標題: [時事] 導盲犬的故事
hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3879
狀態 離線
68.145.220.11

Saw this on FB,

請廣傳!

這是熱傳的導盲犬故事,許多人責備站長。但同時也突顯了香港真的缺乏導盲犬的資訊及培訓,公職上對於導盲犬不知所措的,站長肯定是其中一個。與其等政府去做,不去我地廣傳,以網絡力量廣傳,讓更多市民包括以後有機會上班時面對導盲犬的人去了解。相信這樣來得更實際。

根據香港導盲犬協會資料,當你遇見導盲犬時, 務必遵守下列原則︰

導盲犬的 "三不一問"

*不餵食︰絕對不要以任何人類的食物吸引或餵食導盲犬

*不干擾︰不要在使用者未同意的狀況下,任意干擾或撫摸導盲犬行徑工作

*不拒絕︰根據《殘疾歧視條例》,任何人如拒絕視障人士攜同導盲犬進入公眾場所,或拒絕向他提供服務或設施,即觸犯《殘疾歧視條例》。

*主動詢問︰當你看到視障者朋友在公共空間猶豫徘徊不前時,希望您主動詢問是否需你協助的地方。另外如果您也想要認識導盲犬時,也請您務必先徵求主人的同意。

===
我係男人

上星期老豆去搭地鐵,行到月台,有個男人行埋嚟,話係站長,問老豆我係乜狗。

老豆話我係導盲犬。個男人話有乘客投訴,老豆問投訴乜野,站長話嗰乘客覺得老豆睇落唔似視障人士。老豆問:「咁點?」

站長要求老豆以後搭地鐵個陣戴住個牌,寫明自己係視障人士。

老豆諗左一陣,同個男人講:「你呢個要求都幾特別,唔係做唔到。不過你睇落都唔係幾似男人,如果你戴住個牌,寫明「我係男人」,我就可以考慮跟你既要求做。」

喺呢個時候,啱啱有車嚟,站長講左聲:「咁冇事啦」,就行開左。

=========

After reading this, the one who complained was a moron, and the 站長 was an idiot to suggest what he suggested!

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線
58.152.9.201
我睇到呢單身聞都o左. 咩叫: 你唔似視障人士.
有乘客投訴無問題. 但個站長既對話先低能- -...

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3879
狀態 離線
173.181.17.82

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-10-24 09:27 發表
我睇到呢單身聞都o左. 咩叫: 你唔似視障人士.
有乘客投訴無問題. 但個站長既對話先低能- -...

我唔覺投訴者無問題啵,係個投訴者話個阿伯唔似視障人士。佢係始作俑者,講得難聽啲就係搞屎棍。無啦啦做咩要投訴?

而個站長確實低能!

所以我話投訴嗰個係 moron, 個站長係 idiot

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-10-24 11:17 發表

我唔覺投訴者無問題啵,係個投訴者話個阿伯唔似視障人士。佢係始作俑者,講得難聽啲就係搞屎棍。無啦啦做咩要投訴?

而個站長確實低能!

所以我話投訴嗰個係 moron, 個站長係 idiot

其實個投訴者係有問題. 但基於有言論自由. 佢講咩你都吹佢唔漲.
但最低能係個站長照講返出黎. 無經過個腦思考. 呢下先正.
即係1句有問題既說話. 經過2個同樣無腦既人講出黎. 呢下真係無得頂.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3879
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-10-24 11:54 發表

其實個投訴者係有問題. 但基於有言論自由. 佢講咩你都吹佢唔漲.
但最低能係個站長照講返出黎. 無經過個腦思考. 呢下先正.
即係1句有問題既說話. 經過2個同樣無腦既人講出黎. 呢下真係無得頂.

現今社會最大既問題就係呢句〔言論自由〕,有咩事就撻呢句出黎。當然,嗰個人要咁講確實係吹佢唔漲。但唔表示佢冇錯,佢錯大部分。投訴嗰個係無聊既衰人(臭蛋),而個站長則係個無腦既蠢人(笨蛋)

Futhermore...

如果有人當眾講啲種族歧視既說話,係唔係可以括入言論自由?再者,一個人如果喺間坐滿人既戲院大叫〔火燭〕,係唔係又可以括入言論自由?言論若要自由,首要既係嗰番言論唔會傷害到其他人。

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-10-24 13:02 發表

現今社會最大既問題就係呢句〔言論自由〕,有咩事就撻呢句出黎。當然,嗰個人要咁講確實係吹佢唔漲。但唔表示佢冇錯,佢錯大部分。投訴嗰個係無聊既衰人(臭蛋),而個站長則係個無腦既蠢人(笨 ...

u got the point.

