標題: [愛情] 舊 post: 分手多久才會忘掉一個人?
WhiskyOnRock
管理員

帖子 683
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
14.198.106.103
jewlcan replied 3 weeks, 1 day ago
相信點忘記都總會有條刺. 一諗起就會痛,影響你心情

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
kailam replied 3 weeks, 1 day ago
有D人, 無論過幾耐, 識幾多個人...都忘記晤到...

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
Ar肥be replied 3 weeks, 1 day ago
突然諗起呢首歌喎...我唱俾你聽吖...可能有d走音...wakaka... "由這一分鐘開始計起 春風秋雨間 限我對你以半年時間慢慢的心淡"

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
girlandgirl replied 3 weeks, 1 day ago
已經過去咗嘅只剩底回憶再無感情... 全心全意對待眼前人換來嘅歡樂滿足 亦唔可能從那些曾經過客當中獲得。

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
Vlade replied 3 weeks ago
之前旳我也是這樣!但一定會有結束的一天,加油 QUOTE: 原帖由 DonDonDon 於 2012-6-18 01:50 AM 發表 喜歡了一個不曾喜歡自己的人快三年 快樂的日子也只是後短暫 但我到現在... 還是活在那個時空... 我了解自己, 除非遇上另一個人, 否則靜下來就會想起她...

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
WhiskyOnRock replied 3 weeks ago
QUOTE: 原帖由 kailam 於 2012-6-18 09:23 PM 發表 有D人, 無論過幾耐, 識幾多個人...都忘記晤到... 的確如此... 應該唔係時間o既問題,而係人o既問題... 呢次我真係感覺好深,可能一齊o既日子唔算短...
QUOTE: 原帖由 Ar肥be 於 2012-6-19 02:06 AM 發表 突然諗起呢首歌喎...我唱俾你聽吖...可能有d走音...wakaka... "由這一分鐘開始計起 春風秋雨間 限我對你以半年時間慢慢的心淡" 我細個時失戀好鐘意聽呢首,果時真係可以用半年時間重拾心情, 因為細個時拍拖,大家唔成熟,眨下眼就分手... 不過而家人大左,半年可能唔得...

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
metalmickey replied 3 weeks ago
我諗好多人都係唔捨得忘記 明知咁樣好難move on,但又唔想放低d回憶 因為知道除左回憶之外,對方冇野留下俾你

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
檸檬草 replied 3 weeks ago
不斷重複對人訴說妳既愛情故事, 直到有日連妳自己都唔想再提起, 就會忘記 呢個方法我唔記得係邊度聽返黎, 但一般情況黎講應該幾work btw, 妳個blog幾好睇, 有時間不如再打返, 當情感抒發

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
JoeLi replied 3 weeks ago
一個月, 到認清楚對象唔再愛你就會切底死心

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
WhiskyOnRock replied 3 weeks ago
每當想起快樂的回憶,只有更難忘懷... 但當想起痛苦的回憶,那種痛又提醒著自己未能忘懷...
QUOTE: 原帖由 檸檬草 於 2012-6-19 10:24 PM 發表 不斷重複對人訴說妳既愛情故事, 直到有日連妳自己都唔想再提起, 就會忘記 呢個方法我唔記得係邊度聽返黎, 但一般情況黎講應該幾work btw, 妳個blog幾好睇, 有時間不如再打返, 當情感抒發
其實最近都很少跟人說我自己的愛情故事了, 因為幾乎所有朋友都聽過了很多次了, 又沒心情對陌生人說,因為那過程糾纏了一年, 中間發生的事太複雜了,很難對陌生人說, 如果要完整地對陌生人再說一次, 那個對象也許會是社工或者下一任情人吧。 那個 blog 荒廢了很久,難得還會有人去看,謝謝你! 好的,有時間我再貼文好了...

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
華麗田 replied 2 weeks, 5 days ago
QUOTE: 原帖由 jessjessjess 於 2012-6-17 11:30 PM 發表 一世或無可能.... Can't agree more! Same here!

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
dots replied 2 weeks, 5 days ago
我覺得除左失去記憶, 根本唔可能忘記那個人. 我想個標題應該係放下一個人.

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
carb0511 replied 2 weeks, 5 days ago
很難可以忘記一個人吧!!嘴上說要忘記~但事實上一直都存在妳的內心里

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
雨花 replied 2 weeks, 5 days ago
暗戀左個直女差唔多三年。明明唔熟(我好克制唔好太接近佢)。 到宜家都放唔低。。 想像唔到如果拍埋拖,分手,會傷心幾耐。。

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
檸檬草 replied 2 weeks, 5 days ago
回覆 #31 WhiskyOnRock 的文章 妳每重複一次, 無論快樂定痛苦既回憶, o係妳心中既"量"都會減輕一點 聆聽者可以令妳更容易呼出心中一口鬱結既悶氣, 時間亦會慢慢幫妳遺忘 然後妳會將過去一點一滴留低返o係過去, everything in its right place!

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
WhiskyOnRock replied 1 week, 4 days ago
回覆 #36 檸檬草 的文章 或者過去真係應該留返o係過去, 其實唔刻意去回憶任何野或者做到短暫既遺忘, 但有時不自覺回憶到好深既時候, 情緒又再波動...
----------------------------------
睇完咁多 comment,知道並唔係每一個人都經歷過「忘記」, 突然覺得,有回憶既人好有福氣, 但能夠做到「忘記」的人,也是另一種福氣。

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
i_wish replied 1 week, 4 days ago
我想是放下吧 無論想再續前緣或是另結新歡 回憶令人很沉重很痛 恨自己的錯 怨她的錯 明明明白的道理,可時像永遠都做不到

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
kittywong0827 replied 1 week, 4 days ago
好難完全忘記但盡量不去想

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
Kenez replied 1 week, 4 days ago
我諗起hocc首《忘》。 當你想忘記既時候就成日會諗起, 當你真正忘記左既時候,又怕會完全忘記,死都要諗返起… 如果要我完全忘記,都真係唔知要幾多年先做到。

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3808
狀態 離線
WhiskyOnRock replied 1 week, 2 days ago
回覆 #40 Kenez 的文章 Just listened HOCC‘'s《忘》, thanks for remind me this song!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com