標題: [生活] 有冇人同女朋友同居? [打印本頁]

作者: IamI    時間: 2012-8-9 16:43     標題: 有冇人同女朋友同居?

其實我想試下同女朋友同居
可以同佢見多D 相處多D, 一齊玩下煮飯仔
但又有人話「相見好 同住難」
大家有冇試過同另一半同居?
會令感情更好定變差?
作者: WAYNE    時間: 2012-8-10 12:11

我試過同我EX同居左年幾
最後都係散左
相處好,同住難
其實都岩

我地拍拖有時見下食下飯冇咩問題
但當住埋一齊,日日對住
好多問題就出現
所以就麻煩D

不過當然都有好既例子
最重要大家要好好溝通
有唔中意既地方就要互相反映
咁先可以KEEP到

本身一段感情要KEEP住都唔易
所以再住埋一齊就更難
如果你想同女友同居要有心理準備 =)
作者: 書皮    時間: 2012-8-10 12:55

我只試過跟ex住同一間學校宿舍XD
因為係宿舍, 所以好多生活上的問題都免除左
要自己一個住已經唔簡單, 仲要多個人, 多d野煩
最大問題係生活習慣同埋錢!

同埋我覺得就算同居, 都要畀大家私人空間, 呢個對我而且係最重要的,
其他野我都可以好flexible.
作者: espresso    時間: 2012-8-10 18:24

除非妳地已經係埋一齊好多年, 感情好穩定, 否則我唔太鼓勵同居
個人經驗, 日對夜對好快悶, 又容易有爭執, 生活上需要極多既協調
作者: kfung    時間: 2012-8-10 20:31

一齊住一定日嘈夜嘈.小小事都嘈
不過記住.點嘈都好.唔好嘈內.收下把口
同埋唔好嬲咁內.好快無事
作者: Jen    時間: 2012-8-10 22:57

我和她都會去對方家住
算是半同居; )
有時真係會幾激氣
但有機會一齊生活
家人又不太反對
已經好幸福
一定有arguments 但互相千就   有咩都講出來  唔好收收埋埋
作者: Kris    時間: 2012-8-10 23:02

同ex識時,已經係housemate,之後都一齊住 .... 始終戀人住在一起有很多問題 .... 同而家partner就半同居 .... 感覺良好
作者: abcdefghill    時間: 2012-8-11 01:10

我和ex同居了四年,
我們感情很好,很少會吵架
不過... 慢慢我們由情侶變成了家人
由愛情變成了感情

我們在家的時候
大都會各自忙自己的

相見的時間太多
不會再珍惜相處的時間

也不會再修飾自己的缺點
"不要再在被窩裡放臭屁"
"可以把衣服穿好嗎? 不要傷害我的眼睛"
"可以不讓我的漫畫陪妳一起上廁所嗎?"
"你的臭襪怎麼又丟到我的背包裡?"

我們每晚也會閒話家常,天南地北
什麼也可以聊
只是不再說甜言蜜語

不會再跟對方說 "我想你!"
除而代之的是 "你回來了 怎麼這麼晚?!"

當然我們都明白
每段愛情
走到最後都會慢慢轉變成感情佔大部份

不過對我來說
人大了 經歷多了
才會懂珍惜這種細水長流的感覺
作者: lvwing23    時間: 2012-8-11 01:30

我同緊~已經一年多~其實相見好 同住難係岩GA~
2個人相處真係有好多學問~
有好多野都要遷就~
遲D我諗住搬返屋企住~分開住感情會好D
當初不是女友背景問題也不想搬出來~
作者: Swing    時間: 2012-8-11 12:07

我同個ex係由開始一齊就已經同居
佢入黎住之前我係自己住,
要慢慢適應多左一個介入我嘅生活
而佢都要熟習離開屋企人搬出去住
頭半年大家都辛苦,其實大家都唔開心
而家兩年幾喇,當中有好多野一定要好大包容度
兩個人一定要好有共同理念先可以走得長
一齊住好就好在日日都見,吵架都會訓醒無事
唔女會有吵完就玩失踨然後花好多時間哄對方
因為對方已經成為左生活嘅一部份,會好了解對方
不過都係因為咁而見到對方相當多嘅缺點
感情方面,真係會好快無左愛情嘅感覺,可能係我失敗啦
到而家分左手,佢都仲未搬走,呢個應該都係同居嘅問題之一
試問有兩年幾嘅感情,我點可以話分手話唔再愛就一下子要人搬走?
作者: hattricks16    時間: 2012-8-11 15:16

我地相知相惜八年,同居四年。
甚少拗撬
平時係佢煮我洗,我煮佢洗
我洗衫,佢摺衫,因為我唔識摺衫(佢話)
輪流洗地,yard work 一齊做 (我最怕,拗撬通常都係呢度)
以前一部電視,因為佢要睇中文電視,我要睇 hockey, 買多部各自happy
佢唔會怨我唔倍佢
佢無咩壞習慣,係有時太過喜歡用〔唔准〕 佢啲習慣我全部可以接受
我既壞習慣佢都接受,唯一吸烟,同佢一齊嗰時戒咗

回想我哋冇相住難既感覺,有時係食嗰方面要將就一吓
我喜好煎炸同辣,佢認為熱氣,不過都會時都會整煎炸嘢我食
不過最怕佢煲苦瓜湯   oh sorry, 係涼瓜湯先啱
作者: elmo1029    時間: 2012-8-13 22:38

我都算半同居,,一星期佢有3-4日係我屋企

不過當我習慣左咁樣...佢一唔黎我都會唔開心

不過開心時真係好幸福既
作者: siukit    時間: 2012-8-17 19:26

開始冇耐已經一齊住...
都依家已經3年...
一齊住得一定要忍讓...
我要返工佢都要返工...
大家既時間都好忙...
所以冇咩野可以噪...
唯一一樣既就係家務既問題...
作者: 宅女    時間: 2012-8-18 02:42

始終相見好,同住難
作者: saisai    時間: 2012-8-20 01:39

同咩人住都有拗撬架啦...我唔信同屋企人住會無試過拗撬.
所以唔覺得係問題, 相處係要互相遷就同包容, 可以一起同居而屋企人唔反對係一件幸福的事.
作者: yuenyuen    時間: 2012-8-20 04:13

一齊左無耐就同居了
初初有段時間,大家忍唔到對方d壞習慣,所以會成日嘈
日子耐左,習慣左之後就無咩問題,最緊要真係要包容

家務個d就會分擔,多數我煮飯洗碗,佢洗衫晾衫
有時會一人做d既,不過煮飯就一定係我做晒架啦,哈哈哈

而家已經同居左2年,我地仍然係好Sweet
作者: vup    時間: 2012-8-31 19:53

就快拍拖了四年
我地一齊了無耐我已經係她屋企住
跟住再兩個人搬出黎住
幸運地無咩問題,仲好sweet
作者: lovin7    時間: 2012-8-31 19:57     標題: HI

女朋友都無, 點同居...

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0