標題: [家庭] BLUR F
UNO
註冊會員

帖子 297
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3702
狀態 離線
14.199.22.208
有無人睇過天興地?
有無人記得對白?
有無人記得
"和諧唔係一百個人講同一說話,
和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重"

可能好多人都當BLUR-F係一個討論區
可能好多人只係無聊上下網
可能所以係到都係陌生人
但我真係好唔想見到BLUR-F又變返以前咁
難得有人開返個網
難得又可以走返埋一齊
大家都知網上咩人都有
有B有G 有仔 有女
有大人 有小朋友 有老人家
大家係可以回應
大家係可以反應
大家係可以反感

有無必要公開 可能已經太多起底事件
但可以嘅 都盡可能私下解決

我唔會話邊個錯
我唔想幫邊個
我想幫只係 BLUR-F

你地可以話我 我唔介意
我唔係咩版主 我唔係啲咩人
但我只係想真心 和諧
我唔想玩左差唔多九年嘅 BLUR-F
又再一次見到大家係哩個家庭嘈交

係 !我一向當BLUR-F係我家
好多舊人 應該知
可以嘅 我希望大家唔係食花心
而係保持和諧心態係到暢所欲言

無頭像
sunica
註冊會員

帖子 6
註冊 2012-11-5
用戶註冊天數 4161
用戶失蹤天數 3946
狀態 離線
202.140.108.87
Honestly do u really think this forum will do well even there are no arguments or 起底?

UNO
註冊會員

帖子 297
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3702
狀態 離線
未必做得好
真係做得好
就唔會搞到咁
但如果每個人都咁諗
會變成點

我只係想較輕鬆啲
想大家放鬆啲
好簡單 但都好難做
因為你地已經先入為主

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4104
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線
203.145.92.133
re 2樓
totally agree.
uno妳中意俾人和諧係妳既事,舊blurf既板主根本唔會咁弄權.

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 2741
狀態 離線
49.176.39.23
多花生客,事事都要去到公審及萬人圍屌的層次xD

apt
註冊會員

帖子 289
註冊 2012-11-12
用戶註冊天數 4154
用戶失蹤天數 3684
狀態 離線
123.203.51.113
re 2樓 4樓
甘唔通‘家’嘈屋閉你地又好開心?
UNO同學講得無錯 呢度係我地'屋企'
家無寧日我lum大家都唔想 無論係b-f既中流砥柱,常客,甚至cd-rom(s)
我地已經失去左b-f一次 好彩有善心人出錢出力出時間再開b-f take 2
我地班女人仔先有返個聚腳點
唔係話板主或者其他人弄權or唔友善我地要啞忍要當睇唔到
呢個絕對係要正視既問題
要做到和而不同 唔係大家隔空罵戰就做到
我靜係想大家有個可以開懷既地方

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4104
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線
re 6

如果板主其身不正,咁又點計?
無人想嗌交,一直都好理情討論.
係板主認知低,覺得俾人踩低左,之後發爛.
又爛粗又liu交打又liu人出去講數喎.
留哂電話咁依d係一個板主所為?
人有主見正常,但唔係咁樣既.
大家都為個壇好,方法唔同姐^^

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4104
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線
blurf cant replace by blurf reconstructed
blurf係blur起既,依到根本唔係個回事.

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
219.77.211.168
雖然我係好勇鬥狠惡賊, 食花生都唔夠仲要食埋熱狗飲埋汽水

我理解UNO同其他想和平和諧"哭哭笑笑輕輕鬆鬆將恩怨情慾變娛樂" (你們的幸福的歌詞!) 嘅主和派嘅願望

不如咁啦

對於一D不滿呢個討論區嘅施政或主流思想但又未有人搵到新的更適合自己想法嘅新地盤嘅姐妹們

既然在上者主力和諧, 亦係一部份姐妹嘅想法, 我地呢D用戶都要盡量入鄉俗, 盡量刻制.

我亦有幾個建議:

1. 本人樂於做白武士, 一直等緊有識之士有本事整一個新討論區出來. $我想我應該出得起. 而我都唔需要人地記住我大恩大德, 或自覺有資格出聲

2. 我會開一個叫"和諧者勿進: 含沙射影欲蓋彌彰對號入座" 嘅OST, 大家有咩野嘈, 唔好係出面阻住大家開開心心傾計, 去我果個POST嘈啦, 唔準講真名, 只可以意會. 我會定時更新 XDDDDD 而一D心地好心靈純潔嘅人士, 無謂令你地雙眼受感染, 偷偷睇就阻唔到你地 XDDDDD

3. 如果有任何膠POST, 7人講野, 大家唔好係佢地POST嘈, 令佢地沉底最好, 方法之一是狂覆其他POST或自行開多D正POST等佢沉XDDDD

4. 我地睇下以上方法實行後, 呢個"BLURF再生"發展成點, 係咪因此而成為清流香火鼎盛

Cloud
註冊會員

帖子 33
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3886
狀態 離線
108.14.73.120
我記得blur決定摺埋舊blur-f之前嘅嗰一排, 個forum成日都有人嘈. 就算一個冇爭議性嘅回應, 都會比人插幾嘢. 所以.. 之後都冇再出聲lu.

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
BLURF關POST, 有3個原因. 而大家好似有心FOCUS係其中一個果到

(1) 是工作愈來愈忙碌,已經無時間分身.

