標題: [其他] 因乜解究...
無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線
119.246.2.165

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-10-12 15:43 發表
高登都有好睇的POST 既...有時

早年既高登好多學術討論POST, 問咩都有人答到妳, 勁多野學架!
係今時今日太多小學雞廢UP, 個討論氣氛先差晒...

無頭像
carb0511
註冊會員

帖子 199
註冊 2012-7-30
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3947
狀態 離線
118.165.62.182
哈哈哈,內斂,不知道,不過有點悶吧,妳呢?什麼星座

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 naturalgirl 於 2012-10-12 16:18 發表

有時係有, 但好多時都無
要睇好多廢comment先有一個係中point (我覺得)

YES...而家只會快速SCAN過D留言, 唔會留心睇

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4312
用戶失蹤天數 3699
狀態 離線
218.102.91.71

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 23:33 發表

早年既高登好多學術討論POST, 問咩都有人答到妳, 勁多野學架!
係今時今日太多小學雞廢UP, 個討論氣氛先差晒...

坦白說, 我係呢到都有呢個感覺

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carb0511 於 2012-10-12 23:34 發表
哈哈哈,內斂,不知道,不過有點悶吧,妳呢?什麼星座

我上升星座是獅子, 未來的日子應該最受它影響吧;]

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-10-12 23:38 發表

坦白說, 我係呢到都有呢個感覺

呢D係咪叫 "一代不如一代" ?
慢慢大個我都覺得自己有好多野不如上一代 (特別知識層面...)

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4312
用戶失蹤天數 3699
狀態 離線
218.102.91.71

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 23:57 發表

呢D係咪叫 "一代不如一代" ?
慢慢大個我都覺得自己有好多野不如上一代 (特別知識層面...)

或者太多人唔識尊重場合, 太自我中心, 公開論壇/聊天室當咗whatsapp chatroom講私怨意氣之爭. 由於現在的人被人話兩句就受唔住, 所以我已經好忍口

nicolepig
註冊會員

帖子 135
註冊 2012-7-25
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3963
狀態 離線
119.246.119.53
我上昇係天秤...好大件事....我其實唔中意呢呢個星座的性格 >.<""" 同我本身好相反 但我自已都feel到...果種咋唔到主義....連食咩都要諗 >.<"""想死 好討厭

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 23:53 發表

我上升星座是獅子, 未來的日子應該最受它影響吧;]

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線
220.246.194.182

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 23:30 發表

人之常情, 大家都一樣忙住應付自己既生活~
有時我ADD左人都唔記得同人SAY HI, 隔左好耐先發現=p

就算是我多年的朋友、同學,sent whaps and sms給我 ,我都是有閒或時間才回覆,大家知大家忙,尤其是工作中,不會因為遲了一天回覆就投訴,永遠尊重別人的時間空間,上述工具只是幫助維持大家聯絡的一種方式,重要事項或那天情緒低落時一定用電話。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 naturalgirl 於 2012-10-12 14:49 發表

我都係間中上下黎睇下有無野可以嗒嘴
上黎都係自在睇下有無0的interest既topic可以討論下
因為我覺得睇下唔同人既觀點與角度係好大樂趣
同埋呢度唔似出面d forum咁勁多高登友
佢地post d野好多係完全無po ...

有意見及興趣就回應兩句,沒有或不同 channel 就忽略,尊重每一個人表達意見的自由,也尊重每一個表達意見人的自身尊嚴。
高登那裡言論有時幾偏頗及刻薄,不過,只當作參考也無妨,從前老師都鼓勵我們不要只看死一份報刊,多看不同意見可獲得不同的知識層面及思考角度,令事情面貌顯示得更全面完整,但究竟有多少是自己「用得著」,就自己知自己事了。不竟每個人的處境和經歷都不同嗎!

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-12 00:42 發表

工作上真係好難掉以輕心,卸下防備
而且即使一開始選擇了一份工或一間公司,都唔係話可以選擇人事或隨意轉行
有時大家對你既印象,好影響仕途,所以講野寫野要好謹慎
愛情我反而覺得對方能否以最真實既一面 ...

