標題: [生活] 小事一則 3 -愛, 究竟係咩?
Casper
註冊會員

帖子 251
註冊 2012-10-7
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72
+琴日睇O左<愈傷愈愛>,整晚, 都重覆去問一個自己,探索左好耐既問題,
「愛, 究竟係咩?」
愛一個人, 係唔係應該要愛到,
就算佢變得另一個性別,都可以繼續愛佢?

又或者, 如果佢毀容呢? 佢失去O左一雙手, 一對腳,
又係唔係可以愛佢如最初?

今日同老細講起,
我問佢, 如果佢老婆要變成個男人,你仲可唔可以愛佢?
老細:
「可以, 我會支持佢, 同愛佢, 但係唔會愛佢既身體囉!」
我老細話, 因為佢同佢老婆之間, 唔係「純愛情」,
我初初唔明,

老細話:
「大部分人都係純愛情, 所以當冇O左愛情,冇O左感覺, 會分手, 會離婚;
但係當兩個人之間唔係單純只係愛情, 有親情, 有難以取締既感覺,
就算佢變成點, 你就永遠唔會離開佢, 會永遠愛佢;
同時, 另一方亦都唔會介意對方愛唔愛你, 唔介紹佢愛唔愛其他人,
因為親人, 係永遠唔會分開。」
雖然, 我覺得佢講既O野, 有部分係歪理,
不過, 亦令我深思。

無頭像
cool
註冊會員

帖子 63
註冊 2012-7-21
用戶註冊天數 4267
用戶失蹤天數 3797
來自 HK
狀態 離線
116.49.35.240
他意思是二人已融合一體了.不是只有愛和肉體而是精神上包括在內.

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72

QUOTE:
原帖由 cool 於 2013-2-1 22:56 發表
他意思是二人已融合一體了.不是只有愛和肉體而是精神上包括在內.

我明,但係真係可以咩?
我問佢, 如果佢老婆變得一個男人,
佢都仲愛佢老婆,就好似愛一個親人一樣,
如果我係佢老婆,
我會覺得好難過,
我要既係一份愛情, 而唔係一份夾雜住親情同責任既愛。
更可笑既係,
我問佢:如果你老婆變O左男人, 你會唔會愛其他人?SEX你點都需要,
我老細話:

"我同我老婆已經係昇華到好似親人一樣,
到時, 如果真係有咁既一日 (變O左男人),
我會繼續精神上去愛佢,不過我都會去愛其他人,
你(我)都唔會怪你阿哥愛佢女朋友啦!"

WhiskyOnRock
管理員

帖子 683
註冊 2012-7-11
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3787
狀態 離線
14.198.106.103
如果愛情唔需要夾雜住親情同責任,咁愛情的而且確可以一瞬即逝,因為所有唔係一瞬即逝既關係,都夾雜住責任同感情(不單是愛情)。所以以你既觀念黎講,其實你老細係答左「如果老婆變左男人就唔會再愛」,不過你老細就認為愛係需要夾雜親情同責任,所以當老婆變左男人,仍然係愛。

兩個人愛情觀唔同,思想自然唔同,愛既方式亦都唔同,所以搵到同自己愛情觀近似既人,係會比較容易發展一段較理想既關係。

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4247
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
203.142.100.14
我突然好想識你老細… 過往你寫出既對話。我同你老細有八成以上概念相似… 有啲理論說法。更刺激我再引發更多思想。

btw。我覺得佢講得岩。如果單單只有一種情。很脆弱。要有其他成份混合其中。才能夠堅固。也許。這想法在現代比認為有點過時。但是。這卻是老一輩能長久的原因。不是嗎?

無頭像
little
註冊會員

帖子 348
註冊 2012-7-16
用戶註冊天數 4272
用戶失蹤天數 3982
來自 hk
狀態 離線
219.79.162.54
有的男人對女人就算沒有了愛情感覺,都會看在孩子份上產生親情,這是我最常見的。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72

QUOTE:
原帖由 WhiskyOnRock 於 2013-2-2 00:49 發表
如果愛情唔需要夾雜住親情同責任,咁愛情的而且確可以一瞬即逝,因為所有唔係一瞬即逝既關係,都夾雜住責任同感情(不單是愛情)。所以以你既觀念黎講,其實你老細係答左「如果老婆變左男人就唔會再愛」,不過你 ...

其實, 我老細同我既愛情觀係唔同,
但係佢既愛情觀某程度上一直衝擊緊我。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-2-2 01:11 發表
我突然好想識你老細… 過往你寫出既對話。我同你老細有八成以上概念相似… 有啲理論說法。更刺激我再引發更多思想。

btw。我覺得佢講得岩。如果單單只有一種情。很脆弱。要有其他成份混合其中。才能夠 ...

