標題: [生活] working holiday visa
K.Y.
註冊會員

帖子 1449
註冊 2012-8-28
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
116.92.39.209
無論妳是打算去或已經去完返黎或還在旅途中,
都分享下妳既經歷oY...
最好講埋詳細的準備工夫... 工作是去到先找還是去之前搵??
住宿係HOST FAMILY 定自己租屋定YOUTH HOSTEL??
同埋講下行李會有D咩oY....

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
註冊 2012-8-16
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3912
狀態 離線
94.13.29.201
我冇去過 又冇打算去
但身邊有朋友去過 所以想搭下咀

準備既野
我聽佢地有上forum同搵左d group
係將會一齊出發既人, 然後同佢地交流

工作聽說係要3個月轉一次?
但我識既朋友話佢地都會有足夠support既
都會有D list關於住宿同搵工資料
仲有搵工既"poon"頭, 佢地會派你去做野
佢地住既有backpacker既lodging
有時就budget hostels 間大房住幾個人咁個D都有

如果KY你有機會去既應該係一個好好既體驗
因為有幾個朋友去都未有一個返黎話吾好玩既
有D仲吾至一年 而個個都話學到好多野返黎
所以有機會值得一去 =)

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
回復 #2 kalaso 的帖子

哦... 原來係咁既...
我本身有partner 去,所以都冇join group 呀...

搵accomdation 同job seeking 既information一定有晒support啦,
但除左呢d,會唔會話睇熟個map 同買定insurance 先??

有冇咩要特別注意架? e.g如果去太冷既地方相機最好唔好拎出黎呀,帶定d咩禦寒衣物咁呀.. 有咩日用品一定唔好忘記帶去呀.. o個d 咁???

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3912
狀態 離線
吾好意思我表達有問題 哈哈....
我其實係想講吾係話搵GROUP JOIN埋一齊去
而係有D DISCUSSION GROUP 既人
可以搵D會去同一個地方或去過同一個地方既人去交流
我諗你可以試下上網SEARCH呢樣睇下
因為係專FOR去WORKING HOLIDAY既人做分享咁既

我諗你帶地圖個D你都知會去邊可以睇定既
但都會帶埋去所以都吾會成問題 吾洗睇到好熟
因為有D人係四維玩既其實都會PLAN左個行程一路做野既時候
有D咩主要地方想去咁
INSURANCE 就真係要買一買
尤其如果你去到個到諗住自己會租車自己開去四維玩
至於要買幾多就睇你個人BASIC就OK定要再高D
但有INSURANCE以防萬一, 點都好過冇

你申請左諗住去邊?

我諗同普通旅行注意既都係一樣只係加多少少你平時可能去CAMP會帶既野
好似D小型電筒JUST IN CASE 個D咁既所碎野
食具呀, frying pan呀我都聽佢地有帶
仲有朋友拎細電飯煲仔忝 XD...防水袋呀個D
衫個d真係睇你去邊, 但吾夠既都可以到時買
我諗你跟返D BASICS去執就OK 因為你要記住你係
BACKPACKER黎, 你帶得太多野既到時你拎死自己
日用品又冇聽佢地講話有咩等別要帶喎...因為好多野冇既個邊都有得賣
只係價錢對方港紙會貴少少咁囉

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
I am going to CA soon after,
我仲諗住要帶好多野好大LUGGAGE....
電飯煲仔係好,但可能都帶唔到過去...
只係大衣都同羽絨都夠晒阻「訂」,所以想問下有long trip經驗既人意見lor...
唔知點pack 行李好...   

kalaso 妳太睇得起我,我都想租車自己開去四維玩,
但我車牌都未有...
未必係backpacker 既... 因為都可能租house stay o係o個度...唔使成日換地方...  
and then 再public transport 咁去自己想去地方lor....

amon
註冊會員

帖子 465
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3841
來自 source
狀態 離線
108.76.70.166
電飯煲仔係o果邊買吧,
宜家行李個weight limit咁少,
其實可以帶既野真係唔多

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 amon 於 2013-1-11 14:38 發表
電飯煲仔係o果邊買吧,
宜家行李個weight limit咁少,
其實可以帶既野真係唔多

係呀!得20kg,...
乜以前可以多d架咩!!!??

無頭像
sandiii
註冊會員

帖子 38
註冊 2012-9-16
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3904
狀態 離線
24.84.205.68

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-11 14:41 發表

20kg 咩? 據我所知,CA 同CX 都係可以帶2個23KG Max. 的claim luggage + 2 個personal hang-carry,因為你搭的係int' flight,所以應該係ok 的。

而家好多租房都有齊microwave 同炊具。

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 sandiii 於 2013-1-11 16:38 發表

20kg 咩? 據我所知,CA 同CX 都係可以帶2個23KG Max. 的claim luggage + 2 個personal hang-carry,因為你搭的係int' flight,所以應該係ok 的。

而家好多租房都有齊microwave 同炊具。

我唔知呀... 因為book 機票張confirmation invoice 上面標示,baggage: 20kg checked.
係咪即係話limit 係20kg 呀-.-"可能3kg 係for personal hang-carry gua??
我都係check 清楚d 先...