工作上有很多爾虞我詐,妒嫉及壓力,使人透不過氣,有時工作時間長達十多個小時,回家後只想除下面具休息或尋求慰籍,若自身與伴侶不能互相協調,常為小事多磨沒有妥協,人只然會更身心疲累,返工要跟同事「片」,回家還要跟隻乸 「片」,獨身算了。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 00:19 發表

嗯, 的確我地仲有選擇權, 但工作上總要做點原則上的妥協...
愛情尤其教人無奈, 明明喜歡但對方未必係一個想要簡單生活既人
為愛情犧牲自我, 到頭來會發現變左質既自己已經唔係原來既自己

當你發覺最後她在你心中的地位很難動搖,稍眼看,好像你愛她多過她愛你,真正情況要時間來證明,但普通直人夫妻都是在生活裹都是互相影響,互相妥協,日子一久,大家便會不知不覺間改變,形成人們所說的「夫妻相」,這未必是一壞事,最重要你是否認定她是會跟你過下輩子的人。

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4234
用戶失蹤天數 3903
狀態 離線
119.247.115.105

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 00:19 發表

嗯, 的確我地仲有選擇權, 但工作上總要做點原則上的妥協...
愛情尤其教人無奈, 明明喜歡但對方未必係一個想要簡單生活既人
為愛情犧牲自我, 到頭來會發現變左質既自己已經唔係原來既自己

辭去上一份工作就是因為問題超越了我的底線, 爆了, 我選擇了不妥協,
愛情上要用到犧牲兩字, 那該慶幸問題發現得早

無頭像
索柏
註冊會員

帖子 82
註冊 2012-7-10
用戶註冊天數 4315
用戶失蹤天數 4007
狀態 離線
113.254.20.29
我也是巨蟹座,不過上升星座是什麼就沒研究
但有朋友說巨蟹是最具內在美的星座
我想因為比較慢熱吧!

其實我也想開個POST
但怕太無聊所以打消了(因為本人比較悶,唔係,係好悶)

無頭像
carb0511
註冊會員

帖子 199
註冊 2012-7-30
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3947
狀態 離線
118.165.62.77
其實星座只佔一部份啦~~頂多一些地方像而已

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-10-13 00:03 發表

或者太多人唔識尊重場合, 太自我中心, 公開論壇/聊天室當咗whatsapp chatroom講私怨意氣之爭. 由於現在的人被人話兩句就受唔住, 所以我已經好忍口

而家呢一代年輕人真係俾人嬌縱得太犀利...
自我中心呢樣野好危險, 個人意識過度膨脹, 無晒客觀批判力
我都成日反思自己既行為, 怕一唔小心就會跌落自設既主觀思想陷阱

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 nicolepig 於 2012-10-13 00:47 發表
我上昇係天秤...好大件事....我其實唔中意呢呢個星座的性格 >.<""" 同我本身好相反 但我自已都feel到...果種咋唔到主義....連食咩都要諗 >.<"""想死 好討厭

哈哈我本身個星座同獅子都好唔同架,
而家開始FEEL到個轉變, 應該會慢慢多返D霸氣xdd
優柔寡斷呢樣野我都好不幸地有少少, 希望我個上升獅子幫我趕走佢>.<

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-10-13 15:17 發表

就算是我多年的朋友、同學,sent whaps and sms給我 ,我都是有閒或時間才回覆,大家知大家忙,尤其是工作中,不會因為遲了一天回覆就投訴,永遠尊重別人的時間空間,上述工具只是幫助維持大家聯絡的一種方式 ...

相識多年既朋友, 大家都有種默契, 唔使下下講到明;]
有時幾個月無見面, 但一出到黎聚埋一齊就會感覺好親切,
大家陸續開始有自己既家庭, 唔可能好似年輕時擺咁多時間俾朋友,
只要互相體諒, 一定可以KEEP到個關係!

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-10-13 20:14 發表

當你發覺最後她在你心中的地位很難動搖,稍眼看,好像你愛她多過她愛你,真正情況要時間來證明,但普通直人夫妻都是在生活裹都是互相影響,互相妥協,日子一中j家便會不知不覺間改變,形成人們所說的「夫妻相 ...

我同意互相影響互相改變可以係正面的,
大家可以一齊成長直頭係好幸運既一件事!
但如果去到"價值觀"方面有時就好難協調,
例如對方覺得感情關係唔一定係一對一,
但我又完全接受唔到多於兩個人既關係,
呢D CASE一係勉強自己接受一係離開...

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 kiki 於 2012-10-13 20:29 發表

辭去上一份工作就是因為問題超越了我的底線, 爆了, 我選擇了不妥協,
愛情上要用到犧牲兩字, 那該慶幸問題發現得早

無錯, 我都會SET底線, 過左就唔會再妥協~
犧牲一部分既自我去成全對方, 有時係無可避免, 除非遇上了PERFECT MATCH
好多時候我地都知自己同緊一個錯的人一齊, 只係大家都唔捨得太早離開咁解...

此網站將關閉,請到 www.limehk.com