標題: [其他] 是太複雜? 還是想得太簡單?
J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線
223.17.121.127
是她們太複雜? 還是我們想得太簡單?

"1個人, 如果沒有空, 那是因為他/她不想有空;
1個人, 如果走不開, 那是因為他/她不想走開; 1個人, 對你藉口太多, 那是因為他/她不想在乎;
放過自己, 對自己好1點, 你也有你的生活, 你的驕傲。"
                                    -----------------------早陣子在網上看到的1小段文章。

這陣子, 身邊的朋友說了不同的事情我知,
當我整合後, 發現... 原來有1點複雜...

其實, 有不少上來這個FORUM的人, 都是上來識朋友仔,

有些是上來識朋友仔, 有些是上來識另1半, 有些是打發時間等等。

FORUM中可以看到1個迷你版的人生百態。
其實, 當大家都是單身的時候, 識人, 從來都不是問題,
就算有另1半, 只要肯對對方坦白, 和只是想識朋友仔, 也不是問題。
其實, 我們這個圈子從來都不大, 從FORUM這個平台所認知的, 就更小。

真的很小, 可能, 認識A, 認識B, 認識C, 然後會發現,
3人都各自和其他2位有著千絲萬縷的關係, 變得好複雜。

有些人, 可以將同1番說話, 同1張相片, 對不同的人說, 發給不同的人,
重點, 帶給對方相同的訊息是: 我喜歡你, 我對你有好感
然而, 在同1時間, 對不同的人做同樣的事, 這樣, 不就是很恐怖了嗎?

的確, 你在選擇別人時, 別人亦在選擇你,
誰不想挑1個最好的才1起呢?
然而, 能否簡單1點呢? 不要那麼花心?
為什麼, 喜歡不能簡單1點? 尊1 1點? 單1 1點?

當你以為你了解1個人的時候, 後來, 你才知道,
你可能從來未曾認識過對方, 這感覺, 才是最可怕。

朋友曾說, 別把這世界的人想得太簡單,
不要別人說什麼你就要相信什麼,

不然, 受傷的只是你自己, 就算只是友誼, 也是1樣。

要了解1個人, 真的很累;
要相信1個人, 是場賭注;

就算只是朋友, 也請坦誠相對, 簡單1點, 收起, 那些謊言。

"如果我沒有1點點喜歡你, 我會讓你走得那麼近嗎?"

找朋友的, 遇上投緣的, 好好用心建立友誼;
找情人的, 選定了對象, 好好發展下去, 別同1時間跟幾個人曖昧吧;

聽得太多故事, 覺得, 太複雜, 太恐怖, 有點嚇怕。

憧憧
註冊會員

帖子 233
註冊 2012-7-19
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3896
來自 hk
狀態 離線
183.178.251.93
呢個世界就有咁多面,正因為有好多,呢個世界好美妙

=W=..爬

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 憧憧 於 2012-12-2 20:17 發表
呢個世界就有咁多面,正因為有好多,呢個世界好美妙

=W=..爬

憧憧你病好未?
我都想正面簡單。但背後太複雜。。

apt
註冊會員

帖子 289
註冊 2012-11-12
用戶註冊天數 4185
用戶失蹤天數 3715
狀態 離線
49.2.16.202
每次係forum識人都係fingercross唔好識錯人
一樣米養百樣人 甘多人甘多唔同目的 你驚得邊個
見招拆招啦唯有lol

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 apt 於 2012-12-2 21:06 發表
每次係forum識人都係fingercross唔好識錯人
一樣米養百樣人 甘多人甘多唔同目的 你驚得邊個
見招拆招啦唯有lol

咁又唔係驚人. 只係. 覺得. 有D得人驚既感覺.

無頭像
mlok
註冊會員

帖子 4
註冊 2012-10-17
用戶註冊天數 4211
用戶失蹤天數 4099
狀態 離線
223.16.97.145
好彩我身邊D朋友都好簡單 係好單純既友誼關係^^

無頭像
homelessmind
註冊會員

帖子 50
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3892
狀態 離線
203.168.161.134
世途和人心從來是複雜的,只要我們想法簡單一點,要求簡單一點就可以向自己交代.其餘的,就當看電視劇吧.劇情如果太奇情太險惡太誇張的話乾脆轉台,不怕悶就行了.反正我們可以選擇和取捨嘛.

FLSY
註冊會員

帖子 60
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3916
狀態 離線
58.153.251.180
花心從來無分男女
一個不尊重感情的人遲早會被感情拋棄

嘛, 網上交友還是要帶眼識人呢, 太隨意把心交出來吃虧的是自己

無頭像
mug
註冊會員

帖子 103
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
183.178.250.142
Totally agree.

大概有些人的想法是「我還沒選定一個,何須專一?」
而且很難確定對於的想法是否跟你一樣,於是同時在幾個人身上「投資」

無頭像
Zarah
註冊會員

帖子 12
註冊 2012-11-15
用戶註冊天數 4183
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
218.254.198.5
或姐係 人都總係貪心
想多選擇想看得更多
覺得投資高 回報高
但最後回首過去就發覺 其實從來沒有最好 最適合

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3166
狀態 離線
112.120.69.184
日久見人心, 現在D人無耐性, 唔駛日久, 幾日就原形畢露. 所以唔駛驚

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3166
狀態 離線
112.120.69.184
"有些人, 可以將同1番說話, 同1張相片, 對不同的人說, 發給不同的人"

有D人仲可以當自己明星, 自拍照SEND比唔同人, 同EX的合照又係周圍SEND, 亦有唱EX的嫌疑. 自己野周圍講, 由佢; EX野周圍講, 仲要比埋相, 就真係好無品. 如果你比相佢, 佢都可以周圍SEND比人睇

無頭像
姐姐
註冊會員

帖子 72
註冊 2012-9-6
用戶註冊天數 4252
用戶失蹤天數 4124
狀態 離線
220.246.13.17
所以如果遇上緣份,就不要輕易放棄了

像我這樣好好珍惜

無頭像
羽_嘉
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3818
狀態 離線
119.247.194.27
地球那麼大,世界這麼小。
走到地極,北緯零度,南緯九十度。
找不到,仍是找不到。

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線
58.152.13.224

QUOTE:
原帖由 mlok 於 2012-12-2 21:58 發表
好彩我身邊D朋友都好簡單 係好單純既友誼關係^^

簡單好難得的.