很感謝其他討論區版主的幫忙,照顧著討論區,

但平常還會收到很多電郵需要處理,如投訴給他人放了照片上網,要求刪除,

如忘記了討論區密碼,如詢問不能登入等等,處理各類的查詢,需要用上一定的時間,

但恐怕我未必有此時間了,亦不想拖著大家的電郵不回;

(2) 是網站的 bandwidth 問題.

一般沒有討論區的網站流量不多,普通數十元的shared server hosting plan 已經足夠;

但討論區的流量大,寄存公司一般不歡迎我們用普通的 shared hosting plan,

有的本說是可以的,但往往發現我們霸佔了大量伺服器資源後就請我們不要繼續了,

故常遇轉換寄存公司的問題,亦已經提升至 VPS hosting plan,

似乎還是常出現佔用伺服器資源的問題,

再提升便是要租用獨立伺服器,dedicated server 對我來說是一個比較大的負擔;

(3) 我們都成長了.

我一直希望保持網站是一個和諧、成熟、互相支持的環境,

但時代不同了,這可能有點過氣,

如果情懷不再,勉強只會愈來愈差,

倒不如現在離去,讓大家記著曾有一個小網站叫 Blur-F.com?

坦白講, 去到後期, BLURF已經明顯人流少咗, 亦少了有建設式POST

而講真, 得罪果句, 一個討論區旺唔旺, HIT唔HIT, 都講番D用戶咩料, 講野有無可討論性

唔計嘈交POST, 呢到最多搵食POST. 貼圖區好多都係想人LIKE, 亦無野可討論. 加埋一D BLOG類POST. 基本上都係一個人的精神自慰. 咁自慰時只會想人呻吟而唔會唔合心水的聲音 XDDDDD

我想做實驗係因為, 如果真係因為好戰分子令呢到發展唔到, 就佢地要收口. 如果主和派都沒本事令呢到風生水起, 只令呢到變為自說自話圍圍喂或自我化的BLOG, 咁就唔好賴咗好戰分子

唔知1個月夠唔夠得到結果?

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4104
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013/1/4 23:17 發表
BLURF關POST, 有3個原因. 而大家好似有心FOCUS係其中一個果到

(1) 是工作愈來愈忙碌,已經無時間分身.

很感謝其他討論區版主的幫忙,照顧著討論區,

但平常還會收到很多電郵需要處理,如投訴給他人放 ...

只要admin有心做,我相信一個月可以令到依到變天.

UNO
註冊會員

帖子 297
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3702
狀態 離線
十分感謝你的體諒

其實我都覺 現/舊BLUR-F 大部分樓主
真係開左啲令人唔知可以點回應嘅題目
交友區 係有啲唔太令人有好感嘅主題
但始終都係個人立場
就算有幾唔同意 我都唔太主張公開解決私人事
當然有時 只係想 大家清楚
無話邊個錯 邊個岩
係到LI個網 仲要識到 就算無見過哂你地
我都覺得同你地好有緣

iamckhei : 雖然我無好了解你地當中嘅事
都叫做略知一二 ,個位版主人兄
係嘅件事 真係過分左, 因為我好少去個區.
雖然我唔屬於哩到嘅話事人(所謂版主)
我都唔知佢地會點去回應返你,
不過我相信佢地如果有心搞落去
真係希望佢地會做啲野!

各位
我唔係想搞啲咩
係咁Q凍嘅天氣打咁多字
我啲手指就黎變冰,
同大家講下本人感受,
只係想解決下大家導火線.
只係想為大家開開心心,
唔開心 就唔好嬲,可以都唔好再嘈
小朋友會驚,

如果真係好唔据嘅,
希望係到發洩完幾句,和氣生財,
話哂都過左世界未日,一齊有機會生存落去,HA

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
UNO從來都好乖 XDDDDD

有咩要嘈, 可以移師果個"和諧者勿進: 含沙射影欲蓋彌彰對號入座"

唔好影響正常的討論

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
173.181.17.82

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-4 23:00 發表
雖然我係好勇鬥狠惡賊, 食花生都唔夠仲要食埋熱狗飲埋汽水

我理解UNO同其他想和平和諧"哭哭笑笑輕輕鬆鬆將恩怨情慾變娛樂" (你們的幸福的歌詞!) 嘅主和派嘅願望

不如咁啦

對於一 ...

hahaha.... BRAVO!!!

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4275
用戶失蹤天數 3848
狀態 離線
173.181.17.82
public forum 當然會有 debate, debate 又會turn into bickering
but bickering doesn't mean not in harmony tho
but, but, 爆粗就萬萬要不得

有時見到啲 post 有粗口都覺眼痛

audrey;)
註冊會員

帖子 28
註冊 2013-1-4
用戶註冊天數 4102
用戶失蹤天數 3940
狀態 離線
61.15.142.84
其實個個都想blur-f好的;D
只係可能大家價值觀不同
表達方法不同
人人都想可以係到表達自己GE想法
如果可以互相尊重就好啦
而且我相信大家有眼GE
邊d係搞事
邊d做做野
有眼睇的;)
加油!!

撒爾達
註冊會員

帖子 155
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4276
用戶失蹤天數 3785
狀態 離線
183.178.157.163
柔道朋友, 俾個like 你!

UNO
註冊會員

帖子 297
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3702
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 撒爾達 於 2013-1-6 11:42 發表
柔道朋友, 俾個like 你!

HAHA 多謝

十二
註冊會員

帖子 134
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4268
用戶失蹤天數 3743
狀態 離線
203.145.79.9
認真就輸了。

UNO是1個和諧的朋友。

此網站將關閉,請到 www.limehk.com