標題: [生活] 唔岩channel?
無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線
14.198.170.89
唔知係人大左?思維複雜左?硬係覺得同身邊既朋友
無咁岩傾..好多時都講唔到深入既野..多以關心同近況為題連繫感情
大家覺唔覺?

無頭像
stofu
註冊會員

帖子 83
註冊 2012-7-18
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3894
狀態 離線
219.73.113.166
覺啊,以前乜都可以傾
而家傾多少少可能又發覺大家有D唔同左,
好似愈黎愈陌生咁

有時仲要衰到,
傾傾下都唔知點應佢,唯有笑兩下當比左反應
咁樣既相處,都唔知仲算唔算係朋友喇……

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4304
用戶失蹤天數 4014
來自 hk
狀態 離線
220.246.206.161

QUOTE:
原帖由 stofu 於 2012-12-6 23:57 發表
覺啊,以前乜都可以傾
好似愈黎愈陌生咁

有時仲要衰到,

如你講如何發達,如何買股票、買樓,如何找著數,飲飲食食、風花雪月會比較受人歡迎,太嚴肅的話題要找對人: 例如宗教、政治,人生觀,價值觀等爭議性太又容易得罪人的話題就要見好即收,點到即止,否則為損害大家感情就不好了!

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線
202.140.108.86

QUOTE:
原帖由 stofu 於 2012-12-6 23:57 發表
覺啊,以前乜都可以傾
好似愈黎愈陌生咁

有時仲要衰到,

最怕由好熟變到嚴重溝通唔到。一出社會認識唔同既人,處身唔同既環境,個個變化都好大,好難keep!

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線
202.140.108.98

QUOTE:
原帖由 little 於 2012-12-7 00:13 發表

如你講如何發達,如何買股票、買樓,如何找著數,飲飲食食、風花雪月會比較受人歡迎,太嚴肅的話題要找對人: 例如宗教、政治,人生觀,價值觀等爭議性太又容易得罪人的話題就要見好即收,點到即止,否則為損害 ...

真係要點到即止..過左火,朋友都做唔到

十二
註冊會員

帖子 134
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3774
狀態 離線
58.152.181.15
人大左,但包容同耐性都少左。

無頭像
secretkidult
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4223
用戶失蹤天數 3881
狀態 離線
14.198.45.29
最近我既朋友一個接一個結婚,其實慢慢feel到當中出現一條鴻溝,由佢地開始籌備結婚已經feel到大家既focus唔同曬,異性戀世界買樓結婚生仔,大家開始行唔同既路。我可以想像幾年後或者自己冇小朋友,同佢地既話題可能更少,又不時會諗是否應該識多d les既朋友....我依家對d婚宴真係ok厭惡,無錯結婚係一生人一次,但朋友第日要返工都要人地晨早五點起身去spare更多時間玩新郎呢d我真係覺得un頂able....
公司同學業最忙既一星期要接連為兩單喜事付出時間,真係有d無奈。

無頭像
Erika
註冊會員

帖子 47
註冊 2012-10-12
用戶註冊天數 4216
用戶失蹤天數 3872
狀態 離線
223.16.97.145
同感 不過有時覺得唔岩就算啦 冇得勉強
開始疏遠
但係後來發覺 無論係關心一兩句定傾得深入, 那只是唔同形式
朋友 可以係生活上互相學習 互相支持 陪自己走過一段路 都係好貼心既
唔使太介懷傾既係咩內容 也要懂得包容

PS想傾得深入 溝通既技巧值得你去探討=]

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3842
來自 水星
狀態 離線
203.142.100.15
兄台。其實係你本身個台同常人唔同。先難溝通。認真。
但人越大。城府越深。越難交心都係事實。

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4261
用戶失蹤天數 3765
來自 MARS
狀態 離線
116.92.39.209
其實深入既野係指....??
我睇法係,想同人岩channel,首先要對人講既野有興趣lor....

