標題: [愛情] 純粹想"SON"下, 搵個人聽下我講野:( [打印本頁]

作者: 肥桃    時間: 2013-8-2 23:48     標題: 純粹想"SON"下, 搵個人聽下我講野:(

同女朋友一年了, 佢系台灣人, 我自問都一直好用心去維繫呢段異地戀, 我相信佢都系.
我地感情一路都吾錯, 最近佢決定左去大陸番工, 系佢朋友既工廠到做.
佢去之前我都有去台灣搵佢. 佢過到去之後, 我都吾知點講, 我只系覺得佢多左晚晚都出去飯局, 食飯我覺得無問題, 只系佢老闆(佢朋友)又會次次都要飲野唱K直落, 咁我覺得收工去玩一兩次冇咩問題. 但有次佢同我講有幾個同事會叫埋"小姐"陪唱歌, 都一路叫佢飲酒因為佢系新朋友. 果晚我真系好吾開心, 因為佢仲系用一種笑笑口既語氣講呢件事.

我有同佢講過我會吾開心, 因為我都要番工, 放工番到黎都好攰, 又要等佢番屋企先會見到佢幾面. 同埋佢又吾系淨系一兩次, 系岩岩去到就幾晚都系咁. 但同佢講我會擔心, 佢又話其實佢果到治安吾錯, 冇我想像中咁差. 幾次過後就開始我一講佢都會吾開心又喊咁樣, 話每次都好似解釋同一樣事情...但佢有話佢仲系好愛我, 我都覺得系, 我只系覺得佢去左大陸之後一切都好似變哂咁, 先上黎打下SON下.
同埋加上佢又一直有提到都一直有幾多男同事一齊出去食飯, 今日去睇傢俱有佢老闆(佢朋友)之外, 都仲有幾個男既. 前日佢話隔離廠(一男一女)約佢去游水, 我覺得夜晚仲要同男既去埋哂D咁少布既場合, 果日我都又系吾開心. 同佢講左, 佢又話佢覺得就系夜晚先要個男既系到. 我已經吾知應該點做, 我吾想好似日日要發佢脾氣定又吾開心咁 好似好幼稚咁
我應該點做?
吾好意思打多左字..
作者: Dude    時間: 2013-8-3 11:33

Instead of staying in a relationshxt, I prefer to be single.
作者: Forget_me_not    時間: 2013-8-3 12:08

叫佢唔好做, 你養埋佢
作者: 肥桃    時間: 2013-8-4 00:14     標題: 回復 #2 Dude 的帖子

relationsh_t lol 好愁喔你
作者: 隱形學者    時間: 2013-8-5 01:42

完全明白你的感受~~其實我覺得我EX都好似你女朋友~~(佢D口吻同你果個差唔多)
有陣時我都好想揾人呻,因為呢D係佢工作我管不到,要管的話我都覺得自己好無理.....
想就梗係想佢自己識諗,去少D呢D場合,,,但有時又會諗到其實可能佢都迫不得已,又或者係其實佢放工都真係想玩下,,,而當你自己無能力去理會到就會好無助...
其實都心知完全唔係佢既錯,有時我地係度呻係度煩都係因為自己多疑
即使你將自己代入佢,亦唔代表佢一定同自己有相同諗法...真係冇得迫...佢有佢自主性,我們可以做既就係盡力保護佢,俾佢更加多的信任和愛,當然佢唔受又未必係你的錯啦...

但我希望你試下放開D....俾D信心佢....就算唔放開...都係得你自己一個愁緊,佢根本可能諗都冇諗過你諗緊既野,或者由根本開始佢都覺得你講既野唔會發生...
BUT IF你愈過度幻想,都只會係你愈黎愈辛苦...另一邊廂,當你迫到佢連空閒時間都真係寧願俾埋同事唔想同你傾計既時候...你就真係會後悔做乜當初搞咁多無謂野令佢難堪.....迫走左佢....

其實將來既野無人知...大家又預計唔到,我地又冇能力去管...真係只有話睇開D...令自己放鬆D。

共勉之。
作者: 1982    時間: 2013-8-5 23:43

唔好意思, 我既職業病係解決問題。
所以, 我睇完你既post都忍唔住俾d 意見 (p.s. 雖然我未遇過呢d 情況)

首先, 佢咁大個人, 自己應該知道咩叫分寸。
若果佢唔知, 咁你可以試下代入佢既角色, 你上去大陸做野, then你會做d乜野, 唔會做d乜野, 同佢清楚說明你既對呢件事既包容度係點

另外, 你亦都應該俾佢機會佢代入你角色, 佢會點樣做?! 記得先企係對方既角色, 互相交流做法
睇下有無空間去磨合, 而唔係一味對對方既生活提出質疑而影響左信心

good luck to you!
作者: carcar    時間: 2013-8-6 03:00

係信任問題
我唸就萛佢0係妳身邊,可能妳都可以亂唸野

既然妳都係出黎做野,都明白好多場合係身不由己,佢回到家已好攰,仲要開解妳,會好辛苦...不如俾多d信心自己同對方,反而慰問下佢又或者返黎時整d 野俾佢食等等,咁佢自然咩都同妳講,咁妳會少d擔心
作者: paradox    時間: 2013-8-6 21:13

係呀,俾多d信任俾佢啦,可能大陸工作的文化始終唔一樣。開心d啦。
曾現在可以發掘多d興趣,唔好亂諗嘢啦∼∼
作者: 肥桃    時間: 2013-8-10 19:32     標題: 回復 #5 隱形學者 的帖子

多謝哂你地 最近好番左好多 信多左佢 我都知佢都好辛苦 開心見誠講開哂 好似好左D 最近盡量只有叫佢就算出去都最好早D番屋企休息 因為佢番8點 日日都得幾個鐘訓都幾心痛 佢都有聽 雖然有時系逼不得已比佢老闆帶左出去 但盡量吾諗咁多負面野又好似好左
吾該哂大家

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0