標題: [愛情] 如何克服/面對剛失戀的日子? [打印本頁]

作者: RCMCC    時間: 2012-9-16 13:22     標題: 如何克服/面對剛失戀的日子?

本人剛與女友分開了,自己好像無了方向...
生活圈子很細,朋友亦各自各忙,很難傾訴...
大家有何方法去忘記傷痛?
作者: Ivy    時間: 2012-9-16 13:37

其實只有時間同自己,我好相信時間可以淡忘傷痛感覺

我自己都經歷過,果段日子成日以淚洗面
搵得朋友多,人地都會厭我煩
所以最後我決定去識新既朋友
分散注意力又可以見多d 唔同人唔同事

你要加油啊!
作者: Matthew    時間: 2012-9-16 13:39

我認為真正有效的方法只有兩種

1.時間
2.新女友

祝君早日康復!
作者: 小馬    時間: 2012-9-16 13:41

時間會係最好良藥,盡量搵野做令自己忙碌,做運動打機睇戲煲劇上堂學野,當做無可做時就喊下發洩下,然後同自己講:I deserve a better one!

前面會更好!Cheer up !
作者: 百街    時間: 2012-9-16 13:55

搵人陪
作者: kkmn2    時間: 2012-9-16 14:17

時間... 同埋delete晒佢d facebook, message果d去忘記佢
作者: cheuk    時間: 2012-9-16 14:50

我諗都係將生活重心轉移一下,專注其他方面。
例如多D約下家人/朋友,做運動釋放負能量,培養新既興趣等等。
識多D新朋友都係好事,不會唔建議太快投入新感情,始終需要時間放下吧。
作者: espresso    時間: 2012-9-16 15:33

想傾訴可以o係呢度識下新朋友~
但始終需要時間去過渡, 再重新出發
建議盡量唔好同ex keep任何形式既contact
否則陷入追憶既漩渦好難走返出黎
多d活動下身體可以舒緩壓力
作者: annalelacc    時間: 2012-9-16 16:42

個人經驗: 唔好睇有關佢既野,要慢慢戒絕。多D出去見朋友,未必係要喊晒咁傾訴,做D開心野,食野又好,買野又好,睇笑片都好。努力工作/讀書,當你專心工作,自然會諗少D關於佢既野。

傷口需要時間慢慢好,所以以上都係一D分散精神既方法。到有一日你再諗返,就會發覺傷口已經消失。
作者: junejune    時間: 2012-9-16 17:02

有這麼容易嗎?以上的差不多做齊,結果仲更痛苦...

作者: anonymous    時間: 2012-9-16 17:56

悠長工作 過後仍是工作...............

用工作麻醉自己挺不錯!!!!
作者: carcar    時間: 2012-9-16 20:32

以往既方法係用另一段情代替,唔知係咪真係work,
但時間就係咁捱過左...
作者: espresso    時間: 2012-9-16 21:44

QUOTE:
原帖由 junejune 於 2012-9-16 17:02 發表
有這麼容易嗎?以上的差不多做齊,結果仲更痛苦...

咁係妳自己唔肯放過自己, 自尋痛苦...
問心, 係妳折磨自己定係佢折磨妳?
作者: espresso    時間: 2012-9-16 21:45

QUOTE:
原帖由 carcar 於 2012-9-16 20:32 發表
以往既方法係用另一段情代替,唔知係咪真係work,
但時間就係咁捱過左...

係work, 但唔係一個健康既方法...
作者: 小馬    時間: 2012-9-17 12:20

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-9-16 21:45 發表

係work, 但唔係一個健康既方法...

我曾經試過,我仲傷害左個人,我好內疚,呢個方法係會work,但用之前要三思
作者: kenbi:D    時間: 2012-9-17 12:31

做運動 真的很有用! 用汗水代替淚水 不失為一件好事!
作者: Red    時間: 2012-9-17 12:36

只有時間還有你自己可以幫你!
作者: homelessmind    時間: 2012-9-17 20:08

《永遠幾遠》- 王菀之
http://www.youtube.com/watch?v=bdC1G6ul-GQ
失戀是一刻,不是一生.

如歌詞所說,'最愛的與你幸會   永未差半寸',只是她不是那個人. 用什麼方法也可以捱完這傷感,只要是正面的便行.待心境稍為平伏後,去一個陌生的地方旅行,抱著坦然的心結識不同背景的新朋友,轉個新髮型新形象.

年前看過李碧華一篇散文,有關如何不被煩惱纏繞.她說,不是煩惱法力無邊,而是我們太過'關心'.她說失戀如何丟去不開心理陰影,秘訣是'分心','轉念','遠視'.常常關心,加以挑撥,它就永遠也好不了.樓主,2年前失戀後某天我從報紙剪下那一格散文,放在書枱頭提醒自己至今.希望今天的分享可讓你減輕痛楚.你會好起來的.

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0