標題: [生活] Cheap精的一天
無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3872
狀態 離線
113.80.139.135

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-22 09:22 發表

呢個堅係CHEAP....擺明放題野唔可以拿走架啦!

曾經听一個朋友講過類似事件,,有位婦人同D朋友去左間5星食自助餐晚餐.....佢又係偷埋D貴野...如長腳蟹,生蠔 ETC......個女人偷偷埋埋膠袋包好,放係自己個名貴手袋度,...

好啦,飲飽食醉,結帳走.......,點之,膠袋比D食物插穿左...D水浸曬個名貴手袋N銀包.......個餐自助

餐就超曬數....

十二
註冊會員

帖子 134
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3778
狀態 離線
124.217.139.6
最cheap係。。
當年係 sydney 搭鐵路,跳入閘5比錢。同埋,搭通宵巴士,迫上車5比錢。

慳返5少!!

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
219.77.211.168

QUOTE:
原帖由 十二 於 2013-1-22 19:23 發表
最cheap係。。
當年係 sydney 搭鐵路,跳入閘5比錢。同埋,搭通宵巴士,迫上車5比錢。

慳返5少!!

無做過, 怕外國人更覺得中國人無法紀, 無道德

十二
註冊會員

帖子 134
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3778
狀態 離線
218.250.35.126

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-22 23:50 發表

無做過, 怕外國人更覺得中國人無法紀, 無道德

中國人真係有法紀同道德嗎?

不過純粹分享,不要討論。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 十二 於 2013-1-23 00:22 發表

中國人真係有法紀同道德嗎?

不過純粹分享,不要討論。

XDDDD咁你覺得自己無法紀無道德? XDD定你唔認為自己係中國人,而係華人,香港人等等?唔係討論,只係好奇 XDDD

十二
註冊會員

帖子 134
用戶註冊天數 4303
用戶失蹤天數 3778
狀態 離線
218.250.35.126

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 00:26 發表

XDDDD咁你覺得自己無法紀無道德? XDD定你唔認為自己係中國人,而係華人,香港人等等?唔係討論,只係好奇 XDDD

妳好奇 你既事。妳點諗  妳既事。
我係做過,不過我無深入探討過。

點批評點討論,就隨便啲道德塔利班點講吧。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 十二 於 2013-1-23 00:32 發表

妳好奇 你既事。妳點諗  妳既事。
我係做過,不過我無深入探討過。

點批評點討論,就隨便啲道德塔利班點講吧。

哈,或者你覺得自己好特別啦好有GUTS咁?!定你咁快就認為人地批評緊你就咁大反應
自己講完中國人有道德咩有法紀咩,就即關後門叫人唔好討論
有無咁霸道先
你咁講唔係已經ASSUME咗中國人係沒有道德法紀。咁我咪問下你當自己係咩人囉 XDD
我唔係咩清高,你真心無深入探討過就去做咗,我都真心無探討過咁係德國搭METRO日日比$。無人會查票,只係我過唔到自己果關。
道德塔利班就講唔上,不過一D大大聲係呀吹咩嘅人,自以為有性格串得起,仲恐怖喎

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
妳好奇 你既事。妳點諗  妳既事-->呢樣就當然啦。你睇唔明我唔係討論(中國人有道德有法紀咩”呢個命題? 我好奇嘅係既然你講出呢句野,而你有做過搭車唔比$的事,咁你句說話我當係你為自己行為(辯護)啦。咁我咪唔清楚即係你係用中國人身份發聲定點了。不過點都好,你都講咗唔需要滿足我好奇心,我都唔會覺得你會解釋D咩 XDDDD

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3820
狀態 離線
202.140.108.97
Coincidence:無做過, 怕外國人更覺得中國人無法紀, 無道德<<<我好認同,其實外國人已經好看不起Chinese。在歐洲時,啲人一知道妳是Chinese 已經沒有好面色了,仲要cheap到去外國,更影響民族!我們都別要看不起國內人,外國人看我們就等於我們看國內人。

我確實在香港見過有國內小孩跟在父母後面入閘不比錢,而個小孩都不小了,似十一二歲,又見啲小孩捐入mtr閘,旁人都會好側目。

我想,這不是cheap不cheap的問題了,而是違反社會應有的規則了,難聽一點就是犯法!

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3820
狀態 離線
202.140.108.90
一個人cheap小恩小惠好正常,這是人性!
但絕不是為了小恩小惠而做犯法野。
我相信人是有原則有宗旨的,正如之前大陸人在香港mtr 吃東西還要鬧人話針對佢沒分別。
所以我估做人cheap都吾可以做cheap自己人格(誠實問題)的事!

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線
1.64.213.146
離題中

由於哥哥係外國生活好多年,
佢同我講,外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
忽然想起一個專欄,內容大概講,有個內地青年係法國留學,成績好好,叻仔,畢業後以為好快有人請,竟然無運行。就走去問人點解。某大企業嘅INTERVIEWER終於講佢知原因。因為呢個青年經常搭車唔比錢,幾年之內都被人捉了幾次。而原來D大公司會走去CHECK呢D(小事),個高層話,係歐洲我地好重視誠信(信大家唔無做衰野嘅機制,自律,所以公共汽車先會唔太查大家有無票),而我地會覺得一個人一直都搭車唔比$,反映佢誠信問題。個高層仲話,如果青年想係歐洲大公司搵食,應該可以返歸了。個青年好後悔自己因為一件小事而失去發展機會

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 01:15 發表
離題中

由於哥哥係外國生活好多年,
佢同我講,外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~

當然明白,不是所有外國人都無做過呢D事。外國月亮不比本地圓。只係究竟in general人民會唔會好認同呢種行為?又有幾睇重呢D(小事)呢
雖然我不是生活外國好多年,係工作上需要往返國內外,同埋D客係唔同國籍的人

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-1-23 01:12 發表
一個人cheap小恩小惠好正常,這是人性!
但絕不是為了小恩小惠而做犯法野。
我相信人是有原則有宗旨的,正如之前大陸人在香港mtr 吃東西還要鬧人話針對佢沒分別。
所以我估做人cheap都吾可以做cheap自己人格 ...