而家任何人做任何事. 都用 "自由" 黎做旗號. 大哂架喇.
佢地既 "自由" 可以凌駕係別人既 自由 之上.
別人就會因為某d人既 "自由" 而失去了自身的 自由.
我唔知你get唔get到我講咩.

btw.
我唔係同意/認同個位投訴者.
只係. 根本呢個社會. 呢個地球. 生病了.
只要高舉某旗號. 他們就可以為所慾為. 這是鐵1般的事實.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3879
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-10-24 14:04 發表

u got the point.

而家任何人做任何事. 都用 "自由" 黎做旗號. 大哂架喇.
佢地既 "自由" 可以凌駕係別人既 自由 之上.
別人就會因為某d人既 "自由" 而失去了自身的 自由 ...

haha, I didn't get it the first time around, but now, I got it

btw, cyber sarcasm is kinda difficult to detect

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 4092
狀態 離線
119.246.2.165
「你呢個要求都幾特別,唔係做唔到。不過你睇落都唔係幾似男人,如果你戴住個牌,寫明「我係男人」,我就可以考慮跟你既要求做。」

伯伯既回應真係一絕! 面對D荒謬既人同事, 懂得即時巧妙地化解, 我好佩服~

小熊子
註冊會員

帖子 194
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3886
來自 太陽餅發源地
狀態 離線
121.203.15.239
個站長都幾冇智慧,
人地投訴,冇過濾下就直接同人講,
睇嚟真係要加強宣傳,公共事務嘅人更加要認知多D.

認同樓上講嘅,真係好低能!!!

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
1.36.158.70
或者, 站係言論自由的面前,
好多人好似忘記o左,
互相尊重同互相包容。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4304
用戶失蹤天數 4014
來自 hk
狀態 離線
220.246.194.173

QUOTE:
原帖由 espresso 於 2012-10-24 14:25 發表
「你呢個要求都幾特別,唔係做唔到。不過你睇落都唔係幾似男人,如果你戴住個牌,寫明「我係男人」,我就可以考慮跟你既要求做。」

伯伯既回應真係一絕! 面對D荒謬既人同事, 懂得即時巧妙地化解, 我好佩服~

伯伯雖然身有殘障,但仍妙語如珠,堅決捍衛自身的尊嚴,此原文刊在經濟日報,反映時下人們愈來愈沒有同理心及公義心,少少事就投訴,缺乏包容和尊重,要站長勞師動眾,都只為了個人損人不利己的利益,那個站長可能為怕得罪那個健全的投訴者,就向那失明者勸導,明顯是欺善怕惡,這都是過火的投訴文化形成!
我都覺得站長心中是無奈的,明白若不向那失明者說,投訴對象便會變成自己,可借它的處理手法明顯帶有侮辱成份。
所有自由行為背後的基石就是自律。否則只會做成更多不公平現象。
原文是一篇警世的文章。文中舉出其他例子更令人啼笑皆非,慨嘆自我中心的人在香港實在很普遍。

無頭像
Trespasser
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3508
狀態 離線
218.102.141.125
樓主講既一個例子, 令我諗到一種現時經常出現既社會現象

一D人(乘客)既個別(有時無知/侵略性)言論, 加上一D無經大腦管道說話既人(站長)把口講出黎, 令到件事好似好有道理, 再加句言論自由, 就成就一條無敵方程式

呢條方程式, 成功既話被侵略性就會被KO (如無言以對/被迫就範), 失敗既話生事者都可以全身而退 - 乘客會話我講出黎皆因言論自由(因為有懷疑), 站長會話我係皆因盡責(基於公眾要求)

假如話乘客歧視多事, 佢會話"呢D係我言論自由, 基於我既"合理)懷疑同人人平等既原則下, 所以我先出聲"
假如話站長白痴, 佢會話"我話你先傻, 我呢D叫自保 - 咁做又唔算係生事者, 但又盡責地做左人地投訴/要求既事, 亦"巧妙"地將生事者用我隻(金)手指點左出黎, 有咩你地咪怪佢囉"

講講下自己都好似返左火星, 希望在座有人明我想講咩

P.S. 乘客固之然有問題, 但個站長 ... 唉 ... 佢既提議真係要列入世界紀錄大全 - 最脫離人類進化軌跡說話 (a.k.a. 非人話)

此網站將關閉,請到 www.limehk.com