標題: [愛情] 「 你可唔可以做我女朋友? 」 [打印本頁]

作者: Evangeline    時間: 2012-9-8 02:19     標題: 「 你可唔可以做我女朋友? 」

我估如果大家有試過同一個人行到勁埋,
都會有個應覺係「朋友以上 , 戀人未滿 」。

但有時大家唔會真係透過表白/ 一句 「 你可唔可以做我女朋友? 」,
去確認彼此進入情侶關係ga嘛

例如: 行行下街, A女拖住左個B女ge手 (which之前keep住係朋友以上個mode, 而且2個都唔係玩家), 而B女又無fing開,仲要之後大家keep住有緊密ge聯絡, 用ge字句係好明顯帶有flirting意味 etc. (其實即係做緊一般情侶會做ge野la )

咁我就會覺得, 拖手個下就係呢pair女仔確認彼此進入左情侶關係喇。

但中過伏ge sisters應該知咩事
就係呢...當你滿心歡喜以為自己「有拖拍la 」ge時候,
B女 (請將自己代入A女角色) 又會同你講: 咩呀, 我都無話要做你女朋友/ 吓? 我地有一齊過咩?  etc.

其實我就真係會諗,
「 你可唔可以做我女朋友? 」呢句係咪一定要有??
唔通無左呢句, 就做唔成情人?! (即好似古代個d "媒灼之言" )
明明大家個下, 都有feel嫁! 係好真實唔係假嫁喎.....
呢一句, 真係必要?!

p.s.
我覺得呢個問題唔止會出現係b身上, 所以上面個A女唔止係B ge sisters,
p/g/ undefined 的sisters都可能出現過類似情況
作者: guardianangel    時間: 2012-9-8 03:03

「曾經中伏人士適用」<< 睇到呢個都有分option,我笑左

個人認為一定要咖, 否則會好不安
作者: Evangeline    時間: 2012-9-8 03:21     標題: 回復 #2 guardianangel 的帖子

因為我之前一路都唔認為必要,但中過伏之後.....就唔係咁講了
作者: nicolepig    時間: 2012-9-8 03:26

問係咪咁難???
作者: 小霖    時間: 2012-9-8 03:38

我每一段關係都會問,因為我覺得係一種禮貌。
因為我覺得LEE一句,先係叫做開始拍拖。
同埋我覺得講左,知道對方係點諗,
重有當對方講“好呀OR我願意”我就會好開心咁攪住對方,果種感覺真係正
作者: 撒爾達    時間: 2012-9-8 06:08

我會選擇問,之前只係俾男人問過,所以難得有机會做發問者,一定把握時机去問!~
問完雙方都有個保障,個人覺得“問”呢個行動亦係俾對方基本承諾既一種(我好老土~)
而且我觸覺性唔高…大家唔講清楚我會唔肯定對方點諗,唔想有誤會發生
作者: 傻傻地    時間: 2012-9-8 08:10

QUOTE:
原帖由 小霖 於 2012-9-8 03:38 發表
我每一段關係都會問,因為我覺得係一種禮貌。
因為我覺得LEE一句,先係叫做開始拍拖。
同埋我覺得講左,知道對方係點諗,
重有當對方講“好呀OR我願意”我就會好開心咁攪住對方,果種感覺真係正

霖霖,乜你有過好多段關係架?乜我唔係你既初戀咩?
作者: cheuk    時間: 2012-9-8 12:02

即使雙方已心中有數,我覺得都係需要表白哩個動作。
一來係為表誠意,留個美好回憶俾大家。
二來係確認關係,唔好搞到唔清唔楚咁。
如果唔係大家可能會對關係有所猜測同誤會。

雖然我係b,好耐以前,試過同一個男仔朋友出街。
乜都冇做過,掂都冇掂過,但原來佢已經當正我係女朋友。
結果佢覺得我玩佢,佢講晒俾人知好冇面,最後搞到冇朋友做。

即使對方好明顯對你有意,你唔講清楚,好難免佢會亂諗。
“佢咁樣係咪代表鍾意我?佢係咪玩下?定係佢對個個都係?”等等。
所以就算大家已好浪漫咁拖晒手甚至kiss左,我覺得正式咁問一句都係必要!
作者: 書皮    時間: 2012-9-8 12:56

我係o個d直腸直肚ge人
如果對對方有意思, 我會直頭問:我地有冇機會一齊?
唔講出口鬼知我地一齊緊呀?

