投票標題: [其他] FORUM未來發展  (單選) [參與投票的會員]
選項 1 : 維持現有FORUM
選項 2 : MOVE 去其他FREE FORUM(功能多D但要重新REGISTER同無左D舊POSTS)
選項 3 : 同其他FORUM合併(功能最多但要重新REGISTER,無左D舊POSTS同可能KEEP 唔到BLURF 個名)
對不起,您無權投票。

標題: [其他] FORUM未來發展
無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3700
狀態 離線
123.203.171.165
FORUM 運行左一段時間了, 想收集大家意見以計劃未來發展

在決定FORUM的未來時, 我地會盡量參考大家的意見! 當然我地有其他因素考慮, 但大家的意見還是最重要!

請大家投票表示想希望FORUM 未來的路點行.
多謝支持!

此外, 我地亦招募幫手, 詳情稍後公佈.

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3700
狀態 離線
202.140.78.231
補充:

Freebbs 的舊post 轉唔到去新站。建議舊站可能不會被關掉,搬站後會員依然可以隨時登入舊站,備份所需資料,但不能再發帖、回帖或pm。

大家不如都講下有個新站既話會有咩期望?

difficult4
註冊會員

帖子 464
註冊 2012-9-26
用戶註冊天數 4201
用戶失蹤天數 3831
狀態 離線
124.244.125.95
具體option 2, 3 會多咗d 咩功能?

無頭像
fing
管理員

帖子 178
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3863
狀態 離線
119.247.59.64
新的論壇係由我地自己set up,加上用左Discuz x2.5 呢個最新既platform,discuz提供左好多唔同的"apps", 所以無論係管理定使用都可以由自己決定。

壞處係而家freebbs 呢個唔繼續落去,啲post 會搬唔到過去,因為個web host唔係我地自己,我地拎唔返啲data。
不過新的forum 目前正在試行中,係用免費的web host,但係所有資料都可以backup。假如他日人流太多而需要更多space 既時候,同一個host 都有upgrade 既功能,喺各方面都冇咩限制,價錢亦相宜,省卻搬站的問題。

功能方面:
1)多左個活動中心,會集中大家[img][/img]去嗰度搞所有聚會/活動

http://addon.discuz.com/resource/preview/3667/0.jpg?Zg11t
而出post搞活動都會易左,有form 可填

2)會員的個人空間
例如日誌(可以upload 自己的文章)、相冊(連結自貼區)

3)多左啲遊戲畀大家玩,有啲係儲分,有啲可以同其他會員對玩

4)用手機上forum 時可用手機版睇,冇咁食data,亦都較易操作

3)論壇版面較為user-friendly、美觀

無頭像
fing
管理員

帖子 178
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4280
用戶失蹤天數 3863
狀態 離線
119.247.59.64
P.S. 如果要搬站就越早搬越好,如果唔係呢度積得越多post,就越大損失。
以下係論壇首頁的參考圖

ganjai
註冊會員

帖子 531
註冊 2012-8-29
用戶註冊天數 4230
用戶失蹤天數 3773
狀態 離線
202.55.46.38
其實我都認為呢個版無得玩遊戲少左好多樂趣

無頭像
RICHTER
該用戶已被刪除 發表於 2013-1-24 07:26 
119.246.32.107
頂部
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
toysstory
註冊會員

帖子 274
註冊 2012-9-5
用戶註冊天數 4222
用戶失蹤天數 3849
狀態 離線
58.152.61.55
我都想知道forum合併係點

其實去邊唔緊要,至在識下朋友、吹水、有個落腳地,辛苦妳地喇

無頭像
coincidence2
註冊會員

帖子 1835
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
203.198.147.7
謝兩位負責人出心出力去發展呢個網

選項 3 : 同其他FORUM合併(功能最多但要重新REGISTER,無左D舊POSTS同可能KEEP 唔到BLURF 個名)

出面有太多討論區, 年齡層較細, 人流唔肯定多少, 分得好散. 合併可以凝聚社群, 亦壯大討論區, 人流爆升. 唔好處係我知道以前有2個網合作, 結果變了嘈交杯葛攻擊. 至於KEEP唔KEEP BLURF個名, 有D人有情意結覺得BLURF係獨一無二不能取代, 甚至有人話唔肯來呢到玩的. 所以改個新名反而係好事, 只要多加宣傳新"品牌", 唔會無人知

cybercoffee
註冊會員

帖子 129
註冊 2012-9-28
用戶註冊天數 4199
用戶失蹤天數 3886
狀態 離線
203.198.127.116
維持現狀是好的. 但我發現此forum很難search, , 建議買一個domain name.
如果webhost有好多限制, 不如籌款買一個host吧?
我相信應該可以籌到錢的. 大家夾錢去建設一個屬於我們的空間, 更有歸屬感. 可能係鼓勵每人夾$300-500之類.
感謝你們努力延續blur forum 令到我地呢d老鬼都可以有個地方蒲
加油呀

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線
講到將來發展, 除咗技術上形式方面, 制度方面亦重要. 好似和諧呢個方針, 如果負責人參考下出現討論區嘅regulations/版主權力, 再仔細D詳列出來, 用家要玩就點都要跟隨.賤口如我都唔可能撤野了. 另外版主質素亦要留意. 明白唔係人人都樂意花時間管理, 所以早期階段會傾向有人認頭就OK. 一旦要認真去發展一個論壇, 就好似發展一個小社區, 要搵D可以勝任/客觀持平/又樂於奉陪嘅人做喇 . 另一樣野就是"品牌定位"...好似UWANTS同香討同高登都其實FEEL到用戶係唔同STYLE嘅. 咁你地又將呢到定位係咩 (除咗LES身份之外)....