可能因為每個人長大行o個條路唔同,經歷同閱歷都唔同,價值觀既分歧愈大...
以前細個,識既野冇而家咁多,話題都係不外乎學習上的問題、漫畫、名星,又或係講下d同學仔是非

大家畢左業出黎社會,大家都有好多人生經驗,話題其實可以比小時候更多,但點解會話唔岩CHANNEL呢??
可能聽o個個覺得自己因為某方面知識唔夠人豐富唔敢講怕俾人笑,
又或是講o個個又覺得自己講既野人地唔明而唔想解釋咁多...又或者,睇唔起人地。
講到尾,其實唔係channel 唔岩,而係d人唔肯花時間o係自己無興趣既野(或人)上....

QUOTE:
原帖由 secretkidult 於 2012-12-7 01:07 發表
最近我既朋友一個接一個結婚,其實慢慢feel到當中出現一條鴻溝,由佢地開始籌備結婚已經feel到大家既focus唔同曬,異性戀世界買樓結婚生仔,大家開始行唔同既路。我可以想像幾年後或者自己冇小朋友,同佢地既話 ...

un頂able,妳係咪80後?? 我都有同感,而家公司d人一坐埋都係講結婚生仔...我都已經覺得悶到想死了...
所以我通常都係做聽O個個好少出聲...

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
202.140.78.205
我又唔覺得有呢個問題,只係睇你點同朋友相處唧~
我同自己最close既朋友,都唔會講深入野,感情事都少講,
反而好似中學咁,講埋啲無聊嘢仲開心~
反而深入嘢,會搵其他一啲唔叫太熟既人傾~

而家佢地陸陸續續結婚,
我反而好為佢地得到幸福而開心,
Shooting,operation 又幫佢地搞,
自己仲感動過佢地~

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 secretkidult 於 2012-12-7 01:07 發表
最近我既朋友一個接一個結婚,其實慢慢feel到當中出現一條鴻溝,由佢地開始籌備結婚已經feel到大家既focus唔同曬,異性戀世界買樓結婚生仔,大家開始行唔同既路。我可以想像幾年後或者自己冇小朋友,同佢地既話 ...

因為佢地已經到左另外一個LIFE CIRCLE..階段唔同左,的確少左野講

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Erika 於 2012-12-7 01:57 發表
同感 不過有時覺得唔岩就算啦 冇得勉強
開始疏遠
但係後來發覺 無論係關心一兩句定傾得深入, 那只是唔同形式
朋友 可以係生活上互相學習 互相支持 陪自己走過一段路 都係好貼心既
唔使太介懷傾既係咩內容 ...

係,我都同意,我會好好探究下

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-12-7 08:50 發表
兄台。其實係你本身個台同常人唔同。先難溝通。認真。
但人越大。城府越深。越難交心都係事實。

薯!!MIMI黎嫁

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2012-12-7 09:31 發表
我睇法係,想同人岩channel,首先要對人講既野有興趣lor....

可能因為每個人長大行o個條路唔同,經歷同閱歷都唔同,價值觀既分歧愈大...
以前細個,識既野冇而家咁多,話題都係不 ...

UMMM..我係指價值觀..不過依家諗番要搵個同自己大約相同價值觀既朋友的確好難
你講得好岩,搵岩人傾同大家肯花時間維繫的確好重要

無頭像
Sunniew
註冊會員

帖子 179
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4064
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2012-12-7 10:54 發表
我又唔覺得有呢個問題,只係睇你點同朋友相處唧~
我同自己最close既朋友,都唔會講深入野,感情事都少講,
反而好似中學咁,講埋啲無聊嘢仲開心~
反而深入嘢,會搵其他一啲唔叫太熟 ...

哈哈,睇完你講既野,立即諗起一個識左10年既老友以前學校生活既片斷,佢過2日就番香港,真係要會爆佢

無頭像
secretkidult
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4223
用戶失蹤天數 3881
狀態 離線
144.214.103.102

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2012-12-7 09:31 發表

以前細個,識既野冇而家咁多,話題都係不 ...

係Wow, 我係80後,依家身邊就係趕30歲前結婚既朋友/舊同學,係咁俾人Facebook洗版,日日都係婚紗相,婚宴照~
依家都係覺得同單身貴族Or冇結婚打算Or les既朋友最啱傾~

此網站將關閉,請到 www.limehk.com