標題: [時事] 今時今日嘅「同性婚姻」真係令我好難接受
無頭像
ml067
註冊會員

帖子 9
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
92.40.253.181
<<今時今日嘅「同性婚姻」真係令我好難接受,請睇完先好比反應!!今日太有感而發喇>>
其實科學(精神科)一早(廿年前左右)就講左同性戀唔係病態,係自然不過嘅事,真係唔明好多人嘅科學係邊科?
其實大家唔需要歧視嚟歧視去,dna mutation(病變)係正常不過嘅事,如果dna無法去改,咁就只可接受大家嘅存在,dna令你生得比人醜或太靚或太高太矮,同對與錯並無關係,唔需要指鹿為馬咁無謂,亦無必要克意去改變人地。
如果有弱智係dna出錯,令啲人變得個樣同一般人有別,令呢啲人思考上不及正常人,咁你會點教你嘅小朋友去對待佢地?我會講:人人有別,dna有時會出錯,我地應該多加包容,佢地都唔想同其他人有別。
無人要大眾幫同性戀者做啲咩,只係想大眾接納並認同呢堆小數人無錯,唔好再用歧視眼光對待
有啲人強迫呢種”無錯嘅人、有錯嘅dna”去改,去變岩(異性戀),咁唔係好無謂嘛?等同於你教弱智人士去變牛頓一樣諷刺。
其實諗深一陣,有人會擔心教識左下一代同性戀係社會無可避免嘅事,小朋友就會學就會跟,其實有啲矛盾,因為你諗下:我地嘅社會教我地異性戀先岩,常識書教我地男女交配先叫正常先叫性愛,咁同性戀喺邊度學返嚟?佢地無理由變同性戀嫁?擺明就唔係教出嚟嫁啦!我可以教我嘅小朋友弱智係唔正常,但我無可能話弱智嘅存在係無可避免嘅+我地應該互相尊重,跟住我嘅小朋友會變埋弱智嫁嘛,係咪?
再講,「正常」呢兩字喺精神科角度講就包含在「大眾、大部分」嘅意思,所以我地可以講同性戀的確係唔正常,但唔代表咁叫錯。有好多人鍾意食朱古力(叫正常),但又有D人好唔鍾意食朱古力,只喜歡食臭嘅野,例如臭豆腐同榴槤等,如果事實上後者人數係比較少,我地又走過去話人地形響自己,唔應該O係街食,一定要人返屋企衣櫃裡先食得?然後話呢班人係病態,係唔正常?係人都知科學角度,人類係鍾意香嘅野係正常,人會有覺得難聞嘅時候係個天送比我地嘅一種特質,一種專長嚟介定危險物品,咁如果我地食得多或聞得多臭嘅野,我地就會有可能慢慢地無法分析氣味嘅香臭與善惡,咁算係反天意,逆天而行嘛?
用神學嚟講,全能嘅神嘅所作所為都有神嘅意思,dna可以出錯,神無可能有錯,假設某部份嘅同性戀者係天生嘅,咁會唔會係神嘅意旨,同對錯無關?
今日睇左段新聞,有個男同志同左個異性戀嘅女人結左婚,之後半年後佢覺得唔應該再扼自己、再扼佢嘅太太,佢決定講比佢太太聽,點知佢太太諗唔開去左自殺死左,你有咩睇法?其實社會上有好多隱形同志入侵左大家所謂嘅正常家庭,為左大眾而去嘗試結婚生仔係唔正常唔岩嫁,咁樣會做成更多慘劇,點解要迫弱智變牛頓,點解就唔可以好好地共存,唉⋯
道德係究竟係咩?如果你嘅另一半,用左佢一生嚟同你結婚生仔,最後死嗰刻先話你知佢其實係同志,從來對你只有責任而無愛,佢嘅一生未試過同相愛嘅人一齊,佢騙婚只係為社會做「有道德同正常嘅事」,扮演你嘅伴侶係因為種種嘅"應該",你會有咩感受?你會覺得佢做對了嗎?你為佢、為自己嘅呢個人生開心嗎?

