投票標題: [其他] FORUM未來發展  (單選) [參與投票的會員]
選項 1 : 維持現有FORUM
選項 2 : MOVE 去其他FREE FORUM(功能多D但要重新REGISTER同無左D舊POSTS)
選項 3 : 同其他FORUM合併(功能最多但要重新REGISTER,無左D舊POSTS同可能KEEP 唔到BLURF 個名)
對不起,您無權投票。

標題: [其他] FORUM未來發展
無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
202.140.108.89
我地知道難search 係問題,而且想搞好d 個forum晚freebbs又多limit.所以有option 2-3.

option 2 我地揾左個好d 的free hosts.估計ok.但要試.

option 3 同另一les forum 合併, 初步商議未必可keep blurf 名,我同fing 都會尊重另一les forum 的owner 唔再干涉任何合併後的forum管理

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
202.140.108.99
出錢方面,多謝大家有心,有好多考慮..要再詳細諗諗

無頭像
sloggi123
註冊會員

帖子 360
註冊 2012-9-29
用戶註冊天數 4224
用戶失蹤天數 2766
狀態 離線
49.176.38.223
只知轉一轉又少咁批人知…所以揀了一
其實點都無所謂了

無頭像
Quantum
註冊會員

帖子 76
註冊 2012-12-2
用戶註冊天數 4159
用戶失蹤天數 3886
狀態 離線
113.254.205.79
多謝各壇主同版主既努力∼

三樣都好難揀…
對我黎講會員同post既質素最重要,其他功能唔係大問題。
最重要係keep到新舊bf既會員。
有咩變動盡快通知我就得喇。

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
202.140.108.95
其實怕呢度唔住得耐,r想像下freebbs 有一天down左我地又無data..
我地打算promote 呢度,增加人流,亦希望將來如果有任何有需要ge人想上網了解多d女同性戀或搵網友傾心事,可以搵到一個可靠ge平台
而假如blurf人流真係有大幅增加,我地怕現時forum未必負荷到,所以將來係有機會需要upgrade ,
而我地要搵到一個server係可以免費用,待有需要時可upgrade.最重要係backup.
就算freebbs server突然永遠摺埋,我地都不至於被殺個措手不及.
可以的我地都唔想搬來搬去,如果大家想維持現狀,我地可能會暫時keep住先再睇下點或依樓上講新蕉舊forum一齊行?或者大家一齊copy n paste d posts 去新forum,好似之前甘...
問題好複雜,無定案,要集思廣益...

teenager_bear
註冊會員

帖子 61
註冊 2012-7-10
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3888
狀態 離線
202.140.108.90
我諗長遠而言都係轉server好. 不如依家趁早轉~我相信現存會員都係鍾意blurf 呢個板面同氣氛,至會繼續上blurf玩~ 所以只要板主只轉server,我覺得係ok,blurf係值得keep住的,support 難得有一班有質素ge會員,我唔想blurf同其他forum combine = =

guardianangel
註冊會員

帖子 128
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3869
狀態 離線
113.255.38.235
簡左2, 原因同 J 講既一樣:

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-1-24 10:14 發表
但合併就.. 出面個d 13,4歲.
句句都: 禾巧想色梨地丫. 禾系tbg. <<<< 我自問難以溝通..

雖然唔清楚其他forum係唔係咁(冇上過), 不過如果係真的話會令我唔想上 -___-

waiyee
註冊會員

帖子 123
註冊 2012-7-13
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3884
狀態 離線
168.70.218.240
搵web hosting 俾錢嘅點都好過free
同埋其實要開一個forum 唔太高要求嘅話,
年費真係唔貴, 簡單到百幾二百蚊可能都有(未計domain name年費)
始終俾錢嘅穩定性高啲, 同埋data係自己嘅
我自己本身都用緊出面啲web hosting 放咗個forum
可以俾錢梗係俾錢好~

iamckhei
註冊會員

帖子 304
註冊 2013-1-1
用戶註冊天數 4130
用戶失蹤天數 3892
狀態 離線
14.0.207.60
我覺得好無謂。
一早話左free host唔得,就算妳搵個幾好既free host都好,
妳要搞大blurf就會多流量,唔俾錢既host只會repeat blurf既後果。
搞論壇要有時間有心機有資金!
whatever大家望下依家有幾多人係依到玩緊?
其實真係唔多,咁又有無必要搞咁多野呢?
不如諗好點promo先搞個host。

合併未必係一件差既事,只係可能個forum會亂左多人左。加以管制就得。
老實講,仲有幾多我地依d廿幾三十既會好似d小朋友咁成日有時間有心機操壇呀?