QUOTE:
原帖由 homelessmind 於 2012-12-2 23:17 發表
世途和人心從來是複雜的,只要我們想法簡單一點,要求簡單一點就可以向自己交代.其餘的,就當看電視劇吧.劇情如果太奇情太險惡太誇張的話乾脆轉台,不怕悶就行了.反正我們可以選擇和取捨嘛.

講你都唔信. 以前我真係成日覺得電視劇d情節厄人. 但呢幾個月 . 我真係試過發生完1d事後. 心中暗道: 有無咁橋呀.. 電視劇都無咁勁啦..

QUOTE:
原帖由 FLSY 於 2012-12-3 02:05 發表
花心從來無分男女
一個不尊重感情的人遲早會被感情拋棄

嘛, 網上交友還是要帶眼識人呢, 太隨意把心交出來吃虧的是自己

有時又會諗. 點解交心都要小心. 點解大家唔能夠簡單1點. 真誠相對?

QUOTE:
原帖由 mug 於 2012-12-3 02:22 發表
Totally agree.

大概有些人的想法是「我還沒選定一個,何須專一?」
而且很難確定對於的想法是否跟你一樣,於是同時在幾個人身上「投資」

的確. 單身. 沒選定. 做什麼都合理化了吧. 但. 這樣的感情. 好像有點兒變質.

QUOTE:
原帖由 Zarah 於 2012-12-3 03:42 發表
或姐係 人都總係貪心
想多選擇想看得更多
覺得投資高 回報高
但最後回首過去就發覺 其實從來沒有最好 最適合

同意. 人是貪心的. 通常當佢地以為將會遇到更好. 往往已經錯過.

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-12-3 10:59 發表
日久見人心, 現在D人無耐性, 唔駛日久, 幾日就原形畢露. 所以唔駛驚

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2012-12-3 11:03 發表
"有些人, 可以將同1番說話, 同1張相片, 對不同的人說, 發給不同的人"

有D人仲可以當自己明星, 自拍照SEND比唔同人, 同EX的合照又係周圍SEND, 亦有唱EX的嫌疑. 自己野周圍講, 由佢; EX野周圍講, 仲 ...

1dd. 有時識耐左. 你以為認識對方. 可能唔係. 個種感覺仲得人驚.
哈哈. 如果佢正正常常. 自拍sent畀人還好.
(其實除非你對個個有人有好感. 否則我唔想收到對方既自拍xddd)
如果嚇人既.. 就免喇. ex既照片. 就唔應該亂sent喇.

QUOTE:
原帖由 姐姐 於 2012-12-3 11:42 發表
所以如果遇上緣份,就不要輕易放棄了

像我這樣好好珍惜

咁你有無珍惜我先.
btw幾時先同我影返張靚靚合照珍藏下? 士多都有. 我反而無.

QUOTE:
原帖由 羽_嘉 於 2012-12-3 12:02 發表
地球那麼大,世界這麼小。
走到地極,北緯零度,南緯九十度。
找不到,仍是找不到。

歌詞黎架?

無頭像
羽_嘉
註冊會員

帖子 91
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3818
狀態 離線
睇完你篇野就諗到, 自己作架
點睇都唔似歌詞啦下嘛- -

姐姐, 我又要影XDD

無頭像
mug
註冊會員

帖子 103
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
183.178.250.142
或者咁講

個世界已經夠複雜
我寧願諗得簡單啲
每個人都有唔同mindset
都唔好刻意扭曲自己喇

傷害你嘅人, 你遠離佢, 咪算囉
如果因為個別壞心腸嘅人而拒絕相信任何人, 唔值得

無頭像
姐姐
註冊會員

帖子 72
註冊 2012-9-6
用戶註冊天數 4252
用戶失蹤天數 4124
狀態 離線
220.246.13.17
J__ + 羽_嘉

我同人影相要收錢的XD

不過見係你地我免費同你地影啦XD

無頭像
羽_嘉
註冊會員

帖子 91
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3818
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 姐姐 於 2012-12-3 13:22 發表
J__ + 羽_嘉

我同人影相要收錢的XD

不過見係你地我免費同你地影啦XD

wow~!!!!
好感動呀!!!免費影XDD

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4242
用戶失蹤天數 4005
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-12-2 19:45 發表
是她們太複雜? 還是我們想得太簡單?

"1個人, 如果沒有空, 那是因為他/她不想有空;
1個人, 如果走不開, 那是因為他/她不想走開; 1個人, 對你藉口太多, 那是因為他/她不想在乎;
放過自己, 對自己好 ...

"當你以為你了解1個人的時候, 後來, 你才知道,
你可能從來未曾認識過對方, 這感覺, 才是最可怕"

超同意...由其我從來唔會去CHECK 人地到底係講真定講假...
0係對話當中發現自己一路信以為真既野原來係老作既故事, 知道果下好似突然比人用玻璃樽爆左一下頭咁, 再加上行雷既音效...
不過好彩, 我而家個人化左, 唔開心2日又可以當無事, 以後對住呢個人自己心裡有數囉.....

此網站將關閉,請到 www.limehk.com