標題: [其他] 除了消費,難道沒有其他? [打印本頁]

作者: 2013    時間: 2013-7-4 14:41     標題: 除了消費,難道沒有其他?

消費是一種誤樂,消費用來平衡心理,消費是生活非常重要一部,就好像沒有手機會不知所措.

除了消費,難道沒有其他?
作者: hattricks16    時間: 2013-7-4 14:53

or  
作者: coincidence2    時間: 2013-7-4 15:50

除了XX,難道沒有其他?---> 樓主想攪出一系列主題出來? 有趣

下次會係咩呢?

"除了上網, 難道沒有其他?"
"除了造愛, 難道沒有其他?"
"除了金錢, 難道沒有其他?"
"除了批評, 難道沒有其他?"
"除了女人, 難道沒有其他?"

作者: 1982    時間: 2013-7-4 19:39

除了衫後, 可以除埋褲。
作者: 1982    時間: 2013-7-4 19:41

樓主做人很貫切, 在下佩服~
除了貫切, 難道沒有其他?
作者: coincidence2    時間: 2013-7-4 22:29

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-7-4 19:39 發表
除了衫後, 可以除埋褲。

除了衫後, 難道不可除埋條褲? XDDDD
作者: namnam    時間: 2013-7-5 08:18

Relax,  there are tons of things to do apart from spending on goods.
作者: 2013    時間: 2013-7-5 18:34

QUOTE:
原帖由 1982 於 2013-7-4 19:41 發表
樓主做人很貫切, 在下佩服~
除了貫切, 難道沒有其他?

客氣.
如果令人提不出甚麼其他,那只不過是我個人的感慨而已.
作者: simplelife    時間: 2013-7-5 20:22

其實樓主一系列的"除了xx, 難道沒有其他?"議題,並不是無聊之舉
我覺得每個都是獨立而不同,樓主想引申出一些不同的範疇的討論

有錯請指正
作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 00:49

QUOTE:
原帖由 simplelife 於 2013-7-5 20:22 發表
其實樓主一系列的"除了xx, 難道沒有其他?"議題,並不是無聊之舉
我覺得每個都是獨立而不同,樓主想引申出一些不同的範疇的討論

有錯請指正

佢唔無聊架, 超認真添. 又或者是對世界好多野不滿. 拋問題出來沒問題, 倒想佢詳細些都講下自己睇法. 咁可能樓主又覺得別人層次低解釋來多餘. 我係佢普選POST都多多問題 XDDD 樓主絕對不是蠢人, 不知幾醒. 睇佢D反應(串人, 還拖, 答得滑不流手) 幾快就知. 立題不知幾eye catching. 亦可建立一種個人風格甚至相近者欣賞, 好似肚子好多料子好深沉咁. 所以我好想佢多多解釋/講多D佢想法. 睇下是否愈講愈露底定愈來愈層次分明條理清晰. 要認真MODE學術MODE我相信呢到好多姐妹都好強勁. 在下就不學無術插科打渾先行XDDDDD

作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 00:58

樓主起題"除了消費,難道沒有其他?". 應該係樓主本人認為呢個社會除了消費沒有其他了(而佢本人當然不滿足於一般低層次的滿足, 認為是有錯的, 不健康的). 繼而感慨拋條問題出來. 可能佢未必真係想有答案, 可能只係一種姿態, 一個滄涼的手勢(或其他任何一種文學化的美麗形容), 甚或是一種警世警句.

好似有條阿伯, 有時見佢耶穌LOOK舉起一個牌, 手寫咗D咩信耶穌變番小孩子入天國等等等等. 有條咁的阿伯忽然在人海, 無上裝上身, 雙手舉起一個咁的牌, 確有點點震撼. 又有點點突兀, 不協調. 呢個係我對2013的視象化想像 XDDDDD
作者: 1982    時間: 2013-7-6 10:01

我完全明白你果埋文字想講乜wor
個阿伯舉耶穌牌, 這個例子十分之貼切 ~

我會覺得
認真便輸了。
但唔認真討論, 卻失去了討論既意義。
真的很矛盾~~~
作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 10:20

阿PAUL話朱茵初同佢拍拖時, 突然要求係人多的沙灘游水. 阿PAUL對住訪問者話"嘩, 即係考我牌架者!"

