標題: [其他]
無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.108.90
如果心臟有事,會有咩徵狀呢?

UNO
註冊會員

帖子 297
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4316
用戶失蹤天數 3741
狀態 離線
14.199.22.208
心 口 痛 的 原 因 :

心 口 痛 的 原 因 有 很 多 , 一 般 可 由 不 同 成 因 分 為 6 大 類 :

心 臟 痛 : 如 心 絞 痛 , 心 肌 梗 塞 。

血 管 痛 : 如 主 動脈 瘤 或 動脈 剖 開 。 以 上 兩 大 類 都 是 嚴 重 疾 病 , 有 即 時 致 命 危 機

心 肺 膜 痛 : 如 心 膜 炎 、 胸 膜 炎 、 氣 腔 肺 、 肺 炎 、 間 皮 瘤 、 癌 擴 散 等 。

胸 腔 骨 骼 肌 肉 神 經 痛 : 如 長 期 咳 嗽 、 肌 肉 緊 張 或 發 炎 、 肋 骨 骨 折 、 肋 骨 腫 瘤 、 胸 腔 帶 狀 泡 疹 ( 俗 稱 生 蛇 ) 及 蒂 策 氏 綜 合 症 ( Tietze's Syndromes ) , 即 肋 軟 骨 腫 脹 並 引 致 疼 痛 甚 至 呼 吸 困 難 , 病 因 不 明 , 且 會 不 治 而 癒 。

氣 管 痛 : 如 氣 管 炎 及 肺 癌 於 氣 道 內 引 起 痛 楚 。

胸 腔 縱 隔 痛 : 如 食 道 炎 、 縱 隔 炎 ( 兩 邊 肺 中 間 的 部 分 發 炎 ) 及 淋 巴 腫 瘤 。
不 同 種 類 的 心 口 痛 :

不 同 種 類 的 心 口 痛 , 有 不 同 的 表 現 方 式 。 例 如 :

心 絞 痛 通 常 維 持 少 於 15 分 鐘 , 感 覺 像 被 千 噸 重 物 壓 在 胸 口 上 , 位 置 可 由 胸 口 中 間 散 射 至 下 顎 或 手 臂 , 而 且 通 常 與 運 動有 關 。 當 運 動減 慢 或 休 息 時 , 心 痛 會 迅 速 停 止 。

心 肌 梗 塞 的 痛 楚 會 維 持 較 長 時 間 , 痛 楚 比 較 劇 烈 , 可 導 致 流 汗 、 暈 眩 、 呼 吸 困 難 和 憂 慮 , 病 人 需 要 急 切 治 療 , 否 則 會 有 生 命 危 險 。

心 肺 膜 痛 會 比 較 明 顯 , 如 刀 割 般 , 當 用 力 吸 氣 時 , 痛 楚 會 增 加 , 與 運 動無 關 。

肌 肉 骨 骼 疼 痛 的 範 圍 比 較 局 部 , 胸 部 或 手 臂 移 動會 使 痛 楚 增 加 。

胃 酸 倒 流 所 引 致 的 食 道 炎 則 會 令 心 口 或 背 部 有 被 火 灼 的 感 覺 , 此 外 , 其 他 部 位 的 疾 病 如 頸 椎 關 節 毛 病 、 膽 囊 毛 病 也 可 引 致 胸 口 痛 。
由 於 心 口 痛 的 原 因 較 為 複 雜 , 故 病 人 應 向 自 己 的 家 庭 醫 生 求 助 , 看 看 是 否 需 要 作 進 一 步 檢 查 。

改 善 方 法 :

如 果 心 口 痛 的 原 因 只 是 肌 肉 骨 骼 受 傷 , 一 般 可 以 :

減 少 運 動受 傷 部 位 , 盡 量 多 點 休 息 。

服 用 一 些 止 痛 劑 , 如 Paracetamol 或 Naproxen 等 , 及 使 用 一 些 止 痛 藥 膏 , 如 東 清 膏 , 以 減 輕 痛 楚 。

如 以 上 方 法 都 無 效 , 或 痛 楚 已 超 過 兩 日 , 請 立 即 向 醫 生 求 助 。
如 果 心 口 痛 是 由 胃 酸 倒 流 而 引 發 的 食 道 炎 所 引 致 , 病 人 可 以 :

