標題: [朋友] 同屋企人住
無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
註冊 2012-12-26
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
219.78.150.149
呢度有冇人30+都仲同屋企人住咖

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
1.64.213.51
其實30歲都同屋企人住, 有咩問題?
雖然我未到30歲,
但係如果冇partner, 同屋企人住都幾好呀,
好多o野都唔洗煩~~

無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
219.78.150.149
咁我冇話有問題, 只係問下...

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
42.2.151.161

QUOTE:
原帖由 genie 於 2012-12-30 22:14 發表
咁我冇話有問題, 只係問下...

哦~咁我get錯你意思la~
因為你既"呢度有冇人30+都仲同屋企人住咖",
就好似:

8歲都仲要屋企人抱 / 12歲都仲要人餵你食飯

個d感覺~

sor!

無頭像
happyking
註冊會員

帖子 72
註冊 2012-12-16
用戶註冊天數 4151
用戶失蹤天數 3917
狀態 離線
14.0.207.57
我認識好多。 我估係香港要一個人住或同朋友夾都難。

撒爾達
註冊會員

帖子 155
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 3817
狀態 離線
59.148.239.206
我就快係其中一個"30+都仲同屋企人住"~

無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
219.79.144.43
hi, 咁可能我咁講真係俾人咁o既感覺o既...hahhhahahaha
其實我自己已經30+, 仲同家人住... 但有時好矛盾, 因為唔想兩老冇人照顧, 所以會同佢地住, 但有時同老人家相處真係一個學問, 有時頂咀在所難免
一個家, 你想舒服平靜, 但如果返到屋企都覺得係壓力, 可以點呢...

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
58.153.239.71

QUOTE:
原帖由 genie 於 2012-12-31 16:53 發表
hi, 咁可能我咁講真係俾人咁o既感覺o既...hahhhahahaha
其實我自己已經30+, 仲同家人住... 但有時好矛盾, 因為唔想兩老冇人照顧, 所以會同佢地住, 但有時同老人家相處真係一個學問, 有時頂咀在所難免
一個家, ...

唔一定係而家,
你從小到大都會頂屋企人咀O架LA~
呢個學問唔通你30年都學唔識?
學O左咁多年都覺得大壓力?

如果你幻想下, 你唔係仲有幾多日子去陪佢地, 去嗲佢地, 呢個"壓力"會唔會大D, 同重要D?

如果有partner, 可能組織家庭, 我覺得在所難免,

但係如果single, 返而應該選擇多d返屋企陪下佢地, 見下佢地~

就好似我爹地都已經60歲,
難聽d講句, 都唔知仲可以同佢相處得幾耐,
我真係恨不得佢快d退休, 同佢去多d旅行呀~

無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
219.78.151.242
宜家冇話唔珍惜, 唔孝順佢地wor...
咩叫做30年都學唔識, 宜家先來覺得有壓力呢...
有d野, 唔了解, 其實唔應該咁評論人
宜家亦冇人話唔陪父母食飯, 周圍影相同去旅行bor!!
你係唔係又get錯左d咩呀.....
宜家只係講相見好, 同住難姐...

無頭像
snoopy
註冊會員

帖子 86
註冊 2012-8-1
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3993
狀態 離線
1.36.185.184
我是30++, 你有這個想法是好正常,也因為咁,上年我一個人MOVE了出來住。我想有自己的生活,人是要為自己而活,個心只想MOVE出來住一年,當完成自己這刻的心願! ( 一年後的事,一年後再算。)

這一年,獨居有開心的也有不方便的,開心的係可以假日請朋友來家聚聚,可以幾點睡都可以,可以有安靜的環境,有自己的空間。

不方便的是,花去休息的時間做家務,要自己洗地,燙衫,煮飯,住遠了,覺得時間不夠用,錢花多了。。。夢追了過後,也因為現實(租金,樓價太貴) 也要低下頭來,因一個人搵錢養兩頭家都真不是容易,現在我也決定先回家住一年再算。。。

當然,樓主,也許你只是想想吧,但我也跟你一樣,不想一世跟著父母,想獨立,有人話,父母年紀大,要珍惜,但現在人口老化,有幸父母八十歲,到時我想你都五十,到時先獨立?唔好玩啦,都老啦,情景不再! ...我想,你可以現實D 去計計自己是否真的有能力MOVE出來住,有能力的話,WHY NOT?!人生苦短!

"親"父母還可以自己照顧自己,仲等乜,當父母真的要你照顧時,便一定要回家!

有些事,總要行過先能体會,好好完成自己的夢吧! 夢醒後,你看到的事物會變得不一樣!

