標題: [其他] 因乜解究...
無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線
119.246.2.165

QUOTE:
原帖由 索柏 於 2012-10-13 21:49 發表
我也是巨蟹座,不過上升星座是什麼就沒研究
但有朋友說巨蟹是最具內在美的星座
我想因為比較慢熱吧!

其實我也想開個POST
但怕太無聊所以打消了(因為本人比較悶,唔係,係好悶)

HEY 想開POST就開吧! 唔使顧慮太多 ;]
btw, 我都係OP FANS

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 carb0511 於 2012-10-13 22:20 發表
其實星座只佔一部份啦~~頂多一些地方像而已

星座有佢既參考性(都算係統計學), 而且娛樂性豐富;D

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線
220.246.206.156

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-14 11:58 發表

我同意互相影響互相改變可以係正面的,
大家可以一齊成長直頭係好幸運既一件事!
但如果去到"價值觀"方面有時就好難協調,
例如對方覺得感情關係唔一定係一對一,
但我又完全接受唔到多於兩個人既 ...

so sad , 若一腳踏兩船就不用恨了,襯年輕有得選,搵個Mr. Right,愛情面前人人自私,心胸一定窄,真心的關係絕不希望有其他人來插旗分享,但人到了齒搖髮落時 (你超有錢另計),選擇機會就會少,除非你打算獨身啦!
一是俾機會大家重新開始,一是你不阻她風流快活,當放生自己。

cheuk
註冊會員

帖子 227
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線
219.78.171.108

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-12 23:57 發表

呢D係咪叫 "一代不如一代" ?
慢慢大個我都覺得自己有好多野不如上一代 (特別知識層面...)

好似成日都會聽到“一代不如一代”哩句話
以前爸爸媽媽會咁講,而家我都開始對90後有咁既諗法 (我老了><)
有時我會諗,每一代在不同環境下成長,好難去比較
上一代相信知識可以改變命運,靠自己努力出人頭地,又冇而家咁多消閒娛樂
我哩一代,小學時開始流行課外活動,中學時開始流行上網/手提電話
出國旅遊/留學開始普及化,算係經歷左一個時代的變遷
論書本上的知識,可能未必及上一代,但對世界的認識/見聞,應該比上一代豐富
相信現實中,大家都唔會亂講野去損毀自己的名聲或去得罪人
只怪internet本身是一個虛擬世界,你可以創造不同的身份
又不用為那個身份的言行而負責,可以隨意發言
我相信如果別人知道真實的你是誰,網上很多無聊或攻擊人的留言都不會存在
除非我知道對方是誰,否則不會太在意虛擬世界裡的說話

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-10-14 13:22 發表

so sad , 若一腳踏兩船就不用恨了,襯年輕有得選,搵個Mr. Right,愛情面前人人自私,心胸一定窄,真心的關係絕不希望有其他人來插旗分享,但人到了齒搖髮落時 (你超有錢另計),選擇機會就會少,除非你打算獨 ...

愛情呢樣野我已經睇得好開, 咩條件呀機會呀收穫呀都唔想理,
唔似得細個時咁熱中於拍拖, 亦唔想浪費人地時間, 單身生活都幾舒服自在=]

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-14 14:00 發表

好似成日都會聽到“一代不如一代”哩句話
以前爸爸媽媽會咁講,而家我都開始對90後有咁既諗法 (我老了><)
有時我會諗,每一代在不同環境下成長,好難去比較
上一代相信知識可以改變命運,靠自己努力 ...

