標題: [生活] 某教徒阿叔令人眼火爆的言論
無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4317
用戶失蹤天數 3703
狀態 離線
42.98.163.10

無頭像
Franky
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-8-12
用戶註冊天數 4287
用戶失蹤天數 3921
狀態 離線
219.78.162.57
其實,發生左冇人想發生嘅事之後,
盡量唔講令受害者難受嘅野係常識

無頭像
kixd
註冊會員

帖子 13
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4319
用戶失蹤天數 3733
狀態 離線
1.64.62.5
我真不明白為什麼總有些教徒說這些話。

信仰是一回事,但把他堅信的理論在公眾說出來,其實挺不負責任。

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4317
用戶失蹤天數 3703
狀態 離線
本身係蘋果線上新聞同呢個人爭論近日何議員的動議, CLICK入佢FB竟然見到佢講埋D無人性野.

老實講, 我係想別人廣傳, 可惜我IT太差, 只能做到呢D野

無頭像
Trespasser
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3518
狀態 離線
203.218.178.138
我覺得如果出於"關心/緊張"既方向去咁樣話個受害者, 唔係D咩問題, 因為受害者都有唔小心既地方(我無資格話佢錯定無錯, 我都會飲醉酒)

相信受害者家人一樣都會話佢做咩要飲醉?? 做咩夜麻麻飲醉左都仲自己一個返屋企?? 咁危險之類.... 但好明顯呢隻牛鬼蛇神唔係出於"關心"既出發點做呢樣野, 而係純粹想"抽水"

呢種人最乞人憎

wleey2500
註冊會員

帖子 1685
註冊 2012-7-26
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3835
來自 橋水州立大學
狀態 離線
207.206.247.78
算啦 蘋果動最多人亂抽水

之前我好朋友台灣環島單車遊出意外, 到而家仲昏迷緊...
(已經送左返香港, 不過仲瞓緊系醫院... :'<
由於佢經濟方面唔係咁好, 所以蘋果就設立左捐款啦...
有D人唔幫手捐錢都算, 仲要差隻腳埋黎, 怪我朋友冇買保險 .v.
但係問題係佢有買保險, 只不過保險根本唔夠陪

唉...

reference link:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20120820/16618875

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4317
用戶失蹤天數 3703
狀態 離線
放埋上香港討論區,不過反應同呢到唔同,佢地覺得個女人要負責任好好保護自己,亦唔覺得阿叔有錯,覺得我自己認為阿叔無良心咋

無頭像
Trespasser
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-8-19
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3518
狀態 離線
218.102.141.227

QUOTE:
原帖由 spolaw 於 2012-11-8 23:51 發表
放埋上香港討論區,不過反應同呢到唔同,佢地覺得個女人要負責任好好保護自己,亦唔覺得阿叔有錯,覺得我自己認為阿叔無良心咋

算啦, 唔同人一定有唔同意見, 唔好太介懷
況且男人睇呢件事同女人睇同一件事一定唔同(香討大部分人都係男士)

正如一位衣著性感既女人比個男人"過份身體接觸", 男人普遍會覺得"邊個叫你咁著得咁性感, 惹人犯罪~", 而女人們就會話"邊個叫你咁咸濕!"

"自己人"總會幫自己人

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
用戶註冊天數 4317
用戶失蹤天數 3703
狀態 離線
我份人係咁,絕對會慢慢同佢地理論不過佢地都係聽唔入耳, 所以有好心人叫我關POST唔好比D人有位惡意攻擊, 所以只好關了

無頭像
rip32
註冊會員

帖子 65
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3886
狀態 離線
218.103.218.30
有時候,諗唔明點解d人明明自稱信教,卻表現得唔包容、事事同人對立爭論、佢講的就係真理,容納唔到第2個意見,以神之名,作出種種批判.....

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4316
用戶失蹤天數 3889
狀態 離線
173.181.17.82

QUOTE:
原帖由 rip32 於 2012-11-9 02:15 發表
有時候,諗唔明點解d人明明自稱信教,卻表現得唔包容、事事同人對立爭論、佢講的就係真理,容納唔到第2個意見,以神之名,作出種種批判.....

Don't you know, a lot of the so call "believers" think they are holier than thou

Once, I had someone said to me

someone: Let us save you
me:  what make you think I need saving?
someone:  what you're doing is wrong and against God's will, let us save you from damnation
me:  no thanks, I don't need saving
someone:  then you'll be going to hell
me:  well if that's the case, I'll see you there

無頭像
Franky
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-8-12
用戶註冊天數 4287
用戶失蹤天數 3921
狀態 離線
175.159.95.125
我覺得唔可以怪事主着得好性感
因為人(特別係女性)都想其他人覺得佢令,
尤其係去酒吧
佢嘅衣著其實係適當架
着得密實,不如唔好去酒吧啦(而且應該都會俾人笑)
而且社會嘅審美觀確實係同性感有關
啲罵佢嘅人,一方面罵佢,一方面其實鐘意人着得性感,係咪矛盾左啲呢?

即係真正嘅問題係應唔應該去酒吧。
老實講,去得,預左最壞情況係甘
所以有唔少人唔會去
不過,點解女性要因為有啲咸濕嘅人存在
而失去酒吧嘅自由?

此網站將關閉,請到 www.limehk.com