標題: [生活] 係咪大部分女仔都鐘意收花? [打印本頁]

作者: RaeRae    時間: 2012-8-29 13:15     標題: 係咪大部分女仔都鐘意收花?

其實送花係咪可以好感動?
有d女仔口話唔鐘意花,
但當真的送到眼前,又會感動嗎?
作者: J__    時間: 2012-8-29 13:32

金花。四朵金花。
作者: WAYNE    時間: 2012-8-29 13:39

我覺得始終都係睇返果個女仔點睇
有個EX想收花, 有個EX又唔中意收花
作者: cass    時間: 2012-8-29 13:45

唔係....親手整野/有心思既野比大大紮花好....
作者: coke232    時間: 2012-8-29 13:55

用廁紙摺俾妳
作者: cass    時間: 2012-8-29 14:00

有心思係邊?

作者: 傻傻地    時間: 2012-8-29 15:03

我試過送完比人罵到飛起
作者: anky    時間: 2012-8-29 15:11     標題: 回復 #7 傻傻地 的帖子

點解會比人鬧?._.
作者: pui    時間: 2012-8-29 15:24

Diy點都有誠意過比錢買花既。。。
其實最重要投其所好姐~~^^
(講完等於無講。。。。失禮晒
作者: ellabb    時間: 2012-8-29 15:35

我鐘意花花~~哈哈
作者: choydandan    時間: 2012-8-29 15:43

哈哈,我都係口講話唔好買,但係收花會開心果啲女仔。
我覺得生日收花係ok架,
又唔會係晌大時節同人買貴花,
又有收花既喜悅~~
作者: Matthew    時間: 2012-8-29 16:28

QUOTE:
原帖由 ellabb 於 2012-8-29 15:35 發表
我鐘意花花~~哈哈

係超鐘意
作者: littlefung17    時間: 2012-8-29 18:13

我諗女仔係想收花但又驚d花凋謝果下,因為我自己會覺得d花凋謝會好hurt"
所以送d唔會凋謝ge花就好啦xd“!
作者: espresso    時間: 2012-8-29 18:28

大部分ex都唔鍾意, prefer手作仔有心思d~
作者: yuenyuen    時間: 2012-8-29 19:07

我唔鐘意收花。
一黎我鼻敏感,二黎我覺得晒錢
作者: happyalways    時間: 2012-8-29 19:25

我女朋友已經出左黎做野 有一定既經濟能力 而我呢 只係學生哥一名
我地只係互相送過比對方每人各一次  
第一次係因為佢激嬲左我所以送左札太陽花比我 包裝得好靚
而我呢 就係上個情人節送左幾枝太陽花比佢 無包裝 無佈置
外表睇落去呢兩札花都好大分別  當然就係錢擺係邊靚係邊啦
但其實唔花幾多錢代表你有幾多心  你係真心既 就算係平平地一枝花仔 都會哄得對方好開心  無人話送花一定要好貴好靚 我覺得係睇個心既
作者: Imyao    時間: 2012-8-29 20:05

吾中意收花 因為覺得拎住呢紮野行街好樣衰
又重又煩 而且我又吾會帶反屋企擺
勁浪費 寧願要膠花or乾花 環保d好
作者: JenniifaC    時間: 2012-8-29 20:34

QUOTE:
原帖由 yuenyuen 於 2012-8-29 19:07 發表
我唔鐘意收花。
一黎我鼻敏感,二黎我覺得晒錢

EXACTLY.
作者: carcar    時間: 2012-8-29 21:06

我認為同一個人收一次花就夠了

因為花好浪費,又貴又擺得一兩日, 同埋0係街拎住其實好尷尬
但如果對方從來無送過我又覺得美中不足,所以,一次就夠了

作者: Yvo    時間: 2012-8-29 21:18

不愛收花, 不過喜歡畫花送給自己的女友
作者: nicolepig    時間: 2012-8-29 21:19

其實我自已就中意的....不過你話成日收又唔洗的..因為花都唔平....
特別日子羅....一年一兩次都ok的....
但收的話一定要包得靚的....XDD 有d我見過....包剄好肉酸的....
唔收好過收......唔好浪費錢麻......
不過本人唔爭氣....無花收 XDDD
作者: RaeRae    時間: 2012-8-29 21:21

似乎大家都buy DIY wor
作者: RaeRae    時間: 2012-8-29 21:22

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-8-29 21:19 發表
其實我自已就中意的....不過你話成日收又唔洗的..因為花都唔平....
特別日子羅....一年一兩次都ok的....
但收的話一定要包得靚的....XDD 有d我見過....包剄好肉酸的....
唔收好過收......唔好浪費錢麻...... ...