我自己理解為, 睇下你敢唔敢係大庭廣眾公開呀拿, 你身有屎有其他女嘅, 你係唔認真一齊嘅, 咪睇下見報之後你點拆掂佢囉 XDDDD
作者: simplelife    時間: 2013-7-6 10:58

我本身比較頭腦簡單,直腸直肚,唔鐘意諗野諗得太複雜,我覺得咁樣做人做到好攰。對事亦比較認真,可能會因此將心比己,希望對方如是。亦因為呢種性格,年青時可謂憨居兼白痴,人講乜就信。

不過都明白妳地講咩,只不過我衷心希望大家能夠認真討論,希望呢到討論區有質素。

作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 11:25

QUOTE:
原帖由 simplelife 於 2013-7-6 10:58 發表
我本身比較頭腦簡單,直腸直肚,唔鐘意諗野諗得太複雜,我覺得咁樣做人做到好攰。對事亦比較認真,可能會因此將心比己,希望對方如是。亦因為呢種性格,年青時可謂憨居兼白痴,人講乜就信。

不過都 ...

"只不過我衷心希望大家能夠認真討論,希望呢到討論區有質素。" ---> 有好認真架 XDD 但眼見樓主因為認為人地唔明佢而之後都無再回應我認真問佢嘅野, 而佢答其他人野都是打蛇隨棍上, 佢再開唔同除了XX難道沒有其他, 我就無"認真"了 XDDDD

想野簡單就好, 不過同時都好易被D睇落高深, 個底就變了神秘化的人物"引到". 見過唔少呢D人, 有無料扮玄妙嘅, 有唔係無料有番D特別見解但又不時思維亂曬九唔搭八嘅, 亦有鍾意套曬人想法再反芻番幾粒字加玄妙意思當自己野嘅, 亦有講來建立神聖形象道貌岸然嘅. 討論區好就好在你唔駛真正見面果個人, 唔係就仲快見真章   

還有, 如果呢到D姐妹出多少少功力去討論, 應該好精彩, 現形嘅也現形

作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 11:38

沒有手機會不知所措, 並唔反映"消息是生活非常重要一部份", 係反映人類的溝通已經絕對地依賴資訊科技

消費係一種娛樂一種平衡心理的方法? 也看看消費是出於咩出發點. 如果"消費"係母親節買一件衫比阿媽, 樓主又覺得個意義係邊了? 如果"消費"係買一本有關社會企業的書,樓主又覺得個意義係邊?

當樓主你消費時, 你覺得邊一種消費/消費緊D咩是娛樂性質, 是平衡緊心理?

拿, 有人要求認真討論架, 若我認真時, 女友都嫌我煩 XDDDD 我咪平時嘻嘻哈哈囉, 如果係我D插科打渾GET唔到有深意, 只好畫公仔畫出腸了(WHICH IS對我而言是低手的)
作者: yanyan12345    時間: 2013-7-6 12:13

通常D没料神棍,比人插过不停既时候,就轉個地頭,剪过靚髪,重施故技,而最后比大衆認出,通常係因為神棍經典個句”天機不可泄露”。。。。
作者: 2013    時間: 2013-7-6 13:18

呵!可不可以泄露下那神棍是誰?
作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 13:32

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-6 13:18 發表
呵!可不可以泄露下那神棍是誰?

呵!樓主有興趣知道YANYAN口中的神棍係邊位多過回答我向你請教嘅野?定樓主會講"此中有真意, 欲辯已忘言"

作者: coincidence2    時間: 2013-7-6 13:49

點首"神曲"大家聽聽[youtube]c5Q_pgMqrgA&feature=c4-overview&playnext=1&list=TLMMmgWHU_Co8[/youtube]
作者: 3539ws    時間: 2013-7-6 19:31

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-4 14:41 發表
消費是一種誤樂,消費用來平衡心理,消費是生活非常重要一部,就好像沒有手機會不知所措.

除了消費,難道沒有其他?

"消費" 會唔會是一種沈淪,  直至到失去咗"自己"

[youtube]r15_zMxLMG0[/youtube]

訂了一季 又到下季
為何人大了就要成為工作的奴隸
最愛作的不可發揮
我的感覺 逐漸流逝
從前曾話過要如何欣賞世界的美麗
現在只懂得放假去消費
*如果繼續這樣 我還是我嗎? 
我還喜歡我嗎?
或者我應該死去吧 
總好過變得更差
如果繼續這樣 你還願意嗎? 
和我奏著結他?
日子不應該這樣吧 
而現實就是這樣可怕
作者: 2013    時間: 2013-7-6 19:58

感同身受.

如果我們回想消費主義未侵蝕的過去時侯,人是甚樣消磨時間作個比較,會不會對消費有對抗方法?