"一代不如一代" 呢句說話我成日用黎警惕自己,
可能我比較多關注文化面貌方面, 覺得大體上係衰落緊...
又或者好似 "MIDNIGHT IN PARIS" 個主角咁, 只係對過去抱持住一份單純既嚮往~
我係80後, 眼見90後既普遍生活態度/處世價值觀都開始有點慨嘆...
智商方面的確係一個世代比一個世代咁提升 (好多研究報告都咁講),
但道德品格方面好似反而愈見墮落, 物質享受令人既靈魂不斷沉淪,
心理抗壓力低得可憐, 經唔起小小既風浪, 特別都市人容易迷失自我,
智商同智慧完全係兩回事, 上一代人經歷既逆境比較多, 思想既強度自然不能相比,
呢一代人唯一最明顯優點就係轉數快, 但其他各方面都非常有待改善...
資訊過分流通係好事亦係壞事, 人與人之間既溝通方便左, 但距離又遠左,
哎呀我都講得遠左啦=p

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線
220.246.206.156

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-14 21:47 發表

又或者好似 "MIDNIGHT IN PARIS" 個主角咁, 只係對過去抱持住一份單純既嚮往~
...

完全同意你的觀點,你說的是負的一面,而cheuk說的就是正的一面,希望新一代有批判思考之餘,也能欣賞及維持傳統良好核心價值,社會才會持續穩定發展。

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-14 21:47 發表

...

哈哈,我都係80後,有趣既話題唔怕講得遠喎 ^^
時光飛逝,十年前我地仲係年輕一輩,而家已經同90後有代溝 >_<
我都認同時下年輕人有好多地方有待改善,不過佢地有既本錢係青春
相信在跌跌碰碰既過程中,佢地會慢慢成長,十年後又會有所不同  

反而我覺得家長都有需要改善既地方
小朋友一開始只係一張白紙,良好既教育/生活背景好影響佢地既成長
要培育小朋友,唔係幫佢舖好晒路,用所謂既“成功方程式”就得
需要樹立好榜樣,教曉子女正確既人生觀,要子女習慣凡事靠自己爭取的道理
適當既時候又該學會放手,讓子女學懂承受挫敗,咁樣小朋友先會成長

樂觀d去睇,其實我既圈子裡都有好多不比上一代遜色既80後
而且值得欣慰是,工作上都教過一些90後暑期工
無論係成績/工作表現/學習態度都非常好,足以擔當未來社會既楝樑

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-14 23:17 發表
哈哈,我都係80後,有趣既話題唔怕講得遠喎 ^^
時光飛逝,十年前我地仲係年輕一輩,而家已經同90後有代溝 >_<
我都認同時下年輕人有好多地方有待改善,不過佢地有既本錢係青春
相信在跌跌碰碰既過程中 ...

呢D或者係每一代人都有過既迷思, 總覺得新一代既小朋友唔多似樣,
細時成日俾大人話, 到自己大左又掉轉頭話返D細既=p
哈哈我知自己睇到既只係事實既一部分, 唔應該太主觀判斷,
但人大左好似多左種責任感, 見到D細路做錯野就想指正/想佢地改,
見到佢地唔爭氣就會火起想鬧兩句, 其實講到底都係出於關心...
而家社會環境複雜過以前, 年輕人面對既問題可能比我地多,
我留意到好多90後傾向三種特性, 一係溫室小花過度受保護下成長,
完全唔識保護/照顧自己, 心靈脆弱又唔識面對/處理問題,
另一種係由細已被灌輸 "世界是很殘酷的" 既極現實主義者,
讀書/做野甚至搵對象, 所有都係向錢看, 夢想就係中六合彩發達買樓,
佢地有時仲功利過好多大人, 或者係香港呢個環境教識佢地咩叫人不為己...
仲有一種係比較聰明比較有個性, 但除左吃喝玩樂令自己開心之外無咩會理,
好努力同社會保持距離, 覺得人生得意需盡歡, 懶得去認真思考人生課題~
我同意好多父母根本連自己都未顧得掂又要去生, 生完又唔識教,
教唔好又懶老師懶學校, 歸根究底個問題係出於自身而不自知...

