標題: [時事] 明天晚上7:30請收看無線新聞透視"假如子女是同志"
無頭像
印度人
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-9-27
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 2695
來自 hk
狀態 離線
218.102.189.202
http://programme.tvb.com/news/newsmagazine/episode/20130105#page-1
「出櫃」(coming out of the closet),即是同性戀者公開表明自己同性戀或雙性戀傾向。近日不少名人不避諱「出櫃」,公開爭取同志平權,促請立法反對歧視同性戀,令同性戀議題再度成為社會焦點。

曾經有一名同志如此說:「一個同志出櫃,等於將爸爸媽媽送入衣櫃。」如果同志是不能選擇的身份,同志的父母更不能自決。他們不但要面對社會目光,也掛心子女未能成家立室,老來沒有孩子倚靠,更痛心兒女被社會歧視、嫌棄。有父母更心存歉疚,認為是自己的教育方法,甚至是基因問題,害了孩子。
雖然未知聽晚新聞透視所講既野有幾新瓶舊酒, 不過既然關自己事, 都有D興趣.
其實我唔認同上面果句野, "同志出櫃等如送爸媽入櫃" 我唔係覺得無道理,
只不過係覺得一般情況都係自己既阿爸阿媽睇唔開, 一知道自己既仔/女係GAY
OR LESI佢地就已經覺得好無面, 所以唔敢同其他人有接觸. 對於一般既親戚既
閒言閒語..."你個仔仲未娶老婆? 你個女仲未嫁咩?" 佢地應該會覺得難堪.
所以係呢D時間佢地一定會擺自己入櫃. 我今年30歲人, 每年陪阿媽去唔同既地方
拜年, 咩親戚同朋友都係問呢句"仲未嫁人咩" 聽都聽到想嘔, 通常都係答佢地..
"係呀..未嫁...等下先啦你地...等幾耐? 下世囉....因為今世都唔會嫁人嘛...."
我阿媽平時同我咩都傾..不過一傾到同志呢D佢個防禦系統就即刻響alarm,
先係黑面, 繼而同我大吵, 所以我都唔知自己算唔算將佢擺入櫃...唉~~~~

無頭像
mug
註冊會員

帖子 103
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4295
用戶失蹤天數 3881
狀態 離線
14.0.143.67
Wow thanks for sharing

Maybe a great chance to "test" the parents' reaction..

amon
註冊會員

帖子 465
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4298
用戶失蹤天數 3825
來自 source
狀態 離線
42.98.37.231
wow, 我都想睇, 不過可惜要出街.

無頭像
3539ws
註冊會員

帖子 178
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4287
用戶失蹤天數 3859
狀態 離線
223.18.182.195
知唔知網上面會唔會有得番睇?

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
註冊 2012-8-16
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線
94.13.29.201
多謝分享

你講得好啱, 所以出櫃呢樣吾單係自己既事
都會影響到家人
比較傳統既屋企人就算知道自己仔女係gay/les
而覺得困擾既都未必會有辦法同返自己D朋友講
為面子啦, 為傳統觀念啦...怕係家庭環境 或
DNA 所造成 等等既各種原因之下.....
就算想了解更多都未必敢去求助
負面既情緒就會屈埋 化解吾到咁

其實有時都好想香港有一個好似美國
PFLAG 咁既組織, 可以支持一下同性戀者既家人
D父母可以接觸到其他同性戀者既父母/家人
大家分享下 做到一個互相支持既環境

之前了解過, 香港都有類似
雖然小童群益會吾係專做呢方面既野
但佢地有一個同性戀家長小組
就係D同性戀者既爸媽或家人出黎做分享既小組

雖然未知節目由咩角度去睇件事
但希望係中立, 同埋有一D真實訪問到同志家人既情況
所以好期待聽晚既節目內容

再次多謝樓主個分享~ 聽晚就大家一齊睇下啦 =)