============================================
言論總是自由,五官亦是自由自主,對於某些人的回應眼不見為淨,言論才可以有其他的可能.
留下是版主的金精火眼的監視.
作者: coincidence2    時間: 2013-7-7 01:16

樓主睇來只想聽同自己立場一致嘅聲音, 咁睇來只想搵共鳴喎.
作者: coincidence2    時間: 2013-7-7 01:32

回想消費主義未侵蝕的過去時侯,人是甚樣消磨時間作個比較,會不會對消費有對抗方法

-->我想, "消費主義"一直都存在. 唔係點有繁華夜上海, 胭脂扣時代如花十二少呢D野
如果用廣告來比較,以前的廣告好直接好簡單, 賣花讚花香. 現代的廣告呀MARKETING呀PR呀層出不窮. 呢三味野絕對係谷行消費主義. 好似一個手機品牌, 同時有唔同LINE然後定時定侯就SELL唔同型號. 你有一部IPHONE4, 好快又心郁想試下三星S4或HTC ONE, 個風氣是要最新最好. 明明用緊果個手機未爛, 日日出街都見好多PROMOTION.

就算打開報紙雜誌, 都有好多軟性宣傳, 都有好多撩起慾望(食, 娛樂, 時裝)

記得有個訪問訪問曾智偉. 佢話去台灣修行, 一返香港就好自然成個人聲色犬馬, 人都燥底D.

呢幾年香港開始有D壯年青年反思消費主義, 追求"可持續性"的生活, 追求綠色, 追求消費時都要想下社會責任等等.
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 05:39

I don't understand, 消費 == spending, no?

If there is no spending, there is no growth in the economy.  Economy doesn't grow, people will lose their jobs, people lose their jobs, they'll have no money to spend.  See how we are stuck in this vicious cycle?  As the old saying goes, you have to spend money to make  money.

作者: 2013    時間: 2013-7-7 08:46

消費變成生活全部是現代人的問題.

過度消費的出現,心靈及行為都用消費去滿足,人都是空的.

有錢可以消費又有甚麼意義.

正如,不過唔好死.

""""從前曾話過要如何欣賞世界的美麗
現在只懂得放假去消費
*如果繼續這樣 我還是我嗎? 
我還喜歡我嗎?
或者我應該死去吧 
總好過變得更差"""
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 08:59

消費變成生活全部是現代人的問題. --> I'm sorry, this is a little too abstract, I don't quite understand. Would you elaborate a little more?

從前曾話過要如何欣賞世界的美麗 --> okay, what was your course of actions to achieve this?  Or you planned to stand in front of your windows and say "ahhh...such a beautiful world"?

現在只懂得放假去消費 --> well, isn't this another way to appreciate how beautiful the world is?

I'm not trying to pick a fight here, just confused....
作者: 2013    時間: 2013-7-7 09:58

簡單而言是不斷的東西,生活大部份時間都在消費.

放工去購買,放假去購買,快樂去購買,傷心去購買,有錢更要去購買.............

在一切都在消費當中,"如何欣賞世界的美麗" ?
唔好行街去郊外行好唔好????好像沒多人會這樣說.

what is the another way to appreciate how beautiful the world is?
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 10:52

簡單而言是不斷的東西,生活大部份時間都在消費 -->  Yeah, this I agree, rent, electricity, gas, food, getting on the internet...

放工去購買,放假去購買,快樂去購買,傷心去購買,有錢更要去購買.. ---> I don't do this, I only buy what I need.  

唔好行街去郊外行好唔好???? ---> ha, I actually prefer going to parks, camping than shopping.  I absolutely hate shopping.

what is the another way to appreciate how beautiful the world is? -- well, just sit back, not to make a mountain out of mole hill and stop complaining about everything.  You'll be amazed, how beautiful the world is.
作者: 2013    時間: 2013-7-7 11:36

rent, electricity, gas, food 不是消費,是生活必須.

如果甚麼都理會,客觀問題永遠都是客觀,又如何欣賞美麗的世界?
作者: coincidence2    時間: 2013-7-7 11:42

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-7 11:36 發表
rent, electricity, gas, food 不是消費,是生活必須.

如果甚麼都理會,客觀問題永遠都是客觀,又如何欣賞美麗的世界?

