標題: [愛情] 專一的愛 [打印本頁]

作者: 書皮    時間: 2012-9-15 12:58     標題: 專一的愛

最近聽一首五月天的歌, 雖然好K歌, 但真係好感觸
(我諗好多人聽呢首都會感觸)
http://www.youtube.com/watch?v=38lcQsEMGrk

今早靈修, 讀到一句有點感慨:
「要使你的泉源蒙福, 要喜悅你幼年所娶的妻」(箴5:18)
(這裡的「泉源」比喻妻子)

專一愛另一半, 是神對每個信徒的訓晦。

讀到這裡, 我希望比從前更懂得守護一段感情、一段關係
也希望繼續謹守, 在開始一段關係前, 要謹慎, 不隨便展開
因為這是一份承諾。

曾經在吐露港的星空下擁著最愛的人
卻竟因為腰骨痛, 很快就鬆開 (成件事好膠)

昨晚夢見擁著這個 放不低 也不願再在人前提起的人
緊緊擁著她
她也擁著我
我在夢中對自己說
這次我不會再因為累而放手
最後卻有外力
令我倆都鬆開了手

「她已經變了。」我的朋友說。

都兩年了, 我知道, 是時候, 該轉身就走。

只是我希望
以後若能再完全敞開心扉愛人
我會恪守神的教導
也會忠於自己
投入去愛。
作者: Ar肥be    時間: 2012-9-15 13:44

多謝你post 呢首歌上黎囉...因為真的令人很易感觸到想

卻竟因為腰骨痛, 很快就鬆開 (成件事好膠) ~~   

如果沒有緣份就算你幾專一都無用, 所以別太懷緬過去吧 !!
"也許未來 你會找到 懂你疼你 更好的人
下段旅程 你一定要 更幸福豐盛"

書皮 加油油喔! 神一定同我一樣會支持你架
作者: 書皮    時間: 2012-9-16 01:37

QUOTE:
原帖由 Ar肥be 於 2012/9/15 13:44 發表
多謝你post 呢首歌上黎囉...因為真的令人很易感觸到想

卻竟因為腰骨痛, 很快就鬆開 (成件事好膠) ~~   

如果沒有緣份就算你幾專一都無用, 所以別太懷緬 ...

多謝你, 阿肥
o係我玩blur ge呢段日子,
你都真係畀左好多歡樂同支持我>____<
作者: Ar肥be    時間: 2012-9-16 02:30

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-9-16 01:37 發表

多謝你, 阿肥
o係我玩blur ge呢段日子,
你都真係畀左好多歡樂同支持我>____<

喂喂...傻啦... 大家都係姐妹唔想你唔開心吖麻...我最鍾意幫人撥開負能量架啦!
其實你都俾唔少歡樂我架...仲記得果次...真係俾你笑到我肚痛架! 我第一次聽人用粗口押韻囉...呵呵呵...
點都好Be....Happy...la
作者: 小琳    時間: 2012-9-17 01:07

放唔放得開, 走唔走,
其實唔駛刻意講,
呢樣真係順其自然啦,
你愈唔諗, 遲下你就發現不知不覺原來係放低左.
作者: 書皮    時間: 2012-9-20 02:35

QUOTE:
原帖由 Ar肥be 於 2012/9/16 02:30 發表

喂喂...傻啦... 大家都係姐妹唔想你唔開心吖麻...我最鍾意幫人撥開負能量架啦!
其實你都俾唔少歡樂我架...仲記得果次...真係俾你笑到我肚痛架! 我第一次聽人用粗口押韻囉...呵呵呵.. ...

咁你個人都幾易肚痛, 保重身體喇阿肥
作者: 書皮    時間: 2012-9-20 02:37

QUOTE:
原帖由 小琳 於 2012/9/17 01:07 發表
放唔放得開, 走唔走,
其實唔駛刻意講,
呢樣真係順其自然啦,
你愈唔諗, 遲下你就發現不知不覺原來係放低左.

已經冇乜點提, 有時還是會不知不覺提起了
有時想得好辛苦

我還是想遠遠的祝福、遠遠的愛
不需要擁有, 只需要祝福、放在心底。

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0