標題: 狂砍233刀 女殺手笑「我殺了人妻!」
無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4220
用戶失蹤天數 2763
狀態 離線
223.255.166.106
【2012/10/27 19:36】〔本報訊〕一名30歲的高姓女子,懷疑同居的羅姓女友劈腿男同事,竟痛下毒手狂砍羅女233刀,事後高女竟和朋友笑稱「人妻被我殺了」,態度冷血兇殘。

高女懷疑同居羅姓女友劈腿男同事,今年6月兩人發生口角爭執,高女便憤而持2把水果刀砍殺羅女233刀,甚至在她身上刨肉,羅女幾體無完膚,包括頭部、臉部、陰部等皆有多處傷口。

高女行凶後房東立即報警,消防員到場急救時,高女竟在旁用ipad上臉書昭告她殺了人,並電話聯絡親友,笑稱「人妻被我殺了」。警員、救護人員證稱,感覺她不是很在乎殺了人。

新竹地院法官對高女行為批「令人不寒而慄」,依殺人罪判她無期徒刑,褫奪公權終身。地院庭長陳健順表示,宣判時,高女向看守所人員表示,不需出庭也不用視訊聽庭,對判決無任何反應。

http://iservice.libertytimes.com.tw/liveNews/news.php?no=715046&type=%E7%A4%BE%E6%9C%83

無頭像
小子木
版主

帖子 74
註冊 2012-10-24
用戶註冊天數 4195
用戶失蹤天數 3755
來自 彩色世界
狀態 離線
49.176.35.234
為何要這樣
唔岩嘛搵過個岩

到最後一切都會很好
如果不是很好
那一定還沒到最後

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4252
用戶失蹤天數 3756
來自 MARS
狀態 離線
116.92.39.209
愛既另一面,係恨。。。

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
173.181.17.82
這個本就不關愛與恨事,這個高姓女子根本就是一名 psychopath!  若果是因愛而生恨,一刀就可以了事。在砍了 233 刀之後可以氣定神閒,面對警方同用 ipad 告知親友。

PRIMARY PSYCHOPATHS do not respond to punishment, apprehension, stress, or disapproval. They seem to be able to inhibit their antisocial impulses most of the time, not because of conscience, but because it suits their purpose at the time. Words do not seem to have the same meaning for them as they do for us. In fact, it's unclear if they even grasp the meaning of their own words, a condition that Cleckley called "semantic aphasia." They don't follow any life plan, and it seems as if they are incapable of experiencing any genuine emotion.

psychopath 係冇醫,冇得變好。其實判無期徒刑簡直就係晒米飯。

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
95.141.28.57

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2012-10-29 13:55 發表
這個本就不關愛與恨事,這個高姓女子根本就是一名 psychopath!  若果是因愛而生恨,一刀就可以了事。在砍了 233 刀之後可以氣定神閒,面對警方同用 ipad 告知親友。

PRIMARY PSYCHOPATHS do not respond to  ...

我唔識呢個...反而知有一種叫反社會人格..唔一定係憤世嫉俗果類, 可能係表面上衣冠楚楚好有為又做好事, 其實佢地個心係好無情的, 佢地就算喊都可能只係做戲....記得有本書講呢種人, 話呢D人隱身係我地身邊

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4252
用戶失蹤天數 3756
來自 MARS
狀態 離線
116.92.39.209

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-10-29 15:01 發表

我唔識呢個...反而知有一種叫反社會人格..唔一定係憤世嫉俗果類, 可能係表面上衣冠楚楚好有為又做好事, 其實佢地個心係好無情的, 佢地就算喊都可能只係做戲....記得有本書講呢種人, 話呢D人隱身係我地身邊

我有見過呢本書!!....
有d人既性格係真係隱性的,一日未爆發出黎人地甚至佢自己都唔會知原來自己有另一面...
我有時都諗自己會唔會有另一面性格係隱藏左...
因為唔知點解... 有時社會上發生呢d類似精神有問題既人犯左案...
我會有少少同情佢地....

kkyy
註冊會員

帖子 32
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4294
用戶失蹤天數 3792
來自 HK
狀態 離線
1.36.5.73
好恐怖!點解可以咁對自己女友架

無頭像
espresso
註冊會員

帖子 422
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 4083
狀態 離線
119.246.2.165
呢D新聞有時見到標題已經唔想睇內文......