避 免 於 睡 前 兩 小 時 內 進 食 。

睡 覺 時 用 枕 頭 墊 高 身 體 3-4 吋 。

少 食 多 餐

減 肥 及 避 免 穿 緊 身 衣 服 。

減 少 吃 刺 激 及 油 膩 的 食 物 , 如 辣 椒 、 咖 啡 、 煙 酒 等 。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 4021
來自 hk
狀態 離線
220.246.205.19
Are you OK ? Take Care to you body .心臟病分先天及後天,先天很早就出現病症,後天多數是不良生活習慣或過份劇烈運動(心臟本身已有隱性病變 ) 而所致,病發時多伴有絞痛和暈倒,我在這方面知的並不全面。你可以上醫管局網頁或維基百科網頁查看有閞資料。若嚴重請看醫生,以免病情惡化。

書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 4073
來自 吐露港
狀態 離線
218.102.215.162
可以係冇徵狀, 大把人心臟有事猝死。驚就去check
不過畀我就唔check, 突然香左好過。

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.110.21
好多謝大家嘅資料,幾年前,有過類似心肺膜痛,做過檢查,最後只答我可能神經發炎,食過強力消炎藥後,就無再痛。

而今個月,做完野,試過呼吸不順那種痛。今日,都有拿住痛兩次。

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.108.86

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-9-29 02:20 AM 發表
可以係冇徵狀, 大把人心臟有事猝死。驚就去check
不過畀我就唔check, 突然香左好過。

我都覺得可能咁仲好。

Guten_Morgen
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4304
用戶失蹤天數 3949
來自 Hong Kong
狀態 離線
168.70.9.230

QUOTE:
原帖由 Sunny 於 29/9/2012 02:33 AM 發表
好多謝大家嘅資料,幾年前,有過類似心肺膜痛,做過檢查,最後只答我可能神經發炎,食過強力消炎藥後,就無再痛。

而今個月,做完野,試過呼吸不順那種痛。今日,都有拿住痛兩次。

如果做過檢查排除了嚴重問題,但癥狀持續,可能是胸椎錯位。這個可能性比較大!第二個可能性較低是上頸椎有問題,也可引起胸口痛。

小心保重身體!

Ivy
註冊會員

帖子 170
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 4026
狀態 離線
202.140.101.39
我爸爸早幾個月因心臟病過身
令我都開始緊張身邊每個人的健康
樓主有無其它病,如血壓高、糖尿病、痛風等?
有就更加小心了

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4249
用戶失蹤天數 4013
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 Ivy 於 2012-9-29 09:41 發表
我爸爸早幾個月因心臟病過身
令我都開始緊張身邊每個人的健康
樓主有無其它病,如血壓高、糖尿病、痛風等?
有就更加小心了

Sorry to hear that......

Ivy
註冊會員

帖子 170
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 4026
狀態 離線
202.140.108.108

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2012-9-29 09:53 發表

Sorry to hear that......

不緊要的:)
希望大家都多做運動
少肉多菜 不吸煙 同身體健康啦!

無頭像
CLOVED
註冊會員

帖子 160
註冊 2012-7-31
用戶註冊天數 4296
用戶失蹤天數 3890
來自 Hong Kong
狀態 離線
219.73.89.53
其實我有心律不正,但都驗唔到d咩原因,所以一切順其自然啦!不過醫生教我,如果心跳得好快時,逼自己咳出黎,咳幾下會順番d!

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.78.212
因為檢查是幾年前,連呼吸也痛時檢查的。只時有點擔心,起了變化。

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.78.211
你怎樣?若過難過時,可找我傾下。謝謝你的關心,我這一年沒做過以上的檢查喔~
只是工作時,護士幫我檢查血糖,正常。

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.78.206

QUOTE:
原帖由 Ivy 於 2012-9-29 10:25 AM 發表

不緊要的:)
希望大家都多做運動
少肉多菜 不吸煙 同身體健康啦!

除左唔食煙,我全部都相反。

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.72.91

QUOTE:
原帖由 CLOVED 於 2012-9-29 03:40 PM 發表
其實我有心律不正,但都驗唔到d咩原因,所以一切順其自然啦!不過醫生教我,如果心跳得好快時,逼自己咳出黎,咳幾下會順番d!

謝謝你的方法,希望我只係呢排比較痛。你都小心,避免太劇烈的運動。

weom
註冊會員

帖子 54
註冊 2012-8-13
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3934
狀態 離線
14.199.40.234
有懷疑睇醫生好啲

無頭像
Sunny
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-9-2
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 4066
狀態 離線
202.140.110.36

QUOTE:
原帖由 weom 於 2012-9-29 11:47 PM 發表
有懷疑睇醫生好啲

觀察多陣先:]

此網站將關閉,請到 www.limehk.com