標題: [愛情] 各B , 你們如何追女仔? 對象30+ [打印本頁]

作者: snoopy    時間: 2012-9-17 01:36     標題: 各B , 你們如何追女仔? 對象30+

本人是30+ 的B ,分手不久,要再次投入識朋友同識女友的行列!
突然發現G 真的很少很少!

常常安撫自己,緣份未到姐! 但各位B ,可否分享下你地點追女仔? (包括G 和直女)

作者: LongIsland    時間: 2012-9-17 01:42

事實真係緣份未到0者...鍾意你既又駛咩追呢?
by the way, 我唔係b, 我係黎搭訕既.
nice to meet you!
作者: ganjai    時間: 2012-9-17 01:45

樓主成三十歲都打錯繁體字發現
作者: snoopy    時間: 2012-9-17 01:55     標題: 回復 #3 ganjai 的帖子

多謝指正,已改!

本人不是讀書人,請見諒!
作者: 書皮    時間: 2012-9-17 13:04

我中學&大學時會寫詩追女仔
(因為我只懂用文字表達自己)
詩, 而家應該冇人吼吧?
作者: Matthew    時間: 2012-9-17 14:46

宜家d人好識打扮,幽默風趣、年少有成、18般武藝樣樣皆能~
唯一缺的,是尊重愛情的態度、誠意和耐性
我也快30了,剛經歷了跟你一樣的迷茫,甩拖,好似好難識到較mature的女仔
因為b同g比例真係有點失衡,所以都幾明白你嘅感覺!
最後,總算有幸在30大關前結束單身寡人嘅日子,自問沒錢沒俏臉,除了靠一點運,我覺得待女孩子千萬別急功,發自內心的誠意對方會感受到的,祝你成功!
作者: rx_law    時間: 2012-9-17 14:48

好文藝....
自問無咩...技巧可言..想用真心, 但換來都是被玩多...-.-"
作者: 企鵝    時間: 2012-9-17 18:33

點追 我追個d無個鍾意我
常常約對方出街囉
唔識點講
因我不成功

QUOTE:
原帖由 snoopy 於 2012-9-17 01:36 發表
本人是30+ 的B ,分手不久,要再次投入識朋友同識女友的行列!
突然發現G 真的很少很少!

常常安撫自己,緣份未到姐! 但各位B ,可否分享下你地點追女仔? (包括G 和直女)

作者: snoopy    時間: 2012-9-17 20:23

我常常覺得要追,只會一時感動對方,對不長久,espcially 直女!
我都係,我仲意的,不仲意我!

G 們,你們愛什麼的B?
作者: cheuk    時間: 2012-9-17 21:38

我唔係專家,以下只係純粹個人意見

首先係由外到內裝備好自己
例如keep fit,注重打扮,識飲識食,睇多d書,懂理財,了解時事等等
咁樣約會時,可以令個女仔眼前一亮,同埋有話題可以閒聊
不過最重要,係打理好自己做人先有自信,追女仔都會有信心d

然後就係點樣去識女仔喇,冇對象既話都冇人俾你追
現實生活中識女友比較難的話,網上識都未嘗唔係好方法
網上可以識到好多人,但都幾需要耐性,因為add好多個都未必有個啱
要慢慢黎,唔可以急,你揀人時,人地都係揀緊你
大家摸索完對方背景後,如果雙方有興趣,應該會更緊密咁聯絡
假如對方成日都同你傾計,又好快咁回覆你,咁佢應該係幾重視你
下一步可以約佢出黎,如果佢肯應約,除非佢太得閒,或者只係想識多個朋友
如果唔係,應該唔多唔少對你有一定好感,想認識你更多

約出黎又係另一個關口,有冇第二三四次,好睇第一次約會留俾對方咩印象
我諗都係睇真人會唔會同睇相有出入,大家面對面相處是否舒服等等
如果出到黎感覺同之前差唔多,而對方又好爽快答應第二次約會
咁我諗發展落去會幾順利,但如果自此之後對方好似冇咁熱情
又好難再約到下一次,咁可能對方見過真人後失去左興趣

總括黎講,我覺得只要有自信,加強自己既條件,會大大增加成功率
如果個女仔都對你有好感,進展應該會比較順利,應該唔需要上山下海咁追
作者: lcoun    時間: 2012-9-17 21:47

真的好想問句
其實B係咪一定要打扮得好短頭髮, 衣著男性化先有G中意?
講真
作者: LongIsland    時間: 2012-9-17 21:54     標題: 回復 #11 lcoun 的帖子