離題,從來唔會用蝗虫形容強國人,無論幾唔滿意有D強國人嘅行為態度
因為我地自己都有蝗的DNA其實 XDDDD係外國人眼中的香港人唔一定好巴閉,甚至分唔清你台灣人大陸人香港人,都係CHINESE咋嘛。
而兩者亦有唔少共通點 XDDDD

Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線
1.64.213.146

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 01:21 發表

當然明白,不是所有外國人都無做過呢D事。外國月亮不比本地圓。只係究竟in general人民會唔會好認同呢種行為?又有幾睇重呢D(小事)呢
雖然我不是生活外國好多年,係工作上需要往返國內外,同埋 ...

我哥哥係外國生活17年,
佢到呢個moment都覺得,
香港人覺得中國人好唔o岩既事,
隨地小便, 蹲係地下, 係車廂食o野,之前有人講既唔比錢搭車,
係外國係好一般,
不過 隨地小便唔會係商場lor~
外國人唔係蹲係地下, 而係坐係地下,
車廂食o野就更加唔洗講~~
我只係覺得外國人睇唔起中國人,
好多時或者未必全然因為佢地既行為,
如果個行為發生返係外國人身上,
佢地唔會因此而睇唔起自己人~

再離題
原來台灣人好討厭香港人,僅次於大陸人

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 01:29 發表

我哥哥係外國生活17年,
佢到呢個moment都覺得,
香港人覺得中國人好唔o岩既事,
隨地小便, 蹲係地下, 係車廂食o野,之前有人講既唔比錢搭車,
係外國係好一般,
不過 隨地小便唔會係商場lor~
外國人唔係蹲 ...

係外國係好一般, -->話說回來,好一般又是否等於是啱的/值得鼓勵的行為
或者,當一個人本身已經唔喜歡一個人,就自然唔小心會不斷搵理由去合理化自己嘅反感和討厭吧。。。。。?。。。
你哥哥在外國(其實是邊到,美國英國歐洲南美等等)十七年,佢有無去過大陸(唔計上海北京等一線城市)
有時唔守小小的法,都可以反映一種是是但但求求其其嘅心態 (太嚴肅的題目係呢到唔講了 XDDD)

無頭像
PO186
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-12-5
用戶註冊天數 4166
用戶失蹤天數 3913
狀態 離線
112.118.105.149
只係分享自己做過既cheap野...又唔洗扯左去外國人, 中國人身上既..
我覺得唔需要又法紀又道德咁去批評喇...傾下計嗜..

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
另外,台灣人討厭香港人。。。NNNN年前同朋友畢業旅遊第一次去台灣,熱到死去溫泉,我地無做咩令人反感行為架,個哥哥仔職員一知道我地香港人,就笑住口串我地。。。

先踩大陸人,然後話香港人好現實 (笑住講但言語不客氣)

果下我有D唔知點。。。本來是浸溫泉開心事,但係佢笑容後係無禮

果次我感覺到台灣人唔喜歡香港人。。但由於只係一個人咁,我唔知道其他台灣人點想

日本人又係另一話題了。。。是朋友係果邊生活過的經驗,得閒再講。。。。

無頭像
runaway
註冊會員

帖子 116
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 3820
狀態 離線
202.140.108.98
Casper:外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~<<<我覺得一個地區,一個國家總會有不守法規的人存在,正如香港,都有讀小學的細路捐入閘,吾比錢搭地鐵,然後攞自己octopus慳埋的錢去嘟野飲/買麥記,旁人可能認為這反映家庭教育或品格問題,但其實在交通工具範圍內有此舉行為就已經觸犯了法規!

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 PO186 於 2013-1-23 01:42 發表
只係分享自己做過既cheap野...又唔洗扯左去外國人, 中國人身上既..
我覺得唔需要又法紀又道德咁去批評喇...傾下計嗜..

個話題係我開,本身係分享CHEAP野 XDDD
咁只係我見有人話搭車唔比$,我講了句我無做過,怕外國人更睇唔起中國人覺得沒法紀沒道德
咁有人因此而拋出一句(中國人有道德有法紀咩?)然後CLOSED TOPIC
咁究竟係邊位首先將呢個話題轉去中國人+道德法紀之上呢
咁講出呢句野佢應該唔係無聊講出掛,總有佢原因同意思吧
又係邊位發狠你好奇你事呢
咁如果你認為果位朋友仔唔係態度惡劣,你認識佢為人唔係如此ETC,咁係我誤會佢掛
都話了CHEAP野人人做,不過CHEAP野亦有程度之分。不過點都好啦,大家明天又會繼續分享吧 XDDD

此網站將關閉,請到 www.limehk.com