標題: [其他] 除了愛情,難道沒有其他? [打印本頁]

作者: 2013    時間: 2013-7-3 13:46     標題: 除了愛情,難道沒有其他?

不知道甚麼時候開始愛情變成大過天,人的情感有多方面,難道除了愛情就沒有其他?

如果是如此,真是人的悲哀.
作者: coincidence2    時間: 2013-7-3 14:22

仲有友情親情等等

不過呢到係比較戀愛大過天. 可能係我地姐妹生活上識唔到女友, 咁上來就自然係搵食, 又或者分享下戀愛的開心 (假設佢地係其他人前唔可以曬命)

BTW近日多咗好多感慨POST咁. 開POST的人係咪都個心有好多好多野想發出來? 又係咪覺得眾人皆醉我獨醒?  

樓主本身又係咪感情如意, 定相反因為一D原因覺得愛情唔需要咁高位置, 又或者樓主本身有更多野覺得好重要?

作者: 1982    時間: 2013-7-3 20:08

對於我來講, 家人, 生活, 興趣, 工作, 貓貓, 食菜減肥, 都係我重視既環節
愛情, 會似係一餐飯既甜品, 有梗係最好, 無亦唔會餓死
作者: simplelife    時間: 2013-7-3 22:44

每人都有不同選擇,不同定位, 不同追求
只要自己開心而又不傷害別人就行
如人飲水,冷暖自知,不可以己之想法加諸別人身上
作者: Youuu    時間: 2013-7-3 23:01

我都好認同你講:每人都有不同選擇,不同定位, 不同追求
只要自己開心而又不傷害別人就行!
不過見到d戀愛大過天,我就真係好想聲巴過佢xdd
真好煩!!有無女都要做人嫁la!
作者: 2013    時間: 2013-7-4 00:14

為情而自殺都不少.

又或者生存的意義唯一最大目的只有愛情.

雖然是個人選擇,但是這種追求真是好嗎?快樂嗎?

快樂變得那麼貧瘠.
作者: coincidence2    時間: 2013-7-4 14:11

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-4 00:14 發表
為情而自殺都不少.

快樂變得那麼貧瘠.

呢D你真係阻佢地唔到.....正如有D人一生為$一樣

道不同, 相謀太多, 佢地都覺得唔中聽

你覺得為咩而快樂先有意義呢?

快樂變得那麼貧瘠--->幾架都....所以有D人需要宗教, 有D人就用不同野來滿足心靈
作者: coincidence2    時間: 2013-7-4 14:14

QUOTE:
原帖由 Youuu 於 2013-7-3 23:01 發表
我都好認同你講:每人都有不同選擇,不同定位, 不同追求
只要自己開心而又不傷害別人就行!
不過見到d戀愛大過天,我就真係好想聲巴過佢xdd
真好煩!!有無女都要做人嫁la!

我見過最經典的, 是無女時成個人無曬氣, 變得好平易近人, 又周圍痴朋友

有女時, 嘩D 串咀到呢....自信番曬來

由於無次長久, 你就可以見住佢一時變大一時變小. 又見住佢改變形象, 就知道呢期又同唔同人一齊了.....
作者: Youuu    時間: 2013-7-4 15:28     標題: 回復 #8 coincidence2 的帖子

當有女時,又無哂中影xd

人地樂在其中除了愛情,沒有其他!你又吹佢五脹!
可能d人一生追求快樂就係愛情大過天xdd
你覺得人地快樂貧瘠,但其實人地好恨快樂富有哈哈
快樂都係取決於個人!
我的快樂係追求美食哈哈
作者: 2013    時間: 2013-7-5 18:50

"情"是一種心靈交往,甚會包含只是"快樂"一種.
愛情總是給人快樂怡人.

是否其他"情"都置之不顧?

那麼"愛"即不需要回家.(無線劇集)
作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 01:09

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-5 18:50 發表
"情"是一種心靈交往,甚會包含只是"快樂"一種.
愛情總是給人快樂怡人.

是否其他"情"都置之不顧?