我覺得口講出黎算係有d力量ge承諾!!!
作者: hattricks16    時間: 2012-9-8 15:06

俾兩個唔同既人問過
唔係 〔妳可唔可以做我女朋友〕
而係 〔我係唔係妳女朋友〕
作者: Evangeline    時間: 2012-9-8 15:15

其他sisters唔出聲都投下票丫
作者: yeahpanda    時間: 2012-9-8 15:27

大家understood的時候就唔係必要
作者: kkmn2    時間: 2012-9-8 16:14

hmm通常ex都會問呢句!
講真, 我都中過伏!!
作者: heear    時間: 2012-9-8 17:58

選項 1

無論對方點答, 問係一定要, 對人對己既尊重同肯定
作者: Ar肥be    時間: 2012-9-8 18:02

我覺得一定要講就算幾怕羞都好,都一定要問過對方先可以算正式開始呢個關係,起碼係一個尊重,重視同肯定對方既存在。

re : 書皮
不如你押住韻同佢講呀! 我諗佢實會冧爆wakaka
作者: Michi    時間: 2012-9-8 18:54

I think it's not an essential thing to say but if it has been a long time of ambiguous relationship, then it would be nice to clear it up and state whether you are a couple or not.
作者: J__    時間: 2012-9-8 19:26

唔問我唔制架.
我好鬼老套. 1定要問.
作者: 小K    時間: 2012-9-8 19:58

我個人都覺得要好明確咁問, 同埋好明確咁答左先算係
否則呢D曖曖昧昧既關係
其實會搞到好複雜
你以為既野, 唔一定係對方以為發生緊既事
朋友又好情人又好, 溝通係最緊要架
所以我覺得表白係唔慳得既
作者: Gigi    時間: 2012-9-8 20:24

要啦,清清楚楚!
作者: 企鵝    時間: 2012-9-8 23:12

問過啦,可唔可以做我女朋友,你估佢點答呀?佢話唔知丫, 我心諗拖了仲話唔知? 再問答案一樣,明天再問都是一樣,之後我心諗佢一定有大把人選 ,唉未到最後都不會仲意我,所以有時問了係無答案,但我會問,問了等自己死心囉!
作者: lvwing23    時間: 2012-9-9 01:55

同現任冇問過~好冇厘LA間就開始左
但其實個時我地連手都未拖過~
只係日日放工去海滂傾計~不之不覺間就開始左~
作者: nutty236    時間: 2012-9-9 16:02

我覺得係要講!因為我需要一個清晰嘅關係,
同埋,我希望比個名份對方,
不是”好朋友”,而是”女朋友”!
作者: +S!u_王子(武)    時間: 2012-9-9 21:30

其實如果係有心一齊
一定會問
睇下你想繼續KEEP住曖昧關係定真係情侶咁喇
作者: ella    時間: 2012-9-10 10:03

講左好D架~~
會記一世架~~
作者: acca    時間: 2012-9-10 12:07

講清楚D好~
吾清吾楚會好似吾知想點咁
誤會就吾好喇
作者: 3539ws    時間: 2012-9-10 12:29

一定要 (曾經中伏人士適用)

幾年前試過了.....
是她主動拖我的....不過又真的不知是不是代表好fd的動作.....
都有甜言蜜語之類啦..不過呢樣係我同佢講.....
我們從來無認定大家係乜關係.....
不過最後她同了個男一起...
是我有份叫她同個男開始的(我都有feel 到)...至此無聯絡了....

所以我認為一句肯定係需要的
作者: kkmn2    時間: 2012-9-10 23:25

我同你ge case好似
她拖我的手, 又叫我bb,
點知人地一句"當你朋友咋!"

QUOTE:
原帖由 3539ws 於 2012-9-10 12:29 發表

幾年前試過了.....
是她主動拖我的....不過又真的不知是不是代表好fd的動作.....
都有甜言蜜語之類啦..不過呢樣係我同佢講.....
我們從來無認定大家係乜關係.....
不過最後她 ...

作者: amon    時間: 2012-9-11 04:36

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-9-8 15:06 發表
俾兩個唔同既人問過
唔係 〔妳可唔可以做我女朋友〕
而係 〔我係唔係妳女朋友〕

haha, 我當年係問"咁妳係咪jei係我女朋友呀?"
o果個人有d無奈, 似係有種"好明顯係, 妳仲洗問"既feel
作者: 3539ws    時間: 2012-9-11 07:55

QUOTE:
原帖由 kkmn2 於 2012-9-10 23:25 發表
我同你ge case好似
她拖我的手, 又叫我bb,
點知人地一句"當你朋友咋!"

