標題: [其他] 讀書速度VS買書速度
書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線
203.218.118.241
秋晚, 稍涼, 倍添讀書意緒
近日煲潘國靈的《病忘書》,
今日放假, 竟然擔心讀書速度終於趕得上買書速度,
買了潘國靈的《親密距離》,
是在樊善標(一位我很尊敬的詩人/老師)的《力學》與潘的《親》之間作的痛苦掙扎。

少年時愛讀劉以鬯
稍長後開始欣賞潘國靈
這是兩個世界
前者著重精彩的結局
後者著重迷思的過程
我想, 年少的激情, 終也逝矣。

P.S.我只求文字與文學與文偽伴我終老句號

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4293
用戶失蹤天數 4088
狀態 離線
119.246.2.165
我的讀書速度正遠遠落後於買書速度, 這半年已停止購入新書...
家中堆積的書本足夠我消磨三兩年的光景 @.@"

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012/10/6 16:04 發表
我的讀書速度正遠遠落後於買書速度, 這半年已停止購入新書...
家中堆積的書本足夠我消磨三兩年的光景 @.@"

你忍到手咩?
我可以唔食飯
但如果有好鍾意的書, 不能不買
(以前讀書時冇錢買, 就去圖書館, 做侵犯_____的事......)

無頭像
Parku
註冊會員

帖子 26
註冊 2012-8-14
用戶註冊天數 4271
用戶失蹤天數 3820
狀態 離線
58.152.179.116
買書比讀書快得多,也開始忍手了。 宜家買書用來收藏咁囉~ @@

無頭像
louis-
註冊會員

帖子 33
註冊 2012-8-3
用戶註冊天數 4282
用戶失蹤天數 3906
狀態 離線
86.30.179.63
太窮, 基本上都係圖書館借完真心鍾意先買,之後翻睇一千次

cheuk
註冊會員

帖子 227
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
219.78.171.108
我的買書速度總係快過讀書速度,書櫃裡有好多書都未睇完
對我來說,書係好私人的物品,睇書我一定會買新書,好書我會好好收藏
比較少睇文學/小說類,多數睇實用知識/心靈勵志的書藉
我覺得從書中學到的,往往遠超於那本書的價值
不過隨著生活越來越忙都少左買書/睇書,有時間去左訓覺

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4293
用戶失蹤天數 4088
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 書皮 於 2012-10-7 00:18 發表

你忍到手咩?
我可以唔食飯
但如果有好鍾意的書, 不能不買
(以前讀書時冇錢買, 就去圖書館, 做侵犯_____的事......)

有時見到好鍾意既就影低封面, 同自己講 "睇完屋企o個d先再買!"
有時忍唔住就直頭企o係書店睇, 睇完同自己講 "都睇晒喏, 唔使買啦~"
有時見到好似論語/孫子兵法呢d有新版靚過屋企o個本就會換, 賣左舊既去xdd

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4293
用戶失蹤天數 4088
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 louis- 於 2012-10-7 04:04 發表

但圖書館d書真係太污糟 (太多人無公德心...)
雖然香港買書係幾貴, 但我寧願出少兩次街買本好書開心d =p

cybercoffee
註冊會員

帖子 129
註冊 2012-9-28
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3913
狀態 離線
119.246.88.155
書是一定要看的, 電子書或影印都顯得比下去.
書是有重量的, 而且還有翻頁那種質感.
愛書的人永恆之煩惱, 就是太多書太少時間-->我!
客廳特別將書架放在最顯眼的位置, 為的, 就是要提醒自己, 有多少仍未好好閱讀, 可是某天的一時衝動, 我又捧著新書踏進家門了
哈囉, 我的書兒們~

無頭像
cherrykoko
註冊會員

帖子 13
註冊 2012-9-24
用戶註冊天數 4230
用戶失蹤天數 4090
來自 HK
狀態 離線
219.77.69.124
我都好喜歡看潘國靈,好享受書裡潛藏的情緒,沉溺得來又帶點理性,正如他的書名所言,既親密又有距離。不知道是心情所然,還是天氣驅使,最近重看夏宇的《腹語術》,好有感覺。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4010
來自 hk
狀態 離線
219.79.22.167
我從前的工時沒有那麼長,工作環境可給你空間看書 ( 上司寧願你安地靜看書也不要你在櫃檯談笑玩樂,只要不影響工作就可以了 ),我真的一星期看幾本,類別隨心而行,什麼也有,看書使我神經放鬆,壓力減少,現今圖書館買書很貼近市場,借閱很方便,尤其一些昂貴的書 ( 英文書、圖冊、精裝版等),可先借一看,真正喜歡才決定買會比較化算。
我現在很少買書(家地方不大),連看書的時間也少 ,一來這幾年來做零售,時間長,又要輪班及追更 ,回家已十二時多,休息時間本來不夠,二來何況看書需要集中精力,尤其是經濟類、哲學類、及古典文學類需不斷用腦思孝,才能不浪費那本書、自己的時間。三來沒有人能與你交流、分享,同事都愛看八卦週刊,我也在沒有足夠精神下看了很多年週刊,這方便跟同事混熟,又可保持對文字的敏感,否則,我長此下去,會執筆忘字,變成「文盲」。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 4010
來自 hk
狀態 離線
219.79.22.167