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線
哈哈,某程度上,我同你形容既人有d相似喎
我父母以前都有同我講過"世界是很殘酷的"
叫我一定要讀多d書,出黎做野最好做專業人士先有保障
以前我都冇在意,但踏入社會後發現哩句係真既,佢地冇講錯
香港社會可悲既係職業唔夠多元化,理想唔可以當飯食
在資本主義既社會裡,世襲同貧富懸殊既問題只會越來越大
有時候唔係向錢看,而係你冇錢的話,就連最基本既“安居”都做唔到
而且有時候唔係你想同社會保持距離,而係香港社會同你保持距離
就好似你其實好鍾意個女仔,但你做乜個女仔都不為所動,又唔同你溝通
咁久而久之你都會開始心淡,開始唔理佢,另覓目標等等

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線
哈哈,同埋而家大個左,先發現為人父母真係唔容易
我個人都好鍾意講道理,對自己同對人既要求都好高
有好認真咁諗過,如果我有得生小朋友,我應該都唔會生
我可以不停咁鞭策自己,女朋友或物品可以選擇
但小朋友冇得揀,一諗起如果生個小朋友出黎
如果佢達唔到我心目中既標準,教佢又唔聽,仲成日做d野令我擔心傷心
諗起都覺得可怕,我諗會崩潰,做父母真係要好有愛先可以包容子女既一切

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-16 21:29 發表
哈哈,某程度上,我同你形容既人有d相似喎
我父母以前都有同我講過"世界是很殘酷的"
叫我一定要讀多d書,出黎做野最好做專業人士先有保障
以前我都冇在意,但踏入社會後發現哩句係真既,佢地冇 ...

我個人偏向理想主義, 細時就成日發埋D不設實際既夢,
加上屋企問題, 可以講係完全無人管無人理既環境下成長,
所有是非對錯都係自己從經驗中學習, 幸好我無學壞=p
出到社會都吃左好多虧先慢慢識得點應付所謂既生活,
有試過跟大眾標準去定目標定計劃, 但原來根本投入唔到,
物質唔係我追求既野, 得到幾多都無法填滿我內心既空洞,
所以越來越唔喜歡香港呢個功利主義社會, 太刻板太無聊...
身處其中既人成為無夢想既鹹魚, 人與人既關係既冷漠又疏離,
城市面貌亦一樣, 建築物唔追求美感質感, 只求功能性實用性,
古跡拆完一處又一處, 商場多過士多, 去到邊都係一式一樣既鋪頭...
的確有時會有種無力感, 想關心社會但又無法令社會改變,
睇住D既得利益者繼續壟斷繼續剝削, 勞動階層繼續做奴隸,
在上位者又麻木不仁視而不見, 官員厚顏無恥做走狗助紂為虐...
唉, 除左做好自己同關心身邊人外, 希望有日能夠離開呢個地方!

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-16 21:40 發表
哈哈,同埋而家大個左,先發現為人父母真係唔容易
我個人都好鍾意講道理,對自己同對人既要求都好高
有好認真咁諗過,如果我有得生小朋友,我應該都唔會生
我可以不停咁鞭策自己,女朋友或物品可以選擇
但小 ...

我好鍾意小朋友, 以前有一段時間做過小組補習導師,
日日對住佢地真係好開心, 雖然有D會唔聽話(多數男仔), 但其他都好乖^^
自己都有諗過想生小朋友, 但實在無法為左呢個原因而同男仔一齊...
同埋考慮到教與養既問題, 做父母責任太重大, 唔係想像中咁簡單,
所以基本上已經放棄左呢個念頭, 香港社會無可能容納到同性伴侶有小朋友...

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-16 23:24 發表

出到社會都吃左好多虧先慢慢識得點應付所 ...

我諗每個人成長環境都唔同,最重要係長大後成為怎樣的人吧
以前我屋企管得好嚴,不過我十幾歲就出國讀書
那時候開始,我都進入左無枉管狀態,反而冇左父母既壓力
我在待人處世方面進步左好多,返到黎連父母都覺得我變好左
當然我都睇到好多留學生變壞,有時會唔會學壞,只差一線

睇見香港變得越來越差,身為香港人真係幾心痛
雖然我有外國國籍,工作亦有mobility,但如非必要都想留o係香港
講到哩樣,我幾欣賞鄰近既台灣,好鍾意佢地面對工作/生活既態度
講真,政府/高官我地又冇得投票揀,而且好多野根本唔係佢地話事
佢地難免會抱住多一事不如少一事,僥幸既心態做事
只係扮聾扮啞就袋十幾廿萬一個月,俾你做唔做

我發覺只係我地兩個o係度滔滔不絕,但大家好似對哩d話題冇興趣

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-16 23:40 發表

我好鍾意小朋友, 以前有一段時間做過小組補習導師,
日日對住佢地真係好開心, 雖然有D會唔聽話(多數男仔), 但其他都好乖^^
自己都有諗過想生小朋友, 但實在無法為左呢個原因而同男仔一齊...
同埋考慮到教 ...

