標題: 「慢必」直認同性戀 [打印本頁]

作者: 撒爾達    時間: 2012-9-11 13:32     標題: 「慢必」直認同性戀

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20120911/00176_029.html?facebook=y
作者: carcar    時間: 2012-9-11 13:50

好 好係好於佢唔係當選前講
作者: heear    時間: 2012-9-11 13:54

四十歲的陳志全說自己自十八歲開始「拍拖」,最長的戀情長達十六年,現時無男友,但承諾日後會主動公開戀情。

點解...拍拖要用「拍拖」?
作者: jingjing    時間: 2012-9-11 14:04

其實都已經唔係D咩秘密
作者: 小熊子    時間: 2012-9-11 14:09

雖然唔明佢咁突然公開身份,不過冇喺競選果時講都啱,
以免比人抹黑,造謠生事。或者比人講搏取另類票源。
不過點都好,議會有唔同聲音係好嘅,希望佢講得出做得到,
為同性戀人發聲,減少社會歧視。
作者: coincidence2    時間: 2012-9-11 16:24

希望唔好只係打同志牌想同志支持

果時TOMMY仔就真係早就以同志身份選啦,不過選唔到
作者: guardianangel    時間: 2012-9-11 17:08

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-9-11 16:24 發表
希望唔好只係打同志牌想同志支持

果時TOMMY仔就真係早就以同志身份選啦,不過選唔到

邊個係TOMMY仔??
作者: anonymous    時間: 2012-9-11 22:20

睇完O左,估唔到佢係
但有d擔心會下次比人抹黑....
anyway, support!!!

作者: dorothy0989    時間: 2012-9-11 22:34

支持慢必。
作者: ycf    時間: 2012-9-11 23:31

...即刻搵返選舉論壇d片段去睇返佢d聲線動作有幾gay XD
作者: 書皮    時間: 2012-9-12 03:18

係呀!!! 今日睇左段新聞, 好振奮、好感動!!!

終於有人為我們發聲、爭取應有權利!!!

慢必加油呀!

(另外, Erica Yuen唔使畀佢追, 都係好事 )
作者: 雨花    時間: 2012-9-12 08:15

我都係宜家先知

好似話d電台粉絲一早就知~

好開心有多個出櫃既知名人士~~
作者: coincidence2    時間: 2012-9-12 09:55

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2012-9-11 17:08 發表

邊個係TOMMY仔??

一個早年活躍的同運分子
作者: napoleon    時間: 2012-9-12 10:17

選前完全唔知... 但正如佢所講, 呢個唔係缺點
作者: espresso    時間: 2012-9-12 11:01

希望佢能夠多d為同志發聲!!
香港話就話咩國際大都會, 但好多人既思想仲停留o係封建時代
作者: naturalgirl    時間: 2012-9-12 17:35

只希望佢唔好俾d人令佢既性取向而攻擊佢
因為香港始終有呢d歧視成份
由其如果有d上左年紀左人投左佢既
希望繼續支持佢啦
作者: K.Y.    時間: 2012-9-14 09:20

有D選民覺得佢選舉後才講,感覺被呃左張選票,但我覺得如果佢O係選舉前講,佢地仲會選佢咩?佢地講得出被呃,好明顯都有D歧視成份啦...
又或者「慢必」事前講也會多左同志選民既選票...但我覺得唔應該以一個CANDIDATE 既性取向去決定投唔投俾佢LOR....  
但我都希望身為同志既佢都可以為同志做番D野~!!! 加油~!
作者: carcar    時間: 2012-9-16 00:52

而家港台自己人節目有慢必
作者: I.I    時間: 2012-9-16 01:08

GAY IS NOT A PROBLEM,BUT WHEN HE SAID, HE WILL FLIGHT FOR GAY MARRIAGE PEACEFULLY, COME ON! HE NEVER MENTION IT DURING HIS ELECTION。I DO NOT THINK THIS IS FAIR。
作者: vivianyan    時間: 2012-9-16 01:38

QUOTE:
原帖由 I.I 於 2012-9-16 01:08 發表
GAY IS NOT A PROBLEM,BUT WHEN HE SAID, HE WILL FLIGHT FOR GAY MARRIAGE PEACEFULLY, COME ON! HE NEVER MENTION IT DURING HIS ELECTION。I DO NOT THINK THIS IS FAIR。

actually he did said he believe in marriage equality for lgbt in some interviews and on his website.
and how is this not fair?
his sexuality and his political performance has no direct relationship.
if he comes out right before the election, people r gonna think he is using it as a "selling point".

作者: yeahpanda    時間: 2012-9-16 02:07

宜家公開都係一個好的timing,希望呢四年佢真係做到野
咁到時選民亦唔會因為佢的性取向而影響選情
作者: I.I    時間: 2012-9-16 14:55     標題: 回復 #20 vivianyan 的帖子

CAN YOU SEE CLEARLY MY COMMENT? HE DID NOT EVER LEGALLY WRITE IT DOWN DURING THE ELECTION.  AND I DO NOT THINK IT IS A NEED TO COME OUT BEFORE THE ELECTION. YET IF HE WILL FLIGHT FOR GAY MARRIAGE, HE SHOULD CLEARLY MENTION IT.

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0