投票標題: [家庭] 家庭篇: 你的性取向透明度及家人的接受程度  多選 : 最多可選 16 項 [參與投票的會員]
選項 1 : 隱藏了
48 (16.90%)
選項 2 : 否認
10 (3.52%)
選項 3 : 現階段沒同性對象, 不急著認
23 (8.10%)
選項 4 : 默認
3 (1.06%)
選項 5 : 等待被發現, 問才認
24 (8.45%)
選項 6 : 坦蕩蕩地承認了
15 (5.28%)
選項 7 : 坦認過但已回歸模糊狀態
15 (5.28%)
選項 8 : 預計到家人會絕不接受, 所以不說
30 (10.56%)
選項 9 : 無從估計家人的反應 / 怕麻煩, 所以不說
24 (8.45%)
選項 10 : 觀察中 / 時機未到, 所以未說
8 (2.82%)
選項 11 : 大家已心照, 又相安無事, 所以不用宣
22 (7.75%)
選項 12 : 已告知, 及六國大封相了
3 (1.06%)
選項 13 : 已告知, 但被苦口婆心地阻止 / 勸喻回頭是岸
11 (3.87%)
選項 14 : 已告知, 不阻止但亦不贊成, 專重你的選擇
27 (9.51%)
選項 15 : 已告知, 安然無恙一切照常
14 (4.93%)
選項 16 : 已告知, 還歡天喜地完全接受, 替你能感受愛而欣慰
7 (2.46%)

標題: [家庭] 家庭篇: 你的性取向透明度及家人的接受程度
無頭像
yaulolo
註冊會員

帖子 8
註冊 2013-3-17
用戶註冊天數 4029
用戶失蹤天數 3788
狀態 離線
203.223.218.9
隱藏了.......感覺他們一定不會接受......直到他們自動明白les 係咩先!!

山貓
註冊會員

帖子 123
註冊 2013-2-21
用戶註冊天數 4054
用戶失蹤天數 3847
狀態 離線
124.244.94.182
今日同啊媽唔知傾開乜,順手講左句"唉~我都唔鍾意男人,對男人完全冇興趣喎..."(唔係第一次講呢D說話)由當初聽完黑臉,至到依家似乎冇乜反應,仲要好平靜咁話,啊~咁你即係同性戀?我話係呀~

當然,如果真係帶個話明係女朋友既返屋企,咁就好難講佢有冇反應勒

teve
註冊會員

帖子 48
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3859
來自 HK
狀態 離線
50.72.133.56
Happy to c ppl who came out to their family here but on da other hand i feel sad about ppl cant come out or hide it under pressure. Sucks! Lucky me and my gf cam out already and they accept it. Obviously, "accept" doesnt mean "like", but at least we dun hv to hide and we both noe all family and relatives.

wing.3000
註冊會員

帖子 58
註冊 2012-12-25
用戶註冊天數 4111
用戶失蹤天數 3908
狀態 離線
61.92.128.88
時機尚未成熟也~
不過從不擔心面對親朋戚友的意見,只要忠於自己就好了。
我認為樓上說待自己能夠獨立在外生活,那就是最好的時機。

無頭像
沉默的小羊
註冊會員

帖子 2
註冊 2012-11-11
用戶註冊天數 4156
用戶失蹤天數 3757
狀態 離線
42.2.38.100
隱藏了,一起也很有壓力..

無頭像
swanniewan2388
註冊會員

帖子 6
註冊 2013-3-31
用戶註冊天數 4016
用戶失蹤天數 3734
狀態 離線
92.107.227.134
I can only say: nobody is in charge of ur happiness, except u. So please keep hope and always remember that ur parents only need ur happiness too. They cannot accept ur sexual orientation, usually because they don't know. People only scare about the unkown. If u try to explain it, to share ur feeling, they will accept it.

wing.3000
註冊會員

帖子 58
註冊 2012-12-25
用戶註冊天數 4111
用戶失蹤天數 3908
狀態 離線
59.149.148.23

QUOTE:
原帖由 swanniewan2388 於 2013-4-23 03:13 發表
I can only say: nobody is in charge of ur happiness, except u. So please keep hope and always remember that ur parents only need ur happiness too. They cannot accept ur sexual orientation, usuall ...

積極正面噢!未曾嘗試解釋的人根本沒資格發牢騷嘛~

無頭像
註冊會員

帖子 570
註冊 2013-6-5
用戶註冊天數 3949
用戶失蹤天數 3852
來自 HK
狀態 離線
113.252.244.244
我屋企人算傳統家庭
但不想接受也得接受~
因為, 一家人無野係唔可以拿出來傾

無頭像
stofu
註冊會員

帖子 83
註冊 2012-7-18
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3863
狀態 離線
220.246.134.215
隱藏左,
其實而家自己仲細,未有獨立既能力,
而家人又未問D咩,都無謂自己坦白啦,
但遲早我一定會COMEOUT既,
始終覺得,屋企人嘛,就算佢地真係接受唔到,
至少自己講左出黎,唔係呃住佢地先啦……

呢條路係難行既,
但唔好忘記仲有好多人陪自己一齊行,
而我地付出多D,肯企出黎,
可以幫到既唔單止係自己,
更加係成個社會,令日後大家都行得易D
至少唔再被視為有問題既一群。

cokeecat
註冊會員

帖子 14
註冊 2012-9-6
用戶註冊天數 4221
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
14.199.238.160
隱藏了, 除我以外其他家人都是基督徒, 好慘...

此網站將關閉,請到 www.limehk.com