QUOTE:
原帖由 louis- 於 2012-10-7 04:04 發表

有的書的內容精彩,意韻深長,真的是百看不厭。如金庸、巴金,張愛玲......

無頭像
desert
註冊會員

帖子 2
註冊 2012-8-1
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3922
狀態 離線
14.199.136.176
讀書速度永遠無法追及買書速度,去到書店見到有興趣o既好難忍手,就算唔入書店,睇blog見人介紹書又心郁郁想睇(不過我通常都睇下圖書館有無得借先再決定會唔會買書),買書最麻煩係考慮安置問題,雖然ebook好慳位,但係始終都鍾意實體書多d.....中毒太深........

無頭像
desert
註冊會員

帖子 2
註冊 2012-8-1
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3922
狀態 離線
14.199.136.176

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-7 11:30 發表

但圖書館d書真係太污糟 (太多人無公德心...)
雖然香港買書係幾貴, 但我寧願出少兩次街買本好書開心d =p

我借過最嘔心o既書係每一頁當中都夾附住一d人類不知名的短毛髮,因為太可怕,要即時用膠袋隔離本書,之後再去還書,遭此一役後,有一排,我掂完圖書館書後都要狂洗負手。

聽聞外地的兒童圖書館係還書時要申報有無患特定傳染病,以便安排d書消毒,消毒完仲會註明d書已消毒,唔知活香港有無呢

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4293
用戶失蹤天數 4088
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 desert 於 2012-10-10 11:21 發表

我借過最嘔心o既書係每一頁當中都夾附住一d人類不知名的短毛髮,因為太可怕,要即時用膠袋隔離本書,之後再去還書,遭此一役後,有一排,我掂完圖書館書後都要狂洗負手。

聽聞外地的兒童圖書館係還書時 ...

讀書時代學校圖書館係我最愛既"蒲點", 又乾淨又舒服=]
但公共圖書館D書有時真係太恐怖, 好多不知名既污漬, 我覺得佢地係完全唔會消毒...

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cherrykoko 於 2012/10/7 19:56 發表
我都好喜歡看潘國靈,好享受書裡潛藏的情緒,沉溺得來又帶點理性,正如他的書名所言,既親密又有距離。不知道是心情所然,還是天氣驅使,最近重看夏宇的《腹語術》,好有感覺。

夏宇的文字有點艱澀...

書皮
註冊會員

帖子 738
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 4062
來自 吐露港
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2012/10/9 18:07 發表
我從前的工時沒有那麼長,工作環境可給你空間看書 ( 上司寧願你安地靜看書也不要你在櫃檯談笑玩樂,只要不影響工作就可以了 ),我真的一星期看幾本,類別隨心而行,什麼也有,看書使我神經放鬆,壓力減少,現今 ...

要是喜歡文字, 就別放棄,
總能擠出時間讀讀書的,
即使只是在乘車時花2分鐘讀讀小品也好呀!
不要令自己退化到「文盲」的地步,
我覺得沒有文字的人生很枯燥。

25ZM
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4304
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
123.202.190.105
我最喜歡既作家既作品有一本睇咗2年都仲未睇完.
但係已經買多咗幾本書, 同翻睇咗一本另一作品.
故事連灌及吸引性最影響我睇書既速度和時間.

無頭像
JBeals
註冊會員

帖子 117
註冊 2013-3-6
用戶註冊天數 4067
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線
123.202.164.43
我都係喺library睇完先買返屋企…話雖如此,屋企D書都係睇唔完(舊時買落太多+某D作家出新書又一定會買)

無頭像
DonDonDon
註冊會員

帖子 74
註冊 2012-9-26
用戶註冊天數 4228
用戶失蹤天數 3790
狀態 離線
183.179.222.230
買書簡單, 幾十秒過程
但平日生活忙碌, 抽時間睇書係好奢侈嘅事

此網站將關閉,請到 www.limehk.com