咁佢又無咁直接同我講"當你朋友"
只係sent 過d email 係關於友誼的東西咁....
其實唔係唔想keep fd , 而係個刻接受唔到, 所以自己同佢斷絕聯絡lor...
可能 與 bi 同直女"曖昧"過都會有差不多情況~
作者: hattricks16    時間: 2012-9-11 11:38

QUOTE:
原帖由 amon 於 2012-9-11 04:36 發表

haha, 我當年係問"咁妳係咪jei係我女朋友呀?"
o果個人有d無奈, 似係有種"好明顯係, 妳仲洗問"既feel

hahaha, 咁佢有冇答妳?

我第一次係俾嗰個霸氣十足既問
佢問嗰時都係霸氣十足,佢問完我淨係識答:”係!”

第二次,佢喺我聚精會神幫佢部 laptop 捉緊蟲既時候問
嚇得我抬起頭瞪大隻眼望住佢,然後話 smoke break!
喺佢未講唔准之前就溜咗出門
作者: heear    時間: 2012-9-11 13:49

QUOTE:
原帖由 3539ws 於 2012-9-11 07:55 發表

咁佢又無咁直接同我講"當你朋友"
只係sent 過d email 係關於友誼的東西咁....
其實唔係唔想keep fd , 而係個刻接受唔到, 所以自己同佢斷絕聯絡lor...
可能 與 bi 同直女"曖昧"過都會 ...

咁佢澄清既方法算好婉謝

我當時同佢表白, 佢就係直接話當我係好朋友, 好似佢個朋友咁,
但後來發現原來佢個朋友都係les既...
個世界係咪好搞笑呢
作者: amon    時間: 2012-9-11 14:19

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-9-11 11:38 發表

hahaha, 咁佢有冇答妳?

我第一次係俾嗰個霸氣十足既問
佢問嗰時都係霸氣十足,佢問完我淨係識答:”係!”

第二次,佢喺我聚精會神幫佢部 laptop 捉緊蟲既時候問
嚇得我抬 ...

佢咪答"係ar"咁lor...
霸氣十足o果位係咪妳第二個ex?
作者: hattricks16    時間: 2012-9-11 14:24

QUOTE:
原帖由 amon 於 2012-9-11 14:19 發表

佢咪答"係ar"咁lor...
霸氣十足o果位係咪妳第二個ex?

yes, the one that dumped me, cos I'm not good enough
作者: JenniifaC    時間: 2012-9-13 21:21

1定要講
唔係怕自己蝕底
而係對方應該要怕我唔認數..lol
作者: wleey2500    時間: 2012-9-15 03:40

唔講真係會中伏架
伏已中 :0)
作者: Matthaus    時間: 2012-9-15 13:07

同現任講過.

佢覺得係必要.

其實講清楚真係好d
好過估估下
個心唔上唔落咁.

不過真係要有 '風蕭蕭兮易水寒' 的心理準備
esp. 對方係個d愛恨分明的人.
作者: amon    時間: 2012-9-15 14:31

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-9-11 14:24 發表

yes, the one that dumped me, cos I'm not good enough

唔係妳唔好, 係妳地價值觀唔同. 我都唔想搵個partner好似佢咁.
作者: Spio    時間: 2012-9-15 14:52

我會覺得呢一句係必須要問
拖左手就代表一齊好以唔多實際
我個人較有原則
認為問清問楚加上確定邊一日係一齊會好d!
作者: hattricks16    時間: 2012-9-15 15:00

QUOTE:
原帖由 amon 於 2012-9-15 14:31 發表

唔係妳唔好, 係妳地價值觀唔同. 我都唔想搵個partner好似佢咁.

係我達唔到佢既標準
其實佢唔係個衰人,佢好本事,好得體
都算細心,反而我比較粗枝大葉
不過佢就真係太過壓力煲
作者: moliu    時間: 2012-9-15 21:11

本身覺得唔洗講到咁明, 但冇耐之前正式加入左「曾經中伏人士適用」既行列之後, 都係清楚d好~
作者: happyalways    時間: 2012-9-16 10:15

我自己覺得一定要架  兩年前識左我現任女朋友 大家都好愛對方  但就因為種種原因一齊唔到 直到佢處理好個問題  佢有一晚問我叫我做佢女朋友 果一刻我呢世都記得丫
作者: jo_y    時間: 2012-9-19 21:48

唔一定要有,我同我女友就冇呢句
但依家都好sweet
作者: jensportb    時間: 2012-9-20 23:54

一定要,  始終清楚D比較好
作者: Matthew    時間: 2012-9-21 00:58

對我泥講吾需要講到出口,用心已經感受得到
我鐘意二人之間心照不宣嘅感覺,更加有feel
一切只係依照自己嘅本能同直覺去判斷
托乃咁多年泥無get錯、無撞過板、亦無遇過player~
作者: mouse    時間: 2012-9-24 02:10

