標題: [時事] 各位, 我家下真係火都黎埋!!!! (有關同性戀評論)
無頭像
fee
註冊會員

帖子 57
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3550
狀態 離線
219.78.31.145
幸運地 我活響叫做無乜歧視嘅圈子生活
一直都相安無事活響自己世界…
直到近日好多新聞 我隨意去睇yahoo news d comment,
我唔知係我嘅世界太好 定yahoo嘅人太bias,
響字行間 我感到嚴重被歧視 我好唔開心好沮喪。
只不過係字詞 現實生活 我未受過咁嘅對待。
我曾經打過一篇好長嘅留言 續點反駁大部份人所講嘅"理據"
有人回應我 但從來無就我嘅論點而回應,
只係話我顛倒黑白 話我要自我反省
我問 請問要反省啲咩
佢只係自顧自說 內容空洞無理據
但總之講到我好似出世就係一個錯誤咁
同性戀=世界末日

只不過大家各有喜好
你鐘意蘋果我鐘意橙咁簡單不過嘅事
驚啲咩呢?或者佢地比我地更驚
因為人往往會對於未知嘅事感到害怕。

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4229
用戶失蹤天數 2772
狀態 離線
183.63.223.163
yahoo news 出名多五毛, 竟然連呢d 觀點都同建制派同出一轍...

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
202.140.108.210

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-11-13 12:24 發表
yahoo news 出名多五毛, 竟然連呢d 觀點都同建制派同出一轍...

題外話,支持中國都唔表示係五毛嚟既,我返面覺得好多人鐘諗屈人係五毛,非黑即白既思想太強烈。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
202.140.108.65

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2012-11-13 12:24 發表

題外話,支持中國都唔表示係五毛嚟既,我返而覺得好多人鐘意屈人係五毛,非黑即白既思想太強烈。

無頭像
RICHTER
該用戶已被刪除 發表於 2012-11-13 23:35 
119.246.32.107
頂部
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
無頭像
Miu's
註冊會員

帖子 19
註冊 2012-8-9
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3689
狀態 離線
123.136.0.110
睇完反而係傷心多過嬲
好明顯佢地係係深山住架!

無頭像
Miu's
註冊會員

帖子 19
註冊 2012-8-9
用戶註冊天數 4281
用戶失蹤天數 3689
狀態 離線
123.136.0.110
睇完反而係傷心多過嬲
好明顯佢地係係深山住架!

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3875
狀態 離線
113.255.38.158
Yes I always suspect that these highly homophobic people have strong homosexual desires indeed. That is called internalized homophobia.好多時我睇到d恐同人士咁講野,都會覺得佢地好可悲,多過覺得嬲

Quoted from wikipedia:
Some studies have shown that people who are homophobic are more likely to have repressed homosexual desires.[58] In 1996, a controlled study of 64 heterosexual men (half said they were homophobic by experience, with self-reported orientation) at the University of Georgia found that men who were found to be homophobic (as measured by the Index of Homophobia)[59] were considerably more likely to experience more erectile responses when exposed to homoerotic images than non-homophobic men.[60] Another study in 2012 arrived at similar results when researchers found that students who came from "the most rigid anti-gay homes" were most likely to reveal repressed homosexual attraction.[61] The researchers noted that this explained why some religious leaders who denounce homosexuality are later revealed to have secret homosexual relations.[61] The researchers noted that "these people are at war with themselves and are turning this internal conflict outward."[61]

QUOTE:
原帖由 cobalt 於 2012-11-12 09:24 發表
You're welcome.

You know. Sometimes i feel that people who are really so invested in thinking about the consequences of "legalizing the gays". Why do they care so much? I'm not Fr ...

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4304
用戶失蹤天數 4014
來自 hk
狀態 離線
219.79.224.20

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2012-11-13 12:57 發表

題外話,支持中國都唔表示係五毛嚟既,我返面覺得好多人鐘諗屈人係五毛,非黑即白既思想太強烈。

大是大非就一定是非黑即白,否則只會世風日下,引致天下大亂,但世事總有灰色地帶,可酌情於法律、道理,人情來處理融和,在人性自利和普世公義上取得平衡,使社會發展得更有效率,。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
1.36.21.63

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-11-15 22:29 發表

大是大非就一定是非黑即白,否則只會世風日下,引致天下大亂,但世事總有灰色地帶,可酌情於法律、道理,人情來處理融和,在人性自利和普世公義上取得平衡,使社會發展得更有效率,。

大是大非就當然係非黑即白,
但係我講既非黑即白係,
例子:

如果話唔鍾意劉德華,

劉德華d fans 一定係咁指住你話:你一定係黎明fans la!

(死.....以上例子,真心表露o左自己年齡....)

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4304
用戶失蹤天數 4014
來自 hk
狀態 離線
219.79.224.20

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2012-11-15 22:35 發表

大是大非就當然係非黑即白,
但係我講既非黑即白係,
例子:

如果話唔鍾意劉德華,
劉德華d fans 一定係咁指住你話:你一定係黎明fans la!

(死.....以上例子,真心表露o左自己年齡....)

有時明知對方是有意搞鬼或出於無知、無聊,總之不合理之事情就不用理會,不想得失人就唯有不表態,否則就真是沒完沒了,無日得閒。

無頭像
cobalt
註冊會員

帖子 36
註冊 2012-10-26
用戶註冊天數 4203
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線
202.156.53.198

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2012-11-14 04:37 發表
Yes I always suspect that these highly homophobic people have strong homosexual desires indeed. That is called internalized homophobia.好多時我睇到d恐同人士咁講野,都會覺得佢地好可悲,多過覺得嬲
...

Apparently it is called "reaction formation". People are so annoying and afflicted sometimes.
http://en.wikipedia.org/wiki/Reaction_formation

此網站將關閉,請到 www.limehk.com