講真,唔係....最起碼我鍾意果個唔係
作者: espresso    時間: 2012-9-17 22:03

QUOTE:
原帖由 lcoun 於 2012-9-17 21:47 發表
真的好想問句
其實B係咪一定要打扮得好短頭髮, 衣著男性化先有G中意?
講真

做返自己, 想留短髮就短髮, 想留長就留長
想 boyish look 就 boyish look, girlish 就 girlish
唔好為取悅別人而失去自我, 真正喜歡妳既人唔會在乎呢d野
作者: espresso    時間: 2012-9-17 22:06

我唔會好刻意咁去「追」女仔
通常係對方俾左signal我, 我先會表達心意
作者: kepibb    時間: 2012-9-17 22:50

最好自然,唔好太作狀囉!曾經試過成餐晚飯只見B不停撥頭髮 。
作者: UNO    時間: 2012-9-17 23:41

QUOTE:
原帖由 kepibb 於 2012-9-17 22:50 發表
最好自然,唔好太作狀囉!曾經試過成餐晚飯只見B不停撥頭髮 。

都幾SAD
作者: UNO    時間: 2012-9-17 23:44

唔好同追字黎去諗

30 真係好大?
不如 用心 感受下 真係鍾意
做自己最想做嘅事
做返自己
反而吸引到 真正心儀對象
想對 對方好 就對 對方好
想送佢返屋企 就送佢返屋企
細心一點 無人唔鍾意
做作一點 就無人鍾意
其實已經唔關B唔B事
而係 鍾意 就要 捉緊 幸福
唔好為拍拖而拍拖
又唔係叫你神人 同人神交
做對象 就自然啲做就得
HA 岩聽就聽 唔岩 可以唔哂理我
作者: Matthew    時間: 2012-9-17 23:50

QUOTE:
原帖由 kepibb 於 2012-9-17 22:50 發表

前晚無洗頭,個頭有d痕~~
作者: 不愛吃豬扒    時間: 2012-9-18 00:59

QUOTE:
原帖由 Matthew 於 2012-9-17 23:50 發表

前晚無洗頭,個頭有d痕~~

年幾無洗頭,個頭生d蚤出黎
作者: little    時間: 2012-9-18 01:30

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-9-17 22:03 發表

做返自己, 想留短髮就短髮, 想留長就留長
想 boyish look 就 boyish look, girlish 就 girlish
唔好為取悅別人而失去自我, 真正喜歡妳既人唔會在乎呢d野

Exactly !,我想: 不一定要伴侶的髮型及衣著弄得入型入格( 髮際剷高四寸、粗框大眼鏡、板仔吊腳look等 ) ,只要乾淨整齊、順眼利落,我十分討厭伴侶為了扮男子 ,胸部收藏,使它們札到變型,影響健康。常認為男人打扮就是man、 就等於真男人一樣,可以代替男人  ,那個個直接找男人算了,何須有事唔做,
攞苦來辛------承受社會的壓力和眼光 ?

我喜歡是一個有男性果斷堅毅及女性細心柔情的女人,若選得你,本身就覺得她你無論boyish look or  girlish look 都一樣ok , 因為當初看中就是你的「原型」!

作者: bunnybun    時間: 2012-9-19 16:04

非常好的mindset. 恭喜你, 你和你另一半都是幸福的人

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-9-18 01:30 發表

Exactly !,我想: 不一定要伴侶的髮型及衣著弄得入型入格( 髮際剷高四寸、粗框大眼鏡、板仔吊腳look等 ) ,只要乾淨整齊、順眼利落,我十分討厭伴侶為了扮男子 ,把胸部收藏,使它們札到變型,影響健康。常認 ...

