芪 、炒黑豆、兩粒龍眼乾、胡椒 (曖胃)
- 尤其夜晚唔好食生菜、香蕉, 可食茼蒿菜(暖胃)
- 炒薑飯(暖胃)
- 只可喝熱水和暖水, 連放涼了的白開水都不可以喝
- 晒太陽, 如果怕晒黑, 早上九點前晒頭頂, 九點後晒背部
- 半夜三點開始咳, 原因是半夜三至五點人體運行至肺部
- 由感冒引起的咳, 第一個星期影響身體外面, 第二個星期入皮膚, 第三個星期入肺
- 寒咳及熱咳會交替出現, 即寒咳變熱咳, 熱咳又會變回寒咳, 轉來轉去
- 如果經常坐風口位較難康復
- 早上九至十一點, 「一定」要心情開朗愉快, 因為人體運行至脾部, 負責供血給身體(不是心臟), 有充足血液供給胃部及肺部, 可保持整天精神奕奕
- 早上九至十一點, 可吃少量水果, 對美顏有幫助 (婆婆開始講扮靚心得, 我見佢皮膚keep得幾好, 冇乜皺紋)
- 早午餐一定要食得豐富
- 晚上十一點前睡覺, 皮膚會靚好多, 比做facial及通淋巴更有效
- 梳頭可刺激皮膚及頭骨之間的神經, 可減少脫髮 (婆婆話我gel頭...)
作者: scarlalala    時間: 2013-1-26 15:29

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-26 15:21 發表
剛剛食lunch有個氣質婆婆搭枱, 主動同我傾計 (最近轉咗B look果然受女仔歡迎, 婆婆都識貨~)
聽聞佢學緊中醫, 我問佢如果咳咗一個月點樣調理身體~

- 煲水飲: 五籽葡萄、北芪 、炒黑 ...

我想問....LEI D係康復之後的調理方法....???
我還未好返.....我還考慮緊去唔去睇我媽媽之前介紹的西醫...= ="
醫師叫我不要食香蕉同埋飲湯.....
但沒有叫我不要晚上吃生菜.....
為什麼不能晚上吃生菜......???
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-26 16:05

減輕咳的方法, 婆婆話半夜三點後開始咳的調理重點在於"暖胃"
生菜、香蕉 <--- 屬於"涼"的食物
晚上屬於陰(冇太陽), 怕涼上加涼

飲食&睇醫生都係問下你媽媽好啲~

作者: scarlalala    時間: 2013-1-26 16:48

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-26 16:05 發表
減輕咳的方法, 婆婆話半夜三點後開始咳的調理重點在於"暖胃"
生菜、香蕉 <--- 屬於"涼"的食物
晚上屬於陰(冇太陽), 怕涼上加涼

飲食&睇醫生都係問下你媽媽好啲~

撞Q low...
我前幾日夜晚仲食生菜
話說我家姐都未病好...
又係去睇返我朋友介紹的老中醫
他們叫我快點去睇醫生
驚咳到變肺炎
我睇左三次中醫....中醫o個度洗左$750......
睇到我好洩氣
o個個中醫出晒名飲兩日藥已經可以斷尾....係我永無止境o廿loop
真想把氣管同個肺自宮一了百了= ="
作者: 雨花    時間: 2013-1-26 21:03

中醫都要講夾唔夾。
得閒轉下啦。
作者: K.Y.    時間: 2013-1-26 21:34

鼻水倒流是指,平時有鼻水咪會鼻孔流出,也可呻出,
但倒流就是從鼻流左落喉嚨,
咁會引到喉嚨痛或敏感引起咳嗽囉...-.-

以我有限知識所知 ,其實本身鼻係有點鼻水會流落喉嚨,
只是平時無鼻敏感那些液體亦較少不易feel 到=__=
作者: scarlalala    時間: 2013-1-26 21:55

QUOTE:
原帖由 雨花 於 2013-1-26 21:03 發表
中醫都要講夾唔夾。
得閒轉下啦。

中醫好慢真係.....
還是西醫快一點
似乎我應該試媽媽介紹的醫生
作者: scarlalala    時間: 2013-1-26 22:04

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-26 21:34 發表
鼻水倒流是指,平時有鼻水咪會鼻孔流出,也可呻出,
但倒流就是從鼻流左落喉嚨,
咁會引到喉嚨痛或敏感引起咳嗽囉...-.-

以我有限知識所知 ,其實本身鼻係有點鼻水會流落喉嚨,
只是平時無鼻敏感那些液體 ...

