標題: [生活] Msn? [打印本頁]

作者: akamaruhei    時間: 2012-9-15 17:51     標題: Msn?

數數手指, 換左無支援msn既Mac機後都無用msn成7,8年,
家下有Fb,又有wts app&line同skype
但眼見原來都好多人用緊msn
你又點解會繼續用msn呢?
作者: espresso    時間: 2012-9-15 18:47

無用msn好耐... whatsapp / line 太方便 =p
作者: J__    時間: 2012-9-15 20:37

因為唔鍾意用手機打字. 電腦打字快好多.
作者: 不愛吃豬扒    時間: 2012-9-15 23:17

把妹專用msn
作者: scarlalala    時間: 2012-9-16 13:04     標題: 回復 #2 espresso 的帖子

係哦.....我仲發現對方冇WHATSAPP同LINE好難聯繫溝通....
作者: Matthew    時間: 2012-9-16 13:31

唉瘋版個msn太廢,成日彈app攪到miss哂d msg,靠佢泥把妹死硬
作者: 姐姐    時間: 2012-9-16 23:12

和J___一樣,而且在公司還是msn比較方便。不可以不停拿著手機在玩嘛
作者: 印度人    時間: 2012-10-8 23:42

我都中意用MSN多D....用電話"禁"真係好唔方便....
呢排同個中年既裝修師傅成日見面傾野...佢成日都話
"你地呢D後生,一個二個都係低頭虫..." 笑到我死..
我話"Wtsapp真係好方便嘛..." 佢問我"咩apps...."?
(佢係連email都唔識用果d叔叔..好頂癮)
My msn: frankietsui810@hotmail.com
作者: LongIsland    時間: 2012-10-8 23:46

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-9-15 20:37 發表
因為唔鍾意用手機打字. 電腦打字快好多.

same here!
作者: 羽_嘉    時間: 2012-10-10 20:19

我都無用MSN好耐啦!!
不過自從識左一班姐姐之後就用返啦
我on msn都淨係同佢地傾架咋XDD
作者: 姐姐    時間: 2012-10-10 22:06

嘉嘉,謝謝俾面!XD
作者: carb0511    時間: 2012-10-10 22:21

以前常用msn~和朋友聊天~聊到天光~~不過現在工作忙~少用了`
手機版的msn~又常當機~所以就真的很燒用~要不然還蠻喜歡用msn畢竟都用了`很多年了~
作者: nicolepig    時間: 2012-10-10 23:52

same x 3 

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2012-10-8 23:46 發表

same here!

作者: Spio    時間: 2012-10-10 23:56

用了很久,打從icq被遺忘了以後
習慣開電腦開著
可惜都沒多少人會說話了
而且上線的人也少了
作者: ipod219    時間: 2012-10-11 00:20

感覺line,,wtsapp好方便
反而冇佐以前日日等自己鍾意既人ON
同見到佢ON等佢HI你果種心情..
以前真係為佐同人MSN..會歸心似箭-_-
手機MSN太廢..又會MISS埋人地D OFFLINE MSG.
所以開電腦都習慣開MSN..
作者: pita    時間: 2012-10-11 01:54

我都覺得wtsapp 方便過msn
作者: 25ZM    時間: 2012-10-11 05:27

科技令人與人之間距離更遠.
作者: wleey2500    時間: 2012-10-11 08:41

同意樓上
不過呢D科技玩意真係另我同海外既朋友溝通方便好多

回應返主題先
我都好少用MSN了已經
多數都用Skype 因為mobile Skype都發展得唔錯
又可以video/voice chat (quality 好)

至於mobile chat platform
除左Skype之外我都有用LINE, Whatsapp 同咪Facebook chat
仲有Google Talk
作者: skybear    時間: 2012-10-11 08:48

係屋企開電腦就自動開左MSN,不過而家好少人ON9

WTSAPP 通常FD先CHAT

太忙喇,無時間同其他人chat
作者: sloggi123    時間: 2012-10-11 09:21

其實我中意ICQ 多好多  可惜已經今非昔比~
如果當年ICQ 無俾AOL 收購, 而家無俾俄佬收購, 大家仲用緊ICQ 幾好~
MSN 淨係同識既人傾計...有WHATSAPP 同LINE 後已經無佢既存在價值喇~
而家1個月都會開1,2 次, 係同D 無佢電話既朋友傾幾句.
作者: homelessmind    時間: 2012-10-11 10:33

雖然Line/Whatsapp近年普及程度大了,但Email 和MSN於我仍有其魅力和獨特之處.電郵或MSN比較易於表述內心感受和詳盡的想法,畢竟它們容許我和對方有較大的空間去表達自己.whataspp & Line是找個可以''即時''給我回應及傾訴的對象,通常用作與好友間中閒聊之用.

但如果即時的回應當下於我是較次要的考慮因素,old fashion的我還是鍾情那寄出和接收中間的等待,近年的通訊方式''訓練''了我們自然地失去耐性去期待,放入微波爐'丁'固然期望3分鐘後可進食,老火湯的醞釀和熬的方式並非適用於與所有人的溝通.時至今日,最動人的書信還是收藏的信件和在電郵的收件匣中. 因此,用了10多年MSN,還沒有打算用whatsapp取代它呢
作者: wleey2500    時間: 2012-10-11 10:54

[off topic]
講起等待回覆呢樣野
我其實係一個仲會寫信既人

唔知仲有冇人會寫信呢...
作者: 羽_嘉    時間: 2012-10-11 11:08

QUOTE:
原帖由 姐姐 於 2012-10-10 22:06 發表
嘉嘉,謝謝俾面!XD

唔洗客氣xdd
但我又唔係成日on, 因為返學
所以有on同無on無咩分別XDD
作者: naturalgirl    時間: 2012-10-12 15:00

係office就會用msn....
因為同同事或番office既朋友傾計無咁易俾人發現唔係做公司野
當然如果出左街或屋企都會係whatsapp啦
作者: 191L    時間: 2012-10-13 20:00     標題: 回復 #21 homelessmind 的帖子

好認同21樓,
我一直都堅持用email打一大段文字溝通,果種期待同閱讀方式又幾唔同即時傾計apps。用line/whatsapp對於我可能只限吹水吧。可惜近年好少人以「貓」會友lu!

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0