標題: 不懂得愛
書皮
註冊會員

帖子 738
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 4034
來自 吐露港
狀態 離線
203.218.118.241
http://hk.apple.nextmedia.com/entertainment/art/20121013/18038859

(from蘋果動新聞)

蘇施黃罵趙世曾不懂得愛
不夠愛他的女兒
其實我很認同
(加上本身對趙世曾這風流叔沒甚麼好感)

雖然我覺得, 同志出櫃需要時間,
讓同志的父母接受出櫃, 也需要時間,
但趙世曾似乎不打算接受
還令他的女兒如此難愛
他, 真的愛他的女兒嗎?

(其實這種男人會有多愛女兒? 哈, 我未免太高估風流叔)

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4211
用戶失蹤天數 3974
狀態 離線
118.142.77.170
那.....我媽媽也不太愛我, 我還沒有說我是同志她就已經斷我後路..

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4191
用戶失蹤天數 3960
狀態 離線
1.36.78.242
其實,好多父母都唔係唔識得點去愛自己既小朋友,
只係我們學習覺得如果佢地識得成全我地既所思所想,就係愛,
但係,係呢班父母黎講,唔比你走上一條佢地所謂唔好既道路,就係愛,

其實,都不過係大家對愛既詮釋都唔同。

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4230
用戶失蹤天數 3733
來自 MARS
狀態 離線
14.199.94.205
蘇施黃罵得岩的,趙uncle好明顯唔係一個好爸爸,為人風流... 根本唔配有個孝順佢既子女...

但講真,就算父母幾唔接受到自己子女係同志,都唔一定係唔愛佢地既...
不如調返轉黎諗,我地迫父母接受,又係愛父母既表現咩?
當然有一個可以接受到既父母係我地既幸運....
作為一個lesbian,有d野係預左,預左條路難行,預左父母唔會接受,預左會有人歧視...
我地唯一可以做既,就只有做番自己,唔好理人點睇點講...

無頭像
carb0511
註冊會員

帖子 199
註冊 2012-7-30
用戶註冊天數 4259
用戶失蹤天數 3911
狀態 離線
118.165.62.77
我覺得應該這樣說~在中國的傳統社會里~一男一女是正常的.
況且沒有那個父母親希望自己的子女是同性戀.在它們的關念里.要一男一女才叫做幸福.所以它們都希望我們可以找個男的嫁了或是迎娶對方.(女.男同).

不是父母親不愛我們~而是傳統的市俗之下.是需要很長的一段時間去改變的.當父母的都希望看到自己的子女好.不被祝福或是我不認妳了.都只是嘴上說說的.妳可否知道它們的心里是在哭泣的嘛!!
想當初媽咪在病床上.說著只要妳開心就好.幸福就好.這樣就夠了

此網站將關閉,請到 www.limehk.com