我都中過伏,重要大大個。
有d人好自私,想hold住妳再食住等。
作者: Evangeline    時間: 2012-10-3 02:00

QUOTE:
原帖由 Matthew 於 2012-9-21 00:58 發表
對我泥講吾需要講到出口,用心已經感受得到
我鐘意二人之間心照不宣嘅感覺,更加有feel
一切只係依照自己嘅本能同直覺去判斷
托乃咁多年泥無get錯、無撞過板、亦無遇過player~

不能同意更多@@
心照不宣而得知, 我覺得確實會係好好FEEL
作者: ~緣~    時間: 2012-10-5 16:52

我覺問左,得到個答案,係一個認定。
唔問始終覺得似是而非。
我起碼有8成把握個陣,
搵一個適合時間地點同佢表白;
我覺得到時得左會好sweet、浪漫、有紀念。
作者: nicolepig    時間: 2012-10-6 01:20     標題: 回復 #46 Evangeline 的帖子

唔一定係 player 丫~!
我本身就係要人地開口先會開始計一齊的界點...
唔問...我反而當佢係player...因為player多數唔會問
作者: 魚仔1號    時間: 2012-10-16 13:57

我次次問親,都失敗而回,真係唔識問....
作者: LongIsland    時間: 2012-10-16 15:37

我覺得一定要問, 大家清清楚楚唔駛估估下....
作者: difficult4    時間: 2012-10-17 23:43

我冇中過伏, 但係本身已經冇乜安全感, 一定要d 野清清楚楚
作者: gummy    時間: 2012-10-21 10:59

當時佢問我... 我地而家係咩關係ah?
我答咗undefined,想等我地之間嘅不明朗因素sort out咗先
跟住就明正言順做她的最愛 XD
作者: psy    時間: 2012-10-21 23:21

我曾經問過心儀對象我地係咩關係
佢無答我但佢想我做佢親人
Eg姐姐哥哥或者知己
但就唔係女朋友
我真心覺得大受打擊
作者: siuoil    時間: 2012-10-26 00:19

唔講好唔心安,我好多朋友(無論係直嘅定自己人)同親D鬼妹(OR佬)一齊嘅都係可以唔講架喎,佢地唔興呢D方法,但我唔得,唔講好似唔CONFIRM咁
作者: K.Y.    時間: 2012-10-27 13:41

但如果佢係有心HOLD 你,佢就算講左都可以唔認既JE...
所以我覺得唔係必要既...但有講當然好d...  

我同我女友開始o個時都冇講呢句...
我地o係曖昧左成個學期,直到有日我地出街,我主動拖左佢手...
o個時我以為同佢開始左,
點知過左幾個月佢先話一個星期後俾答覆我...咁先算正式開始。
作者: Forget_me_not    時間: 2012-10-31 12:23

一定要講

呢句說話同"Would you marry me?"一樣, 係誠意+尊重+confirm
作者: rx_law    時間: 2012-11-1 17:53

可能係我太old thinking...我總覺得一定需要, 我接受唔到以為開始咗, 默許開始咗, 但完全無開過口, 我真係唔得。
我總覺得要尊重對方, 唔係一個人話晒事, 一個人話點就點吧。
作者: rx_law    時間: 2012-11-1 17:56

agree...未成功過...
之前同ex都係奇奇怪怪一齊咗, 又或者係佢追到我吧...-.-"

QUOTE:
原帖由 魚仔1號 於 16/10/2012 13:57 發表
我次次問親,都失敗而回,真係唔識問....

作者: Mo_    時間: 2012-11-11 20:42

一段關係最好都要一點確定
否則會錯意就會尷尬
作者: time    時間: 2012-11-18 22:18

真係極想li個女仔做你女朋友就會問ga la。都吾想人同你爭。一個身份,比自己同時比對方。。吾系有人追你另一半你都吾知用咩身份出聲。距話走就走又得,都無責任。
作者: 普通朋友    時間: 2012-11-19 00:57

QUOTE:
原帖由 time 於 2012-11-18 22:18 發表
真係極想li個女仔做你女朋友就會問ga la。都吾想人同你爭。一個身份,比自己同時比對方。。吾系有人追你另一半你都吾知用咩身份出聲。距話走就走又得,都無責任。

怪唔之得走晒啦   我 從來都冇問過「 你可唔可以做我女朋友? 」
覺得唔需要問,入左房就係你女朋友。
作者: time    時間: 2012-11-19 01:58