睇來樓主已經企到硬資本主義是萬惡之源. 咁你本身係生活中係如果對抗呢個主義? 你又覺得點先係"識得欣賞世界"? 願聞其詳.
主觀永遠都是主觀?
開始已經落入子非魚焉知魚之樂嘅argument了. 反思社會是好, 但又好多時落入我才是正確皇道的人性傾向. 好似D人食素就覺得唔食的人是殺生是不環保, 信耶穌的人覺得唔信的是有罪一樣. 這樣是很危險的
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 12:48

rent, electricity, gas, food 不是消費,是生活必須. --->  ok, i'll give you this, but, but, how about your isp cost?  Getting on the internet isn't necessity, how about your cable tv?  Oh what about, air conditioning?  Do you have air conditioning at home?  I don't, I almost died in the heat wave we received last week, 38 degree during the day and 25 after mid night.  I admit, I'm just an average Jane, I drive to work, used to bike to work,but getting lazy.  I used to have 2 tv's, and I use computer every day.  I'm not holy, hence don't have the holier than thou feeling.

如果甚麼都理會,客觀問題永遠都是客觀,又如何欣賞美麗的世界? ---> 美麗世界在心中,若果事事都看不過,心中充著不滿,就算去到烏托邦都會覺得烏煙障氣
作者: 2013    時間: 2013-7-7 13:27

i don't have isp cost 對於我internet & cable tv isn't necessity.

air conditioning 唔用,用電風扇,在你的角度又係"消費".

我個雪柜總是不令我聯想為什麼我要"消費"

因為這不是消費.
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 13:43

QUOTE:
原帖由 2013 於 2013-7-7 13:27 發表
i don't have isp cost 對於我internet & cable tv isn't necessity.

air conditioning 唔用,用電風扇,在你的角度又係"消費".

我個雪柜總是不令我聯想為什麼我要"消費"

因為這不是消費.

i don't have isp cost 對於我internet & cable tv isn't necessity. --->  Really?  Your internet connection is free?  Cool...

air conditioning 唔用,用電風扇,在你的角度又係"消費". --->  Of course it is.  Unless you have another definition on the term "消費".  You said earlier that food, rent, electricity not "消費" cos they are necessity. You can't tell me air conditioning is necessity, you won't die if you don't have one, very uncomfortable, yes, die? No.
作者: 2013    時間: 2013-7-7 14:02

yes.

"消費"是不斷的更換,而不一定需要的東西.

air conditioning 會唔會不斷更換,而對某人是一定必要?

對於沒有air conditioning 的 香港人無就如死是必須品,
你所謂消費對於我可有可無,不至於死.
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 14:18

yes ---> don't mind me asking, how did you get it free?

air conditioning 會唔會不斷更換,而對某人是一定必要? ---> don't know, you tell me

對於沒有air conditioning 的 香港人無就如死是必須品 ---> ok

你所謂消費對於我可有可無,不至於死.   -- ok. we are talking about air con here, right?  Just want to make sure I'm not arguing in circle.
作者: 2013    時間: 2013-7-7 14:28

有沒有幾個月,每年換冷氣機?
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 14:38

I really want to know how come you get your internet connection free.  You can't just cherry pick the question you want to discuss.  If your connection is included in your rent, then you are still paying for it.  Or better yet, you own the isp company, then it's even more...should I say, hypocrite?
作者: 2013    時間: 2013-7-7 14:52

我只想說上綱不是必須.那為什麼要付款?回應你的例子.

都算係hypocrite?

curious more than anything else.

作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 15:01

No, my question is....do you pay for your internet connection
You ARE using the internet, so you are just like the rest of us, "capitalist"

Yeah hypocrite...your original question is 除了消費,難道沒有其他? and internet connection is part of 消費, so you are doing it, and yet, keep harping on people should have better thing to do than 消費.  And that my dear, is hypocrisy at its finest
作者: 2013    時間: 2013-7-7 15:10

我的定義是"""消費"是不斷的更換,而不一定需要的東西.""

你所提出大部份都不是我所認為.

在資本主義角度所有滿足人的物品都是消費,我是明白.
如果我是持這觀點,沒有必要討論.
作者: hattricks16    時間: 2013-7-7 15:35

Yeah, I’m really confused what's 消費, and my understanding and yours obviously miles apart.  Hence, we have been arguing in circle.  

周老爺子喺我耳邊哦咗好耐,早唞囉
作者: 2013    時間: 2013-7-7 15:46

早唞,頭腦會清醒啲.
作者: hattricks16    時間: 2013-7-8 05:22

呵呵,我係越夜越清醒
日頭通常好似嘉菲貓咁,雙眼半開半合
作者: 2013    時間: 2013-7-8 07:10

相反,我係愈夜愈唔清醒.

如果我們是有時差甘就剛好.
作者: hattricks16    時間: 2013-7-8 14:30

I forgot to answer your question as per where I am...I am from Calgary, Canada.  Time different is 12 hrs, me think
作者: 2013    時間: 2013-7-8 17:38

Ok....

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0