呢D野係長遠方向, 要睇番你地想做到幾大, 如果只係普通一個吹水地, 其實又唔駛花時間想太多, 得閒有時間先算

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.117
暫時黎講. 可以hold住舊有先. 但同時去build up新既.
因為要由零去搞1個全新既. 需要好多時間同skill.
同步進行. 會唔會係1個好方法?
直到新既穩定. 咁先正式close個舊.

btw. keep舊定搞新都ok.
但合併就.. 出面個d 13,4歲.
句句都: 禾巧想色梨地丫. 禾系tbg. <<<< 我自問難以溝通..

無頭像
註冊會員

帖子 1835
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3135
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cybercoffee 於 2013-1-24 10:02 發表
維持現狀是好的. 但我發現此forum很難search, , 建議買一個domain name.
如果webhost有好多限制, 不如籌款買一個host吧?
我相信應該可以籌到錢的. 大家夾錢去建設一個屬於我們的空間, 更有歸屬感. 可能係鼓勵 ...

夾$好呀. 人人夾一個數就最完美, 但如果唔係個個都肯而又搵到幾支"大水喉"出多D, 都係美事.
有D人比了$又想會計透明度高
如果真係籌款, 負責人提供一個戶口吧. 遲下開個POST"歡樂滿XX" 果D籌旗
有D論壇會自己攪網聚, 久唔久一次, 都係為咗增加歸屬感. 見有時有D姐妹自行攪, 個人名義. 如果論壇攪網聚, CYBERCOFFEE以前又攪開, 無聊提議2者可唔可以合作....XDDDD 因為有D人其實聽見係你攪, 會覺得安心架....

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4211
用戶失蹤天數 3974
狀態 離線
118.142.77.170

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-24 10:14 發表
暫時黎講. 可以hold住舊有先. 但同時去build up新既.
因為要由零去搞1個全新既. 需要好多時間同skill.
同步進行. 會唔會係1個好方法?
直到新既穩定. 咁先正式close個舊.

btw. keep舊定搞新都ok.
但合併就 ...

禾淨係知禾巧令令....

J__
註冊會員

帖子 664
用戶註冊天數 4248
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
58.152.124.117

QUOTE:
原帖由 LongIsland 於 2013-1-24 11:38 發表

禾淨係知禾巧令令....

禾都之梨巧令. 吾洗強掉wor.

無頭像
LongIsland
註冊會員

帖子 253
註冊 2012-9-17
用戶註冊天數 4211
用戶失蹤天數 3974
狀態 離線
118.142.77.170
其實呢個版都好夠用~講真, 大家黎到forum 都係吹下水, 交流下, function 多少我個人認為唔係咁重要....但如果搵到個較好而又afford 得到既都無妨咁啦....
不過同另一個站合併就.....最好知清楚果邊係咩一回事先~

無頭像
ELKI
註冊會員

帖子 101
註冊 2012-8-22
用戶註冊天數 4236
用戶失蹤天數 3858
狀態 離線
219.76.174.174
其實一直以黎我都覺得BLURF冇其他壇咁多元化...而且E家成日上黎來來去去都係個d.的確有d悶
舊post 冇左可以再黎.反正呢度開時...都係好少post
如果已經開左post既樓主想keep返個底//繼續伸延既就e家自己做好準備功夫囉

而改名呢家野...其實真係只要有人知改左新名.多d人知...d人一樣會上返去
blurf 呢個名係有回憶既.好好保留係自己心中就好(而且其實舊blur f 一早死左 )

合併可以多d人玩...未嘗唔係好事
其實台灣o個個2g  都做得唔錯我覺得

以上個人意見啦

無頭像
kiki
註冊會員

帖子 98
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4198
用戶失蹤天數 3867
狀態 離線
119.247.115.105
對現時forum滿意,
本身自己唔太好games,
志在上黎睇下post吹下水,
不過此forum的確難搵啲

無頭像
印度人
註冊會員

帖子 25
註冊 2012-9-27
用戶註冊天數 4201
用戶失蹤天數 2674
來自 hk
狀態 離線
218.102.189.202
Option 2幾好, 同埋我覺得都可以參考下台灣2G呢個網站既設計
佢地既內容好豐富, 有唔同既選擇可以揀.
當然我都感激而家既blur-f有你地落手落腳去整番佢出黎,
令到大家都有番個平台可以傾下, 辛苦哂你地.
http://www.2girl.net/portal.php

naturalgirl
註冊會員

帖子 48
註冊 2012-8-31
用戶註冊天數 4227
用戶失蹤天數 4076
狀態 離線
210.184.41.33
選項二: 我覺得可以move去新d同多d function既forum就好好, 但前題係可以keep番d舊post, 因為有d post係好好睇, 亦可俾d新黎既人知下d舊野。所以如果做唔到, 我會prefer 維持原狀

另外, 我發覺"搜索"功能只可搜索到會員開過既topic, 而搵唔到reply過既post。請問係真係我用錯左方法定真係搵唔到呢?

此網站將關閉,請到 www.limehk.com