標題: [生活] 小事一則-愛情的偉大?
Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
42.2.147.207
今日又同老細講起感情問題,
條友睇完<<我老公唔生性>>,
講起鄭伊健,佢執意話鄭伊健係有鍾意張歆藝,
我話唔覺得,如果真係咁鍾意,就唔會放佢走啦,
老細話, 有時愛情係唔需要佔有, 咁先偉大。

我話, 我明, 但係又有冇諗過個女仔需要d咩?
佢想留係你身邊, 覺得留係你身邊比一切黎得幸福,

如果你真係咁鍾意佢, 就會用盡一切努力去留住佢,
鄭伊健去張歆藝追求自己既理想,
只不過係冠冕堂皇既藉口,
講到底, 鄭伊健根本唔夠鍾意佢。

.......

講到呢度, 我突然諗起,

係愛情上, 無論拍拖, 定係分手,
好多時都會有人講:「我咁做,係為你好。」
就算冇講出口, 個心都可能係咁諗,

但係, 其實,你所謂對佢「好」, 係佢眼中係唔係真係「好」?
定係, 不過係一種更深既痛苦?

difficult4
註冊會員

帖子 464
註冊 2012-9-26
用戶註冊天數 4233
用戶失蹤天數 3863
狀態 離線
137.189.206.205
我諗起o個d 自己有絕症然後扮衰/搵其他藉口離開愛人ge 故事
講就懶係話咁樣人地唔洗面對愛人因病離世ge 痛
但係冇諗過人地會唔會想陪佢行埋人生最後ge 路, 會唔會因為佢離開ge 藉口更加hurt

無頭像
PO186
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-12-5
用戶註冊天數 4163
用戶失蹤天數 3910
狀態 離線
112.118.105.149
我覺得夠愛的話, 每人都會有點自私的, 當然想對方留係自己身邊, 我相信有人會咁偉大, 但自己未到呢個境界, 我暫時都仲停留緊係普通人既階段..未能做偉人住...

carcar
版主

帖子 771
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
42.98.64.113
同意 真係愛既,總會自私地想佢留在身邊
愛一個人,就係想時刻分享大家喜與樂

放對方追尋理想,;;而自己一個孤伶伶,我去唔倒呢個地步

無頭像
taz
註冊會員

帖子 15
註冊 2012-11-1
用戶註冊天數 4197
用戶失蹤天數 3953
狀態 離線
202.80.130.64
個d咩為你好,sai氣啦。講都懶好聽。其實係自私為自己好。想對方做佢自己心中想要既野。而家對呢句野超反感,我ex鬧我個時咪咁講囉。超自私。

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3816
狀態 離線
220.246.67.97
其實我覺得講呢句說話的人係超級自私,以退為進。想人地chur返自己話咩會一直留係自己身邊...

我好認同: 真係唔夠愛。

呢種人唔好扮偉大啦...自己滿手貨就叫人走,追求理想;自己自卑心作祟,就叫人地揾個第二個更好的,咩自己唔值得/唔配。

其實佢地只係唔想到有咩事/自己心態上忽然想改變時,自己都易d走位/唔洗咩鑊,如果忽然佢地同同下妳一起,忽然想玩野,都有excuse話自己從來都叫妳走啦,我唔值得妳咁架,blablabla....

如果真係好愛,一方面比佢追求理想,另一方面就會想盡辦法令大家走在一起,win-win situation la...

呢種人又自私,又自大,仲要覺得自己好委屈。

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3843
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.117
愛不愛? 這個問題很難答.

我真的相信. 愛到1個程度. 只要佢開心快樂幸福就夠. 不需要擁有. 這是愛.
我亦都同意. 愛是自私. 會想對方留係身邊. 這也是愛.

我不敢說放走1個人是愛? 不愛? 還是不夠愛?

有句說話: 如其祝福她幸福. 不如努力給予她幸福.

只是. 當造成別人的困擾. 這樣. 放她走. 可能是1個更好的選擇. 幸福又怎可勉強?

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
202.140.108.98

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2012-12-11 10:14 發表
愛不愛? 這個問題很難答.

我真的相信. 愛到1個程度. 只要佢開心快樂幸福就夠. 不需要擁有. 這是愛.
我亦都同意. 愛是自私. 會想對方留係身邊. 這也是愛.

我不敢說放走1個人是愛? 不愛? 還是不夠愛?

有 ...

如果佢想走而放佢走,呢個係愛既表現,
但係如果佢唔想走,而你一廂情願,以唔同藉口去對佢「好」,咁…或者就係另外一回事了。或者問問自己,呢個"好",係真係對佢
好?定對自己好?

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3843
來自 水星
狀態 離線
203.142.100.15

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2012-12-11 10:55 發表

如果佢想走而放佢走,呢個係愛既表現,
但係如果佢唔想走,而你一廂情願,以唔同藉口去對佢「好」,咁…或者就係另外一回事了。或者問問自己,呢個"好",係真係對佢
好?定對自己好?

同意。令我想起一句說話:不是不停付出就是對。要清楚對方需要什麼。

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 4015
來自 hk
狀態 離線
220.246.194.76

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2012-12-11 09:07 發表
其實我覺得講呢句說話的人係超級自私,以退為進。想人地chur返自己話咩會一直留係自己身邊...

我好認同: 真係唔夠愛。

呢種人唔好扮偉大啦...自己滿手貨就叫人走,追求理想;自己自卑心作祟,就叫人地 ...

一定要看性格和人品,因為世事有時真的很難預料和介定得很清楚。當初的選擇動機或許是錯,或許是對,誰說準了?
我忽然想起深夜無線的讀心神探那個罪犯洪坤,可能你覺得他並不擁有很成功的人生,但他那種愛人方式並不令人厭惡,相反若我有生之年也能有這樣人格的情人,也心足了。

無頭像
Living18
註冊會員

帖子 49
註冊 2012-8-11
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3830
狀態 離線
183.179.166.15

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2012-12-11 01:30 發表
今日又同老細講起感情問題,
條友睇完<<我老公唔生性>>,
講起鄭伊健,佢執意話鄭伊健係有鍾意張歆藝,
我話唔覺得,如果真係咁鍾意,就唔會放佢走啦,
老細話, 有時愛情係唔需要佔有, 咁先偉大。

...

你同你老細幾得意!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com