標題: [朋友] 想搵一D已經COME OUT了的朋友
無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
註冊 2012-8-16
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3917
狀態 離線
94.13.29.201
你們好呀

想認識一D COME OUT左既朋友, 而家人係完全支持自己及接納自己既人
想交流一下意見同埋想知COME OUT完又完全接受到自己同性既身份多吾多

thanks

無頭像
Miu's
註冊會員

帖子 19
註冊 2012-8-9
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 3699
狀態 離線
123.136.2.60
很可惜我沒有那份勇那份敢…
想過要做…可惜天真得很…

無頭像
WAYNE
註冊會員

帖子 42
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4316
用戶失蹤天數 4139
狀態 離線
203.198.160.238
我家人冇話接受
但都知道我係

無頭像
breakfasttea
註冊會員

帖子 19
註冊 2012-10-30
用戶註冊天數 4209
用戶失蹤天數 4118
來自 Hong Kong
狀態 離線
112.120.250.99
既然come out 分階段,不同階段一定有不同程度的 acceptance。當然完全不接受的,大概都不會 come out。
確確實實有一樣東西叫 internalised homophobia,知道自己是gay/les,然後害怕自己這一面。

家人完全接受應該是最完美的結局吧.

我都想知道應該如何慢慢灌輸俾家人知,放書在自己檯面(應為要寫essay),(非常輕輕)談及身邊LGB朋友,過程自己都很不安。

...他們現在的狀況應該是估到,但選擇deny。

你的情況如何?

無頭像
-hazel-
註冊會員

帖子 86
註冊 2012-8-21
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
137.111.13.200
我其實可以算係已經come out
屋企人知我中意女仔
又見過我兩個ex 又相處過食過飯咁

無頭像
Zephyr
註冊會員

帖子 69
註冊 2012-10-19
用戶註冊天數 4220
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
203.31.32.92
家母與女友一直關係甚好,相處上沒大問題

一年多前我正式向媽媽come out
當時反彈極大
媽媽要生要死
情況維持了幾個月
之後就沒再提起
現在又回復到「婆媳」二人關係良好的階段

表面上好好
問題是,我根本不知道媽媽在想什麼,也沒有勇氣再問她,怕刺激她

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3917
狀態 離線
首先好多謝大家既回覆

自己都有興趣想知有幾多個係去到家人可以完全接受到既階段所以先開個POST想分享一下呢方面的事.mui's
其實come out的事很個人的, 亦都係個人選擇. 有D人可能到左幾十歲都冇呢個需要, 亦打後都吾諗住come out 因為本身同家人朋友相處方面都ok, 而覺得冇需要去透露自己呢方面. 想come out 其實都要時間, 係一個過程而唔係一個結局, 慢慢來啦 =)

WAYNE

同我情況差吾多應該

come out 係分階段最理想(吾講被撞破, 突然情況下得知既時候), 等大家心都有心理準備開始接受呢個過程. 我自己個想法吾係pro come out 既, 因為明白事情很個人, 每個情況都不一樣. 只要自己搵到一個平衡相處得舒服既話, 就ok.

denial 不論係initially自我認知個方面定對家人朋友, 都係一個self defence mechanism來, 出發點可能吾止一樣. 就算你接受到自己性向你對家人去deny呢一樣都吾出奇, 因為表明立場後可能面對既仲多. 除左睇你自己ready 講出來仲要睇對方係吾係都ready去接收你既
訊息, 所以過程都可以好漫長.

我既情況同wayne差吾多. 自己都會有試探過或被試探過性向, 就係了解對方對同性戀既睇法而定自己講幾多. 當然大部份家人都知道所以吾會再問拍拖等等既問題, 處於一個大家心照情況, 冇支持亦冇過份反對.

家人完全接受應該係最完美最理想既結局, 我就係想搵經過過程後, 到左呢個階段既人. 雖然難, 但總應該有呢D情況既人.

-hazel-
介吾介意我問, 佢地係咩情況下知你係中意女仔? 你家人知道你EX係你女朋友定只係當朋友仔?

Zephyr
我明白, 始終都係一件敏感既事情, 亦好證明有時come out 係一個持久戰, 需要好長時間同埋好多溝通既一個過程.

--------------------------------------------------------------
我自己其實覺得應該有多D 資源可以幫到LGBT既社群. 尤其係同性戀者既家人或朋友, 因為係你接受左自己係同性戀後而去come out 同時間家人朋友都可能都吾知點面對, 所以都係相方面的事. 係你諗come out 既事情, 同樣如果有hint到自己取向既話, 家人朋友都可能同時都諗緊, 打吾打開你既櫃好?

我覺得呢方面香港對LGBT家人既suport都唔太夠.