無頭像
印度人
註冊會員

帖子 25
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 2695
來自 hk
狀態 離線
re: Mug
No thanks la, 黎得呢度既都係"自己人"
我聽晚諗住叫我阿媽一齊睇..睇下佢又會唔會
睇完之後同我嘈..hahahahaha
(我想講係就算我平心靜氣同佢討論..佢最後都會用一句"你地呢種人都係不歸路架啦..) 通常都係呢句辣慶我....佢成日用"呢味野..呢d人..呢種人..."
去形容我地..唉!!!!

re: Amon
我諗過兩日上番TVB.COM就睇到, 聽晚做完我估好快就會upload.

re: 3539ws
聽晚做完之後你上番呢度就會見到佢UPLOAD左未,..有既話側邊就會多左"播放"果粒制...
http://programme.tvb.com/news/newsmagazine/episode/20130105/

re: Kalaso
你講得好好, 好少係Blur-f遇番D講野咁有point既自己人...
你講起小童群益會, 上年書展果陣我買左本書..個名叫"我們的同志孩子"
其實我都幾想叫我阿媽睇, 好希望佢睇下其他父母所講既野...
唔駛多謝我既分享..希望聽晚既內容比較正面啦..睇完之後
大家再分享下觀後感啦...^___^

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線
我地一於睇完再分享

你都吾好咁客氣
我都係有感而發
之前同朋友都講過話有時家人係要聽下佢地自己朋友
或自己仔女以外既人既意見先會容易D接受件事
因為有時做仔女既係親人眼中永遠都係咁細

所以有時都會有個現象
你講幾多都冇用, 大家都係不讓步
但當佢聽到人地都係咁 或佢地自己朋輩都係咁
佢先會開始軟化
所以你比你媽咪睇下個本書都係一個好主意
我身邊都有D咁既親人 所以都好明白 哈哈哈

無頭像
3Ariel
註冊會員

帖子 50
註冊 2012-9-13
用戶註冊天數 4235
用戶失蹤天數 3985
來自 T W
狀態 離線
203.145.92.160
我都想家人明白。。
亦知佢地會心痛。。
已向媽咪坦白,但明顯不太接受,亦不能阻止我!

真想佢睇左可以明我地點諗,並不是不成熟、貪玩。。

carcar
版主

帖子 771
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4299
用戶失蹤天數 3877
狀態 離線
218.250.78.3
星期二/日檔案,新聞/財經透視係tvb最有heart既節目,所以集集都睇
期待

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線

外國既朋友應該睇吾到MYTV所以我UPLOAD左上YOUTUBE
希望多D 人可以分享下
個節目我睇左, 覺得幾好, 只係睇到吾夠喉 哈哈
有幾個位都好感人
希望大家不論係自己親人睇過都可以有共鳴
一齊支持下 =)

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4219
用戶失蹤天數 2762
狀態 離線
125.168.97.131
thanks kalaso & 樓主~

無頭像
開心果bb
註冊會員

帖子 6
註冊 2012-11-15
用戶註冊天數 4172
用戶失蹤天數 4113
狀態 離線
112.118.250.141
看到眼濕濕,父母真偉大,同志們也好勇敢.

gillian510
註冊會員

帖子 23
註冊 2012-11-27
用戶註冊天數 4161
用戶失蹤天數 3854
狀態 離線
116.48.44.64
Thanks for uploading the video. Yup, I watched that with my partner, and we were心情有點沉重 too. What impress me most, is the last part of the programme, the mummy of gay man says: Hope all children can be honest to yheir parents, and hooe all parents can accept your child no matter his or her sexual orientation.

當想起自己的媽媽也未必會接受,
那刻即時有點心痛起來。
我想我的伴侶也是。

撒爾達
註冊會員

帖子 155
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3806
狀態 離線
183.178.157.163
中肯的節目, 雖然氣氛有點沉重不過很寫實
亦有不少感動位, 如"爸爸主動問多了我女朋友的事"
感同身受.

感謝樓主及轉貼的Kalaso!