25ZM
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3876
狀態 離線
123.202.188.107
呢段新聞出咗既時候, 我覺得有人既佔有慾實在太可怕.
要佢死都唔想放佢生.
其實有無人諗過, 同一個人分手放生一個人既勇氣比殺人既勇氣大.

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4213
用戶失蹤天數 3982
狀態 離線
1.36.29.64

QUOTE:
原帖由 25ZM 於 2012-10-29 23:56 發表
呢段新聞出咗既時候, 我覺得有人既佔有慾實在太可怕.
要佢死都唔想放佢生.
其實有無人諗過, 同一個人分手放生一個人既勇氣比殺人既勇氣大.

其實殺人好多時都唔需要勇氣,
好多時都係一時衝動,
就算有plan去殺,
都唔需要勇氣,
夠冷血同無情就可以了~

無頭像
註冊會員

帖子 34
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4261
用戶失蹤天數 3869
狀態 離線
61.15.24.129
令我諗起人間失格....

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
112.120.69.184

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2012-10-29 17:51 發表

有d人既性格係真係隱性的,一日未爆發出黎人地甚至佢自己都唔會知原來自己有另一面...
因為唔知點解... 有時社會上發生呢d類似 ...

唔, 我記得本書話呢種人缺少了一樣野,叫同理心
所以佢地先唔會對別人的痛苦有任何感覺
佢地做好事都只係為自己建立一D野(形象/名聲), 即係只係一種手段

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4270
用戶失蹤天數 3157
狀態 離線
112.120.69.184

QUOTE:
原帖由 1635 於 2012-10-30 14:19 發表
令我諗起人間失格....

係咪日劇?

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
用戶註冊天數 4220
用戶失蹤天數 2763
狀態 離線
121.203.73.163

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-10-30 16:08 發表

係咪日劇?

小說黎, 薄薄地, 幾好睇的~ 有拍過電影, 可能有拍過劇唔知~
講一個人失去做人既資格
不過唔明同樓上果D 有咩奸系..

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
219.77.211.156

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-10-30 22:50 發表

小說黎, 薄薄地, 幾好睇的~ 有拍過電影, 可能有拍過劇唔知~
講一個人失去做人既資格
不過唔明同樓上果D 有咩奸系..

你講的"人間失格"是太宰治果本吧?

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
用戶註冊天數 4220
用戶失蹤天數 2763
狀態 離線
121.203.73.163
仲有第2 本架咩??

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4005
來自 hk
狀態 離線
219.79.225.180
同性戀者很多人本身都是比較感性,好像三島由紀夫、達文西,邱妙津,聖羅蘭(YSL)等等,很多同性戀者看事物的感覺和美的觸覺跟常人不一樣,所以在藝術文化設計方面特別出色。用情深和強烈的人自然容易比其他人多想及傷春悲秋。否則就沒有出色的作品,你都並不覺得他們是值得討論(當然不是全部同性戀者,但普遍印象是)
同性戀路難行,再加上社會的標籤和歧視,遇壓力時,情緒起伏大,容易在很低的臨界點爆發。
一般人就要看那件事情在心中佔了多少位置,自身性格是主因,但人是人,不是每個人都是做到絕對理智,什麼事經歷可以放下包袱。我覺得當下社會文化正在加劇這種不安情緒形成。這宗新聞的完整版本:http://lifethedog.pixnet.net/blog/post/45737140

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4005
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-10-29 15:01 發表

這些人通常小時候都有不愉快經歷,又沒有機會治療創傷,一是性格遺傳,不過人不犯你,你不犯人,大家在社會只有求同存異,就不有這樣憂慮。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4005
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-10-30 23:02 發表

你講的"人間失格"是太宰治果本吧?

若在常人眼中,太宰治是名副其實的痴線佬。梵谷也是其中一個好例子。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 4005
來自 hk
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2012-10-29 17:51 發表

因為唔知點解... 有時社會上發生呢d類似 ...

另有一本是 Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde,作者是Robert Louis Stevenson,講述了傑克,喝了一種試驗藥劑之後,會於夜晚化身邪惡的海德先生四處作惡,他終日徘徊在善惡之間,其內心屬靈的內疚和犯罪的快感不斷衝突,令他飽受折磨。

現今人們心靈匱乏,很多人都會有這一面而自己不察覺。

此網站將關閉,請到 www.limehk.com