我自己覺得立法與否都係由個天決定,歧視同性嘅人唔講出口唔代表無歧視,咁為咩去爭取立法呢?個腦生O係人地度係咪先?把口又係人地嘅你話岩唔岩?如果話呢個會係多一份搵工嘅保障,不如話人地只會搵另一個藉口去唔揀你?係歧視嘅人始終係唔會變,係唔歧視嘅亦都唔會突然改變立場!你諗下種族歧視出左幾耐?我話呢家無晒人種族歧視呀,你信唔信吖?我想講嘅係同志唔應該太大期望O係爭取呢樣野度,有同無立法講到底都係表面嘅文字遊戲,並無幾多好處可言,多一事不如少一事啦,你覺得自己岩嘅就企出嚟,連自己都覺得自己影響市容,覺得自己不道德嘅咪收埋D囉!至於異性戀者喇喎,想提醒下,你愈將呢個TOPIC收收埋埋,愈有更多問題出現,就好似我講嘅"同性婚姻"事件,你估第一次發生呀?搵多D資料睇下,你會發現呢班無得改變嘅不道德人士(你認為嘅)所做嘅"道德行為"而做成左對異性嘅最不道德傷害喇....係咪應該做多D諮詢去保障唔同性取向嘅人,大家應該冷靜考慮,唔好一味話反對,因為下個受傷嘅異性戀者可能會係你或你嘅親朋好友,真係想攪成咁先再去睇得開嘛?

P.S.呢篇野其實係我想O係YAHOO新聞區度回應人地嫁(有人話科學證實同性戀係有錯),但唔知係咪長得滯,死都UPLOAD唔到,所以只好放O係度講下自己睇法...你地又點睇?有無野想發表?

無頭像
Quantum
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-12-2
用戶註冊天數 4159
用戶失蹤天數 3886
狀態 離線
113.254.205.79
同性戀岩定錯已經唔係廿一世紀要討論既話題,
只係有好多人口講open,但仲用stone age方式諗野。

我認為爭取性傾向歧視立法(而家只係諮詢)最好既切入點,
係畀d冇咩立場既人知道,性傾向係包含同性戀,異性戀同雙性戀,
即係條法例係保障所有人,如果有個攣人因歧視直人而拒絕提供服務/發表仇視直人既言論,攣人都會被人告。
同d冇獨立思考,只識聽牧棍斷章取義既偽基督徒討論根本冇意思,
不如同一d未有強硬立場,有自己諗法既人解釋條法例(雖然諮詢都未做到…)好過。

btw,你係呢度開呢類post通常都冇咩回覆。
因為大部份人都唔太關心呢樣野。

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3160
狀態 離線
203.198.147.7

QUOTE:
原帖由 Quantum 於 2013-1-17 13:47 發表
同性戀岩定錯已經唔係廿一世紀要討論既話題,
只係有好多人口講open,但仲用stone age方式諗野。

我認為爭取性傾向爬荇a只係諮詢)最好既切入點,
係畀d冇咩立場既人知道,性傾向係包含同性戀,異性戀同雙 ...

同d冇獨立思考,只識聽牧棍斷章取義既偽基督徒討論根本冇意思-->係架!激到你死呀. 佢地拒絕接收你講嘅野, 仲覺得自己好慘被人收口"失去判評同志有罪"嘅權力. 同佢地正經講係唔得, 笑笑口串佢地/反問可能仲好, 佢地接唔到招

無頭像
mcyot
註冊會員

帖子 44
註冊 2012-7-22
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3977
狀態 離線
175.159.99.66
講到冇氣,po 張圖,大家笑下就算

無頭像
mcyot
註冊會員

帖子 44
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3977
狀態 離線
175.159.99.66
for more , this might help( 轉載  ):

轉載自(愛家x x 祈禱音樂會)

撮要了蘇牧師有關性傾向歧視立法的重要訊息,請繼續不停與其他身邊親友分享,因為很多人被傳媒的偏頗報導蒙在鼓裡,被一群年青的歌手,以包裝取勝,爭取發言權,吸引了年青的一群,以為支持他們才是尊重別人的想法。根本不知道有以下的重要事實所帶來的深遠影響!

各位,如果各位有朋友在歐美各國,特別係基督徒的話,請向他們了解一下性傾向歧視立法對他們所帶來的影響!