無頭像
印度人
註冊會員

帖子 25
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 2695
來自 hk
狀態 離線
re: kalaso
你真係好鬼勁..upload埋上youtube..俾十個like你都唔夠...hahaha
我尋晚睇完之後唯一既感覺係.."唏噓", 當然都有感人既...
睇之前我已經有D唔開心..因為我阿媽見我睇..佢第一句係..
"點解你唔入房睇..." 跟住我入房睇, 佢就即刻轉台睇其他野...

re: Sloggi123
唔駛thx, 大家自己人, thx kalaso就夠, 佢有心好多...hahah

re: 開心果BB
我都睇到喊..係最尾billy媽媽講果D野令我好感動.

re: Gillian510
我覺得billy 媽媽講果D野好中我個心..特別係最尾果句, 希望所有爸爸媽媽都支持自己既仔女.無論佢中意男定女....其實有時唔係我地唔想向父母坦白..而係佢地根本聽都唔肯聽...咁我又何來機會講? 我好記得我阿媽係我十幾年前講過一句..."你呢D人呀..第時就算有另一半..都唔好旨意帶番黎俾我見..我唔會認同你地呢D人架..." 呢句咁傷人既野我諗我到死果一日都會記住...

re: 撒爾達
氣氛係有D沉重..不過都有好笑位..(其實係可悲多D) Billy媽媽咪話之前做Salon既..
Salon都有唔少自己人..佢話表面上大家都好似好熟好接受玩埋一齊..但係轉過頭就話"呢隻野..呢味野...騎騎呢呢.." 我一睇到呢度自己就笑左出黎, 因為平時我阿媽都係咁叫我地自己人..佢最常用既就係"你地呢種人..呢d人..呢味野..." 其實我真係好唔明..點解LESI/GAY一定會俾人咁樣叫..""呢味野..." 乜我地係小菜黎既咩? 我印象中通常都係d飲食節目先會叫一碟碟餸做"呢味野" 同埋我覺得Billy個爸爸都好好, 最尾有幕佢地係大排檔食飯. 佢好似差D衝口而出想形容我地自己人做"你地呢D人.." 但係佢停左一停..佢改左話"同志朋友"我好欣賞佢..佢有顧及人地既感受, 唔會講D傷害人地既說話. 同埋題外話..今年同志電影節我都有去睇, 我睇yes or no 2, 套戲未開始之前有嘉賓黎左, 有好型既明哥啦..同埋參展既幾套片既導演,
都包括"櫃裡孩" 果位導演同主角, 果次就咁見左一面唔係太了解佢, 睇完今次既新聞透視就了解多左佢.

撒爾達
註冊會員

帖子 155
用戶註冊天數 4297
用戶失蹤天數 3806
狀態 離線
183.178.157.163
原來印度人你也有留意到Billy 爸那一下停頓位~
我都好欣賞他不隨口用大眾化的形容詞
說話前有顧及兒子及我們這個少數群族的感受

另外比利婆婆好正!
會為了安慰女兒及外孫而說當同志也不是絕對的可惜
因此而沒後代也不是可悲, 很多夫妻也選擇不生育, 就如她的小女兒
多開通的長輩!

很羨慕你見到明哥呢
對了, 同志電影節是每年舉辦一次的嗎?

gillian510
註冊會員

帖子 23
註冊 2012-11-27
用戶註冊天數 4161
用戶失蹤天數 3854
狀態 離線
116.48.44.64
樓主媽媽說那句說話,真的像我媽媽那種性格說出來的話。所以,我也很能理解樓主當刻的心情。對喔,有時候會期望家人的態度能平和點,否則我們很難有機會說出我們的取向。希望我和我的伴侶都能渡過家人的這一個考驗。也許,家人都是個同性伴侶感情上頗大的考驗,樓主認同嘛?有類似的經驗嘛?