無頭像
註冊會員

帖子 19
用戶註冊天數 4209
用戶失蹤天數 4118
狀態 離線
112.120.250.99
的確不夠,不過 Project Touch 的家長組真的算很不錯。

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3917
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 breakfasttea 於 2012-11-5 16:26 發表
的確不夠,不過 Project Touch 的家長組真的算很不錯。

多謝你既info, 你係吾係同佢地有接觸?
我都睇睇佢地既info先

無頭像
註冊會員

帖子 19
用戶註冊天數 4209
用戶失蹤天數 4118
狀態 離線
168.70.99.42
佢地 provide 一個家長組,大部分組員都係仔女come out之後好distress既家長。有一個mutual support既空間。

性向無限計劃網址:
http://www.newtouch.net/
亦可以到小童群益會網址:
http://www.bgca.org.hk/bgca06/main/press.asp?lang=C&id=472

如果有時間可以睇睇佢地本書《我們的同志孩子》講述一些爸爸媽媽在孩子出櫃後,感到自己被「放入櫃」的心路歷程。

無頭像
carb0511
註冊會員

帖子 199
註冊 2012-7-30
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 3953
狀態 離線
36.229.0.151
完全come out ,朋友家人(dad除外)同事都知道,自己心態,比別人的眼光來的重要.

luffyluffy
註冊會員

帖子 2
註冊 2012-10-31
用戶註冊天數 4208
用戶失蹤天數 4103
狀態 離線
119.247.17.60
家人已 come out, 大多數朋友都已 come out! 大約在廿多歲時同家人講我鍾意女性,其實家人都估倒只係無問,而他們都接受. 過時過節我都會同ex同家人食飯過節, 都能夠相處融洽~感謝家人同朋友的接納!

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4321
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
113.255.38.139
Came out (as a bisexual) successfully to my family and close friends. Although some of them are Christians, they all support me once they knew it. How I came out was simple... I just told them I had got a girlfriend. Even my grandpa and grandma are OK with it.

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3917
狀態 離線
多謝你比既link我之前都有search過, 原來同你比既一樣
除左呢個好似冇其他類似既小組去比家人求助
我知道佢地有個茶會係可以比家人同子女去
但唔知佢地既家長組做呢樣既型式會係點
當然會有社工在場, 但會係以家長分享為主或靠社工去主持
問答式就吾知. 但都好多謝你提供既資料 過幾日到自己有點時間
我都想聯絡一下佢地了解一下個情程序 可能到時再可以同大家分享

carb0511
多謝分享呀, 雖然知道大家過程吾同, 但介吾介意我問你係用咩方式come out?
自己話比家人知定家人慢慢估到?

luffyluffy
好幸福~ 你話佢地估到係吾係因為你一向都多同女仔玩定一路比D咁既hints佢地令到佢地都知知地?

guardianangel
wow~ your family are so understanding. I'm guessing they would have talked to you about your orientation after you came out. Did they not even try to convince you that its just a phase your going through?

無頭像
-hazel-
註冊會員

帖子 86
註冊 2012-8-21
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3882
狀態 離線
125.253.97.38
佢地自己發現 哈哈都怪自己無放好d野XD
佢地知係女朋友 而且媽媽會關心我感情問題
不過如果佢地唔問 我都唔會主動提起

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4240
用戶失蹤天數 2782
狀態 離線
223.255.166.106
我阿爸從來無過問我既感情生活, 無得come out lol

無頭像
茶水
註冊會員

帖子 177
註冊 2012-8-12
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3902
狀態 離線
119.246.91.65
家人,朋友,以前既同事都come out
但宜家既同事就未,,,有需要的話都會向佢地表明~
媽媽超支持,其他成員無特別支持又無話反對,只係話成年人條路係自己揀既,唔好後悔
雖然仲有一兩個唔係咁鍾意.成日想我鍾意番男性
朋友,前同事直頭接受到要幫我搵女朋友
慶幸身邊人可以咁接受!

無頭像
carb0511
註冊會員

帖子 199
註冊 2012-7-30
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 3953
狀態 離線
36.229.0.151
算是媽咪估到的.因為當時常常見到當時的女友常來陪,所以知道的。

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3917
狀態 離線
-hazel-
哈哈哈~ 係吾係真係"吾小心"先?
但咁都好好, 最重要佢識得去表達對你既關懷
有時父母吾係吾關心子女, 但都會有D真係吾
知可以從一個咩角度入手去關心自己仔女呢方面既野

sloggi123
哈哈 又唔一定要"come out"既
大家相處方面ok 就得啦 XD

茶水
  你D朋友同舊同事都好好喎, 連對象都幫你搵
家人方面都算開通, 有時始終都好難每個人都接受
但都好幸福 聽到呢D情況其實自己都好開心

carb0511
其實我覺得d媽咪係好勁....女人既第六靈感真係吾可以話冇