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
202.140.108.63
我地check過比錢·的host 都可以好唔stable. 分別只係容量大左.有需要的我地會考慮upgrade. 有困難的我地會盡量同大家商量.

hattricks16
註冊會員

帖子 1178
註冊 2012-7-15
用戶註冊天數 4300
用戶失蹤天數 3874
狀態 離線
173.181.17.82
I've went thru a few mergers in my life (work wise), 食人既有,俾人食既有...yiike, messy

waiyee
註冊會員

帖子 123
用戶註冊天數 4301
用戶失蹤天數 3884
狀態 離線
168.70.218.240
你check 果啲係咩web hosting?
我用開果間, 用咗兩年幾, 都好穩定
最多都係試過死server 1,2次, 無影響啲data
都幾令人滿意架喎~

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
202.140.110.27
waiyee, can u pm fing of the host u r using? thx a lot!

無頭像
fing
管理員

帖子 178
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3889
狀態 離線
119.247.59.64
其實我地就係想promote 個論壇兼長遠發展,先至想轉做自己搵server run,因為用freebbs 實在好多野都有限制。
的確,free host 幾好都會唔穩定,所以我地都已經搵緊收費既host。
我地會視乎大家既既取向係點,再決定點樣做

hilda_chau
註冊會員

帖子 390
用戶註冊天數 4302
用戶失蹤天數 2587
來自 h.k
狀態 離線
124.217.186.92
完全唔贊成3.
個人認為合併後可能又會冇左blurf名似乎同開反呢個blurf(reconstructed)的意義有點打對台

無頭像
hiddengal
註冊會員

帖子 12
註冊 2012-12-16
用戶註冊天數 4145
用戶失蹤天數 4006
來自 Hong Kong
狀態 離線
222.166.232.161
收錢的要多少?technical嘅嘢幫唔到手,但錢銀都有能力夾。

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
202.140.108.89
check 緊d 收費同功能.

見到大家的意見同願意伸出援手令我地鼓舞左
d 意見我地會參考: )

無頭像
cobalt
註冊會員

帖子 36
註冊 2012-10-26
用戶註冊天數 4197
用戶失蹤天數 3891
狀態 離線
202.156.53.198
其實想問下有冇同blur 聯繫過?如果出錢subscribe 一個host,有沒有可能run 返phpbb, 將以前o既data/posts/user import 返。其實migrate 一個server 唔係好難。

我識幾個人都冇申請新account 因覺得麻煩,而且很多舊user 都走了。

無頭像
fing
管理員

帖子 178
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4306
用戶失蹤天數 3889
狀態 離線
119.247.59.64
有,聯絡到一次,但之後冇再收到回覆。
假如blur 有以前既data backup,理論上係有可能做到。

始終呢度都係一個新既論壇,用blur f 呢個名最大原因係想走左既人一旦想搵返都搵得到,二黎就係紀念返曾經有呢個forum,所以我地都只係叫blur-f reconstructed。

申請新account 都係登記下,唔太難既 不過唯一要認清既一點就係,而家呢個forum 永遠都冇可能係以前既blur-f,過去左就係過去左,人來人往亦然。雖然無奈,但都要接受。

不過真係多謝各位投左票/畀過意見的會員,除左令人鼓舞之外,亦有助我地思考forum將來的發展

無頭像
raeho
管理員

帖子 454
註冊 2012-7-9
用戶註冊天數 4305
用戶失蹤天數 3725
狀態 離線
123.203.171.165
投票將於本月結束, 大家請發表意見!

此網站將關閉,請到 www.limehk.com