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4263
用戶失蹤天數 3896
狀態 離線
大家都吾好客氣
我都係分享返比大家 只係舉手之勞 =)
越多人睇到越好 尤其係睇完雖然會有心入面吾舒服既感覺
但呢個都係好真實既情況 因為係佢地自己既故事
吾係樓主我都吾會知道有個咁既節目
所以好彩冇走寶

好可惜樓主你媽咪冇一齊睇
佢叫你入房個陣你應該趁好時機同佢講
"媽咪...你可吾可以陪我睇呀?"
跟住用對puppy eyes望住佢 XD
最後冇睇到 但你放心, 段片我有save左係到,
到時auntie要睇既我幫你燒返十隻八隻碟比佢都ok 哈哈

我諗大家睇完個感受都差吾多
其實件事係好有"愛" 但聽到佢地內心既野就好心up...

你地指Billy爸係拍個陣有改口, 但我就係到諗
咁佢平時係屋企對住Billy既又會吾會冇改口? 哈哈

但總結黎講其實成件事都present得幾好
可以比到人睇到D比較真實既野點都好過成日睇電影個D
吾係悲劇收場就係過於簡單化既開心大結局

我諗吾係呢個圈子既人都會要時間去了解
由早期既只會報導吾好既野到衣家至少都可以中立D既節目
其實都進步左一大步 而我希望吾係LES/GAY既人
睇到呢D既時候都可以諗返, 我地取向吾係揀既
我地肯企出黎吾怕比人歧視要用到既勇氣其實好大
至少開頭連自己都要過到自己個關先, 再要去面對社會同家人既壓力
希望其他人睇多D聽多D接觸多D就會可以了解到我地都只不過係平凡人
同其他人除左性傾向之外都同其他人無異
係GAY/LES吾係都好, 自己身邊既人都一樣咁愛自己

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4251
用戶失蹤天數 3754
來自 MARS
狀態 離線
116.92.39.209

QUOTE:
原帖由 開心果bb 於 2013-1-6 09:52 發表
看到眼濕濕,父母真偉大,同志們也好勇敢.

me2   真係唔想喊又想繼續睇落去,
其實香港有多d 呢d documentary 就好, 等多d 人認識,
但好似都係台灣比較多...

無頭像
印度人
註冊會員

帖子 25
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 2695
來自 hk
狀態 離線
Re: 撒爾達
呵呵..大家都好認真去睇呢個節目, 我同你都有留意到Billy爸爸果個停頓位, 正~~
係呀..我都覺得佢阿婆好正, 今年同志遊行佢阿婆都有出黎架我記得...
如果所有同志都有呢d長輩就好了...太令人羨慕....
明哥除左有型...佢果日都有講左幾句野..佢講野都好有point..同埋個人文質彬彬
我覺得其實大部份既男同志都係好有型..好多都係藝術家..同埋好多都操得好fit
hahaha..全部都好似 A & F果D 6舊腹肌既model咁...
我其實本身對同志電影節既認知都唔多, 不過以我所知係應該每年都有的..
每年都會有幾套電影參與..有時唔一定係華語..其他國家都有..我今年睇YES OR NO2. 都係泰國片...同埋今年都好似有套日本戲參展..我係又一城等緊朋友黎果陣都睇左少少呢套日本片既trailer...睇到熱血沸騰...因為....都幾激下...hahahhaha

Re: Gillian510
我希望妳同妳的另一半能夠經得起呢個考驗..因為一般黎講同志都會經歷好多考驗
對在下黎講..(本人係一名已經唔再後生既b..今年都3張野) 曾經有過既另一半都係
因為so call既社會壓力...同tb一齊唔正常...無得結婚..生仔....種種既藉口而分手..
曾經有個ex同我鬧交果陣話.."我同你一齊咁耐..都唔見你帶我俾你屋企人見下..."
其實唔係我唔想, 我都好想, 只不過我阿媽講明唔好旨意帶番黎..我都好難受..
如果家人可以對我多d包容, 多d接受, 我都好想可以帶番屋企大家食下飯.
我有個家姐, 有個阿妹, 兩個都結左婚. 每次我姐夫or妹夫話番黎食飯..我阿媽就會
買勁多送..煲哂湯咁, 身水身汗煮幾廿碟野出黎, 當佢地上賓咁. 我其實有時都幾心酸..就係因為我愛既係女人...我既屋企人就唔能夠愛屋及烏, 就永遠當我所愛既人係透明, 唔存在..我有次同我阿妹呻過, 佢回應我.."妳唔可以用黎比較架喎...始終妳地呢d人都無名份..."名份..就係因為我少咁"一條野"所以我唔可以帶自己愛既人番屋企, 唔可以結婚, 唔可以有所謂"正常"既家庭...所以好多時我都覺得好孤獨..孤軍作戰, 唔知可以同邊個傾呢種感受.