1.言論自由—
當你的子女他日向你說,要和同性結婚時,你若反對,你的言論可被檢控入罪。

2.教育自由—
現在美加各國的學校,不可教授聖經,但會加入男男、女女的婚姻觀。有許多學校每年有一日名為gay pride day去宣揚以同性為榮的訊息 。曾經有父母當天為子女請假而被校長接見並警告,說下次會檢控他們歧視。

3.聘任僱員自由—
如果你聘用一位私人鋼琴老師,他向你子女派宣揚同性戀的單張(要知道同性戀者是非常積極推動同志運動,若法例通過,他們一定把握任何機會宣傳),你會怎樣做?會否辭過他?若你這樣做,便會觸犯性傾向歧視法,將被檢控。

4.宗教自由—
立法後,聖經所有提及同性戀係罪既經文要剔除,牧師亦不可在講壇上講論同性戀係罪的信息。

5.同性婚姻合法化
隨之產生,他日同牧師若拒絕為同性戀者證婚,他們一定以性傾向歧視入罪。

6.更甚的是,立法以後,所有檢控將以公帑(納稅人的錢)支付費用,而被檢控的,側要自費請律師為自己辯護。若辯護失敗,他要支付雙方堂費;若辯護得值,也不可要求對方代付堂費。

我懇請大家:
1.為此禱告,期望當權者考慮到深遠影響,不立此法。
2.向身邊人講述此法的深遠影響,顛覆了中國傳統道德價值。
3.若1月13日可以的話,請出席祈禱會,向當權者表達意見
=================================================================

轉載自(elements)

一味就係作得就作
明光社的「逆向歧視」個案,最多都是不盡不實;現在簡直是集體創作,你講得出就係,唔需要證據的。

1. 「當你的子女他日向你說,要和同性結婚時,你若反對,你的言論可被檢控入罪」
性傾向歧視法例是規管教育、招聘、服務提供,不會規管家庭關係。
2. 「強迫參加同志遊行」
請提供資料。連明光社都無咁講過。

3. 「聘用一位私人鋼琴老師,老師派同運單張」
如果你因為當時人的性傾向解聘他,那是觸犯條例的。但教琴跟同志運動無關,如果這位老師派發同運單張,那是超越了你們的工作合約。解聘他,是因為他做了跟教琴無關的事,而不是性傾向,與歧視法無關。

4. 「刪除聖經」
法例根本不會要求刪除聖經。全球已有82個國家通過了歧視法,未聞有任何一個國家的聖經被刪除。請提供資料。

5. 「牧師拒絕證婚被罰」
歧視法是有宗教括免的,聘任教會人員、宗教活動被不包括在內。所以歧視法通過後,教會仍有權不聘請同志做牧師、拒絕同志領聖餐,拒絕提供同志婚姻。

無頭像
ml067
註冊會員

帖子 9
註冊 2012-8-7
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3878
狀態 離線
92.40.253.181
我都知會有人應嘅可能係少,我呢D咁鍾意攞時事嚟討論嘅人早O係上個世紀上一代BLUR-F未BYE BYE前比人鬧到PK...多謝你應我唔話我無聊/幼稚...

其實想打呢篇野出嚟其一原因係個FD出櫃...比佢媽媽用呢類眼光鬧得好可憐...想睇下我呢番觀點對其他朋友們有無用...唔好成日比人鬧到連自己都覺得自己有錯!

講返呢個立法問題,我有睇到一D異性人士留言O係YAHOO...話早有法例保障人人平等,男女平等,如果我地同性覺得被歧視,可以去告人地...的確係咁...咁我地點解要另外立法?有時我覺得咁樣好...因為自己係同性...但STEP BACK一下...又真係好似無咩必要...反正立左法都會有人歧視...
比個例子你:我係B啦...咁我去女裝舖問請唔請暑期工...佢第一句同我講"我地唔請男仔嫁"...我表明左係女之後佢話"我地唔請18以下嫁"....我再話佢知我係ABOVE 18後...佢話"我地請左人喇"...咁你話(如果有立法)告唔告得?你又覺得入罪可能高唔高?

coincidence O個句:覺得自己好慘被人收口"失去判評同志有罪"嘅權力...我O係新聞見到O個陣都嬲嬲地...笑佢地亂批評我地仲以為呢個係自己權利/無問題...不過諗真D...我地都有權去講基督教唔岩...咁點解要阻止人地話自己?我地都可以覺得人錯...點解要立案要人地收聲?咁咪無左言論自由?有時道理真係好難計...我只知樣樣都要立法...會多左好多條例....有好多時都係要靠自己左耳入右耳出...咁假設立唔立法最終都係會有歧視+都係要靠自己呢個能力去IGNORE人地嘅難聽說話...咁仲為咩要去爭取立法?

所有人/事/物攞出嚟公開審判...最終都必定有人鍾意有人討厭...我地又為咩介意咁多人地對我地嘅負面評價,而阻左自己心情去開心幸福?