無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
218.250.38.243
多謝你~
其實可能自己有太多o既concern... 唔單只父母, 仲有小狗...
搬出來住, 租O既地方未必俾養狗... 就算俾養, 又會擔心小狗係我返工時冇人照顧會好悶...
亦認同你的講法, 搬出來住, 要養兩頭家, 洗費大好多...
最理想O既, 可能係有朋友可以WEEKEND俾我暫住, 等自己有個獨處空間~
哈哈~~

QUOTE:
原帖由 snoopy 於 2013-1-2 23:27 發表
我是30++, 你有這個想法是好正常,也因為咁,上年我一個人MOVE了出來住。我想有自己的生活,人是要為自己而活,個心只想MOVE出來住一年,當完成自己這刻的心願! ( 一年後的事,一年後再算。)

這一年, ...

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
42.2.144.96

QUOTE:
原帖由 genie 於 2013-1-1 09:04 發表
宜家冇話唔珍惜, 唔孝順佢地wor...
咩叫做30年都學唔識, 宜家先來覺得有壓力呢...
有d野, 唔了解, 其實唔應該咁評論人
宜家亦冇人話唔陪父母食飯, 周圍影相同去旅行bor!!
你係唔係又get錯左d咩呀.....
宜家 ...

其實我諗我唔係get錯, 而係你自己好negative去諗人地既說話lor~
我都唔係教訓你,
只係「相見好, 同住難」, 都唔係而家先有既事啦!
點解而家先有呢個想法,
之前有冇諗過(費時用"冇諗過"啦, 一陣你又話"我又話冇諗過wor!)點去change下自己既心態?

同埋好似你上面咁講,
等有朋友可以俾你WEEKEND俾你暫住一下,
坦白講,如果30+ ,而自己出黎住, 有一部分係可能同partner組織家庭既,
咁得閒你就上去住一陣, 其實係幾唔方便同難既事,

或者你可以試下搵諗諗搵1至2個單身朋友一起share house,
share 租金,又有私人空間。

無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
218.250.34.41
多謝用心同我分享的happyking, 印度人, snoopy, 撒爾達
pm左你地, 做個朋友呀 ^^

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4229
用戶失蹤天數 2772
狀態 離線
49.176.7.61
我未30,(這樣插入真不好意思),grad 後搬左出來,但在未來一兩年應該會搬回去陪他們走最後一段路。我也好怕, 當年搬出來就是因為相處不來, 希望盡量遷就他們,盡些微兒女的責任。
共勉之~

無頭像
genie
註冊會員

帖子 31
用戶註冊天數 4142
用戶失蹤天數 4042
狀態 離線
218.250.34.41
you are welcome!! ^^
遷就, 包容... 好多野我都明白... 只係, 有時工作真係都會有壓力, 工作受左氣, 返到屋企一d無形o既壓力, 我都盡量舒解緊...
唔係唔可以搬, 只係個心始終會掛住.
矛盾的心, 我相信你同snoopy都好明白~~

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-3 22:50 發表
我未30,(這樣插入真不好意思),grad 後搬左出來,但在未來一兩年應該會搬回去陪他們走最後一段路。我也好怕, 當年搬出來就是因為相處不來, 希望盡量遷就他們,盡些微兒女的責任。
共勉之~

無頭像
snoopy
註冊會員

帖子 86
註冊 2012-8-1
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3993
狀態 離線
1.36.183.156
Casper: "或者你可以試下搵諗諗搵1至2個單身朋友一起share house,
share 租金,又有私人空間。 "

Casper, 你的提議都好好,不過未必可行,現在屯門元郎都要七八千一個月,幾個人甲又未必夠大,讓每個人都有各自的空間。

我之前有想過租工業大廈,但有好多限制。。。

可能改變自己的心態來得更有經濟效益!

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
1.64.213.125

QUOTE:
原帖由 snoopy 於 2013-1-4 00:26 發表
Casper: "或者你可以試下搵諗諗搵1至2個單身朋友一起share house,
share 租金,又有私人空間。 "

Casper, 你的提議都好好,不過未必可行,現在屯門元郎都要七八千一個月,幾個人甲又未必夠大,讓每 ...

如果七八千一個月, 1個人自己住都ok (當然睇返自己本身既經濟能力),
返而有冇心去搵地方就最好重要~

而家好似度度都好貴,
但係之前朋友細心搵地方,
搵到觀塘700呎唐7, 只係$5000, 就同另1個朋友夾黎租住,
各有1房, 仲有大廳 (唔知有冇鬼)~~

anyway, 好多謝你真係用心了解我講咩

無頭像
snoopy
註冊會員

帖子 86
註冊 2012-8-1
用戶註冊天數 4288
用戶失蹤天數 3993
狀態 離線
1.36.183.156
五千? 好WOR ,幾時的事? 現在還可以嗎? PM 我分享下!

弄個"六樓後座" 都好正!

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3991
狀態 離線
1.64.213.125
都有9個月之前既事了~
我聽落都覺得好正~
問佢係唔係有鬼, 佢話應該平係因為要行7層樓,