Re: Kalaso
我想麻煩妳燒套L word既season1到season 6俾我多d喎...hahahahahaha..等我綁住我阿媽,唔俾佢郁, 由朝播到晚俾佢睇..睇下佢仲點反抗..hahahahahaha
我其實同你諗法都好似..我會係度諗..唔知billy阿爸阿媽係屋企同佢講野果陣會唔會用番"呢d人..果味野..." 呢d形容詞...哈..勁衰..係度小人之心猜度佢地...
我好認同妳講既野..其實雖然今次呢集特輯比較短..但係短得黎好寫實...平時睇戲果d就好似你話齋..唔係悲劇就係happy ending..(好似yes or no第一集咁) 其實現實既同志世界邊有咁簡單丫..唉~~ 妳講起話"我地取向唔係揀既" 我都好認同, 其實我好少用"性取向"去形容自己, 因為對我黎講"取向"係= 有兩種選擇. 我多數同"性向"黎形容自己, 因為我由此至終都清楚自己只係愛女人, 只接受到同女人一齊. 所以我有時聽到人地話唔知自己係咪lesi果陣..我都會問佢..妳精神, 心理同肉體上係咪都接受到男同女? 如果係既話, 我會話"咁妳既性取向係雙向" 有好多我識得既女仔朋友, 佢地好多時都會話"其實我都接受到自己同tb一齊..." 但我反問佢..咁其實妳有無真係同過女仔有親密既行為先? (當然唔係話拖手, 攬下咁簡單呢d啦) 佢地講講下又會答我.."um..其實都好似唔得..好似好核突咁..."(果下有少少想中佢地) 思想上接受到唔代表身體上接受到, 我諗好多直女都將同志呢兩個字睇得太簡單. 唔好意思, 我愈講愈遠..不過我覺得你好岩傾..hahahahahaha...

Re: K.Y
我覺得台灣係同志文化上係走得前過香港甚至外國好多倍..人地會有電視節目
去探討呢D話題, 而且係正面多過批評. 我好記得我睇台灣果個節目<<一天壹蘋果>>睇到有一集..其中"哈哈" (請留意, 哈哈係一個人, 仲係一個好鬼死靚仔既B)
果度令我喊爆..因為佢講既野..應該話佢既經歷同我自己好相似..所以我好感觸
果兩個主持都好好, 兩個都好正面, 其中有一句個主持人問番同志既家長...
佢話"難道同志就不是你的子女了嗎?" 同埋最後主持話"大家不要灰心..有愛就有出路"呢一集我真係喊到爆...因為太中自己最傷心果D位...坦白講..我幾想打阿哈哈個阿媽..佢不停係度話"我想我個女變番正常..." 煩到嘔..正如Billy話齋..如果呢個真係妳既遺願我可以迫自己同個女人結婚..但呢d唔係我想要既野..我呢一世都唔會開心....如果一個阿媽聽到自己個仔/個女講, 我可以做d野去滿足妳, 但我呢世都唔會開心..係一世....我都好想問番個阿媽..妳見到自己個仔/女成世都唔開心..咁呢樣野係咪
妳想見到..妳最想得到既野?
http://www.youtube.com/watch?v=5my7UBRJuns

此網站將關閉,請到 www.limehk.com