撒爾達
註冊會員

帖子 155
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 3811
狀態 離線
59.148.239.206
你手寫我心

數年前我就是自以為到了適婚年齡
應該為了付合社會要求, 不讓父母親戚擔心我嫁不出
及不應錯過好男人, 令日後生活有保障而結婚
說穿了我根本是怕麻煩.. 又不覺得有力能可遇上相愛的人
我會愛俊男亦愛美女
但自知不是條件優秀之女, 完全不敢求俊男
而美女.. 對當時未嘗同性戀的我更是遙不可及的事
光是想像已能體會同性戀之路的艱難..

最後, 我草率地嫁了

婚後首年還不覺有問題, 沉醉在別人覺得我幸福而幸福的生活裡
卻不是因枕邊人是他而覺幸福
後來罪惡感變得愈來愈大, 討厭對他苛刻的自己
身為人妻卻連喜歡丈夫的基本事都做不到, 更別說去 "愛"
沒有了和相愛的人一起的機會, 更奪走了前夫被對的人去愛的權利
絕對是個深刻的大懲罰..
我永遠都會記得這個教訓

有得必有失, 假如喜歡的人是同性
而我們又真的樂在其中, 享受和對方在一起的時刻
接受隨之而來的壓力, 學習勇於面對不同聲音就是大家應做的事

失去愛的機會, 比失去大部分人的祝福來得更痛
大家加油!

無頭像
keikeiy
註冊會員

帖子 123
註冊 2012-12-13
用戶註冊天數 4148
用戶失蹤天數 3984
狀態 離線
202.131.65.131
那麼你現在怎樣......
開始新的生活....?
記住...要活得開心呀.!!!!!!
草率地嫁了? 我以前都係甘諗過....但係因為我覺得甘做都係為屋企人.......
現在沒有想甘多..因為我自己都吾知道自己有無得選擇~~~~

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3160
狀態 離線
唔....我覺得啦, 我地話唔鍾意基督教, 同基督教話我地係唔同

基督教係基於一本叫聖經嘅書, 話同志(性)行為有罪. 然後一方面話唔歧視同性戀, 只討厭性行為, 但另一方面又話, 因為同志係好難沒有性行為, 所以就一定有罪

首先, 佢地變相係將同志作為一個人的性需要, 完全否定. 要做個好人, 就唔好攪野, 就要抑制

然後佢地話, 同性戀唔會係天生, 係後天, 係病態, 係應該改變 (佢地唔敢明講要你治療, 暗地裡攪D活動去令你變直)

我地唔喜歡教徒, 我地唔會叫人離開耶穌呀神呀, 亦唔會話佢有病, 唔正常, 更唔會話佢有罪

我自己來講, 我好"尊重"人地係教徒架, 我甚至唔會迫任何人包括家人去100%接受同性戀. 明知對方係教徒或未必接受, 我唔提某D話題. 反過來, 主流教會有幾時尊重過其他宗教/其他唔信的人/佢認為有罪的人?

立法呢樣野, 我估好多同志都唔會天真咁認為好快會做到. 但係咪真係講都唔講, 提出下咨詢都唔得呢

而種族歧視問題, 你可以話, 立法都唔代表個心唔歧視. 想想美國, 如果從來都無立法, 你估個國家嘅歧視問題會唔會好嚴重? 會唔會更多有色人種更改變唔到自己命運呢

我無咩學識, 又無咩研究, 以上只係個人想法

撒爾達
註冊會員

帖子 155
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 3811
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 keikeiy 於 2013-1-17 15:37 發表
那麼你現在怎樣......
開始新的生活....?
記住...要活得開心呀.!!!!!!
草率地嫁了? 我以前都係甘諗過....但係因為我覺得甘做都係為屋企人.......
現在沒有想甘多..因為我自己都吾知道自己有無得選擇~~~~

你很好呀~ 不盲目為別人而活
否則, 滿足了家人卻苦了另一半..

我的婚姻只維持了兩年多
並在兩年前離婚了
他很好, 我的家人及朋友亦很體諒
沒臭罵我之下協助我順利過渡
一段失敗的婚姻不得不令我急速成長..
很記得我獨個兒在律師樓正式簽署離婚証書時
只有離婚律師在旁
和結婚當天的熱鬧歡欣情景形成很強烈的對比..
心情很複雜, 為衝動閃婚而愧疚萬分
但又佩服自己居然敢一下子放棄本已得到的安穩生活
不用供的車才落地不足一年, 不用供樓的新居才剛入伙半年!
這個舉動完全不符我以往貪小便宜的婆仔格(這一刻仍是婆仔格~)

現在有個很值得愛的女友
很感謝上天沒大懲罰我之餘, 反而派了她來令我感受什麼是"愛"

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3837
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.117
點會唔回呢. 但咁長. 畀d時間睇睇同消化下先.