我唔會覺得佢講O既O野岩定錯,
我同佢係兩個愛情觀既人,
係我對愛情係睇法,
係100%單純係愛情,
或者, 因為我唔需要用咩親情, 用責任去保護一般關係,
如果咁樣既愛, 早已經唔係愛,
我反而覺得好可憐。

不過, 我老細講O既野的確好推動我去思考更多,
其實有佢呢d思維既男人唔多, 女人更甚,
坦白講, 如果佢係女人我會鍾意佢,
不過, 我地會水火不容,
我而家同佢既"討論", 成日都要d同事作出調停~~

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72

QUOTE:
原帖由 little 於 2013-2-2 01:12 發表
有的男人對女人就算沒有了愛情感覺,都會看在孩子份上產生親情,這是我最常見的。

其實好多家庭都係,
男人聽到小朋友既聲音, 見到小朋友既相,
會記得自己有一頭家, 臨老會有人照顧,
其實, 我自己覺得有d悲哀~

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3787
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-2-2 01:15 發表

其實, 我老細同我既愛情觀係唔同,
但係佢既愛情觀某程度上一直衝擊緊我。

你同佢既愛情觀都有幾大落差,所以互相衝擊,水火不容係正常~
我覺得愛情既最高點係:當兩個人愛情觀完全唔同,都仲可以o係埋一齊,而互相配合到產生一個平衡點,就真係好愛好愛對方既表現。
例如:A 認為愛情係唔需要包括責任,B 認為愛情係需要包括責任,
A 同 B o係埋一齊,而 A 會因為 B 而開始負責任,B 會原諒 A 的不負責任,於是大家得到一個平衡,所以可以繼續o係埋一齊,就真係愛。

J__
註冊會員

帖子 664
註冊 2012-8-10
用戶註冊天數 4247
用戶失蹤天數 3811
來自 水星
狀態 離線
223.17.127.246

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-2-2 01:23 發表

我唔會覺得佢講O既O野岩定錯,
我同佢係兩個愛情觀既人,
係我對愛情係睇法,
係100%單純係愛情,
或者, 因為我唔需要用咩親情, 用責任去保護一般關係,
如果咁樣既愛, 早已經唔係愛,
我反而覺得好可憐。
...

我又唔覺得可憐。或者咁講。
細個有情飲水飽。100%全愛情。
但愛情虛無飄渺。下秒沒了愛情。剩下什麼?
人大了。我覺得個百分比會調整。
可能40歲:60%愛情、40%感情和責任。

不過好正。聽到一個同自己完全相反諗法。會好刺激思維!

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72

QUOTE:
原帖由 J__ 於 2013-2-2 01:47 發表

我又唔覺得可憐。或者咁講。
細個有情飲水飽。100%全愛情。
但愛情虛無飄渺。下秒沒了愛情。剩下什麼?
人大了。我覺得個百分比會調整。
可能40歲:60%愛情、40%感情和責任。

不過好正。聽到一個同自 ...

或者現實既愛情就係需要咁,
要用好多感情、責任去維繫,
而我既愛情就太感情, 太理想,

但係我所相信既愛情就係咁。
雖然我同我老細, 真係好多爭論,
佢好執著要洗我腦, 我又好執著相信自己個一套,
不過end up, 有d咩新既諗法, 我都會同佢傾。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
1.64.213.72

QUOTE:
原帖由 WhiskyOnRock 於 2013-2-2 01:36 發表

你同佢既愛情觀都有幾大落差,所以互相衝擊,水火不容係正常~
我覺得愛情既最高點係:當兩個人愛情觀完全唔同,都仲可以o係埋一齊,而互相配合到產生一個平衡點,就真係好愛好愛對方既表現。
例如:A 認為愛 ...

兩個字:包容?

管理員

帖子 683
用戶註冊天數 4278
用戶失蹤天數 3787
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Casper 於 2013-2-2 01:58 發表

兩個字:包容?

都可以咁講,每個人本身就係獨一無二,所以人與人之間一定有落差,任何人同任何人維繫一份感情都需要包容,就算朋友、家人都要啦,莫講話情人...無論幾時,我都會選擇「因為愛你,所以負責任」而唔係「因為負責任,所以愛你」,所以愛情o係我心目中係可以長存,不能長存的,是「關係」,所以愛情最終要以「婚姻」來「延續關係」,當然啦,就算結左婚,呢個世界都無野係 100% 有保證,所以愛情同婚姻都唔 = 一定長存,你買左保險都可以唔賠啦~

雨花
註冊會員

帖子 146
註冊 2012-7-12
用戶註冊天數 4277
用戶失蹤天數 3865
狀態 離線
183.179.84.104
其實我明白你老細講咩,亦認同le種態度。
我都係就算鐘意既人轉性、毀容都可以繼續愛下去既人,如果係某個人的話XD

不過,我唔覺得係因為親情,單單係愛情已經夠。
愛情本身就係一種承諾同責任,我覺得。

Casper
註冊會員

帖子 251
用戶註冊天數 4190
用戶失蹤天數 3959
狀態 離線
42.2.145.153

QUOTE:
原帖由 雨花 於 2013-2-4 22:15 發表
其實我明白你老細講咩,亦認同le種態度。
我都係就算鐘意既人轉性、毀容都可以繼續愛下去既人,如果係某個人的話XD

不過,我唔覺得係因為親情,單單係愛情已經夠。
愛情本身就係一種承諾同責任,我覺得。

哈哈
我諗你唔係好明白我老細講咩,
我老細講既唔係你果一種愛,
你所謂既係如果佢轉性、毀容都可以繼續愛下去, only one,
佢係如果佢老婆轉性、毀容都可以繼續愛下去, 但係同時會去愛其他人

不過我認同,
愛當中係包含承諾同責任,
但係唔應該因為承諾同責任而愛落去。

ganjai
註冊會員

帖子 531
註冊 2012-8-29
用戶註冊天數 4229
用戶失蹤天數 3772
狀態 離線
202.55.46.38
老闆像是大愛之人,理想主義者
只要唔會影響佢地位
佢有本領愛多幾個人
齊人之福