好快有
好快有
Don't worry
作者: Gigi    時間: 2012-8-29 22:08

一般嚟講都鍾意的,不過又知一紮花使好多錢..
但如果要我揀,生日一定要送,情人節可以唔使
不過如果送埋D玫瑰o個類我會嬲到震
DIY的當然鍾意
可以DIY一款,再加一小束花就兩全其美啦∼
作者: nicolepig    時間: 2012-8-30 00:44     標題: 回復 #23 RaeRae 的帖子

你又知???你送???
作者: little    時間: 2012-8-30 00:45

我很喜歡 純紫色、純粉紅色的桔梗花( 很少賣︿也比較貴),百合和鬱金香 ,但送給愛人我會選擇一枝紅玫瑰,代表她是我的唯一。
作者: lvwing23    時間: 2012-8-30 00:52

冇話中唔中2~
久唔久一次是可以的~成日就唔洗喇
作者: nicolepig    時間: 2012-8-30 00:53     標題: 回復 #24 Gigi 的帖子

我都覺得生日收好過情人節...情人節不如將錢加入食飯錢度...
but 玫瑰都好多種...如果送到英國玫瑰 [Fair Bianca]都唔錯...
如果你收到[Piaget]的[玫瑰]....應該會開心 XDDDD
but 我就唔中意呢D大型金器~!
作者: Somersby    時間: 2012-8-30 00:54

我喜歡送花,女士收到花的時候是很甜美的。
作者: RaeRae    時間: 2012-8-30 01:04

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-8-30 00:53 發表
我都覺得生日收好過情人節...情人節不如將錢加入食飯錢度...
but 玫瑰都好多種...如果送到英國玫瑰 都唔錯...
如果你收到的....應該會開心 XDDDD
but 我就唔中意呢D大型金器~!

好pro aaaaaaaaaaaaa
作者: Kitty    時間: 2012-8-30 01:10

我唔鍾意, 最麻煩係收得花個日suppose係會有節目, 要拎住紮花成日/半日已經令我好頭痕
用紙摺既梗加唔好, 鮮花都話謝左就掉, 摺個d擺足唔知幾多年, 但係有塵又難抹(因為係紙)掉左佢又唔係幾好
不如整張卡仲好啦, 又易收埋
作者: 小琳    時間: 2012-8-30 04:51

鐘意, 不過唔鐘意大時大節要好貴既花
作者: 小久    時間: 2012-8-30 09:28

我女朋友好中意收花,原因係因為佢本身好中意花(佢好中意動物植物呢d,就算送盆草俾佢佢都會好開心)

基本上我都算成日送花俾佢,生日情人節呢d一定唔少得,紀念日都會送,有時經過花墟見到有平都會買幾支俾佢返屋企插

樓主講果種女人,似係虛榮多?好多女人口裡話唔中意收花,但大時大節無花又覺得輸俾人,所以會想收。同埋女人少不免會有比較心態,見到人地有,自己無,(有部份)會覺得無面

佢地話唔中意收花,的確係,因為佢地本身都唔係中意花呢樣野,你送一支俾佢睇佢中唔中意?如果真係中意花,一支都會咁開心,路邊摘都係一樣咁開心
作者: 小久    時間: 2012-8-30 09:34

QUOTE:
原帖由 RaeRae 於 2012-8-29 21:21 發表
似乎大家都buy DIY wor

我係DIY自己楝花買花包花送埋上女友公司俾佢

第一次當然係麻麻地,自己唔多滿意已經盡左力,但女友同佢d同事話以為出面買XD

之後包得多,慢慢開始知點包,有朋友既朋友見到,試過有客搵我包花,新娘花球我都有幫人包過

算係咁啦...

其實自己DIY真係平好多既,尤其大時大節,不過要好早去花墟楝花
作者: 小久    時間: 2012-8-30 09:38

QUOTE:
原帖由 carcar 於 2012-8-29 21:06 發表
我認為同一個人收一次花就夠了

因為花好浪費,又貴又擺得一兩日, 同埋0係街拎住其實好尷尬
但如果對方從來無送過我又覺得美中不足,所以,一次就夠了

其實只要識得點處理D花,最長我女友試過放2星期先榭

教佢o係每支花既腳位用花剪剪開佢,即係好似開叉咁,咁佢就可以維持到生命,吸到水,可以放耐少少
同埋每一日都要幫佢換水

基本上識得打理,並唔係只係放得1-2日咁少架~~
作者: annalelacc    時間: 2012-8-30 10:46

細細扎OK,但如果係好大扎/好貴就唔好
想倒花總會有開心感覺
作者: espresso    時間: 2012-8-30 11:02

QUOTE:
原帖由 Yvo 於 2012-8-29 21:18 發表
不愛收花, 不過喜歡畫花送給自己的女友

wow.. that's so sweet <3
作者: macaron;)    時間: 2012-8-30 11:17

應該話..大部份喜歡收花
但都有部份不太好收花;)
作者: anky    時間: 2012-8-30 12:50

送比鍾意收花既姊妹
作者: heear    時間: 2012-8-30 16:04

我喜歡收花喔, 曾經有一次收一枝白玫瑰...
雖然怪怪的, 但除了花, 那人也有送diy的卡,
喜歡的是心意, 但不喜歡送花動作過於張揚
作者: 撒爾達    時間: 2012-8-30 17:15

第一次收對方既花會有驚喜, 但就不想收第二次了~
我會寧願用買花既錢一齊食餐飯, 我好愛放得入肚既食物!

收花呢件事對我來說太女性化, 唔太襯我 XD
而且鮮花不耐用, 真係收一次已好滿足~

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0