其實. 立唔立法. 我覺得真係唔係重點.
好多人覺得立左法有保障.
唔知係咪想再進1步. 到同性婚姻合法化呢?

近排. 外國有個國家想推同性婚姻合法化.
(我睇新聞睇到. 但唔記得左邊個國家.)
受到大力反對. 特別係宗教人士.

外國. 係大家眼中既開放城市.
但推同性婚姻都受到咁大阻力.
香港. 華人社會. 有1個極傳統既觀念.
短期可見將來. 都唔見得同性婚姻可以合法化.

拉返近少少. 講返平等問題.
的確. 立法. 係可以保障某d野.
但係. 我同意之前睇過某d說法.
"教育" 更加重要.
人地要唔尊重你. 你立法. 佢都可以暗地唔尊重你. 歧視你.
但係. 如果由細到大. 教識對同性戀既尊重. 就算唔立法. 都無問題.

至於樓上話. 請人問題.
開頭人地以為你係男仔唔請.
跟住再搵1堆藉口. 如果立法後. 算唔算歧視呢?

我咁睇. 講真. 請人既野. 講眼緣.
如果老板覺得你合眼緣. 岩feel.
就算你唔夠人地黎. 佢都會請你.
相反. 唔岩既. 你再好. 佢都唔會請.

講真. 如果佢係真係歧視你. 而因為佢咁問. 令你知佢地歧視.
佢地可以換過方式. 1樣唔請你. 但表面唔似歧視.
eg. 佢照in你. 但唔請你之嘛.
其實無分別. 表面唔歧視. 都唔等於內心唔歧視.

無頭像
mcyot
註冊會員

帖子 44
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3977
狀態 離線
175.159.98.144

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 16:13 發表
我地唔喜歡教徒, 我地唔會叫人離開耶穌呀神呀, 亦唔會話佢有病, 唔正常, 更唔會話佢有罪

我自己來講, 我好"尊重"人地係教徒架, 我甚至唔會迫任何人包括家人去100%接受同性戀. 明知對方係教徒或未必接受, 我唔提某D話題. 反過來, 主流教會有幾時尊重過其他宗教/其他唔信的人/佢認為有罪的人?

立法呢樣野, 我估好多同志都唔會天真咁認為好快會做到. 但係咪真係講都唔講, 提出下咨詢都唔得呢

而種族歧視問題, 你可以話, 立法都唔代表個心唔歧視. 想想美國, 如果從來都無立法, 你估個國家嘅歧視問題會唔會好嚴重? 會唔會更多有色人種更改變唔到自己命運呢

我無咩學識, 又無咩研究, 以上只係個人想法

你們中間誰是沒有罪的,誰就可以先拿石頭打他。  

圖片轉載自(A Street Odyssey)

講真,  我傾向於呢個講法 :

基督教到底話同性戀係唔係罪, 我地冇人有權去做judgement , even主流教會 都冇.

佢地所謂話對同性戀者作出制裁, 只係想搵理由掟人石頭,

有d主流教派就係好中意攞住個錘黎卜人, 唔係攞黎愛人...

撒爾達
註冊會員

帖子 155
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 3811
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 16:13 發表
唔....我覺得啦, 我地話唔鍾意基督教, 同基督教話我地係唔同

基督教係基於一本叫聖經嘅書, 話同志(性)行為有罪. 然後一方面話唔狀隻P志係好難沒有性行為, 所以就一定有罪

首先, 佢地變相係將同志作 ...

近來接觸多了不同人對不同性傾向的看法後
才發現原來頗多人的想法很令同志及其家人難受
甚至連說話都不加修飾去評論, 否定他們不接受的一群

基本的尊重都沒有

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4274
用戶失蹤天數 3160
狀態 離線
講起教育, 好似係先有立法然後要教育方面都要順住來行?

如果唔係, D主流教友唔會咁驚立法呢回事.

係香港, 教育已基乎係天主教基督教天下. 有幾多學校無宗教背景呢?

