標題: [生活] Cheap精的一天
Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線
1.64.213.146

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 01:38 發表

隨地小便, 蹲係地下, 係車廂食o野,之前有人講既唔比錢搭車,
係外國係好一般, -->話說回來,好一般又是否等於是啱的/值得鼓勵的行為
或者,當一個人本身已經唔喜歡一個人,就自然唔小心會不斷搵理 ...

所以, 我冇講過係值得鼓勵既事~~
take it easy~~
只係或者唔咁嚴肅既睇,
好多我地以為外國人睇唔順眼既事,
可能係佢地眼中,係好平常既事, 甚至係"浪漫"~

反而, 之前我地講o既拎牙籤, 拎紙巾, maybe係佢地眼中仲過份~~

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 runaway 於 2013-1-23 01:43 發表
Casper:外國人一樣會塔車唔比錢, 一樣隨處小便~~<<<我覺得一個地區,一個國家總會有不守法規的人存在,正如香港,都有讀小學的細路捐入閘,吾比錢搭地鐵,然後攞自己octopus慳埋的錢去嘟野飲/買 ...

你講得o岩, 所以我冇講過佢地o岩wor~

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 01:43 發表
另外,台灣人討厭香港人。。。NNNN年前同朋友畢業旅遊第一次去台灣,熱到死去溫泉,我地無做咩令人反感行為架,個哥哥仔職員一知道我地香港人,就笑住口串我地。。。

先踩大陸人,然後話香港人好現實  ...

之前接觸一個係台灣工作既香港人,
佢講我知好多台灣人都覺得香港人好mean, 好計較,
加上自己去咁多次台灣,觀察返香港遊客既舉動同說話,
真係....唉~~

我諗下個回應起我唔再離題了

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
219.77.211.168

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 01:53 發表

所以, 我冇講過係值得鼓勵既事~~
take it easy~~
只係或者唔咁嚴肅既睇,
好多我地以為外國人睇唔順眼既事,
可能係佢地眼中,係好平常既事, 甚至係"浪漫"~

反而, 之前我地講o既拎牙籤, 拎紙巾 ...

牙簽,有西人話好嘔心,唔明為咩食完野要了 XDDD
牙簽, 日本人會係洗手間先了
CHEAP野就CHEAP野,可能會被人覺得50步笑百步, 攞牙簽攞紙巾等等, 同搭車唔比$, 本質上都是CHEAP, 但別忘記分別係, 前者無犯法/餐廳無明文叫人唔好然後D人仲去攞, 後者應該是有法可言吧. 就好似有人之前多番強調
而呢樣野, 應該文化差距比較細吧.....

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 02:06 發表
牙簽,有西人話好嘔心,唔明為咩食完野要了 XDDD
牙簽, 日本人會係洗手間先了
CHEAP野就CHEAP野,可能會被人覺得50步笑百步, 攞牙簽攞紙巾等等, 同搭車唔比$, 本質上都是CHEAP, 但別忘記分別係, 前 ...

大家一直好平常咁去分享 cheap 既行為,
其實, 冇需要去到討論有冇犯法咁嚴重既~
有冇犯法, 有冇做錯, 都係心知肚明, 你知, 佢知, 大家知,
咁分享就還分享啦~
都係個句, take it easy~

無頭像
PO186
註冊會員

帖子 85
註冊 2012-12-5
用戶註冊天數 4166
用戶失蹤天數 3913
狀態 離線
112.118.105.149

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-1-23 02:13 發表

大家一直好平常咁去分享 cheap 既行為,
其實, 冇需要去到討論有冇犯法咁嚴重既~
有冇犯法, 有冇做錯, 都係心知肚明, 你知, 佢知, 大家知,
咁分享就還分享啦~
都係個句, take it easy~