同你相反,我唔鍾意小朋友,可能我冇耐性啦
乖既我都會有心機教,唔聽話既我應該會俾佢地激死
至於同性戀生小朋友,其實我個人係唔多贊成
大人面對既難題,無謂帶俾小朋友,令佢地既成長變得複雜
或者可以養貓貓狗狗,咁都幾開心丫

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線
219.79.23.178
你們兩個都是心思細膩又對社會今況觀察入微的人,儘管每人背景及位置不同,只要各守其份,也能成為對社會有貢獻的人。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-17 00:37 發表

同你相反,我唔鍾意小朋友,可能我冇耐性啦
乖既我都會有心機教,唔聽話既我應該會俾佢地激死
至於同性戀生小朋友,其實我個人係唔多贊成
大人面對既難題,無謂帶俾小朋友,令佢地既成長變得複雜
或者可以 ...

我自己雖然很喜歡小朋友,但自己童年的圚乏不快樂經歷,知道一個家是每一個人成長的最重要一環,小朋友生長在同性家庭特別容易產生性別認知混淆和障礙,不利他們發展健全的身心,我更不贊同像西方同性夫婦借種懷孕或試管生殖,同性戀不是主流,自己行為自己受,無謂小朋友面對外界社會巨大的壓力、歧視和潛在傷害實在無法計算,不要因滿足自己的私慾而害了下一代的人生。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 4019
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-16 23:24 發表

出到社會都吃左好多虧先慢慢識得點應付所 ...

其實你是否有辦法把所謂「不設實際既夢 ( 當然不只是天馬行空 ) 」變成可以實踐的理想,中途可能遇到困難和挫折,實現可能是一個偶然,有時更是天時地利人和結果。更重要目標正確,努力不懈,只要一次成功,就會把以往失去全數拿回。
若你是一個會重視精神層面的人,除了物慾滿足外,心靈和精神上滿足才是人最大的快樂泉源,否則只是一具沒有靈魂的行屍,我常會自問生命意義是什麼,生存為何?

cheuk
註冊會員

帖子 227
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3897
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-10-17 21:04 發表
你們兩個都是心思細膩又對社會今況か鄏足偎麊懋|有貢獻的人。

哈哈,失敬失敬
對社會有冇貢獻就唔敢當,只希望做好自己
我對哩d話題本身幾有興趣,難得遇上expresso一齊討論

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 4097
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cheuk 於 2012-10-17 00:27 發表

我諗每個人成長環境都唔同,最重要係長大後成為怎樣的人吧
以前我屋企管得好嚴,不過我十幾歲就出國讀書
那時候開始,我都進入左無枉管狀態,反而冇左父母既壓力
我在待人處世方面進步左好多,返到黎連父 ...

哈哈我諗妳係比較懂得自制/自我教育既人,
我相信人係有種本性存在, 視乎身處咩環境就以咩方式展現,
身邊識既人過左外國之後大多變左玩樂主義, 而且唔願返香港,
可能香港生活真係太多壓抑, 一旦離開左就好似重生咁xdd
我地有自由意志, 可以隨心之所願改變形態左右未來,
生命旅途中一個巧合或錯失都影響深遠, 好似 "Butterfly Effect" 既寓意咁,
越聽得多人地既故事就越感覺生命無常, 會識得放低無謂既執著=)
香港始終係我成長既地方, 一日情況未去到最壞我都唔會計劃走,
呢度一事一物都充滿回憶, 應該要守護到底, 唔係由得佢變到面目全非~

好少有人咁認真同我傾計, 我都幾surprised! =D

此網站將關閉,請到 www.limehk.com