標題: [生活] Cheap精的一天
無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
125.88.73.107
我讚成食唔曬既野打包走,做人要有衣食,免得浪费係好正确

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3819
狀態 離線
220.246.67.97
有次打算係屋企整煲仔飯食,至發現原來屋企沒有甜豉油,就叫partner第日lunch時一定要吃大xx快餐店,順便問人地攞甜豉油。
因為其實煲仔飯唔會日日煮,都係貪過癮試下,沒理由為整果一千零一次買支甜豉油啦。

又試過讀中學時同一個同學忽然即興好想bbq,以前bbq沒太多自助式,多是要自己買齊野入去燒果d...我地買了野才發現沒有一d林沈野(例如:膠手套、大量tissue、fork n spoon、調味料等),於是我地去了附近的KFC問staff拿膠手套,fork n spoon,又去了麥記拿tissue同pepper、salt果d...因為我地只是得2個人燒,沒理由仲買一包十幾隻fork n spoon果d啦。

哈哈...現在想起都幾核突下。

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 3883
狀態 離線
173.181.17.82

QUOTE:
原帖由 yanyan12345 於 2013-1-17 16:03 發表
鵪鶉 蛋仲可能殺人,外國有單舊新聞,有個女人,日日煮鵪鶉 蛋比佢丈夫食...至高膽固醇死亡....最後女人被告謀殺.....

....仲有D朋友帶水煲,水杯,..仲有電飯煲 ,sabubu既煲都有.........米,麵....都幾多野,不過 ...

really?  did they make it stick?  I seriouly doubt they can make it stick.  

but then again, depends on 外國 is where tho

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4245
用戶失蹤天數 4009
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-18 05:12 發表
嘩 呢個話題很適合本人 … 話說去大魚生camp,  一定去東葱m 記拎saltnpepper(任拎的無收埋),而家whv 中,經過有免費報紙傳單的地方一定拎,因為唔會洗錢買,用黎墊野only. 上次拎左份報紙行出去,朋友講我 ...

打包點解會係CHEAP 同寒酸?
食剩野唔打包走左去我會好內疚!

不愛吃豬扒
註冊會員

帖子 264
註冊 2012-9-15
用戶註冊天數 4247
用戶失蹤天數 3952
來自 膠膠一名
狀態 離線
101.78.138.142
試過去bbq個陣見到格離剩返好多野都未燒過,
就過去拎d野黎燒,好似食左半價錢咁

無頭像
3539ws
註冊會員

帖子 178
註冊 2012-7-23
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3873
狀態 離線
223.18.183.180

QUOTE:
原帖由 不愛吃豬扒 於 2013-1-18 15:34 發表

咁都得?!!

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
113.80.18.139

QUOTE:
原帖由 不愛吃豬扒 於 2013-1-18 15:34 發表

講起BBQ,...好多年前,同幾個朋友去bbq,出發前一晚,我先問曬左係咪有人一定識"透爐"才跟佢地去,..因為我講明唔識攪...,某人講佢識..我就去下啦...

好啦...到左目的地,某人就開始"透爐",..."透"極都5著..天又開始黑....全TEAM人繼續呆等....

.我就忍唔住,以笑住既態度講"其實你係唔識"透爐"既係5係?".......某人開始支唔以對...

我就開始D沒無明火起,講左句....."講句唔識"透爐"好醜咩下?你遇左你自己咩都識曬架下!!??."....

對面爐D人睇左我地好耐都攪唔掂,就走過黎講,E加要走,你地用我地個爐啦..加炭就OK,火仲著緊...等等既說話....

唔識沒罪,但死要面,咩都講"沒問題,攪得掂"...就一定令人討厭....

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
112.120.69.184
某人男定女

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4017
來自 hk
狀態 離線
219.79.231.40

QUOTE:

如果無犯規,免費又方便,都幾好、幾抵,反正你不拿,其他人都會拿,沒有人拿最後又倒落垃圾箱,多浪費!

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
113.80.18.139

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-18 16:51 發表
某人男定女

某人係其中一位朋友帶黎既男朋友....就係佢講識"透爐"...

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4307
用戶失蹤天數 4017
來自 hk
狀態 離線
219.79.231.40

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-18 12:56 發表

打包點解會係CHEAP 同寒酸?
食剩野唔打包走左去我會好內疚!

打包是環保不浪費,不是面子問題,人棄我取,收垃圾的人工作量減少,大家都有好處,功德無量。

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4233
用戶失蹤天數 2776
狀態 離線
49.176.39.29
YANYAN… 咁…都要俾下台階人嘛…搞掂壇野先,事後再狂串佢都唔遲xD

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
用戶註冊天數 4310
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
125.88.73.73

QUOTE:
原帖由 sloggi123 於 2013-1-18 23:08 發表
YANYAN… 咁…都要俾下台階人嘛…搞掂壇野先,事後再狂串佢都唔遲xD

其实要问既係当时前一晚已经问左,识5识都係一句,有幾难开口。个D 5識又要死冲既人,5兜口兜面闹佢,舒解5倒D怒火。。。真係咩人都有

無頭像
lvwing23
註冊會員

帖子 104
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
119.246.112.19
攞牙籤,紙巾,豉油,辣醬個d成日都有~
我另一半中2留返個d外賣盒(e+咪有d可以入微波爐ge)等第日帶飯有用~
亦試過留返食完砵仔糕個d盒要黎第日整砵仔糕~
新年個時美心個d蘿蔔糕盒佢又留~用黎帶飯~

小馬
版主

帖子 108
註冊 2012-8-8
用戶註冊天數 4284
用戶失蹤天數 3762
狀態 離線
183.179.178.169

QUOTE:
原帖由 lvwing23 於 2013-1-19 00:56 發表
我另一半中2留返個d外賣盒(e+咪有d可以入微波爐ge)等第日帶飯有用~

呢d唔cheap呀!!!依家d外賣盒好高質量ga!!非常好用同com用!唔用先唔環保呀!

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4245
用戶失蹤天數 4009
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 lvwing23 於 2013-1-19 00:56 發表

我都有留返果d 盒啊~ 用多幾次感覺無咁浪費~

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
203.198.147.7
大家cheap得來好正面XDDDDDD

無頭像
Kitty
註冊會員

帖子 75
註冊 2012-8-2
用戶註冊天數 4291
用戶失蹤天數 3880
狀態 離線
14.198.66.41
早幾個星期分別係銅鑼灣同尖沙咀丹X買炸雞脾食, 食完又想撩牙但又無牙簽, 最後分別去左X翠拉麵小籠包同美X快餐問人拎牙簽, 呢件應該係近期最cheap既事

講起打包, 上個月同d同事去飲舊同事個餐, 食到尾幾個菜大家已經飽到呆呆滯滯
最後隻雞, 荷葉飯我地叫阿姐唔好分, 直接包起佢, 住得近個d一人拎一盒, 第二日拎番公司大家share做lunch, 個幾盒野足足夠5個人食, 真係wonderful

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4315
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
113.255.37.202
見過最cheap係有一次食放題, 見到隔離檯(只有一個阿叔) 明明已經食完野, 走之前仲寫多好多野... d 野食黎到, 佢一件都唔食就拎個盒出黎, 鬼鬼祟祟響檯底倒晒入盒打包

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2013-1-22 04:30 發表
見過最cheap係有一次食放題, 見到隔離檯(只有一個阿叔) 明明已經食完野, 走之前仲寫多好多野... d 野食黎到, 佢一件都唔食就拎個盒出黎, 鬼鬼祟祟響檯底倒晒入盒打包

呢個堅係CHEAP....擺明放題野唔可以拿走架啦!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com