我懷疑我有鼻水倒流= ="
因為O係口腔上「岳」會吐倒D鼻涕o廿ge野出來= ="
真大獲
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-26 23:32

臨瞓前飲杯薑茶(食大閘蟹時飲嗰d), 驅寒
耳鼻喉相通, 咪就係d痰、鼻水、鼻涕等喺鼻腔、喉嚨、氣管走上走落 (諗起都覺得恐怖)
聽你媽媽講, 佢最清楚你的體質及飲食習慣~
今晚又凍咗, 小心小心 (婆婆話咳得耐傷肺)
作者: scarlalala    時間: 2013-1-26 23:55

QUOTE:
原帖由 Green-Tea 於 2013-1-26 23:32 發表
臨瞓前飲杯薑茶(食大閘蟹時飲嗰d), 驅寒
耳鼻喉相通, 咪就係d痰、鼻水、鼻涕等喺鼻腔、喉嚨、氣管走上走落 (諗起都覺得恐怖)
聽你媽媽講, 佢最清楚你的體質及飲食習慣~
今晚又凍咗, ...

睇怕佢都唔太清楚=="
佢試過O係我咳緊仲叫我食香蕉
O廿岩我唔鍾意食所以冇食到
事後睇中醫醫師話我唔食得蕉..因為好寒= =
今晚要開暖爐訓= =
作者: sloggi123    時間: 2013-1-27 00:37

KEEP 住睇西 食藥 但唔夠有效 一定要戒口戒得好認真
作者: 普通朋友    時間: 2013-1-27 09:48

半夜狂咳咳醒,可以試吓圍住條頸巾訓覺.....
同埋呢支^^

作者: scarlalala    時間: 2013-1-27 13:43

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-27 00:37 發表
KEEP 住睇西 食藥 但唔夠有效 一定要戒口戒得好認真

我有諗過...
睇就睇西醫...
但介口方法跟中醫
作者: scarlalala    時間: 2013-1-27 13:44

QUOTE:
原帖由 普通朋友 於 2013-1-27 09:48 發表
半夜狂咳咳醒,可以試吓圍住條頸巾訓覺.....
同埋呢支^^
?w=225

嘩~~~呢支咩來~~~
O廿似跌打酒XDDDD
作者: wtphoebe    時間: 2013-1-27 23:12

似乎大家對長期咳嗽都有好大感受,以我對中醫既認識,咳嗽的確難醫,我見有部分,不敢說很多醫師見到咳嗽病人求診已經頭痛,特別是那些長期咳嗽,中老年患者為甚。當然,我相信亦有有經驗的醫師擅長治咳
中醫認為肺為嬌臟,嬌嫩、嬌嫡嫡的意思,以我認識是容易受傷,包括外邪內傷,傷後難恢復。如果早期治療,效果是很好的,但一旦拖到變慢性咳嗽,尤其中老年人,有吸煙史的,更容易患上 COPD,中西醫都此仍難以根治。
而中醫有治咳嗽方面,當然要先辨證,才可論治,一般當然會治標:止咳平喘,有痰的會化痰,寒咳會溫肺等等。我嘗試從內傷咳嗽(非外感)作簡單的分型,希望幫到大家:
1) 痰濕型: 痰粘膩而色白易咳,舌上有厚苔難刮去
2) 痰熱型:咳嗽痰多, 質稠色黃難咳,口乾口渴,舌質紅,人比較熱
3)肝火犯肺:常感痰滯咽喉而難以咳出, 量少質粘,症狀可隨情緒波動增減.
4)陰虛型:干咳﹐咳聲短促, 痰少而粘,口乾,午後潮熱
5)氣虛型:咳嗽聲低無力,氣短,痰多清稀,經常覺得疲倦﹐畏風
6)虛寒型:咳嗽聲低無力,畏寒怕冷
7)寒濕型:咳嗽氣急,寒冬發作加重,咳吐白色清稀泡沫粘痰

晨起咳嗽陣發加劇,咳嗽連聲重濁,痰出咳減者,多為痰濕或痰熱咳嗽
午後、黃昏咳嗽加重,或夜間時有咳嗽者,咳聲輕微短促者,多屬肺燥陰虛
夜臥咳嗽較劇,持續不已,少氣或伴氣喘者,為久咳致喘的虛寒證  

希望以上資料可以幫到大家,當然鼓勵大家向醫師查詢以作診斷,但我明白有人希望用食療改善,那我以想讓各位作個簡單分型後選擇合適的食物或葯物,不要陰虛型的去化痰,熱證食溫葯。
作者: scarlalala    時間: 2013-1-27 23:29

QUOTE:
原帖由 wtphoebe 於 2013-1-27 23:12 發表
似乎大家對長期咳嗽都有好大感受,以我對中醫既認識,咳嗽的確難醫,我見有部分,不敢說很多醫師見到咳嗽病人求診已經頭痛,特別是那些長期咳嗽,中老年患者為甚。當然,我相信亦有有經驗的醫師擅長治咳
中醫認 ...

謝謝你解釋得O廿詳細
但我決定聽日去睇西醫
中醫唔適合我這類心急人上= =

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0