標題: [生活] 舊post:異地戀 ..
無頭像
siuj
註冊會員

帖子 23
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3942
狀態 離線
112.119.212.224
小殘
異地戀 ... 對於異地戀...大家怎看?..: ) 好奇而已...

無頭像
siuj
註冊會員

帖子 23
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3942
狀態 離線
小殘
回覆 #2 SillyFish 的文章 我只知道其實真的很辛苦...而已信任這2字真的很重要...

Prankie
心靈上既同步係好緊要 要夾同有默契 堅持同信任係冇用! 本人失敗三次 但犯賤地又好鐘情long D

小殘回覆 #4 Prankie 的文章 所以也沒太多時間相處...真的很困難..

PnY
有心的 點都會維繫到

25ZM
異地戀 = 不真實的戀愛.

SillyFish
回覆 #3 小殘 的文章 信任,信又如何?人家fb 咁多仔flirt. Message 又唔覆,long d 又唔聽。想信都無用

Bakk
信任 plays a big role... 同埋...睇下對方有冇心去keep... 要對對方有信心... 唔易架

隱形學者
不想再試~~HAHA~~ 記得試過幾個月花費左近百張電話卡~~-_- 都係鍾意大家漿住一齊多D~~ 除非冇得簡,或者係已經好穩定LA~~

missSimple
not easy to keep..I like the close distance relationship ..so can kiss , hug lover or more

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3721
狀態 離線
14.136.44.181
difficult to keep

無頭像
siuj
註冊會員

帖子 23
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3942
狀態 離線
J__
我未試過異地戀. 但試過同PARTNER相隔異地成個月. 個陣岩岩開始. 真係好難捱.

lastminute
好奇想試呀 希望無人中招啦

happygrass
我跟我bf 已經九個月了, 還很甜蜜! 他是來香港旅遊認識的。我們就靠電話電腦溝通。每隔兩三個月我有一星期至兩星期放假都會飛過去跟他一起。有兩次我還顛到給了他驚喜, 星期五飛過去見他, 星期日回港! 要維持就要看兩人的耐性和信任! 最lum 的是他為了令我了解他的生活, 我第一次過去探他時, 他帶我去看他工作的地方和認識他的同事朋友, 邊看邊解釋他每天的工作是怎樣。 現在我打算會辦移民, 與他一起生活!

happygrass
不知道大家的ld 是什麼類型?我本來是不懂普通話的香港人,他是不懂廣東話的馬來西亞人!大家為了愛付出了很多,例如我學普通話。 最困難旳是要在一起,不可結婚移民,現在唯有再賺多一兩年錢,辦理投資移民!丶

samern
hi happy grass ... Pm you la .. quite interested to know more about your story .. hope you don't mind to share ...

jwong
信任是必然的, 尤其這段感情一開始便是異地戀.. 好的時候當然沒有問題, 一個短訊, 一段留言, 跟平常戀愛沒差.. 但當對方根本不願相信妳的時候, 要更忍耐, 當對方根本不願讓妳知道她在做什麼, 妳的疑心更是強了.. 但為了維繫, 無奈妳亦喜歡那人, 什麼都得忍氣吞聲了.. 異地戀不是單單的靠電話, skype 或是 email 聯繫的, 已經不能見面了, 言語上的交流雖可對彼此作出關心, 但若缺少了心靈上的默契, 這段戀情也很難維繫.. 人的意志力很薄弱, 可能是我吧, 若彼此的價值觀不一, 這段感情真的很難維持...

小g
我跟她就黎年半啦, LD當然是辛苦的----在有些時候吧(?), 打問號是這一刻還真是想不起來, 可能不開心/病的時候, 就會特想另一半在身邊吧----也特想在她的身邊, 除此之外, 其實LD也沒有甚麼特別. 成熟的人, 喜歡自由, 尊重對方, 心靈契合, 互相坦誠, 是SOUL MATE. LD算是甚麼? 反而LD後的日子, 可能更值得人擔心.

KWU
經歷5 年異地戀.. 前年番左hk .. 依家係第7年 .. 其實都好辛苦 由於差成至少6個鐘.. 好多時要等佢8:00pm打比我.. 但我果陣係hk都2:00am ../_\

Y84
我覺得無論是不是異地戀,信任是必需的。 但同時亦要時刻提醒自己,伴侶不在身邊,

mon_key
我絕不相信異地戀~~ 我年輕時經歷過一段痛苦的異地關係,都有2年多~~ (唔係一開始就分隔異地,頭年幾係係香港一齊,之後2年多先分開~) 先不計較時間,心機,同金錢既付出~~ 只係一個不忠已夠死~~~ 以下是我的經歷: 想當年大年初一興高彩烈收到一通她打來的電話, 內容竟然係講分手, 原因係她決定同她那邊拍拖年半的男朋友同居, 唔想再欺騙我感情了,她過唔到自己喎~~ 更唔想俾佢男朋友知有我的存在!!!~~ 那一剎簡直係天堂直插地獄冇反彈,我足足做左年半傻仔囉~~

無頭像
siuj
註冊會員

帖子 23
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3942
狀態 離線
happygrass
可能我們是註定一起的。他很重視我,雖然是異地戀,但新年時他帶了我回馬來西亞和他家人過新年,最近他家辦喜事,他也很家人提及本來也很想我一起出席,但 我請不到假。他會把我的事告訴家人。 以上令我有很深的感受,是他給了重視我的感覺! 我的ex 可以和我同居又點?不理會,冷淡對待,以至分手!

happygrass
QUOTE: 原帖由 KWU 於 2012-3-11 04:25 PM 發表 經歷5 年異地戀.. 前年番左hk .. 依家係第7年 .. 其實都好辛苦 由於差成至少6個鐘.. 好多時要等佢8:00pm打比我.. 但我果陣係hk都2:00am ../_\ 現在感情好嗎?

KnS
回覆 #21 happygrass 的文章 我和她是上月的情人節前夕開始的, 我在香港, 她是土生土長的台灣人. 現在就是希望能維繫之餘, 也能在將來一起生活. 請問可以多些分享你的經驗嗎? Thx! ^^

zip
有苦自己知, 而且互相信任真係好緊要, 如果唔係點都sustain唔到 而好處/壞處就自由度好大? 在我自己黎講 會覺得以前有時係幾sweet 有信心維繫到落去..但當有鬧交果時..唔可以當面解決就覺得差D野咁 唔會否定long d係無可能既~

此網站將關閉,請到 www.limehk.com