作者: rickyma    時間: 2012-9-20 12:28

在下不是什麼情場聖手,
只係分享小心得
小弟以前有好幾年都係單身,
恨拍拖恨到出面,
香港B G比例失衡
所以一有對象立即行動,
送禮,行街,睇戲,食飯
裝模作樣,恨不得全副家當放上身 (俗稱狗公)
所以女孩們立即開了保護罩
之後去了澳洲Working holiday 2年,回港後
個人慢慢放鬆了,以及將更多時間投放在興趣上
做回自己,我現在的女朋友很欣賞我的興趣為人
我亦不用為迎合女生而說出言不由衷的說話
所以巴打你不用灰心
女孩喜歡一個人,大都是由仰慕開始
因為你擁有她沒有的特質,兼是她欣賞的
請盡情展現你的決斷力,你的立場思想,你的風度
證明你是值得依靠的對象

p.s. 我女友之前是直的

作者: Evangeline    時間: 2012-9-21 23:24

我覺得就算你對一個女仔有好感
都唔好一開始就咁猴急
要慢慢傾熟D先約出街
咁就唔會一開始就嚇親人
作者: little    時間: 2012-9-22 01:02

QUOTE:
原帖由 bunnybun 於 2012-9-19 16:04 發表
非常好的mindset. 恭喜你, 你和你另一半都是幸福的人

不,我的思想不夠成熟和內向,工作未有著陸,不敢也不會對愛有實質祈望,我自問未有能力給別人幸福、承諾。最多是幻想一下就算了,沒有把握的事不表明,我只想先在工作上給我安穩的精神,可以在有閒餘追求心靈上的滿足。
不竟社會現實,若你經濟條件穩定,( 職業例如老師,雖然不是一定有錢,但是看上去體面就夠了。 ) 其實別人根本不在乎你是否一個極惡或極善的人。
引述一個女明星在明報週刊訪問說: 「父母對子女的愛是至誠的,友情、愛情可以用金錢物質及時間去滋養。」所謂人心肉做,上述便是必然的手段了。
舉例: 美艷的黎姿嫁一個肥胖,老態又跛了腳的富豪,難道黎姿真的愛上他? 但對那個跛了腳的富豪來說,穩定條件可把自己喜歡的人留在身邊 ---- 就算黎姿從不愛他或看不起他( 身體上的缺陷 )。
但萬一日後生變,肥胖,老態又跛了腳的富豪都會活得有尊嚴,進可攻,可再找一個有緣人,也可以退可守,不用怕承受被人奚落、笑他曾食天鵝肉,折墬云云。

作者: yoyouyo    時間: 2012-9-22 23:21

QUOTE:
原帖由 Evangeline 於 2012-9-21 23:24 發表
我覺得就算你對一個女仔有好感
都唔好一開始就咁猴急
要慢慢傾熟D先約出街
咁就唔會一開始就嚇親人

認同, 我就係衰心急左
作者: cheuk    時間: 2012-9-23 00:57

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-9-22 01:02 發表

不,我的思想不夠成熟和內向,工作未有著陸,不敢也不會對愛有實質祈望,我自問未有能力給別人幸福、承諾。最多是幻想一下就算了,沒有把握的事不表明,我只想先在工作上給我安穩的精神,可以在有閒餘追求 ...

我對黎姿認識唔深,但印象中佢係一個顧家既人,尤其係佢好鍚佢細佬
o係佢細佬發生嚴重車禍時,佢一直對細佬不離不棄悉心照顧
果段期間,好似係多得佢老公一直o係背後支持佢,無論係金錢或精神上
我諗好多女仔o係最無助時,身邊有一個可靠既男人出現
個女仔覺得好感動,從而愛上左個男人都唔出奇
何況黎姿經歷過風風雨雨,生離死別,思想可能比一般人成熟
揀偶條件可能會比較趨向成熟穩重,可付託終生既對象
當然,佢揀佢老公係因為愛,感動,報恩,定係為日後生活著想,只有佢自己先知
生活中,我都認識嫁俾傷殘人仕既auntie,或嫁俾個肥肥純純樣衰衰老公既靚女
佢地都係真心相愛,過著幸褔既生活,所以我偏向相信世上有這種真愛
就好似結婚誓詞咁,無論環境順逆,疾病健康,貧賤富貴,都會好好咁愛另一半

作者: little    時間: 2012-9-23 01:15

願你隨後人生可以與一個擁有相同信念的伴侶一起渡過!
作者: bunnybun    時間: 2012-9-23 17:38

我都相信有真愛, 但在它出現前好好裝備自己也沒壞處, 盡量'打好d個底'先
(自問也未夠成熟, 哈, 大家努力 )
作者: 蠟b小新    時間: 2012-9-27 17:07

人靠衣裝 物靠包裝
努力搵錢好過啦
作者: snoopy    時間: 2012-10-2 02:32     標題: 回復 #29 蠟b小新 的帖子

我同意,錢是重要的,但它卻買不到愛情!

歡迎光臨 Blur-F (reconstructed) (http://blur-f.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0