QUOTE:
原帖由 普通朋友 於 2012-11-19 00:57 發表

怪唔之得走晒啦? ?我 從來都冇問過「 你可唔可以做我女朋友? 」
覺得唔需要問,入左房就係你女朋友。

就系出黎玩得多先知。家下 d人吾講系留後路畀自己,分手都吾洗講,覺得大家吾 conTACT大家就意會架 lA。因為賤格過,到而家想同 lI個認真就問左先
作者: heyiamyou    時間: 2012-11-26 23:51

試過啦...仲要中得好傷=.="""
所以都係清清楚楚好D
作者: time    時間: 2012-11-27 01:23

旦系好多人都 prefer吾清吾楚。FUNNY
作者: JanCheung    時間: 2012-11-30 22:22

雖然我無中伏過, 但我比較鍾意清清楚楚
當確定大家有意思, 我一定會開口confirm
作者: 索柏    時間: 2012-12-2 23:44

一定要問, 因為這個世界太多"以為"
作者: lwy.0202.flr    時間: 2012-12-20 14:58     標題: 回復 #44 Matthew 的帖子

同意!
作者: ahfa    時間: 2013-1-7 07:09

我覺得需要嫁,再點進一步,只要未開口承應,都唔敢當係,費時自作多情,好多野係妳情我願嫁ma...
作者: iamckhei    時間: 2013-1-7 08:58

Em.我首先唔會俾依個情況出現
因為我中意就會追
作者: 大傻瓜    時間: 2013-1-9 20:08

做人都係清楚d好
我真係玩唔起
作者: Green-Tea    時間: 2013-1-9 23:54

啱啱中晒伏
以後對方唔直接清楚問呢句, 一律列為普通朋友
(好朋友的地位都比多佢)

作者: butwho    時間: 2013-2-10 17:44

很矛盾。
除非很肯定講左唔會無朋友做(但其實係無得肯定的)
… 她肯俾我攬,我又試過拖她的手入衫袋(她手冷)…
但到表白了., 她才說不想無左我哩個朋友。說異性的磁場才吸引她…
初時真的以為得米好開心的…
誰知… 很難過呀…
說了可能就做不到朋友了…
不肯定對方的心思的話., 不說可能還可以做多陣朋友嘅……
作者: awdxz1    時間: 2013-2-11 10:38

我係b,我覺得一定要。
女朋友係一個名份黎架麻! 點都一定要問!
作者: 藍調    時間: 2013-2-12 00:20

坦白講 說唔出口
作者: nn1116    時間: 2013-2-12 14:21

我覺得呢句說話係俾雙方一個肯定,亦都係一個同對方的承諾!
作者: Evangeline    時間: 2013-3-7 01:10

QUOTE:
原帖由 藍調 於 2013-2-12 00:20 發表
坦白講 說唔出口

sometimes ppl shy like u is so cute ge
If yr partner doesn't mind, it's okay la
作者: Wingh    時間: 2013-3-7 18:55

我覺得需要 除非一早講明唔會有名份
作者: Skyler10    時間: 2013-3-18 07:01

一定要有, 唔一定係呢句, 可以係類似ge ''我可唔可以同你一齊?" 之類
呢句要問, 如果一齊到, 0個日就係紀念日
如果佢有心玩你/收兵, 呢句就係揭開真相
作者: 4fatken    時間: 2013-3-18 14:58

唔記得係邊度睇過

"你可唔可以做我女朋友?"係無  "我可唔可以做你女朋友/partner ? "咁 lum 女
作者: seamus    時間: 2013-3-18 16:27     標題: 回復 #79 4fatken 的帖子

QUOTE:
原帖由 4fatken 於 2013-3-18 14:58 發表
唔記得係邊度睇過

"你可唔可以做我女朋友?"係無  "我可唔可以做你女朋友/partner ? "咁 lum 女

掉番轉黎講唔錯wor! 感覺sweet D!
作者: imafool    時間: 2013-4-12 23:08

奶過野唔敢唔問
有trauma
好多人都嚮往可以無聲勝有聲唔洗開口就撻著
不過... 我覺得愈泥愈多人鐘意淨係同人搞曖昧唔一齊
我份人情感豐富左少少-_- 廢時傷
所以要問IMO
作者: beloved    時間: 2013-4-23 15:30

其實呢條問題, 係一個 '肯定'
必須要有囉~ ^^
作者: BLW    時間: 2013-5-4 17:17

一定會問!唔想唔清唔楚 不過問既時候一定好緊張!上次問既時候口震加手心出汗
作者: terus    時間: 2013-6-25 17:45

好正,曾經中伏人士... 笑左
作者: donatsu    時間: 2013-6-29 23:43

今日,我都終於同暗戀的人表白左∼不過冇一齊∼

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0