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3912
狀態 離線
咁house stay個D都應該OK既, 聽佢地講D BACKPACKER HOSTEL 個D
有既FACILITY都幾LIMITED 所以好多野佢地都有自己帶住

但你去CANADA既話應該都吾洗怕既
有咩既到時吾夠都可以係當地買
咁就吾洗比自己咁大壓力, 要PACK好晒成年既野咁 哈哈
你帶既野盡量輕D啦, 因為你去到又會買野又成個D
行李個D同去旅行一樣, 只會越黎越重...

除左羽絨你有冇其他褸呀....可能一件fleece外面再加件goretex既褸都會夠暖
吾係既你就要諗下點壓扁佢 哈哈~ 但我覺得帶兩件咁比你帶一件著數
可能個位都係咁多, 但你平時可以就返天氣分開著或是旦著一件咁

如果itinerary上寫既係20K既你應該係20K啦, 雖然過左少少既但早到機場
通常佢地都會好好, 吾會charge你.

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
14.199.94.205
哈哈,kalaso 妳真係好人,有問必答
我都驚緊自己件普通牌子羽絨唔夠保暖~.~
不過日用品我真係諗住帶過去,因為那邊生活費應該會高,
食餐飯起碼六七十,我要慳啲使@@

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3912
狀態 離線
傻啦~ 做咩咁客氣....哈哈哈

但我想講, 你去外國既時候如果係真係凍...室內
都一定有暖氣 所以都吾洗點驚既

生活指數係高D, 但你到時去到做野都有出量架嘛
分分鐘你返黎可能仲富有過你去個陣 哈哈
睇住黎玩就OK掛我諗?....

hand carry個到你可以問下,
我上次又拎laptop又拎袋咁佢都要磅
我吾記得hand carry 要係幾重內先ok
但laptop佢都會當係hand carry 之一
因為我上次出境個陣個袋係好大個, 行山個D咁
都超左少少, 佢要我塞返D野入d 寄倉baggage到 =_="
我吾知你幾時出發啦, 但我諗如果係黎緊幾個月既話
你吾洗塞件褸都得....直接拎埋上機 哈哈~
咁你個suitcase可以放多d日用品...
我記得個陣仲笑個朋友帶勁多野要上機個陣著多幾件衫 XD
慳返d luggage space

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
173.181.17.82
k.y where in Canada are you going?
If you're going to Vancouver, don't worry, it ain't cold there, but wet, very wet
regular downfilled jacket will be sufficed.

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
哈哈,如果OK 我都想試下做BACKPACKER 呀... 好好既EXPERIENCE..
但因為今次唔係自己一個去,要兼顧身邊同行的... -_-"
LAPTOP 太重了吧  而家有TABLET應該會方便好多...

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
reply hattrick16:

yea, I know that Vancouver has a mild winter,
that won't be deadly cold xd

but I really hate the dampness cause my hair can't make
well in humid day!!=___=" what the f.....

無頭像
sandiii
註冊會員

帖子 38
註冊 2012-9-16
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3904
狀態 離線
24.84.205.68
in fact, van always rain, but dry.......so dont worry too much abt yr hair....

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3885
狀態 離線
173.181.17.82

QUOTE:
原帖由 sandiii 於 2013-1-12 13:42 發表
in fact, van always rain, but dry.......so dont worry too much abt yr hair....

LOL just curious, how can rain....be dry?  

K.Y.
註冊會員

帖子 1449
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3770
來自 MARS
狀態 離線
14.199.94.205
haha, i am confused too·_·
but it's true that it always rains..

amon
註冊會員

帖子 465
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3841
來自 source
狀態 離線
108.76.70.166

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-11 14:41 發表

當我當年去美國讀大學o果陣,
我可以帶2件70lbs既行李, 再加手提行李, 同埋背包,
當時佢無weigh我d手提,
我個手提行李有2X lbs重,
個背包又成1X lbs,
計埋計埋, jei係我帶左~180lbs野去美國, 一個人

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
用戶註冊天數 4279
用戶失蹤天數 3912
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 K.Y. 於 2013-1-12 13:17 發表
哈哈,如果OK 我都想試下做BACKPACKER 呀... 好好既EXPERIENCE..
但因為今次唔係自己一個去,要兼顧身邊同行的... -_-"
LAPTOP 太重了吧  而家有TABLET應該會方便好多...

應該係好既體驗黎既, 但我諗比我吾得...XD
我可以自己去旅行但我諗我吾會好似D 真係BACKPACKER咁
流浪FEEL咁四維去...
但我諗你呢D拍緊拖既人士要自己闖天捱都有D難度... XD
要遇啱你另一半吾得閒陪你, 佢又放心比你自己去先得

哈哈~ 係呀, 帶LAPTOP去做野
但TABLET真係會方便好多, 尤其好似你咁去玩既話
XD 所以你到時都影多D相POST上黎比我地睇靚吾靚

但都有個問題好奇想問你, 咁多地方去, 點解要揀van..

此網站將關閉,請到 www.limehk.com