講多DD, 係教育局好多人都係教友來架, 仲係唔liberal果種

所以你話教育, 係教會學校, 又點會教學生一D佢地唔想接受嘅野呢

佢地把口從來話好關心同志架, 無歧視, 然後就加句"不過呢......." XDDDD

大家唔信, 去明光社果個FB睇睇....

佢地有做同志家長support group, 佢有刊物解釋果個被人話係變直會的工作

睇完家長果PART連我都動容架

但你再想想, 佢地係用緊"同志迫緊父母接受自己, 攪到父母唔知可以點, 好大壓力" 來打動你. 打煽情牌. 我唔係話父母一定要接受子女的所有野啦. 我都明白家人的感受. 而我都認同呢種服務, 不過究竟佢地有無其他用心/說服父母叫子女去上下堂呢, 我唔知道了

佢地好識避開一D位唔講出來, 又放大一D位咁

而講到"變直會"工作, 佢地好反感人地話佢地變直D參加者, 話係D人自願去, 亦有話其實唔係個個都變直, 但成功壓制自己. 仲叫D成功人士出來帶GROUP. 講咁多都係証明性取向可以改變, 而改變係以直為正宗

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4273
用戶失蹤天數 3837
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.117

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 17:18 發表

係香港, 教育已基乎係天主教基督教天下. 有幾多學校無宗教背景呢?

講多DD, 係教育局好多人都係教友來 ...

咦. 你咁講又岩. 因為立左法. 班教會人士就1定要接受.
要佢地接受d佢地1直極度反感(口講無反感. 唔歧視)既事.
所以佢地既反應就好大.

有時覺得好無奈. d人成日話: 那. 我唔係歧視你. 不過呢...

其實. 唔需要人地去認同.
只係. 想大家保持中立.
特別某d偏激既宗教人士.

無頭像
mcyot
註冊會員

帖子 44
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3977
狀態 離線
樓上都講得好,有時我認同顧好自己就算,但見到佢地d 言論就忍唔住出下聲,我冇宗教背景ga , hahaha

無頭像
josephine_g
註冊會員

帖子 9
註冊 2012-10-28
用戶註冊天數 4194
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
203.168.204.75
support!!!!!!

無頭像
mcyot
註冊會員

帖子 44
用戶註冊天數 4292
用戶失蹤天數 3977
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 coincidence2 於 2013-1-17 17:18 發表

講多DD, 係教育局好多人都係教友來 ...

明光社!!!呢個真係表表者!!! 佢地話愛你接受你,霸個道德高地先,再同你講,咁有病,係罪,但係有得醫有得改,為自己為屋企為信仰你醫啦。啊? 唔制? 你有罪…仲死不悔改,唔放過你!

無頭像
josephine_g
註冊會員

帖子 9
註冊 2012-10-28
用戶註冊天數 4194
用戶失蹤天數 3871
狀態 離線
203.168.204.75
support!!!!!!

無頭像
kalaso
註冊會員

帖子 328
註冊 2012-8-16
用戶註冊天數 4268
用戶失蹤天數 3900
狀態 離線
94.13.29.201

QUOTE:
原帖由 ml067 於 2013-1-17 14:46 發表
我都知會有人應嘅可能係少,我呢D咁鍾意攞時事嚟討論嘅人早O係上個世紀上一代BLUR-F未BYE BYE前比人鬧到PK...多謝你應我唔話我無聊/幼稚...

其實想打呢篇野出嚟其一原因係個FD ...

多謝你肯打出你既感受, 我覺得有討論先有進步
加上有多D人關心社會都係好事
由其大家都係生活在同一個社會下
如果多D人明白 了解完件事先閙既其實就吾會咁多盲目反對立法既人
所以你講既野好重要 會吾會因為立法而冇歧視?
吾會....但至少比到一個底線歧視 希望可以保障到同志
吾好比人踐踏到佢地本身已經有既human rights

最近既事令到我有D矛盾
如果政府可以公開諮詢既話我諗大家反對吾反對既先可以正式討論到件事
吾係既話就只有好似今時今日咁, 反對既有反對既講
支持既有支持既講....未算係一個交流
數字既64.8%人係讚成公開諮詢既, 我吾明點解咁都可以否決左

我冇信仰 本身覺得教會有D道理係好既就應該學習
覺得導人向善就OK 當然每個教會INTERPRET本聖經都會有吾同既地方
但對明光社班人我覺得佢地係HYPOCRITES
冇記錯幾年前佢地都反對過性教育忝....所以佢地有冇SENSE大家都應該知...

此網站將關閉,請到 www.limehk.com