無錯, take it easy

joen-nam
註冊會員

帖子 39
註冊 2012-11-23
用戶註冊天數 4178
用戶失蹤天數 3940
狀態 離線
202.4.201.39
睇黎要再繼續呢個題目要用第三人稱去做分享
唔好咁認真啦~再講唔同國家落去就出變種族歧視架啦~

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
XDDDDD 呢個"討論"就此完畢. 繼續講番CHEAP野 XDDDD

無頭像
yanyan12345
註冊會員

帖子 442
註冊 2012-7-14
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3872
狀態 離線
125.88.73.105

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 00:42 發表

哈,或者你覺得自己好特別啦好有GUTS咁?!定你咁快就認為人地批評緊你就咁大反應
自己講完中國人有道德咩有法紀咩,就即關後門叫人唔好討論
有無咁霸道先
你咁講唔係已經ASSUME咗中 ...

某人想搅事又撹唔起 ,唔好同佢嘈,唔好教精佢。

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
203.198.147.7
大家講嘅都係飲食上嘅小cheap

今日就講下其他野

例如辦公室cheap野

換水機, 未必個個都樂意換水

但閃避方式就人人唔同

好耐以前係某公司做, 有個男同事好後生, 好高, 好肥大, 亦最縮骨

有次佢直屬女上司 (!) 笑住口望住佢開口 :靚仔~~~幫幫手換水啦

條友竟然即刻周圍望, 仲口UPUP "靚仔, 邊到有靚仔"

仲竟然望住我

查實成公司果個時候只有佢一個男性生物

我忍不住串佢, 喂, 好明顯叫緊你囉

都明白有時係公司, 男人會覺得老奉要搬野做粗重野, 但我又見唔少女人自己做, 真係做唔到先出聲, 而有D男人就會好計較, 黑口黑面擺明蝕本焗住做

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4246
用戶失蹤天數 4009
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 guardianangel 於 2013-1-22 04:30 發表
見過最cheap係有一次食放題, 見到隔離檯(只有一個阿叔) 明明已經食完野, 走之前仲寫多好多野... d 野食黎到, 佢一件都唔食就拎個盒出黎, 鬼鬼祟祟響檯底倒晒入盒打包

我有個c9 朋友佢又係堅cheap 的 ! 佢成日都帶d 飯盒去任燒 BBQ 果度裝人地D牛扒同雞翼, 拎既份量食足一星期

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-23 10:21 發表

我有個c9 朋友佢又係堅cheap 的 ! 佢成日都帶d 飯盒去任燒 BBQ 果度裝人地D牛扒同雞翼, 拎既份量食足一星期

XDDDDDD 唔悶咩一星期食同一樣野....係咪同家人分享

小K
註冊會員

帖子 58
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4313
用戶失蹤天數 4001
來自 B612行星
狀態 離線
119.246.228.243
我都係拎濕紙巾!! 去酒樓食飯如果有人唔用D濕紙巾我會拎走... 哈哈!
其他野就冇拎了...

BBQ都試過,有一次我地人多,無諗過有D男仔咁大食,食唔飽,結果隔離有班都係後生仔女燒剩左D野食,見佢地想執野走,我地勁厚面皮咁去問佢地D野食食唔曬可唔可以留比我地,結果食埋人地食剩個D,同埋用埋佢地D炭,哈哈!

台灣人其實有D真係完全唔知香港既情況,佢地成日覺得香港回歸左大陸就同大陸差唔多,有D以為香港用簡體字添 (雖然都係被同化緊,但我認真唔鍾意簡體字)。
可能真係因為有D香港遊客態度唔好,行為又唔友善,所以先會令部分台灣人對香港人反感。
不過,其實仲有好多台灣人係鍾意香港既。有D會鍾意睇港劇/港產片 (睇得仲多過我 = ="),鍾意學下廣東話,鍾意來SHOPPING同食野。我識好多台灣朋友,都對我好好呀!

