標題: [生活] 好想喊。 [打印本頁]

作者: iod    時間: 2012-9-4 02:07     標題: 好想喊。

今晚訓唔着
諗下自己仲有幾多年命
又諗下我呀爸呀媽仲有幾多年命

就忽然之間喊到個枕頭濕晒 個鼻都塞埋
我咁多年黎都好似無好好咁孝順佢地
成日都無時間陪佢地
年頭忙讀書考試
之後忙做暑期工
依排忙去玩
黎緊又要忙返讀書

其實我知我一路都比緊藉口自己
以為家人幾時陪都可以
但我今晚計下計下
如果我同父母都健康的話
我可以孝順佢地多四五十年
我知好短 時間好快就過
我好想陪佢地多d
請佢地去食好野
帶佢地去旅行去玩
我唔想後悔 唔想有遺憾

我知我地一定有分離既一刻
不過咁樣真係好殘忍!
人可唔可以唔死?
諗起龍應台既目送
真係好唔開心
作者: 書皮    時間: 2012-9-4 02:49

龍應台寫《目送》, 應該不是為了讓讀者憂鬱,
我覺得她是希望我們更懂得在寂寞的人生路上自處。
那是一本人生的 紀念冊, 如果你讀後只有憂愁, 那麼我覺得你辜負了作者的心意。

我也很怕有這樣的一天, 但我很記得, 盡力珍惜以後無憾的感覺, 很好。

記得中七畢業, 捨不得生活了七年的母校, 可是我回望, 由讀書、對朋友付出, 以至很多細節, 例如唱校歌、穿好套校服等等, 我都盡力做好, 為自己, 也為母校, 珍惜一切。中學畢業, 不捨, 但因為我有盡情享受、珍惜那七年, 所以我無悔地離開。

人生很難不留憾, 盡力令自己減少後悔的藉口。祝福你。
作者: J__    時間: 2012-9-4 09:33

喊完就要積極. 明知時間唔多. 你仲哂時間喊咩? 唔係架嘛! 去行動啦姊妹!!
作者: 茶水    時間: 2012-9-4 21:26

爸媽仍健在既,幾時先去孝順未必咁大問題,至怕到佢地歸天先覺未盡過孝
唔好好似我咁,到爸爸病逝先覺以前對佢好差,完全未行過孝,真係後悔到形容唔到...

宜家開始關心佢地多d,,學 J__ 講:去行動啦姊妹!!
作者: whywhyy    時間: 2012-9-4 21:57

點解你會突然咁感觸喊既?

以前我細個郁D就喊,但長大後好少喊,因為喊唔會對件事有乜野幫助。我係你就唔會喊,反而會立即諗下同佢地去食乜野、去邊度旅行、點報答佢地,付諸行動去安排,越快越好。

人生無常,無人會知自己或人地仲有幾耐命,而且壽命亦不是我們可以去計算的。快D陪佢地多D,大家有個美好回憶,起碼咁唔會有所遺憾。
作者: dorothy0989    時間: 2012-9-4 21:58

乖啦。做好而家的自己就可以啦,唔好諗太多。
作者: don    時間: 2012-9-4 22:45

做人要有火,加把勁啦!

妳認為求學時間嘅妳,做咩先叫孝順呢?
知道嘅妳有冇實踐呢?  

如果喊完妳識醒就好了。
作者: 小熊子    時間: 2012-9-4 22:55

有乜令你突然咁感觸?
你好好愛惜自己,已經係對父母一大孝順啦.

不如諗下點樣為未來好好打算,讓父母以你為榮.

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0