那麼"愛"即不需要回家.(無線劇集)

樓主有興趣用理性角度理解情的話, 得閒睇下"愛的藝術"
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9575450221
愛情唔一定快樂怡人架. 亦不止心靈交往.
而健康的愛情理應是一個自我發現自我成長和完善的過程. 兩條友都係一齊進步.
係我角度來睇, 如果一段關係令你退步令你似地底泥令你自尊粉碎令你負能量增加, 都係唔健康的
如果愛情只係求快樂, 果D頂多係"拍拖". 開開心心攪下野, 食飯睇戲行街. KILL TIME
再進一步的, 就係兩個原本獨立的個體帶住自己的身世去學習相處.
我覺得啦, 假如愛情是健康的, 其實可以帶動埋其他"情"(親情友情)

唔知樓主本身咩情史啦. 每個人對"情"理解不同, 都是必同佢自身經驗有關. 我睇來樓主講的愛情好似太"書面"太虛太片面了.
作者: 2013    時間: 2013-7-28 09:21

今日又一單女生18歲為情自殺,深水埗.
作者: simplelife    時間: 2013-7-28 23:08

唉, 我諗都係一時衝動睇唔開, 佢仲咁後生, 難為佢父母白頭人送黑頭人
作者: Dude    時間: 2013-7-29 00:41

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-4 00:14 發表
為情而自殺都不少.

快樂變得那麼貧瘠.

People commit suicide is just personal behavior, which has nth to do about love.
作者: 2013    時間: 2013-8-1 11:32

自殺各有不同背後原因,不過"情"是生存下來當中的一個元素.
作者: 2013    時間: 2013-8-4 08:37

一星期後,又一個20歲酒吧少女為情自殺,尖沙咀.
作者: jay2288123    時間: 2013-8-4 12:00

什麼是愛情?
有人可以說得實在嘛?
其實互相關愛更勝什麼愛情,
更可長久;
愛情總不可能大過天。
作者: coincidence2    時間: 2013-8-5 10:12

樓主不斷UPDATE為情自殺新聞只為力証自己講野係啱吧

咁呢D新聞其實又可以証明到D咩?

亦有唔少新聞講D年輕人因為考試壓力而自殺的

樓主只睇到愛情負面一面, 然後狂去搵野証明負面呢一面, 其實同一樣野都有好多正面例子(愛情勵志/人性光輝的一面)

當一個人因為愛情而苦, 而係次次都係, 好自然埋怨愛情不好. 當一個人受惠於愛情正面一面, 影響深遠, 又自然會FOCUS愛情溫暖一面.

如果一個人為情自殺, 有無想過其實佢地自以為係愛情, 其實唔係呢?

死者以矣生命無TAKE TWO, 無可奈何. 果一刻佢地認為天下間最重要是被人飛/愛情失敗之痛, 係真真實實的, 唔係假的. 或者樓主覺得好傻好唔值得, 可能佢地有機會都會後悔, 但希望你唔係懷住"搵證據支持自己言論"的心態而去UPDATE大家, "拿我都話咗架啦又一單啦!" 嘅出發點來UPDATE啦.

如果樓主咁有心去想個世界唔好太FOCUS係愛情, INSTEAD OF 係呢到講野, 會唔會已經係生活上叫身邊人唔好冷落人生其他關係同環節?
作者: 2013    時間: 2013-8-5 20:20

QUOTE:
原帖由 jay2288123 於 2013-8-4 12:00 發表
什麼是愛情?
有人可以說得實在嘛?
其實互相關愛更勝什麼愛情,
更可長久;
愛情總不可能大過天。

還有"寄情",沒有愛情,難道不可以容情於別的方面...............
奇怪,少人提及友情!
作者: coincidence2    時間: 2013-8-5 21:56

有幾奇, 你開POST講咪有囉 XDDDDD
作者: Trespasser    時間: 2013-8-5 22:11

每種情都唔同, 做咩要比較?

愛情會令人有甜蜜同心跳既感覺, 友情親情唔同, 唔係唔重要, 係本質唔同, 根本無得比, 再講就變左計較
作者: 2013    時間: 2013-8-5 23:09

今日又一則女因男移情別戀在男家中自殺-粉嶺.

沒有比較過呵.
作者: 1982    時間: 2013-8-5 23:45

花時間討論些鑽牛角尖既事上, 只會更鑽牛角尖~

樓主, 收手喇~
作者: coincidence2    時間: 2013-8-5 23:47

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-8-5 23:09 發表
今日又一則女因男移情別戀在男家中自殺-粉嶺.

沒有比較過呵.