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 3883
狀態 離線
173.181.17.82

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 08:06 發表
XDDDDD 呢個"討論"就此完畢. 繼續講番CHEAP野 XDDDD

whoa... 咁快就 ”就此完畢”?  
I haven't chimed in yet

有人係外國生活咗 17 年就可以成定論,咁我呢個係外國生活咗超過三十年既嘛 doubly 定論?
冇錯,係外國,白人一樣係會搭 subway 唔俾錢,
我唔知其它外國係點,喺 Calgary 係有人查飛,捉到坐霸王車就即時俾告票,多謝$250
話知你係白,黃,黑,紅或啡,仲要係大挺廣眾俾 peace officer 盤,俾人眼望望
絕唔會話係白人就當冇事
白鬼一樣係會隨街小便,通常都係啲醉貓
俾警察捉到,即時落 charge, public urination and indecent exposour

on a more serious note, riding subway, train, bus, or ferry without paying is no different than shoplifting.  Shoplifting, you're stealing a product, and here you are stealing a service.  It's bad enough to do it, but to brag about it afterward? tsk tsk tsk

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4283
用戶失蹤天數 3170
狀態 離線
咁琴晚民意傾向覺得係我攪串PARTY take it too serious 小事化大, 咁我咪順下意, 新年就到, 和和氣氣一本萬利囉 XDDDDDD 有D野係價值觀唔同吧. 拒絕接收者, 你有無理都好, 都係依然故我, 咁又搵下耶穌出場, 講句"有耳聽的聽吧"好了

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 3883
狀態 離線
haha, 我諗我應該等到初三先貼上黎

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4246
用戶失蹤天數 4009
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-23 11:44 發表

XDDDDDD 唔悶咩一星期食同一樣野....係咪同家人分享

應該ok 的, 一日食雞翼一日食牛, 牛又可以炒唔同野...XD

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4226
用戶失蹤天數 3995
狀態 離線
42.2.147.201

QUOTE:
原帖由 hattricks16 於 2013-1-23 14:00 發表

whoa... 咁快就 ”就此完畢”?  
I haven't chimed in yet

有人係外國生活咗 17 年就可以成定論,咁我呢個係外國生活咗超過三十年既嘛 doubly 定論?
冇錯,係外國,白人一樣係 ...

其實冇咩必要一講再講,

我亦都冇講過我哥哥係外國17年既見聞就一定係O岩
你就最有資格落定論,比個叻你又好唔好?

而且, 我都冇講過唔係犯法呀!

只係講返係外國都係有咁既情況發生唧~
只係希望大家唔係一味覺得中國人做既野, 會比外國人睇衰,
因為外國人做O既O野, 其實有一部分都係差唔多~

你係外國咁耐, 冇理由唔知呀?

不過你又分享一下, 外國常見既cheap o野呀~

香港來來去去拎紙巾, 拎牙籤, 唔知外國興d咩~

無頭像
spolaw
註冊會員

帖子 311
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4311
用戶失蹤天數 3697
狀態 離線
香港的cheap行, 何止拎紙巾拎牙籤

係港鐵做柱男柱女, 未落車都霸住開門位置, 見人落車都穩如泰山, 入升降機驚死要禁LIFT即時彈開懶理其他人可能被夾等等

無幾耐前, 同女友坐西鐵, 有女人做柱女, 我同女友有出聲. 個女人終於向前行離開條柱, 一直背住我地. 去到南昌站, 佢出站, 專登鬆"爭"扮不小心撞我女友, 一直頭也不回. 見側面是40+. 女友話, 個女人有陰D陰D係玻璃倒影眼望望我地

呢種明明唔啱被人話完條氣唔順仲要做小動作傷人的行為, 我覺得好cheap

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
用戶註冊天數 4309
用戶失蹤天數 3883
狀態 離線
you know, for someone who is saying [其實冇咩必要一講再講] still elected to response, hmmm...

I was just relating my 30 some odd years of first hand experience, that's all,  don't really care 叻唔叻

此網站將關閉,請到 www.limehk.com