標題: 狗狗健康注意事項(基本藥物篇)
iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4123
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
203.145.92.133
同大家分享一下狗狗最普通需要既事項啦.
全部自己打架想copy分享無所謂,down聲就得架啦^^(當然有d information會由其他網絡上/論壇copy回來)
本人都唔係咩專家,只係一個愛狗人仕,有咩錯漏煩請指正!
(本人中文差,請見諒)

杜蟲

一隻狗狗一生有唔小藥,其中一種就杜蟲藥喇.
咩係杜蟲藥呢?
就係一種幫狗狗杜絕蛔蟲,鉤蟲,條蟲藥物.

一般都係用康圖,汽巴
而狗狗一歲前(即十二個月大,幼犬期)要每月杜蟲一次,
當狗狗一歲後(即13個月大,成犬-老犬期)則每3個月一次.

心絲蟲

依一隻都係狗狗一生中不可或決既藥物.
心絲蟲就係一種專攻擊心臟既寄生蟲(透過蚊傳染)
依一隻就係要係5個月大前服用(5個月後要做左blood testing先可以食)
因為心絲蟲既幼蟲會係5個月開始轉變成成蟲,
當妳係5個月後先食心絲蟲藥,會有機會令大量成蟲突然死亡而塞住心臟,嚴重可引至死亡.

一般會用heartgard,大型犬隻較常使用犬心安(德牧,洛威)
亦有人會選擇一年打一次針(但本人不建議,因效力未必足一年,而如果要狗狗一次受咁多藥力,亦對佢身體既負荷太大)

殺蚤滴頸劑/噴劑

依樣係一種滴係狗狗for殺蚤既藥物,
基本上每個月都要用,如果唔用出街/去草地都好容易有蚤/牛蜱.
蜱熱係由帶有依個病既蜱咬到狗狗而發病既.
一但發現有蜱,千萬唔好硬meet佢出來,要用酒精焗暈佢先好處理佢.
(遲d會再details講下會用分有邊幾種蜱熱)
一般會用frontline,revoulation
(revoulation每3個月一次,依隻有包埋心絲蟲,但建議都服用埋心絲蟲藥,因為怕藥力唔夠)

而噴劑就係for一個雙重防護既作用.(出街前噴,得24小時效力)

打住3樣基本藥物先.遲d再打d深入小小既information.

**盡量一星期會出2至3個關於寵物既post.(近期要返overnight,請見諒!!)
明天預告"狗狗健康注意事項(基本打針/晶片篇)"

gatsuxlokb
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-8-11
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3640
狀態 離線
14.0.208.62
樓主做邊行?

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4123
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
14.0.143.80
一個好普通既職業haha
關於動物既職業^^why ask?

gatsuxlokb
註冊會員

帖子 91
註冊 2012-8-11
用戶註冊天數 4265
用戶失蹤天數 3640
狀態 離線
14.0.144.107
VA嘛?
如果只係一個有養寵物geh non animal related 人
i will be very impressed by the knowledge you have

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4123
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
203.145.92.170

QUOTE:
原帖由 gatsuxlokb 於 2013/1/5 22:46 發表
VA嘛?
如果只係一個有養寵物geh non animal related 人
i will be very impressed by the knowledge you have

唔透露職業啦.
當然我係我份工上學左唔小有關既知識.

其實平時都會找好多有關既資料,
又會做下狗義工,
而且我覺得真心愛動物既,依d係最basic既知識.
我都唔係樣樣識,但我會繼續去學去增進自己既知識.

大家有時間可以share下^^

此網站將關閉,請到 www.limehk.com