得啦得啦, 你要日日專注搵為情自殺新聞來"幸災樂禍"來証明自己想法. 不如做D有意義野如防止自殺會義工啦~~~
作者: coincidence2    時間: 2013-8-5 23:51

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-8-5 23:45 發表

樓主, 收手喇~

佢唔想, 佢不知幾ENJOY, 你睇佢個個人簽名就知咩事啦, 無限上鋼上線叫版主金睛火眼咩IGNORE某D人就有言論自由. D人要日日派膠都吹佢唔脹, 不過睇呢D簽名就可以知係咩為人有幾陰濕. 睇下幾時又VICTIMIZE自己向版主哭訴. 派膠者大談言論自由都幾可笑, 回收都嫌無價值

而基於言論自由, 我都明知有人扮睇唔到, 我都繼續開開心心覆POST XDDDDD
講野有無POINT, 係咪真心討論定痴心派膠精神勝利法"我睇你唔到就係我羸" XDDDDD 比人生只得愛情的人更可悲"邊城"話最可憐的人就是不知自己可憐. 起碼翠翠都係可人兒一名, 比番少少同情分......

不過唔緊要, 上線講就天下無敵, 現實生活係咪有心無力就佢本人比較清楚XDDDD

作者: 1982    時間: 2013-8-5 23:59

此人言行怪異, 是妖孽乎?!
作者: coincidence2    時間: 2013-8-6 00:04

派膠就是ON9, 五官都分明知覺膠味, 對於某人的呻吟聽一次笑一獲, 膠物才可以有其他再造的可能. 留下是看官的理智邏輯的評鑑

正面D睇, 有呢D假心膠真傲慢存在, 令呢到好熱鬧呀!
作者: coincidence2    時間: 2013-8-6 00:10

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-8-5 23:59 發表

言論總是自由,五官亦是自由自主,對於某人的回應眼不見為淨,言論才可以有其他的可能.
留下是版主的金精火眼的監視.

--->睇真D啦, 好精架, 油條一條, 又滑又賴皮, 一句"呵沒比較過" 就當答咗. 唔係妖, 但心胸心地如何, 可見一斑.
之前兩個POST, 被人串/人地覆覆下覺得無意思覆, 而果兩個POST比較要求更合理的回應, 有人咪收皮囉; 呢個POST講愛情, 又有人覆/認同, 有人咪飄飄然咪有癮囉, 而且個TOPIC易D有位入嘛 XDDDD

RIP所有為情自殺者. 樓主日日招魂, 我好希望佢唔係我之前講的心地唔好搵人地的死來証明自己個POST, 如果比我講中, 唔知會唔會搵樓主傾下計

作者: 2013    時間: 2013-8-6 08:18

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-8-5 23:45 發表

樓主, 收手喇~

誰跟我討論了甚麼?

唔明.

=======================================
言論總是自由,五官亦是自由自主,對於某人的回應眼不看為淨,言論才可以有其他的可能.

作者: 2013    時間: 2013-8-6 08:19

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-8-5 23:59 發表

誰呀?不防直言.

不過,如果唔係回應我,只係我口多 .可以不理....

你甘講有啲/ 不過我沒有宗教信仰.

=========================================
言論總是自由,五官亦是自由自主,對於某人的回應眼不看為淨,言論才可以有其他的可能.

作者: spolaw    時間: 2013-8-6 09:25

I dare to tell 2013 that obviously 1982 is talking about you.

Tell me if I get it wrongly

作者: 2013    時間: 2013-8-6 09:49

i don't know.

it is weird.

correct the wrong word.

========================================

作者: coincidence2    時間: 2013-8-6 10:01

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-8-6 09:49 發表
i don't know.

it is queer.

========================================

嘻樓主我都想問問, 你以上段野講緊邊個呢 XDDDD

你知啦, 我覆咩, 就算係真心討論都好, 你都唔覆我喎

我都唔想"誤會" 你架嘛 XDDDDD 你五官自由自主到大智若愚, 我就無你功力同臉皮深厚

我呢D有話直說. 你有咩咪講囉

樓主原來一直無同人討論D咩, 師傅明白了! 自己自說自話. 活係自我世界幾好. 網路可以滿足你. 現實世界就不行了. 無敵是最寂寞!

樓主好似只睇得起大詩人, 可能認為呢D係SAME LEVEL? 可惜詩人無興趣再覆

呢個行為令我想起一個舊BLURF的故人, 叫佢H君啦

當年H曾經好活躍舌戰, 通常都係大詩人開口時, 佢又去附和一番, 外人唔知情以為佢地係FD

後來忽然H無咗影. 之後知道佢FB同人嘈交. 話咩人唔應該RELY ON討論區, 佢好似好開心BLURF死咗, 講講下忽然爆出來因為係討論區識了一個令佢雞毛鴨血的EX. 之後又同一班打算攪LES刊物的人FB嘈.

唔知點解樓主令我想起呢個H

====================================
派膠就是ON9, 五官都分明知覺膠味, 對於某人的呻吟聽一次笑一獲, 膠物才可以有其他再造的可能. 留下是看官的理智邏輯的評鑑

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0