標題: [生活] 眼紅 [打印本頁]

作者: coincidence2    時間: 2013-3-22 15:29     標題: 眼紅

唔知男人同男人之間友誼會唔會有呢個情況

女人同女人之間, 最大嘅比拚戰場, 係愛情.

尤其適婚年齡女子, 見其他女性朋友FB日日曬幸福, 又有D人嫁得風光, 而自己又感情唔如意, 有部份人會忍不住憎人富貴嫌人HAPPY. 慢慢就疏遠"幸福朋友", 親近同樣一口怨氣嘅同伴

有D甚至差不多妒忌到出口. 如果有拖拍的朋友同另一半有咩問題, 佢地會好熱心咁幫你口, 然後明地暗地想你地散. 萬一散唔去, 仲好地地, 可能佢地仲HARD FEELING

另一常見係, 唔會想同太受異性歡迎嘅人太FD. 因為總會被比下去, 人地大把貨係手, 自己就積極搵機會識人都食白果. 就唔小心會遷怒於"受歡迎朋友"

未上岸者眼紅上咗岸者.

我地圈子又有無呢個情況呢?
作者: 山貓    時間: 2013-3-22 16:07

有!曾經有個les朋友,佢同佢lover唔係好好情況,但當佢知道有人鍾意我,佢就唔知點解話果個人只係呃我、玩我?重點佢未見過果個人...後黎一日唔知佢發乜神經無端端向我發大脾氣同埋罵我,之後大家就冇再聯絡....

我覺得愛情既野唔係計數,冇方程式可言,又可以係1+1=5,所以根本唔洗妒忌人地,
冇既都唔洗自卑,更加唔洗同其他人比較,個個女人都唔同、都咁獨特,口味既野又
可以好多樣化,比黎比去之後又點?又會有乜結論或特別意思?

所以就算見到D外表同條件好平凡,又或者一D都唔討好既都有女友根本唔出奇,
佢地當然有D特質或個性之類吸引到其女友,先至可以一起(一隻手掌拍唔響)
愛情既野我覺得都係緣份兩個字啦
作者: coincidence2    時間: 2013-3-22 16:22

我單身嘅時候從來無妒忌朋友. 明知人地要拍拖, 點會去成日打攪人地呢. 亦唔會想人分手想人單身

有D人單身時就周圍拉住朋友唔放, 自己有得拍就無影

有直朋友總係眼紅身邊感情如意嘅朋友. 留意到佢一旦人地越來越"幸福" (肉眼見到的幸福), 佢就會好唔GUR亦都越來越唔想同人地FD. 係我意識到呢樣野, 就醒起當我感情失敗嘅一段日子時, 佢同我係最FD .........係我同"真命"有咩唔和諧同佢講,佢就唔多唔少撥行個火, 見到和好如初, 就講說話我聽. 現在肉眼見到我如意, 佢又真係無咁熱心搵我

至於LES朋友. 試過有B朋友人人都睇得出佢有心撩我女友, 被我直接WARN咗. 當佢自己有女友時就疑心自己女友對我有野

亦知道有唔少單身B或G, 喜歡做知己, 然後係人地感情不如意時, 做LISTENER埋身,仲會講埋D你想喊就借我肩膀啦XDDDD之類的有味說話. 呢D算唔算妒忌定什麼?

咁反過來講, 有D結咗婚嘅女人又好喜歡勁叫D女仔搵人嫁, 如果你單身佢地就覺得你好可憐咁, 係出於咩心態?
作者: 山貓    時間: 2013-3-22 22:57

>>>至於LES朋友. 試過有B朋友人人都睇得出佢有心撩我女友, 被我直接WARN咗. 當佢自己有女友時就疑心自己女友對我有野

G(girlish)少又難求,冇果D當中總有少部份唔知有心定冇意咁"hau"住人地果件?  

>>>亦知道有唔少單身B或G, 喜歡做知己, 然後係人地感情不如意時, 做LISTENER埋身,仲會講埋D你想喊就借我肩膀啦XDDDD之類的有味說話. 呢D算唔算妒忌定什麼?

嚴格黎講唔算妒忌,但暗地裡就唔知有冇另類"原因"或"企圖",當然都唔可以完全抺殺只係出
於關心呢樣野(要睇呢個人係唔係正人君子啦)

>>>咁反過來講, 有D結咗婚嘅女人又好喜歡勁叫D女仔搵人嫁, 如果你單身佢地就覺得你好可憐咁, 係出於咩心態?

同情心過旺定母性太強?
作者: coincidence2    時間: 2013-3-22 23:12

G(girlish)少又難求,冇果D當中總有少部份唔知有心定冇意咁"hau"住人地果件?  

--->呢D係demand supply失衡導致有呢個問題? XDDD 又會唔會同人格操守有關? 定係緣來沒法檔

有研究話睇得FB多, 會令人心情唔好, 因為見到人地FB好似好開心好幸福(表面上, 包括愛情事業朋友), 自己就覺得自己唔夠開心, 想唔開

另一令人眼紅點, 係事業. 朋友間少不免會個心比較大家嘅事業發展, 舊同事間就想知人地撈得掂唔掂, 知道之後就影響情緒.
作者: 山貓    時間: 2013-3-22 23:33

>>>有研究話睇得FB多, 會令人心情唔好, 因為見到人地FB好似好開心好幸福(表面上, 包括愛情事業朋友), 自己就覺得自己唔夠開心, 想唔開

其他人就唔知,但我自己就完全冇呢個問題,有時見到朋友們寫下開心的近況,
貼上家庭快樂照及party照等等我都會覺得開心

>>>另一令人眼紅點, 係事業. 朋友間少不免會個心比較大家嘅事業發展, 舊同事間就想知人地撈得掂唔掂, 知道之後就影響情緒.

其實壓力主要係黎自自己?工作上好唔好都係咁做人架啦,知道人地撈得好掂我
唔會覺得有壓力或唔開心(我只在意自己工作上的事),不景每個人人生同際遇都唔同,
其他人的成功與失敗可以作為參考借鏡,但情緒上唔應該受影響,好唔底丫嘛~

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0